PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Otroci kraljice Viktorije


WiCkEd WiTcH :: 08.11.2018 ob 20:11
Povzeto po istoimenski dokumentarni oddaji.

https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Viktorija_Britanska
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Queen_Victoria

Na prestol je prišla čisto nepričakovano. Njen dedek George III. je umrl leta 1820. Imel je 15 otrok, 9 sinov in 6 hčera.


Prvi sin George IV. je vladal do leta 1830. Njegova edina (zakonska) hči je umrla že leta 1817 kmalu po porodu. (Po njeni smrti se je začela tekma za prestol. George III. je bil še živ, s 15 otroki, a brez legitimnih vnukov.)


Drugi sin princ princ Frederick je umrl pred svojim starejšim bratom, leta 1827 in brez otrok.


Tretji sin William IV. je vladal do leta 1837. Do smrti nečakinje ni pričakoval prestola, potem je imel pa resne možnosti, glede na to, da starejša brata nista imela otrok in "prestari" ženi. Imel je več nezakonskih otrok, po (dobro načrtovani) poroki pa dve hčerki, ki nista živeli dolgo.


Četrti sin princ Edvard je umrl že leta 1820, celo pred svojim očetom, kraljem. A za sabo je pustil nekajmesečno hči Viktorijo. Ob rojstvu je bila verjetno zadnja, za katero bi mislili, da bo postala kraljica. A leta 1837, ko je umrl njen stric William, je bila naslednja v vrsti (ker je bil njen oče naslednji, ona pa je podedovala njegovo pravico do prestola) in ravno stara 18 let in tako ni bilo potrebe po regentstvu.
Tudi on je po smrti nečakinje (za vsak slučaj) hitro skočil v tekmo za prestol. Hitro se je poročil z ovdovelo sestro princa Leopolda, vdovcem prej omenjene nečakinje, in zaplodil bodočo kraljico.
WiCkEd WiTcH :: 08.11.2018 ob 20:17
WiCkEd WiTcH :: 08.11.2018 ob 20:26
Njen predhodnik je bil kralj Združenega kraljestva in kralj Hanovra. Viktorija pa je podedovala le naslov v ZK, ker po zakonu v Hanovru ni mogla vladati ženska. Kralj Hanovra je postal tako njen stric Ernest Augustus, 5. sin kralja Georga III. (Tudi ta verjetno ni nikoli pomislil, da bo kralj.)
Viktorijin stric je bil tudi njen naslednik na prestolu ZK. Zato za mlado kraljico ni bilo pomembno le vladanje, ampak tudi potomci. Učimo se iz preteklosti.:)
zanimivo, :: 08.11.2018 ob 20:56
bo še naprej?
WiCkEd WiTcH :: 08.11.2018 ob 21:09
A je bilo težko najti primernega ženina za najboljšo partijo tistega časa. Med drugim je moral imeti tudi neomadeževan ugled in vzorno poreklo. Vsemu je ustrezal Albert, njen bratranec v prvem kolenu.

https://www.thoughtco.com/was-queen-victoria-related-prince-albert-3530655

Viktorijina mati in Albertov oče sta bila brat in sestra. Njun brat je bil princ Leopold, kasnejši kralj Belgije in mož tiste nesrečne Viktorijine sestrične (princesa Charlotte, do smrti edina legitimna vnukinja in naslednica kralja Georga III.).Leta 1839 je Albert prišel v Windsor in ni bila ravno ljubezen na prvi pogled, na drugi pa. Alberta je bilo sicer strah, da bo postal le podanik energične Viktorije, a sta se naslednje leto le poročila.


(Slika bila zamenjana, ker je dobra duša ugotovila napako.)Viktorija je bila v moža zaljubljena, a mu ni dala čisto nič politične moči. Albert ni bil zadovoljen in si je celo življenje prizadeval, da bi jo prevzgojil v ubogljivo in pohlevno ženo. A Viktorija je imela močan in trmoglav karakter, prepiri so se kar vrstili. Eden prvih je bil glede dolžine medenih tednov: Viktorija svoje kraljevine ni želela zapustiti za predolgo.

Javnost v tistih časih monarhiji ni zaupala, niti niso marali Alberta. Zdel se jim le pust nemški intelektualec, nadut, izumetničen in lovec na bogastvo.
WiCkEd WiTcH :: 08.11.2018 ob 21:10
Avtor: zanimivo,
bo še naprej?

Bo, a jutri.:) Je še veliko, moramo obdelati vse otroke.
lelj :: 09.11.2018 ob 6:27
Viktorija je bla žleht baba
WiCkEd WiTcH :: 09.11.2018 ob 8:35
Ne bi ravno rekla žleht, vsekakor pa ne najboljša mama (v tej temi se bolj osredotočam na njen odnos z otroki). Mislim, da je hotela biti (prav tako kot njen mož) najboljša mama, ker noben izmed njiju ni imel najlepšega otroštva. A žal ni znala biti, že zaradi svojega karakterja.
Sisi tudi ni bila ravno najboljša mama, prva dva je kar prepustila in odšla (čeprav skoraj prisiljeno), do zadnje je bila pa verjetno precej posesivna-kot Viktorija.
lelj :: 09.11.2018 ob 10:38
ampak sisi je bla pa seksi
Dojenček :: 09.11.2018 ob 17:05
Silno zanimiva tema.
Jaz sem se že pri Georgeu Tretjem zataknila . 15 zakonskih ! , otrok je imel. Ploden zakon. Dolgo je vladal. A so v oddaji kaj omenili njegovo bolezen?

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.