PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Carolyn Jessop: Pobeg - 3


WiCkEd WiTcH :: 15.06.2017 ob 9:24

Hvala za dodatek.:)
WiCkEd WiTcH :: 15.06.2017 ob 14:03
NOVA ŽENA, NOVA MAMA

Nekega dne, ko je imela C. 10 let, je oče odšel v Salt Lake City po novo ženo. C. in njeni sestri sta bili veseli, saj je bila to Rosie, njihova občasna varuška in mamina nečakinja, ki so jo imele zelo rade, ker do njih ni bila nikoli hudobna. Mama je bila tistega dne čudno tiha.
Moški v FLDS je ponavadi počakal 10-15 let, preden si je izbral novo ženo, zato v njihovi skupnosti ni bilo nič čudnega, če je imel mož le eno ženo. A imel je več vpliva, če je imel več njih. Nič čudnega ni bilo niti to, da se je več sester (ali teta in nečakinja) poročilo z istim moškim.
Rosie je bila lepa, priljubljena, dobra kuharica in gospodinja. Včasih je bila v njihovi družini večkrat, a ko se ji je začelo šolanje na zdravstveni šoli, so jo videvali bolj poredko. Ni se zgodilo pogosto, da se je samska ženska šolala, bilo pa je precej neobičajno, če se je šolala poročena. Ena od žena njenega očeta si je želela medicinsko izobrazbo, zato je tudi Rosie poslal na šolanje, da bi lahko spremljala in nadzorovala njegovo ženo.

Ko sta mama in oče odšla v SLC na poroko, so otroci ostali doma. Domov sta se vrnila brez Rosie, da bo zaključila s predavanji in opravila izpite. Kasneje ji je oče kupil tudi hiško, da bi tam lahko delala. Imela je torej lastno hišo, lasten avto in delo in s tem je bila bolj neodvisna kot marsikatera ženska v skupnosti, kar je naredilo vtis na C.
Ko pa je Rosie prišla k njim na obisk, ji je Linda odstopila svojo sobo. Linda se je bala, da bo Rosie prevzela očeta mami, zato si je vestno zapisovala vse, kar je oče počel z Rosie in ne z mamo. Oče je bil z Rosie videti zelo srečen, bolj kot prej in veliko časa sta preživela v Lindini sobi.
Otroci so začutili, da je postal zakon njunih staršev bolj napet in da je mama postala bolj tiha.
Rosie je kmalu zanosila in mesec pred rokom se je preselila v Colorado Citiy. Mama je rodila 6. otroka, fantka, le nekaj mesecev preden je rodila Rosie svojo punčko. Ker je rodila na svoj rojstni dan, jo je poimenovala Rose, klicali pa so jo mala Rosie.

Mama in Rosie je venomer tekmovali za očetovo pozornost, dojenčka se je primerjalo in spremljalo, katerega ima oče raje.
ko je imela mala Rosie nekaj mesecev, je Rosie odšla na delo v dom ostarelih v lasti njenega očeta. S sabo je vzela še C. ali eno izmed njenih sester, a največkrat C. To ji je bilo všeč, saj se je s tem izognila nadzoru in labilnosti svoje matere.
Rosie je zaslužila več kot katerakoli ženska v FLDS. Ostale so lahko le sanjale, da bi dobile delo v eni izmed šivalnic v lasti FLDS. C. je enkrat s šolo odšla na ogled ene izmed teh in bila pretresena, ker so bile ženske za kupi blaga videti kot sužnje. Imele so majhno plačo (3 dolarje na uro, ki je bila odvisna od narejenega dela), ki je le stežka zadostovala za nakup osnovnih potrebščin. C. si take prihodnosti ni želela in zato je hotela nadaljevati svoje šolanje na kolidžu.

Rosie je bila globoko verna in je verjela v poligamijo in da jo deljenje očeta z mamo približa Bogu. C. je takrat tudi verjela v poligamijo, ker sta Rosie in mama uspeli zmanjšati konflikte med sabo in napetosti ni bilo več videti. C. je tako verjela, da je poligamija nekaj najboljšega, kar se ženski lahko zgodi. Njene prijateljice so ji govorile o nasilju doma med ženami, a C. mama je rekla, da se njen oče zdaj obnaša lepša do nje in tako C. ni več dvomila v pozitivnost poligamije.
WiCkEd WiTcH :: 15.06.2017 ob 15:03
V skupnosti pa je bilo drugače, ves čas je tekel tih boj za prevlado, ki je odkrito izbruhnil leta 1978, ko je bila C. v 5. razredu. Čez dve leti pa so družine že odkrito kazale, na kateri strani so. Skupnost je bila razdeljena, niti otroci nasprotnih taborov se niso smeli več igrati skupaj. Lahko si bil na strani strica Roya ali na strani bratov.
C. oče je verjel, da ima v FLDS oblast lahko le en človek, tj. prerok. Stric Roy pa je imel veliko pastorkov, ki so bili otroci prejšnjega preroka Johna Y. Barlowa in tudi nečaki strica Freda Jessopa, škofa, ki je usmerjal vsakodnevno življenje v skupnosti. Ker so bili bratje povezani z dvema vplivnima možema, so dobili nekaj moči in avtoritete pri apostolih v skupnosti.
apostoli so bili možje, ki jih je izbral Bog in posvetil prerok. Včasih so se poleg preroka tudi oni dogovarjali za zakonske zveze. Imeli so veliko vlogo pri oblikovanju in določanju pravil vsakodnevnega življenja v FLDS, a večjo moč je še vedno imel prerok.
Če bi pastorki uspeli združiti več moči pod stricem Royem, bi apostoli ostali skoraj brez vpliva in zato so se oboji preprivali za položaj, ker je bil stric Roy zelo bolan.

Ta razkol pa ni veljal za praznike. Vedno so praznovali 4. julij, dan neodvisnosti in 24. julij, dan, ko je Brigham Young v dolino pripeljal Svete poslednjih dni. To je bil njihov največji praznik, imeli so parade, ples, ognjemet in stojnice s hrano.

C. družina se je hitro širila. Mama in Rosie sta imela vsako drugo leto ali celo prej novega dojenčka. Rosie je delala, zato je mam pazila na vse otroke. Pomagale so ji Annette, Linda in C.
Ko sta bili Linda in C. stari 13 in 14 let, sta dobili dovoljenje, da se udeležita plesa. Tam je bila tudi prostor za neporočena dekleta, zraven pa prostor za neporočene fante. Bilo je neprimerno, da bi dekle plesalo več kot en ples z istim fantom, zato je lahko zavrnila ples. A nikoli ni smela zavrniti starejšega ali celo zelo starega moškega, to bi bilo zelo nespoštljivo. Ni pa bilo pravila za pobeg iz dvorane, zato so si dekleta dajale znake, ko so opazile, da se prostoru za neporočena dekleta približuje starejši moški in pobegnile iz dvorane.
Glasba je bila ista, kot so jo poslušali v 19. stol. ko so Sveti poslednjih dni prišli v SLC. Plesali so valček in druge podoben plese.
Plesni večer je bil zelo razburljiv zabaven dogodek , saj so se dekleta le takrat lahko družile s fanti podobne starosti. A tudi takrat so bili budno spremljani. Morali so biti tudi primerno oblečeni, obleka je morala biti skromna, nevpadljiva, ni smela biti živih ali svetlečih barv. Ni smela imeti preglobokega dekolteja in ne pretesna. Fantje so morali nositi kravato, srajco in dolge hlače. Kavbojke so bile prepovedane.
Tudi med plesom so pripadniki sekte pozabili na spor.

V 8. razredu se je nekaj deklet pogovarjalo o njihovi prihodnosti in vsem se je zdela poroka s starim moškim grozna. Edina možnost poroke z mladim moškim je bila, da sta oba odšla k preroku in vztrajala pri poroki. a kako bi se dva sploh lahko zaljubila, če so bili vedno nadzirani? Ena od deklet je povedala zgodbo, da je njena sestra celo leto špricala pouk, da bi se dobivala s fantom.
Tako so se dekleta odločile, da se bodo tudi same vpisale na verouk, ki je potekal 3x mesečno ob nedeljah zvečer. Tudi na verouku so se lahko družili ljudje iz različnih taborov. So se pa C. in prijateljice vpisale na verouk k učitelju, ki je pripadal nasprotnemu taboru, zato da bi bilo manj možnosti, da bi govoril z njihovimi starši.
Po nekaj tednih so se dekleta začela družiti še s fanti ob jezeru. Največkrat so se spontano razdelili v manjše skupine in se pogovarjali. Razmerje z nasprotnim spolom jih niti ni zanimalo. Vedno pa so pazili na čas, da so pravočasno prišli nazaj.
Njihov načrt je bil tako dober, da se jim je hotelo pridružiti še več fantov in deklet, tudi Linda. Mama je bila sumničava, zakaj se njeni hčerki naenkrat zanimata za verouk, če pa ju cerkvene pridige dolgočasijo. Povedala je očeta, a ta jo je zavrnil in je bil na hčeri ponosen.
Po nekaj mesecih takega dobivanja so nekateri že spoznali nekoga, ki bi ga radi večkrat videli. Tudi C. je bil všeč neki fant, ki pa še vedno živi v skupnosti, zato ne želi o njem povedati nič več.
To se je dogajalo skoraj eno leto, ko jih je opazila učiteljica in povedala C. očetu. Vsi so bili ogorčeni, nekateri otroci so bili tudi hudo kaznovani, C. oče je bil besen in žalosten. Ni pa izvedel, da je tudi Linda hodila k jezeru, je pa izvedel ime C. simpatije in obema zabičal, da se ne smeta več videti.

C. se je bala, da bo z 8. razredom konec njene svobode in tudi šolanja. Edina srednja šola v skupnosti je bila zasebna in vodili so jo ljudje iz nasprotnega tabora. Stric Roy ne bi nikoli dovolil, da bi C. obiskovala to šolo, čeprav bi s tem izgubila vse prijateljice.
Imela pa je eno upanje. Šolo je delala preko dopisnega tečaja. Vedela je, da je nekaj deklet po končanem tečaju lahko odšlo na kolidž v okviru FLDS. V očetovem gradbenem podjetju je tudi začela delati kot telefonistka. Delo ji ni bilo všeč, a se je vsaj izognila varstvu otrok doma. Ko ni delala, s eje učila in tako v manj kot enem letu končala 3 semestre.

Potem se je zgodil čudež: stric Roy je dovolil očetu, da se Linda, C. in še nekaj pridnih dijakov vpiše v srednjo šolo nasprotnega tabora. V mislih pa je imel, da bi otroci poročali staršem, kaj se na tisti šoli dogaja. A po enem letu je C. morala šolo zapustiti, saj je stric Roy s še nekaj somišljeniki ustanovil novo zasebno šolo, kamor se je morala C. prešolati in ponovno izgubiti prijateljice.
WiCkEd WiTcH :: 21.06.2017 ob 16:17
LINDIN BEG V SVOBODO

Linda je sumila, da jo nek 3x starejši moški opazuje. Očetu je poročal o njej, njenem načinu oblačenja in spenjanju las, zato jo je oče zasliševal, če je vse res. Mama je bila razburjena, ker temu moškemu ni zaupala. To se ni zgodilo pogosto, a oče njenih pomislekov ni upošteval. Ženska nima pravice tako govoriti, čeprav bi želela svojo hčerko le zaščititi.
Linda in njena mama sta se bali, da bi se Linda morala poročiti s tem moškim, ki je dovolj vpliven, da bi si lahko sam izbral ženo. Linda je vedela, da ima na voljo le en izhod-pobeg. Jeseni bi bila stara 18 in tako bi imela vsaj zakonsko zaščito.

Linda je imela prijateljico Claudel, ki se je ravno tako bala poroke s starejšim moškim, s svojim očimom. Mama je z njo ravnala kot s sužnjo in Claudel se je bala, da bi bilo v zakonu podobno. Zato sta se skupaj z Lindo odločili, da pobegneta čim obe dopolnita ¸18 let.

Ko sta mama in oče odšla na službeno pot in je Rosie skrbela za družino, se je Linda začela obnašati čudno. K Lindi je prišla njena prijateljica Elaine, ki naj bi ji pomagala počistiti sobo. Linda je svoje stvari začela razdajati, C. je pa posumila, ko je začela razdajati še svojo balo. Ko je Lindo o tem povprašala, ji je neprepričljivo odgovorila, da ji stvari niso več všeč in da si bo priskrbela nove.

Skrinjo z balo so dekleta začela polniti pri 11. letih in veljale so za statusni simbol. V njej so shranjevale lonce, krožnike, jedilni pribor, rjuhe, odeje... Za rojstni dan so si dekleta med seboj vedno podarile nekaj za v skrinjo.

Ob devetih zvečer je Linda potrkala na vrata C. sobe in jo prosila za denar, ker bo pobegnila. C. je bila šokirana in čeprav sestre ni želela izgubiti, ji je dala ves svoj prihranjeni denar, ki ga je prislužila med delom tistega poletja v očetovem gradbenem podjetju.
Rosie je videla, da Linda odhaja, zato jo je poskušala zadržati, a ji ni uspelo. Poklicala je očeta in čez nekaj minut so k hiši že prišli moški in zaslišali C., ki pa ni vedela, kam je Linda odšla.
Oče in mama sta takoj prišla domov. Oče je bil utrujen, zaskrbljen in tudi žalosten. Pobeg je pomenil sramoto za družino in v skupnosti so izgubili status. Mama je bila ravno tako skrušena, ker je nikoli več ne bodo pohvalili, kako lepo vzgojene otroke ima. Zdaj je postala mama, ki je vzgojila odpadnika. C. je očetu tudi obljubila, da ne bo nikoli pobegnila.
Linda je s pobegom postala odpadnica in v prihodnjem življenju bo odšla v najnižjo sfero pekla. In čeprav bi Lindo našli, se njena družina ne bi nikoli več smela družiti z njo.

C. ni bilo všeč, da je Linda pobegnila, a ji je tudi zavidala, ker ni odobravala prisilne poroke. Rosie ji je povedala, da nobene ženske ne poročijo, če sama nima te želje. A C. je vedela, da to ni res. Na žensko skupnost toliko časa vrši pritisk, da se naposled ukloni in poroči.

Lindo so moški iz FLDS našli čez nekaj dni v bližini SLC. Z njo sta bili tudi Claudel in ženska, ki jima je ponudila zatočišče. Moški so hišo obkolili in niso želeli oditi, dokler ne govorijo s pobeglima. Ženska je poklicala policija in ta je moškim povedala, da ne morejo narediti čisto nič, ker sta Linda in Claudel že polnoletni.
WiCkEd WiTcH :: 21.06.2017 ob 16:33
V šoli je bil fant Alma zaljubljen v Lindo. Bil pa je iz nasprotnega tabora, zato poroka med njima nikoli ne bi bila mogoča. Stric Roy je v tistem času izločil 3 apostole, ki so ustanovili novo cerkev. Tabora se nista več združila niti za plesne večere ali praznike. Alma je skupnost zapustil, da bi Lindi pomagal v življenju, ker si ona na začetku ni znala kupiti niti avtobusne vozovnice. Našel jo je v restavraciji v SLC, kjer je delala in kmalu je še on začel tam delati.

Oče je izvedel, kje je Linda in jo prosil, naj govori s prerokom in potem jo bo pustil pri miru, če bo to želela. Linda je privolila. Prerok ji je rekel, da se lahko odkupi za pobeg, če se poroči z "dobrim moškim". Linda je odklonila in prerok se je razjezil. Oče mu je potem predlagal, da bi bila lahko rešitev poroka z Almom. Tako bi lahko Linda zvabila v njihovo skupnost nekoga iz drugega tabora. Almov oče te poroke ni odobraval, ker je bil Alma star šele 17 let in še ni končal srednje šole.
Na Lindo so začeli vršiti pritisk, da se poroči in naposled je le klonila. Zanjo je to pomenilo konec bega in ni se ji bilo potrebno preseliti nazaj v Colorado City. Linda in Alma sta imela le civilno poroko, ker se je uprla preroku in ni pristala na poroko z "dobrim moškim". Čez eno leto sta se poročila še cerkveno. Na poroki so bili prisotni Lindina oče in mama, Almova mama in C. Almov oče ni prišel, ker je poroki še vedno nasprotoval. Poroka ni bila vesela, ampak nekaj sramotnega. Že čez nekaj mesecev so slišali, da je Linda noseča.

Linda in C. sta se srečali šele čez leta. Ker je Linda pristala na zakon, ki ga je ukazal prerok, ni bila odpadnica, a je ostala upornica do lastne vere. To je pomenilo, da je izključena iz skupnosti in lastne družine. Oče bi lahko hčerki in vnuki življenje precej olajšal, a se je obnašal kot, da ne obstajata.

Lindina izkušnja je C. naučila, da beg ne more biti rešitev.
WiCkEd WiTcH :: 22.06.2017 ob 13:41
POSTNICE

Na prvi dan vpisa v novo srednjo šolo leta 1984 je C. videla vrsto deklet v šoli, ki se bile oblečene v obleke z več plastmi naborkov, z metri čipke na rokavih, životcih in ovratnikih. Popolno podobo so kvarili le modri fantovski športni copati. Sestrični Jayne in Shannon sta ji povedali, da so to hčerke Merrila Jessopa, imenovali sta jih postnice, skrajšano za krepostnice. Tista dekleta, ki postnicam niso hotele slediti, se oblačiti in obnašati kot one, pa so bile poimenovane kapucinke.

Ta dan je bil za C. zelo pomemben, spet se bo lahko vpisala v šolo po enoletni pavzi. V skupnosti je teklo že sedmo leto spora in številne družine so svoje otroke izpisale iz zasebnih šol, da jih nasprotni tabor ne bi okužil s svojo miselnostjo. Fantje so tako zgodaj odšli na gradbišče, dekleta pa so ostale doma. C. je bila takrat razočarana, ker je bila prikrajšana za izobrazbo, vendar je lahko vsaj delala v očetovem podjetju in se šolala preko dopisnega tečaja. Bila je presrečna, ker je stric Roy odprl Srednjo šolo Colorado City za svoje privržence.
C. se je pri vpisu bala, da ji ne bodo priznali že narejenih izpitov, ker bi bila potem vpisana v 2. letnik in ne v 3. Tako bi 18 let dopolnila še pred zaključkom srednje šole in lahko bi bila prisiljena v poroko še pred končano šolo. Ampak skrb je bila odveč, izpite so ji priznali in vpisali so jo v 4. letnik. C. je bila presrečna, ker bi tako bila že v 1. letniku fakultete preden bi dopolnila 18 let.
Sanjala je o tem, da bi postala pediatrinja. V njihovi skupnosti je bilo veliko otrok, ki niso imeli dostopa do osnovne zdravstvene nege. Njena teta Lydia, babica in medicinska sestra, je bila že v letih in pričakovalo se je, da se bo kmalu upokojila. C. je tako upala, da bo dobila dovoljenje za študij medicine, če bi zdravila le otroke.
WiCkEd WiTcH :: 22.06.2017 ob 13:41
POSTNICE

Na prvi dan vpisa v novo srednjo šolo leta 1984 je C. videla vrsto deklet v šoli, ki se bile oblečene v obleke z več plastmi naborkov, z metri čipke na rokavih, životcih in ovratnikih. Popolno podobo so kvarili le modri fantovski športni copati. Sestrični Jayne in Shannon sta ji povedali, da so to hčerke Merrila Jessopa, imenovali sta jih postnice, skrajšano za krepostnice. Tista dekleta, ki postnicam niso hotele slediti, se oblačiti in obnašati kot one, pa so bile poimenovane kapucinke.

Ta dan je bil za C. zelo pomemben, spet se bo lahko vpisala v šolo po enoletni pavzi. V skupnosti je teklo že sedmo leto spora in številne družine so svoje otroke izpisale iz zasebnih šol, da jih nasprotni tabor ne bi okužil s svojo miselnostjo. Fantje so tako zgodaj odšli na gradbišče, dekleta pa so ostale doma. C. je bila takrat razočarana, ker je bila prikrajšana za izobrazbo, vendar je lahko vsaj delala v očetovem podjetju in se šolala preko dopisnega tečaja. Bila je presrečna, ker je stric Roy odprl Srednjo šolo Colorado City za svoje privržence.
C. se je pri vpisu bala, da ji ne bodo priznali že narejenih izpitov, ker bi bila potem vpisana v 2. letnik in ne v 3. Tako bi 18 let dopolnila še pred zaključkom srednje šole in lahko bi bila prisiljena v poroko še pred končano šolo. Ampak skrb je bila odveč, izpite so ji priznali in vpisali so jo v 4. letnik. C. je bila presrečna, ker bi tako bila že v 1. letniku fakultete preden bi dopolnila 18 let.
Sanjala je o tem, da bi postala pediatrinja. V njihovi skupnosti je bilo veliko otrok, ki niso imeli dostopa do osnovne zdravstvene nege. Njena teta Lydia, babica in medicinska sestra, je bila že v letih in pričakovalo se je, da se bo kmalu upokojila. C. je tako upala, da bo dobila dovoljenje za študij medicine, če bi zdravila le otroke.
WiCkEd WiTcH :: 22.06.2017 ob 13:58
Večina učiteljev je postnice oboževala. Imele so same petice in lepopis brez napake. Stopicale so po konicah prstov, govorile so z milim in ženstvenim glasom, smeh pa je bil obvladan in spodoben.
V sekti so bile punčke že ob rojstvu manj vredne od fantkov, a C. o sebi ni razmišljala kot o manjvredni. Zato ji je bilo slabo ob postnicah, ker so se obnašale kot tepke. Shannon in Jayne sta ji povedali, da se tako obnašajo zato, ker se ravnajo po knjigi Očarljiva ženskost-knjigi, ki uči ženske, kako manipulirati z moškim. C. je knjigo prebrala in ji še vedno ni bilo jasno, zakaj se tako obnašajo-na šoli namreč ni bilo fantov. V knjigi so bili opisi, kako se našobiti in kujati, če ti mož ne ugodi. Kako stati, nagubati čelo in celo, kako na ljubek in ženstven način z nogo udariti ob tla. Najprimernejši način, kako naj se mož počuti pravi moški, je bil, da se žena obnaša neumno in popolnoma nesposobno. C. je bila besna. Knjiga je bila tudi napisana za monogamistično zvezo. Kako bi lahko te nauke sploh lahko prenesli v poligamijo, če morajo žene ubogati in ne manipulirati z možem?

Med postnicami in kapucinkami je vladal razkol. Niso se pogovarjale med seboj, razen če je bilo nujno.
Margaret, hči Merrila Jessopa, je delala pri svojem očetu, imela je malo manj kot 20 let in še vedno ni bila poročena, kar ji ni bilo všeč, ker je v skupnosti že veljala za staro devico. Odločila se je, da bo priredila zabavo za vsa neporočena dekleta. Povabila je le postnice, kapucinkam pa je bilo vseeno.
Audrey, bolj resna hči Merrila, pa je povabila tudi C. skupaj s prijateljicami. Pripraviti pa bi morale nastop.
Jayne in Shannon sta bili vabila veseli in pripravili sta pesem Goslač na strehi, ki govori o dogovorjenih porokah. Margaret na generalki pesem ni bila všeč, ker še ni bila poročena, zato je naročila, da še vedno lahko pridejo na zabavo, če pripravijo drugo točko. A ni bilo dovolj časa za pripravo novega nastopa.
Na dan zabave je C. očeta poklical Merril. Z očetom sta že dolgo poslovno sodelovala, blizu si je bil tudi s stricem Royem. Želel je, da C. in njene prijateljice tudi pridejo na zabavo, a mu je oče rekel, da niso povabljene.
Margaret je en teden po zabavi prišla na obisk k C. Doma sta bili še Rosie in Annette. Margaret je rekla, da ji je bila pesem sicer všeč, ni pa bila všeč stricu Fredu. Rekla je tudi, da ima slabo vest, ker dekleta niso prišla na zabavo, ker je po zabavi prišel stric Fred in oznanil, da bodo vse na zabavi deležne odrešenja. Stric Fred sicer ni imel te moči, a v skupnosti je imel status Božjega moža in njegove prerokbe so se razlagale kot Božje razodetje.
WiCkEd WiTcH :: 22.06.2017 ob 14:20
Edina učiteljica, ki postnic ni prenašala, je bila ga. Johnson, učiteljica šivanja. Ni odobravala, da se ne držijo pravil in velikokrat jih je morala opozarjati na obnašanje. C. ji je bila pa všeč. Dovolila ji je tudi uporabljati svoj šivalni stroj in če je delo pravočasno končala, tudi prej oditi iz razreda.
Tega je bila C. vesela, ker jo je nek fant Brigham začel zasledovati. Bil je eno leto starejši in ga ni poznala. Ko je predčasno lahko odšla iz razreda, je lahko takoj tekla domov in se tako izognila Brighamu. Bala se pa je, da bi to izvedel njen oče in jo želel izpisati iz šole. Brigham se je C. 6 tednov vsiljeval, da jo spremlja domov, nato pa je nekdo o tem obvestil C. očeta. Oče je bil razočaran in jezen, ker C. ne hrani svojih čustev za moža in ne hodi po Božji poti. C. se je branila, da se poskuša Brighamu izogibati, a ni nič pomagalo. Verjel je šele, ko je to potrdila tudi Annette. Potem je oče naročil Brighamovemu očetu, naj se C. pusti pri miru.
C. je bila vesela, ker bo lahko v miru zaključila šolanje. Želela je na fakulteto, a je vedela, da je starša ne bosta pustila takoj. Zato je najprej nameravala na kolidž v skupnosti, nato pa še na fakulteto drugje.

Maja je C. zaključila šolanje in bila med najboljšimi v generaciji. Ker je bila to prva generacija, ki je zaključila šolanje na tej srednji šoli, se je zbrala cela skupnost. A maturantje so morali celi 2 uri čakati na Audrey, da je do konca sešila svojo obleko, preden so lahko sprejeli spričevala. Res pa je izgledala kot princesa Diana na podelitvi-po njihovih standardih.

C. je bila ponosna, ko so poklicali njeno ime: Carolyn Blackmore in ugotovila je, da se je izplačalo, da je eno leto preživela med postnicami. Takrat še ni vedela, da se bo morala že čez eno leto poročiti z njihovim očetom.
WiCkEd WiTcH :: 28.06.2017 ob 18:09
POROKA

C. je po maturi eno leto delala kot učiteljica, istočasno pa se je še vpisala na kolidž. Še vedno je imela željo postati pediatrinja in pomagati otrokom iz skupnosti. Do takrat še nobena ženska iz skupnosti ni imela tako ambiciozne želje. Prvi korak v to smer bi bila 4-letna visoka šola s programom zdravstvene nege kot priprava na študij medicine. Očetu pove za željo po nadaljevanju študija, a premeteno izpusti pediatrijo. Oče ji reče, da mora prej vprašati preroka. C. je vedela, da prerok ve, da je za skupnost dobro, če je nekaj pripadnikov izobraženih.
Neko noč oče zbudi C. Stric Roy ji bo dovolil obiskovati šolo za učitelje, če se bo pred tem poročila z Merrilom Jessopom. Moža naj bi mu (kot vedno) razodel Bog v sanjah. C. je bila kot omamljena in bala se je za svojo prihodnost. Čeprav je stric Roy dovolil šolanje, bo po poroki last moža in bi ji on vsekakor lahko prepovedal obiskovati predavanja.

C. z Merrilom še nikoli ni govorila, a je slišala o njem. Z njegovimi hčerkami postnicami je hodila tudi v šolo. V skupnosti se je govorilo, da je Merril neumen, velik bedak in marsikomu tudi ni bil všeč njegov način ravnanja z družino. Z delavci naj bi ravnal kot s sužnji in nemalokrat jim tudi ni plačal za opravljeno delo. Star je bil 50 let in C. se je zdelo nezaslišano, da bi se morala poročiti z nekom, ki je 3x starejši od nje.
C. je vprašala očeta, kako se Merril počuti ob tem, da se mora poročiti z otrokom. Odvrnil ji je, da to zanj ne bo prvič in naj C. neha dvomiti o prerokovih besedah. Pove ji še, da sta se z Merrilom dogovorila, da bo poroka že čez dva dni.

C. je seveda takoj pomislila na pobeg, a se je spomnila Linde in njene zgodbe. Prav tako zunaj skupnosti ni imela nikogar, ki bi ji pomagal. Oče in mati je od oznanila "zaroke" nista več spustila z oči. Verjetno sta se bala njenega pobega. Spala je pri mami v sobi in ne pri Annette kot doslej. C. so skrbeli predavanja in izpiti, a ji je oče zabičal, da so zanjo pomembne le želje preroka.
Naslednji dan so se odpravili v Bullfrog, predtem pa so se še srečali z Merrilom na zajtrku v Page-u, Arizona, kjer je bil sedež Merrilovega podjetja. Na zajtrk je zamudil eno uro in ves čas je govoril le z očetom. C. ni niti pogledal. Velik je bil manj kot 170 cm, temnih, kodrastih las in nagubanega obraza. Imel je modre oči in rumene zobe.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.