PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Carolyn Jessop: Pobeg


WiCkEd WiTcH :: 10.05.2017 ob 10:07
IZBRATI SVOBODO ALI STRAH

-Carolyn je nekaj mesecev potrpežljivo čakala in zbirala pogum za pobeg. V ponedeljek, 21. aprila 2003, je izvedela, da je mož šel na službeno pot že tisti večer. Vseh 8 otrok je bilo doma, tudi 15-letni Arthur, ki je bil pogosto zdoma, ker je delal na gradbiščih. Za pobeg sta morala biti izpolnjena dva pogoja: mož je moral biti zdoma in vsi otroci so morali biti doma.

-C. je bila stara 35 let in želela je pobegniti iz poligamne družine. Bila je namreč potomka 6. generacije poligamistov fundamentalistične ločine mormonov, v sekti FLDS (Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter Day Saints - Fundamentalistična cerkev Jezusa Kristusa svetih iz poslednjih dni). Vseh pripadnikov te ločine je bilo cca. 10.000, živeli pa so na meji med državama Utah in Arizona v ZDA.
-Pri 18. letih je bila prisiljena v dogovorjeni zakon s 55-letnim Merrilom Jessopom, ki ga je komajda poznala. Bila je njegova 4. žena, v 15. letih pa mu je rodila 8 otrok: Arthur je najstarejši, Bryson pa najmlajši, ki ga je dojila še pri 18. mesecih. Harrison je bil star 4 leta in je bolehal za hudo okvaro živčevja, kar je bila posledica zelo agresivne oblike raka-nevroblastoma.

-Tisti večer je šla najprej do sestre Linde, da bi pri njej telefonirala. Doma ni mogla, ker ni želela, da bi ji prisluškovali. Ostalih 6 žena Merrila je bilo zelo sumničavih, ker je C. veljala za preveč neodvisno in svobodomisleno. Linda je bila članica sekte, a edina žena svojega moža. Vedela je tudi, da želi C. pobegniti. Sekta je pod vodstvom preroka Warrena Jeffsa postajala vedno bolj ekstremna.
-Po smrti očeta Rulona Jeffsa je vodenje sekte prevzel Warren. Začel je pridigati, da predstavlja inkarnacijo Jezusa Kristusa, njegov pokojni oče pa naj bi bil Bog. Govoril je o apokalipsi in da bo pripadnike sekte popeljal v Središče. Sestri sta se bali, da bi bil to prostor, iz katerega res ne bi bilo možno pobegniti. Warren je pridigal tudi, da ljudje nimajo pravice do svobodnega odločanja.
-Merril je bil zelo pomemben član FLDS, imel je 7 žena in 54 otrok, zato bi bil verjetno eden izmed prvih izbrancev, ki bi odšli v Središče.

-C. se spominja, da v njenem otroštvu in mladosti življenje v sekti ni bilo tako ekstremno. Otroci so lahko obiskovali javne šole, pod Warrenom pa so otroci lahko obiskovali le zasebne verske šole, kjer niso bili deležni prave izobrazbe, ampak pranja možganov. Med drugim dinozavri niso obstajali in ljudje niso nikoli stopili na Luno.
-C. je po izobrazbi učiteljica v javni šoli in obožuje književnost. V svoji lasti je imela več kot 300 otroških knjig. Ko je prišel Warren na oblast, je ukazal uničiti vse posvetno-tudi C. knjige.

-Warren Jeffs je izbiral tudi vedno mlajše žene, nazadnje naj bi imel menda 70 žena. Nekega dne je C. prišla s Harrisonom domov iz bolnišnice in ugotovila, da njena 12-letna hčerka Betty "izpolnjuje željo svojega očeta". Skupaj z več dekleti je bila povabljena k preroku, kjer so prespale.
WiCkEd WiTcH :: 10.05.2017 ob 10:17
-Ko je C. prišla k Lindi, je najprej poklicala policijo v Arizono, a se je oglasila telefonska tajnica. Potem je poklicala v Utah in vprašala, če bi ji bil kdo pripravljen pomagati z otroki pobegniti iz sekte. Policist ji je odgovoril, da za njen primer niso pristojni, ker je skupnost od meje oddaljena 2 km.
-Poklicala je skupino za pomoč ženskam pri pobegu iz poligamnega zakona, a ji nihče ni mogel pomagati v tako kratkem času.
-Nato je poklicala brata v Salt Lake City. Arthur je zapustil sekto pred štirimi leti, da bi se poročil s polsestro, s katero sta se ljubila. Očetova tretja žena je v hišo pripeljala še svojih 8 otrok in Artur se je zaljubil v eno izmed njih. S Thelmo nista v krvnem sorodstvu, a nista dobila dovoljenja za poroko. Ko je Warren določil, da se mora Thelma poročiti z drugim, sta se z Arthurjem odločila za pobeg. Zapustila sta sekto, se poročila in zdaj srečno živita v Salt Lake City-ju.
-Arthur ji je povedal, da bo lahko prišel šele ob petih zjutraj, ker je bil oddaljen 500 km. Srečala naj bi se pri trgovini v Canaan Comersu, 5 km iz mesta, že v Utahu. Prišel naj bi s prikolico, da bi naložil še C. kombi in vse odpeljal v SLC.
-Kombi je bil registriran na C., a brez veljavnega prometnega dovoljenja. Ženske v sekti so lahko vozile, a vedno brez registracije ali prometnega dovoljenja, da bi jih policisti lahko zadržali, če bi ženska želela pobegniti.
-Arthur je obljubil, da bo za pomoč prosil še drugega brata, Darrela.
Fox :: 10.05.2017 ob 10:27
Poznano! Gledala že veliko dokumentarcev....na ameriški tv so še reality serije glede teh žensk ki poskušajo pobegniti...Warren pa mislim da je zdaj že dalj časa v zaporu...
Fox :: 10.05.2017 ob 10:29
Za tiste ki jih zanima podobna tematika, obstaja dober dokumentarc o Amishih, ljudeh ki so iztopili ven...Shunned mislm da se imenuje doku..., kr zanimiv sm ga gledala v Avstriji.

WiCkEd WiTcH :: 10.05.2017 ob 11:14
-Zdaj je morala C. prepričati le še otroke. Bali so se zunanjega sveta, mislili so, da je poln zla. Namesto skrivalnic so se igrali apokalipso. Bog naj bi uničil vse brezbožnike in vsi razen pripadnikov sekte, naj bi umrli. Med obiski v mestu so jih ljudje grdo gledali, jih zmerjali s poligamisti, celo metali kamenje vanje-kar je še utrdilo njihovo vero v zlo na drugi strani.
-Od Linde je C. odšla že čez polnoč. V dve vreči za smeti je spakirala otroške obleke za dva dni. V kombi je poleg tega dala še nekaj družinskih fotografij in zdravila za Harrisona. Pet mesecev je pripravljala zalogo. Harrison je bil star že skoraj 4 leta, a ni ne hodil, ne govoril, uporabljal je plenice in do pred kratkim ni jedel po žlici. Hranili so ga po cevki speljani direktno v želodec, sama mu je dodajala še svoje mleko. Ko se je C. odločila, da bo pobegnila, ga je želela naučiti jesti po žlici. Uspelo ji je, ker je oboževal pico in kmalu je jedel še majhne koščke ostale hrane. Med spanjem je potreboval tudi kisik, zato Merril ni pričakoval, da bi lahko C. pobegnila s Harrisonom. A se je C. odločila, da bo tvegala odhod brez kisika.

-Ob štirih je začela zbujati otroke. Rekla jim je, da je Harrison bolan in da morajo k zdravniku. Na poti nazaj naj bi se pa še vsi fotografirali, ker je Artur doma, zato naj bi šli vsi skupaj.
-Ena izmed Merrilovih žena je nekaj posumila, zato ga je ob 4.20 poklicala. Ob 4.25 je Merril klical C. očeta, a ta mu je po resnici povedal, da ne ve, kaj se dogaja. C. je prej skrbno pazila, da Merril ni nič posumil, 2 dni pred odhodom je imela celo spolne odnose z njim. Kmalu je Merril klical še domov in želel govoriti z njo, a je vedela, da ne bo mogla oditi, če bo govorila z njim.
-Ko so bili vsi otroci v kombiju, je odšla še po Harrisona. A takrat je ugotovila, da Betty manjka. Betty ni hotela oditi, ker oče ni vedel nič o tem, a jo je C. uspela prepričati, da se usede v kombi.

-Zdaj je C. skrbelo, če bi Merril poklical lokalno policijsko postajo. Njenega pobega bi bilo v hipu konec, ker so bili vsi policisti pripadniki FLDS. V komuni je bila tudi patrulja, ki se je ponoči vozila naokoli in stražila.
-Kombi je odpeljal. Po 3 km jim je začelo zmanjkovati bencina. Ko se je kombi ustavil, je C. stekla naprej proti Arthurju in Darrelu. Povedala jima je, da otroci ne vedo nič o pobegu, njim pa je rekla, da jih bosta ta moška odpeljala po gorivo. Le Arthur je bil sumničav, ker je v soimenjaku prepoznal svojega strica, a ni rekel nič.
-20 minut vožnje je minilo mirno, ko pa so zavili proti SLC in ne proti bolnišnici, je Betty ponorela, da jih je ukradla. Brat Arthur jo je nahrulil, naj bo tiho, ker zdaj ne more narediti nič.
-Čez 5 ur so prišli v SLC in C. je bila prvič v 35 letih svobodna. Imela je vseh 8 otrok in v žepu 20 dolarjev. A v nekaj urah so bo Merril pognal v lov za njimi.
Fox :: 10.05.2017 ob 11:15
WW kaj praviš na amishe?
WiCkEd WiTcH :: 12.05.2017 ob 20:11
ZGODNJE OTROŠTVO

-C. se je rodila 1. 1. 1968. Njena teta Lydia Jessop je bila tudi njena babica in bila je zelo presenečena, da je sploh preživela. Njena mati je celo nosečnost zelo krvavela, ker se je posteljica luščila in ob porodu je bilo vidno, da je skoraj popolnoma že odstopila. Bila je druga hčerka in izbrali so ji ime Carolyn, ki pomeni modrost.
-Rojena je bila v Hildalu, Utah, ko je bila stara 5 let pa so se preselili v SLC. Njena starša sta verjela v mnogoženstvo, a je njen oče kljub temu imel le eno ženo. Imel je uspešno podjetje z nepremičninami, ki se je v SLC še povečalo. Njena mama Nurylon je bila tam zelo srečna.
-C. je imela še dve sestri, 18 mesecev starejšo Lindo in 2 leti mlajšo Annete. Brat Arthur pa je rojen nekaj let za zadnjo sestro. Mati je bila ob porodu zadnjega otroka zelo vesela, ker so fantje v njihovi veri vredni več kot dekleta. Linda si je bila zelo blizu z mamo, C. pa je bila očetova ljubljenka.
-V SLC so živeli le eno leto, potem se je oče kljub širjenju svojega poslovanja odločil, da se vrnejo v Colorado City, Arizona, v majhno enklavo FLDS, blizu Hildala, ker ni želel, da bi Linda obiskovala javno šolo. Tudi v Colorado City-ju je obiskovala javno šolo, a je bila tukaj večina učiteljev pripadnikov FLDS in zatorej zelo konzervativnih.
WiCkEd WiTcH :: 12.05.2017 ob 20:37
-Nurylon je bila zelo lepa, otrokom je šivala tudi zelo lepe obleke. A doma je bila depresivna, polna sovraštva in otroke je tepla vsak dan (včasih le nekaj udarcev po zadnjici, včasih pa s pasom). C. je hitro preučila njeno obnašanje in ugotovila, da jih blažje tepe zjutraj in vedno le 1x na dan, zato je vedno poskrbela, da je bila tepena že zgodaj zjutraj. Tepež je bil v njihovi kulturi sestavni del dobre vzgoje, zato ni imelo nobenega pomena, da bi komurkoli o tem govorila. Niti očetu ni povedala, ko se je vrnil z dolgih potovanj. Ker je bila njihova skupnost tudi tako izolirana (otroci so samo občasno hodili v mesto z materjo po nakupih), niti niso imeli nobene prave predstave o tem, kako poteka življenje zunaj. Se pa C. spominja, da so v SLC imeli tudi TV in kavni aparat, čeprav je kava pri mormonih strogo prepovedana.

-Ko se je mamina depresija poslabšala, je preživela večino časa v postelji. Hišo je dobro počistila le dan pred očetovim prihodom. Ko je prišel, sta se veliko prepirala, ker je oče mamo nenehno kritiziral. Hiša nikoli ni bila dovolj čista, otroci nikoli dovolj pridni in čeprav je bila mama po 4 porodih suha, ni bila dovolj suha. A ko je bil oče doma, otroci vsaj tepeni niso bili.
-Mati je imela tudi dobre dneve. Takrat je bila vesela in si ni želela umreti. Igrala se je z otroci, jim veliko brala (prave pravljice, ne verskih knjig)... Čeprav je bila pobožna, je bila tudi igriva. Nekoč, ko je bil oče zdoma, je v hišo prinesla božično drevo, ki so ga okrasili, kar je bilo v njihovi veri prepovedano. Oče se je zvečer vrnil in drevo takoj odvrgel.
-Po tem božiču je mati zapadla v še hujšo depresijo in ko si je končno opomogla, ni nikoli več naredila ničesar, kar bi bilo prepovedano.
Mitzi :: 12.05.2017 ob 20:45
*
WiCkEd WiTcH :: 12.05.2017 ob 21:00
-C. babica Jenny je bila eden izmed blažilcev med otroki in materino nestanovitnostjo, čeprav je bila Nurylon veliko boljša mama od drugih v skupnosti. Jenny je k njim prišla skoraj vsak dan, stara je bila že čez 60, čokata, zgubana, s sivimi lasmi in slabo je videla. Ženske iz FLDS se starajo hitreje, večina jih živi težko in ima po 12 ali več otrok. Nurylon je bila najmlajši od desetih otrok babice Jenny in ko je bila stara dve leti, ji je umrl oče.
-Babica Jenny pa je imela kljub vsemu močan duh in odlično je pripovedovala zgodbe.

-Jenny je verjela, da je poligamna zakonska zveza najsvetlejši vidik njihove vere in da je mormonska cerkev Božja Cerkev, vse dokler se ni odrekla poligamiji.
-Njen pradedek Benjamin F. Johnson je bil eden prvih mož, ki jih je prerok Joseph Smith v 19. stol. uvedel v sveto načelo nebeške zakonske zveze. Domneva se, da je imel Smith med 33 in 48 žena, najmlajša naj bi bila stara le 14 let. Benjamin je imel 7 žena, vsi njegovi sinovi pa so tudi imeli več žena.
-FLDS določa prav načelo nebeške zakonske zveze-moški mora imeti več žena, če hoče dobiti dober položaj v nebesih, kjer lahko postane božanstvo in konča na svojem planetu.
-Njena družina je vedno strogo upoštevala načelo nebeške zakonske zveze, še posebej po tem, ko je mormonska cerkev okrog leta 1895 izdala manifest zoper poligamijo. Babičina družina je takrat v strahu pred preganjanjem zbežala v Mehiko, kjer so s poligamijo nadaljevali. Ko je bila Jenny stara 10 let, so se v ZDA vrnili. Uradno stališče mormonske cerkve še danes je, da poligamisti niso v harmoniji z Bogom.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.