Sorodnik 2

leskova mast
08.06.2023 ob 17:59
Nasa dva sta imela tukaj dva prijatelja, zakonski par, s katerima sta se druzila. Oba fejst cloveka. Ona je bila na las podobna angleski pokojni kraljici, se njeni vnuki in kasneje pravnuki so mislili, da je ona, ko je bila Elizabeta na televiziji. Nasa mama je moza na videz poznala ze od prej, ker je bil rojen blizu nje. In kaj se je zdaj pokazalo? Da sta bila dvakrat, to je po dveh vejah, oba po ocetovi strani, bratranec in sestricna v tretjem kolenu. Onadva o kaksnem sorodstvu pojma nista imela. Skoda, ker nista vec ziva, da bi zvedela. Mislim, da bi bila kar presenecena.

Se vedno nisem sla na pokopalisce 20 km stran, kjer naj bi bili pokopani moji poljsko/ ukrajinski/ ruski sorodniki, kot trdi My Heritage. Bom sla en dan, saj imam sorodnike tam. Tu ni navade, da se hodi na pokopalisca, niti ni prvega novembra, tako da tam nisem bila ze od zadnjega pogreba pred kaksnimi 5 leti. My Heritage ne pravi, da so tam pokopani. Da mi samo ime in sorodstveno povezavo z neko zensko in ta ima druzinsko drevo, v katerem pise, da sta njena stara starsa pokopana tu blizu.

Trenutno iscem poroke bratov in sester mojih direktnih prednikov, da tako lazje popredalckam priimke testiranih sorodnikov. Ta proces poteka kar v redu, samo casovno je potraten

Sem ze napisala, da je ena moja praprababica Katarina, rojena v fari Sv. Peter - Otocec pri Novem mestu? Jaz sem bila v tisti grajski restavraciji v hotelu na otoku samo enkrat, kot otrok. Spomnim se samo zelo uglajenih natakarjev. Kako je danes tam, ne vem. Katarinino mamo, Jero U., so tja porocili od drugje, oce Anton R. je bil domacin. Tudi ona sama se je odselila drugam, ko se je porocila s svojim Martinom. Dvomim, da so se sli kdaj kopat v Krko. En pevec izvira iz iste vasi in ima enak priimek, kar nikakor ne more biti nakljucje, ker je bila cela vas v sorodstvu. V krstnih knjigah so vpisani stirje bratje v zgodnjem 17. stoletju, to je priblizno za casa Drugega vseslovenskega kmeckega upora, ki je zajel 3/4 ozemlja danasnje Slovenije, od Stajerske do Primorske. 15000 kmetov je sodelovalo v tem uporu. Ko so ga zadusili, so jim dali denarne kazni, nekaj so jih pobili, nekaj pa so jih poslali na prisilno delo na Ogrsko. Torej na Madzarskem danes zivijo potomci teh izgnanih slovenskih kmetov, a tega verjetno sploh ne vejo. Kaj ce imam tudi zato toliko sorodnikov na Madzarskem? Vecina se jih sicer navezuje na Slovasko, a ni prmej, da ni kdo tudi potomec teh izgnanih kmetov. Za sirsi okvir, ti bratje so ziveli v letih po smrti kraljice Elizabete 1, in cas, ko so v Italiji v Torinu pri nekem cevljarju odkrili bubonsko kugo, ki se je potem kot ogenj razsirila po Evropi.

Fara Sv. Peter Otocec ima za podezelski kraj bogu za hrbtom zelo dobro urejene stare cerkvene bukve.

Ti stirje bratje in njihovi potomci so bili hudi zapeckarji - ocitno sem podedovala to lastnost od njih - saj se do konca 18. stoletja nihce ni odselil iz vasi. In tisti, ki se je, prvi odselil, je sel zivet v sosednjo vas, nekaj sto metrov stran. In tako je ostalo do 19. stoletja. Dokler nisem odkrila te 3x prababice, nisem imela pojma o tem pevcu. Sem poslusala nekaj njegovih pesmi, ki so vse bolj umirjene, in eni dve sta mi bili prav vsec. Jaz bum! bum! bum! muzike ne maram. Na zalost sama nimam absolutno nobenega pevskega talenta. Rada pojem, ampak tudi rada fusam. Tako pravijo drugi. Meni se zdi, da ne pojem preslabo. Enkrat se je ena uciteljica klavirja, ki se ima za mojo prijateljico, od smeha valjala po tleh in me v solzah prosila, naj se kaj zapojem. Tega ji ne pozabim do smrti. Kljub pomanjkanju pevskih sposobnosti, sem nagovarjala nekaj zensk, da bi ustanovile pevsko skupino. Tudi ime sem imela pripravljeno: Hot Flashes - Valunge / Vrocinski oblivi. Ime jim je bilo strasno vsec, a peti niso hotele.

Zadnje case sem dobila precej novih sorodnikov, kar nekaj iz Madzarske, Slovaske, Poljske, Nemcije, kaksnega Finca, Sveda in Balta. Nic novega, vse po starem. Zdaj imam tudi nekaj Hrvatov. A na koncu se pri vseh izkaze, da so imeli babico ali prababico iz Slovenije. Eden je doma iz okolice Krapine, njegova babica je bila Kozjanka. Jasno, kam pes taco moli. Zdaj sem dobila se enega., ki pa zivi v Sloveniji. Tudi ena njegova babica je bila Slovenka. In tocno vem, kam pase: v vas iz teme, ki smo jo zakljucili z nabiranjem gob. Zanj pise, da je sin mojega bratranca/ sestricne v tretjem kolenu, kar bi glede na kolicino skupnih genov kar ustrezalo. Pise, da je 70% Balkanec, ostalo pa malo Balta, Skandinavca in SZ Evrope.

Od genetskih skupin mu dajejo eno skupno z mano, to je Sovenija in Avstrija. Poleg te ima se tri svoje kombinacije Hrvaske, Vojvodine, Srbije in BiH. In kar me je presenetilo, Iran. Je dobil iransko kri preko Turkov? Otomani in Perzijci so bili tekmeci. Poleg tega so bili iz dveh nasprotnih muslimanskih vej: Turki so bili sije, Perzijci so bili suni. Med sabo so se redno vojskovali od od zgodnjega 16. stoetja do zgodnjega 19. stoletja. Brez vojne, v miru, so zdrzali v povprecju kaksnih 20 let, potem so spet peli loki in puske. Tako lahko samo domnevam, da je bil iranski prednik tega sorodnika zajet v kaksni od teh vojn, nakar so ga odpeljali v Turcijo, njegovi potomci pa so v kaksni drugi vojni prisli na Balkan.

Se vedno upam, da se bo en dan pojavil kaksen polbrat ali polsestra, a zaenkrat nimam te srece. Koliksna je moznost da star moski nima kaksnega neznanega otroka iz mladosti, ko kontracepcije se niso poznali?
zanimivo je
08.06.2023 ob 18:45
Občutek imam, da prav veliko možnosti za polbrata ali polsestro ravno nimaš.
Tvoj oče je bil prav tako stanoviten kot si ti. In tudi okrog se mu ni preveč dalo hodit.

Zanimivo pisanje- hvala zanj.
leskova mast
08.06.2023 ob 19:06
Moj oce je bil samski krepko vec kot pol stoletja. In potem sta se kar nekaj let uzivala v dvoje. Hribi so bili bolj zanimivi kot otroci. Mama je rekla, da jo je prisla njegova prejsnja punca enkrat pogledat in da je bila prijazna in prava lepotica. Od 1941 do okupacije Italije je bil v dveh italijanskih koncentracijskih taboriscih, najprej na severu Italije, potem blizu Firenc. Ko je Italija kapitulirala, so Italijani taborisce enostavno zapustili in pobegnili, in ljudje so morali sami najti pot domov. Veliko izpuscenih Slovencev se je takrat pridruzilo Italijanskim partizanom in vecina jih je umrla v bojih. Moj oce je sel domov. Ni bil vec mulc in tudi ni bil bojevite sorte. Ampak na poti od Firenc, kjer se je zagotovo ustavil, ker je bil umetniska dusa, in do Ljubljane, kjer je do vojne zivel, ni hudir, da ni kje vmes srecal kaksne brhke Italijanke ali Slovenke. In po vojni je imel tudi se dosti let casa. Presnet nazaj, malo bi se pa ja lahko potrudil, no.
zanimivo je
08.06.2023 ob 19:20
Ti bom zaželela, da se bi vendarle kje ustavil in bil dovolj časa tam, da se bi mu zazdelo približati se kakšnemu brhkemu dekletu.

Naj te življenje preseneti
leskova mast
08.06.2023 ob 19:25
Hvala.
lelj
09.06.2023 ob 15:58
leskova mast
09.06.2023 ob 17:57
O, Lelj, najlepsa hvala. Tale prispevek je pa res nekaj lepega od tebe.

Eno slovensko nazaj

leskova mast
09.06.2023 ob 18:34
Aja, od te 3x prababice iz fare Sv. Peter - Otocec, smo na My Heritage trije testirani, ki imamo prav njo ali njen priimek v rodovniku. Takih najdb sem najbolj vesela, ker genetika potrdi rodovnik.
Yara
10.06.2023 ob 0:55
Ob fari Sv. Peter sem pomislila na današnji Šempeter. Grad na Otočcu danes služi za različne namene, ambient je prelep, pa mimogrede, tam sem se civilno poročila
leskova mast
10.06.2023 ob 3:06
Si imela tam reception /? pogostitev? ali prav porocni obred?
Yara
10.06.2023 ob 8:55
Si imela tam reception /? pogostitev? ali prav porocni obred?


Samo obred, pogostitev je bila drugje. Danes pa je menda tako, da moraš tam imeti tudi pogostitev.
lelj
10.06.2023 ob 15:27
Malo naprej od Otočca je ob reki še en grad Otočec
lelj
10.06.2023 ob 15:49
Yara
10.06.2023 ob 16:32
Avtor: lelj
Malo naprej od Otočca je ob reki še en grad Otočec


Grad Otočec je samo eden, verjetno si mislil grad Struga.
lelj
10.06.2023 ob 18:21
Yara
10.06.2023 ob 18:40
Avtor: lelj


To je grad Struga, očitno preimenovan v "golf grad Otočec".
silvo8
11.06.2023 ob 14:00
LM kako je kaj s požari pri vas? Ravno berem, da je cel NY zadimljen.
Fox
11.06.2023 ob 14:14
Mi smo dim imeli v zraku, ga vohali v sredo, cetrtek, v petek je pa dez spral zrak in veter je dim ocitno odpihnil drugam. NYC je 4h oddaljen od Toronta, tako da ocitno dim tja nese.
silvo8
11.06.2023 ob 16:20
NY in PHI sta oranžna, ker je toliko dima.
leskova mast
11.06.2023 ob 17:38
Air quality index

Odpri sliko ➜

Ko je bilo najhuje, smo bili dva dni na 420. V petek smo bili na okoli 140, Danes smo na 35. Nebo je modro, ampak ni tiste sicersnje prave modrine, ki je tipicna tukaj, ampak bolj sivo. Za tu je sicer normalno intenzivno modro nebo.

NY je 7. junija popoldne za nekaj ur presegel 400, naslednje jutro je bil na okoli 140, danes 47.

Fox je danes na okoli 73. Pozari so se vedno, a so se zmanjsali, manjse so pogasili.

Nam so dez obljubili za danes, zdaj so ga prestavili na sredo.
Odgovor lahko oddate kot gost. Vgrajena je časovna omejitev 30 sekund za oddajo novega sporočila.
© 2014-2024 Cvek123