PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Otroci kraljice Viktorije - 3


porajkel :: 11.11.2018 ob 18:37
Jaz pa pri Victorijinem vnuku, ki je padel skozi okno. Tezko si predstavljam, da so se tudi njim dogajale take druzinske tragedije.
WiCkEd WiTcH :: 12.11.2018 ob 8:51
Porajkel in Dojenček, bi povedali še kaj več? Bi me zanimalo.:)
WiCkEd WiTcH :: 12.11.2018 ob 12:32
Victoria in Albert sta družino večkrat peljala v Osborne House. Tam so otroci lahko uživali v preprostih radostih. Tekanje, igranje na prostem, plezanje po drevesih, prevažanje s kimpežem...
Povsod po hiši sta bili prepleteni začetnici V in A, prav tako tudi slike otrok kot angelčki.Postavljena je bila tudi ti. švicarska brunarica, kjer so se otroci učili kuhati, šivati, gojiti sadje in zelenjavo... Staršema je bilo zelo pomembno, da otroci poznajo praktična opravila.Ključni avtor te utopije je bil Albert. Želel je kontrast londonskemu življenju. Sam je sovražil nespodobnost razkošnih večerij, zabav, ni maral popivanja in kartanja.

Otroci so živeli v kraljevskem mehurčku. Bili so izolirani od vseh, niso mogli razumeti drugih. Tudi ekscentrični: Bertie je imel na krožniku lahko le parno število belušev, drugače ga bo doletela nesreča, Louise pa je menila, da si zdrav le, če si vsak večer namažeš kolena z viskijem.

WiCkEd WiTcH :: 12.11.2018 ob 12:57
Albert je hotel postati simbol novega očeta; kot kontrast svojemu očetu. Bil je zvest ženi in praktično se je ukvarjal z otroki.
Oboževal je Vicky. Z njo je šel celo na kolena in se igral. Victoria se norčijam ni pridružila.Imel se je za poznavalca človekovega vedenja. Naredil je tudi načrt vzgoje svojih otrok v vzornike državi in Evropi. Otroci so se mu zdeli zanimivi in navdušen je bil nad njihovim napredkom.
Program šolanja je bil zahteven: telesni in umski razvoj, ubogljivost, stroga disciplina (celo šibanje za laž ali zgrešeno noto), omika, učenje jezikov...

Vicky je bila izjemno bistra. Že pri 18 mesecih je začela z učenjem francoščine. Kasneje tudi latiniščine in nemščine. Zelo zgodaj je brala Shakespeara.

Victoria in Albert zasebno nista tajila svojih nemških korenin, čeprav sta bila v javnosti popolnoma britanska. Med seboj sta pogosto govorila nemško, otroci so imeli tudi kot odrasli precej izrazit nemški naglas.
Dojenček :: 12.11.2018 ob 20:36
Porajkel in Dojenček, bi povedali še kaj več? Bi me zanimalo.:)


George ali Jurij III Britanski je bil vladar, zbiralec umetnin in mecen. Bil je kralj Velike Britanije in Irske, volilni knez Svetega rimskega Cesarstva- po letu 1814 kralj Hannovra in nenazadnje zadnji britanski monarh, ki je bil kralj Francije.
V času kraljevanja je pridobil posesti Francije v Kanadi in Indiji ( po vojni s Francijo in Napoleonom) in izgubil angleške kolonije v vojni za neodvisnost Amerike. Vladal je od leta 1760 do 1801, do datuma je bil kralj z najdaljšim stažem, nato ga je premagala vnukinja Vikorija in njo Elizabeta II.
Kot si že omenila je imel celo četico otrok (15), bil je zvest soprog in zelo veren, bojda je molil več ur dnevno.
Tako kot njegovi številni potomci je bil tudi sam deležen odlične izobrazbe, le, da je za razliko svojih potomcev sam ostal skromen, bogaboječ in zvest.
Posebno so se mi v spomin vtisnile njegove bolezni. Bolehal je za porifirijo, ki je dodobra omračila njegov um. Potovati ni maral, sploh se ni premaknil iz južne Anglije, čeprav je imel žlahto posejano po vsej Evropi in še dlje, vsi so morali k njemu na obisk .

Nad otroki je bil vidno razočaran, obnašali so se kot njegovi strici in bratje, razuzdano in razen treh, brez naslednikov. Poleg porifirije, ki jo je podedoval -v precej milejši obliki njegov prestolonasledni, so ga pestile tudi siva mrena in revmatizem, ki ju je podedovala kasnejša kraljica Viktorija, slavna prenašalka hemofilije. Proti koncu življenja ga je najedala demenca, naglušnost, poleg že omenjenih treh.

Skratka, tipček je bil plemenit, skromen, ljubitelj umetnosti in vrtnarstva, izobražen. Škoda, da mu je pri vzgoji škripnilo.
WiCkEd WiTcH :: 13.11.2018 ob 8:16
Hvala. Res je imel zanimivo življenje. In po eni strani so mu bile njegove bolezni vsaj delno v prid: verjetno ni vedel/razumel, kaj se je dogajalo v zadnjih 10 letih njegovega življenja.

*popravek: vladal je do 1811 (regentstvo je potem za 9 let prevzel njegov sin in naslednik)
Dojenček :: 13.11.2018 ob 9:20
Hvala. Res je imel zanimivo življenje. In po eni strani so mu bile njegove bolezni vsaj delno v prid: verjetno ni vedel/razumel, kaj se je dogajalo v zadnjih 10 letih njegovega življenja.

*popravek: vladal je do 1811 (regentstvo je potem za 9 let prevzel njegov sin in naslednik)


Se opravičujem za napačen podatek in zahvaljujem za popravek

Ja, fajn se je imel in dočakal je visoko starost. Prvič ga je bolest napadla leta 1765 za kratek čas, malo resneje poleti 1788, ko se je odpravil zavoljo zdravja na najdaljšo pot v svojem življenju - v 150km oddaljeno zdravilišče Cheltenham Spa, kljub temu se mu je novembra precej poslabšalo. Govoril je neprekinjeno ure in dneve, dokler se mu ni pojavila pena na ustih in je staknil še disfonijo.. Spet drugič se je hotel rokovati z drevesom (no, z njegovo vejo ), za katerega je menil, da je sam Pruski kralj.
Zdravniki so bili - po stari navadi- nemočni in se oklepali neprimernih zdravilskih metod, kot je, recimo - trdo povijanje, da, bi “odšvical” hudobne telesne sokove.
Takrat se mu je prvič zamajal tron.
K sreči si je opomogel in kolikor toliko dobro vladal še nadaljnih 22 let, vmes so ga parkrat hoteli ubiti in dobričina kakršna je bil, je svojadva duševno bolna atentatorja pomilostil. Tretjič so ga napadli v gledališču, spet ga je streljal duševni bolnik, kralju sploh ni prišlo do živega in je lepo med odmorom zakinkal. Atentator ni bil obsojen, za nagrado je preživel starost v norišnici.
V tem obdobju opravi še z Napoleonom in mu izmakne kolonije v Kanadi in Indiji.
Dojenček :: 13.11.2018 ob 9:48
Leta 1810, slep zaradi sive mrene (moral je bil videti naravnost fantastično v kimpežu, z mreno na očeh, ker je bil skoraj gluh je imel gotovo, tisti pripomoček, ki si ga vtaknil v uho in potem ujel zvoke...), oslabljen zaradi revme in zlomljen zaradi smrti najmlajše hčere je resno zbolel. Napadla ga je še demenca in leta 1811 se mu je dokončno odpeljalo. Leta 1814 je postal kralj Hannovra, česar ni dojel, prav tako ne smrti svoje ljubljene žene.
Za Božič 1819 je imel spet epizodo, govoril je nepretrgoma 58 ur, kar ga je čisto oslabilo. Podlegel je 29.1.1820 ob 20:38, (šest dni po smrti sina Eduarda Augusta, očeta Viktorije) v prisotnosti najljubšega sina, drugorojenca Friedricha Augusta.
Umrl je star skoraj 82 let, vladal je 59 let in 3 mesece.

Če pomislimo, da so se plodili med seboj po krvni liniji je bil presenetljivo zdrav in dočakal visoko starost, dasiravno zadnjih 30let v blodnjah norosti.
Dojenček :: 13.11.2018 ob 9:59
Skromno bi še dodala, da sem medtem prebrala kratke življenjepise vseh njegovih otročičev vključno z vnukinjo Viktorijo in njenim izbrancem Albertom, tako, da lahko sledim temi, ne da bi vmes postavljala neprimerna vprašanja.
Dojenček :: 13.11.2018 ob 14:20
Še zanimivost, svojo ženičko, prelestno Sophie Charlotte von Mecklenburg - Strelitz je spoznal šele na poročni dan , kakopak si jo je dal pripeljati na Otok.
Tudi ona je bila zelo razočarana nad svojim podmladkom, predvsem moškem delom. Ko se je Juriju III pomračil um, ga je vzela v varstvo. Posebno blizu si je bila z vnukinjo, hčerko prestolonaslednika Georga IV, Charlotto, ki je umrla v porodni postelji.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.