PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Carolyn Jessop: Pobeg - 2


WiCkEd WiTcH :: 12.05.2017 ob 21:01
Avtor: Mitzi
fajn. bom spremljala.
hvala

Me veseli.:)
WiCkEd WiTcH :: 12.05.2017 ob 21:18
-Privrženci poligamije, ki so verjeli, da je poligamna zveza pogoj za odrešenje, so v začetku 20. stol. osnovali fundamentalistično gibanje. Prvi fundamentalistični prerok je bil John Taylor- 3. vodja mormonske cerkve po Josephu Smithu in Brighamu Youngu. Ko se je skrival, naj bi ga obiskal Jezus Kristus in mu naročil, da mora obvarovati načelo nebeške zakonske zveze in mu predal ključ duhovništva, ki ga je odvzel glavni mormonski cerkvi.
-Tudi po manifestu je mormonska cerkev dovolila poligamijo, a moški je imel lahko največ dve ženi, ostali so tvegali izobčenje. V začetku 20. stol. pa je mormonska cerkev sklenila dokončno odpraviti poligamijo.

-Babica Jenny je C. pripovedovala, da je nekaj posebnega, da je rojena v družini, v kateri so generacije žensk žrtvovale svoja čustva, se odpovedale posvetnemu, da bi opravljale Božje delo in se izkazale za vredne nebeškega kraljestva. Žensko delo je bilo roditi čimveč otrok, Bog pa je z razodetjem preroku povedal ime moškega, s katerim se bo poročila. C. tako nikoli ni pretepanja in prepirov staršev ocenjevala kot nekaj slabega, drugega tako ni poznala, pomembno ji je bilo le to, da Bog misli, da je ona nekaj posebnega. In minila so dolga leta, preden se je začela spraševati o svoji veri.
WiCkEd WiTcH :: 12.05.2017 ob 21:34
-Najbolj napeta zgodba babice je bila tista o policijski raciji v Short Creeku (današji Colorado City), Arizona. Zgodilo se je 26. 7. 1953. Že nekaj časa se je govorilo o raciji, zato je šla babica tisti večer molit za Božjo pomoč pri odvračanju hudičeve vojske. Takrat je vkorakala arizonska narodna garda s policijo in začela z aretacijami. Prerok stric Roy ni želel pobegniti, dedek Jessop (tast babi Jenny) pa se je vsiljivcem tudi zoperstavil.
-Vojaki so dojenčke trgali iz materinih naročij, otroci so jokali, mame so vpile...-vse to so tudi novinarji posneli in fotografije so pristale v časopisih. Mnenje javnosti se je prevesilo na stran poligamistov.

-Aretirali so 122 odraslih, odvzetih pa je bilo 263 otrok. Moške so že prvi dan poslali 650 km stran v Kingsman, Arizona, kmalu naj bi se jim pridružile tudi ženske. Otroke naj bi poslali v Phoenix, da bi jih posvojile nepoligamne družine. Ženske so se temu uprle in država Arizona se je vdala: bali so se negativne publicitete in ker niso pričakovali toliko otrok in tako niso imeli dovolj odraslih spremljevalcev za pot v Phoenix, so materam dovolili, da spremljajo otroke.
-Stric Roy je prišel v Phoenix, ženskam prepovedal govoriti o poligamiji in začel sodni postopek proti državi Arizona zaradi neprimernih postopkov. Odvetnikom je naročil, naj poiščejo zakon, da otrok ni mogoče odvzeti staršem brez njihovega privoljenja. Ti so se mu sprva smejali, a so res našli ta zakon in primer je bil tako zaključen.
-Kljub vsemu je bila racija tudi koristna za FLDS, ker so dobili veliko simpatij javnosti. Vsi pripadniki so se vrnili domov in nadaljevali s poligamnim načinom življenja.
Sunbeam :: 12.05.2017 ob 21:47
Zanimivo. Tisto, da jim je po 3 km zmanjkalo bencina, morda nalašč niso avtomobili s polnimi tanki zaradi pobegov in niso ženske vedele.
WiCkEd WiTcH :: 12.05.2017 ob 21:50
Po tem dogodku se je sekta še bolj zaprla, ljudje so se bali oblasti, slog oblačenja je postal še bolj staromoden in konzervativen, pod vratom so bili pokriti in ženske niso smele nositi hlač.

Pred racijo so ženske smele same izbirati moža in izbirale so (seveda) moške svojih let, kar je bilo slabo za starejše moške, ki so iskali mlajše žene. Vsi vplivni možje v FLDS so bili starejši in so želeli spremembo. Vedno je bila prisotna tudi bojazen, da bi mladi moški izven sekte prepričali mlade ženske, da izstopijo. Pred racijo je bila poligamija že v nevarnosti, ker je že več žensk razmišljalo o izstopu-zunaj sekte so imele tudi razširjeno družino, tako da odhod ne bi bil problematičen.
Po raciji pa so vse ženske izgubile zaupanje v zunanji svet in ker jih je stric Ray rešil, so nanj gledale kot rešitelja in so se čutile dolžne mu izkazati večjo pokorščino.

Vse spremembe so se dogajale postopoma. Najprej se je zgodila sprememba v načinu česanja in oblačenja, šele čez leta so se ženske lahko poročale le preko posredovanja imena moža preroku, kar so ženske sprejele kot dokaz njihove večje vere. Čeprav so spremembe prinesle več omejitev, so ženske sprejele to kot Božji blagoslov. Prav tako se niso smele zaljubiti v moškega, ki mu niso bile namenjene, čeprav je bil član FLDS.

Ljudje v sekti so vedeli, da je poligamija nezakonita in da jim lahko oblast kadarkoli odvzame otroke, odrasle pa aretira, a ker jih je stric Ray tega rešil, so nanj gledali kot na pravega Božjega preroka in mu tako slepo zaupali pri vseh njegovih odločitvah.
WiCkEd WiTcH :: 12.05.2017 ob 21:53
Avtor: Sunbeam
Zanimivo. Tisto, da jim je po 3 km zmanjkalo bencina, morda nalašč niso avtomobili s polnimi tanki zaradi pobegov in niso ženske vedele.

Ni tako podrobno napisano.
C. je pred odhodom vedela, da ima malo bencina, ampak nikjer ne piše nič o tem, da bi sploh razmišljala o tem, da bi tank napolnila-le o svojem strahu, če jim predčasno zmanjka bencina. Tako da je precej verjetno, da ženske verjetno res niso smele voziti avtomobila s polnim tankom in/ali same tankati.
WiCkEd WiTcH :: 16.05.2017 ob 9:37
OTROŠKA IGRA

Otroci v FLDS so se namesto skrivalnic radi igrali igro apokalipse. V nedeljski šoli so se učili, da so oni izbranci in ko se bo zgodil konec sveta, bodo oni edini, ki bodo rešeni. Uničenje sveta so imela za nekaj dobrega, saj bi po njem sledilo 1000 let miru. A pred apokalipso bo brezbožnikom dana možnost, da jih pobijejo.
Med igro so se v sadovnjaku skrivali, da jih napadalci ne dobijo. Na pomoč so jim prišli vstali Indijanci. Otroci so večkrat slišali zgodbe, da je bilo med osvajanjem Amerike veliko Indijancev pobitih in ti umrli naj bi pred apokalipso vstali in pomagali Izbrancem v zameno za maščevanje nad svojimi krvniki. Med igro so jih vstali Indijanci zaščitili pred vlado, ko pa je bilo vojne konec, so se otroci igrali, da je velika lakota in morajo skrbeti za svoje zaloge živeža.

C. bratranec Lee ml. je pripovedoval čudovite zgodbe. Ena izmed njih je bila o skritem zlatu v bližnjih jamah. Bog ga je skril, ker so ga uporabljali v napačne namene in ko se bodo bližali zadnji dnevi, ga bo Izbrancem razkril, da bodo z njim lahko tlakovali ceste in gradili hiše.
Lee ml. je povedal tudi zgodbo o belih Indijancih (ne smemo zamenjati z vstalimi Indijanci). Ti bodo med apokalipso hodili po svetu in dobro pregledali vse ljudi. Tisti, ki bodo imeli na sebi le blagoslovljene obleke, bodo preživeli, ostale bodo neusmiljeno pobili.

C. in njene sestre so se s svojimi bratranci in sestričnami rade igrale. Imele so več svobode in lahko so se prosto igrale in raziskovale. Doma se zunaj niso smele igrati, razen če jih je nadzoroval kateri od odraslih.

Stric Roy je govoril o moči Boga. Veliki kanjon je ustvaril, ko je bil zelo jezen. V mestu Gadianton so nekoč živeli brezbožniki in Bog jih je kaznoval tako, da je na njihovo mesto zvrnil goro. Goro duhov so imeli za zakleto in pod njo naj bi se skrivalo veliko bogastvo. Po njej se je bilo prepovedano potepati, a ker so bili C. bratranci in sestrične zelo revni, se je nekoč 10 otrok, starih od 4 do 8 let odločilo, da odidejo proti Gori duhov in izkopljejo skriti zaklad. Niso ga našli.

Bog v Izbrancih deluje le preko duhovščine, ki pa je bila dana le moškim. Fantje, stari 12 let, so prestopili v duhovništvo. Verjeli so tudi, da bi Zemlja brez duhovščine razpadla, ker imajo tako veliko moč. C. se v otroštvu ni spraševala, zakaj potem duhovščina nima take moči, da bi odvrnila hudobne može od njih.

Nekoč je C. šla spet na obisk k bratrancem in sestričnam, kjer so pili sok, ki ga je prinesla sestrična Shannon. Šele kasneje so otroci izvedeli, da ga je Shannon s pretvezo izmaknila teti Charlotte in tako je vsem grozil tepež. A Shannon je bila brezbrižna. Rekla je, da so Charlottinini udarci ravno pravšnji: dobiš dva udarca za vsako leto starosti in če zelo kričiš, udarci niso tako močni. Teta Naomi je bila po njenem mnenju zelo groba in njeni udarci so bili že skoraj smešni, medtem ko jih je njena mama tepla tako nežno, da si se moral pretvarjati, da te boli.
Otroci so se tako odločili, da se takoj pokažejo teti Charlotte in nekaj otrok je bilo določenih za tepež. C. ni bila med njimi. Po kaznovanju so se otroci neprizadeto igrali naprej. Vedli so se, kot da se ni zgodilo nič nenavadnega. Za njih se res ni.
WiCkEd WiTcH :: 14.06.2017 ob 13:09
ŠOLSKI DNEVI

C. je odšla v šolo pri 6,5 letih. Zelo se je je veselila, ker v FLDS ni bilo vrtca, okolje pa ni bilo prav stimulativno, razen babičinih zgodb. Pravljice za otroke niso bile prav primerne, drugih otroških knjig ni bilo, v mestu pa tudi knjižnice ni bilo.
Leta 1974, malo pred pričetkom šole, je spoznala Lauro, ki je kasneje postala ena najboljših prijateljic. V sekto se je priselila nova družina, mož s tremi ženami in 20 otroki iz Idaha, tudi rdečelasa deklica Laura. Že takoj so C. padli v oči, ker so otroci lahko veselo skakali po lužah, one pa ne, ker so se bale, da bodo umazale obleke. Deklice niso imele niti punčk-igračk, ampak so si jih naredile kar iz listov in vejic. Čudenje je bilo obojestransko.

Prvi dan šole se je C. z Lindo peljala na šolskem avtobusu, kjer sta videli Randi, ki je pokazala roko, rdečo od opeklin. C. je želela na avtobusu vstati, da bi bolje videla, a jo je Linda takoj posadila nazaj na sedež, ker je voznik večkrat neubogljive otroke udaril. Linda ni vedela, zakaj ima Randi opeklino, a kasneje ju je njun oče posvaril, naj se Randijinemu očetu raje izogibata, ker naj bi o njem slišal čudne zgodbe.
Randi je imela tudi zelo dolge lase, ki so ji segali pod kolena, spletene v kito. Nekoč je prišla na avtobus ihteča in brez kite. Ker je C. prizadelo, ker je bil voznik avtobusa kot brez čustev ob Randijinemu joku, se je odločila, da bo raje odšla domov peš in do konca šolskega leta je vedno tekla domov. Laura se ji je pridružila pri teku, ko je voznik udaril njeno mlajšo sestro.

Ravnatelja njihove šole so učenci večkrat videli, kako je brcal svojega 10-letnega duševno zaostalega sina, ker se je polulal. Nekateri otroci so se norčevali, drugi so nemo gledali, šokirani nad brutalnostjo in prestrašeni, ker je bil to njihov ravnatelj. Ravnatelj je redno tepel tudi druge učence na dvorišču-v poduk vsem.

C. je imela samo v 1. razredu prijazno učiteljico, ki jih ni tepla, ostali so učence redno pretepali. To se je končalo šele v višjih razredih. Nekateri učitelji so otroke tepli celo s palico, dokler se ni zlomila.
Nasilje v družini je bilo tudi povsem običajno, a med družinami so bile različne predstave o še dovoljeni stopnji nasilja. O drugih družinah se ni sodilo in čeprav se je vedelo, da so se v nekaterih družinah dogajale hude zlorabe, se ni posredovalo. Del njihove vere je bilo, da se moški nima pravice vmešavati v družino drugega moškega. Zlorab se prav tako ni prijavljalo, ker zunanji zakoni ne veljajo za njihovo skupnost in ker bi oseba, ki je prijavila tako veljala za izdajalca celotne njihove skupnosti.
V učilnici je bila ubogljivost bolj cenjena kot znanje, a C. se je rada učila. Njena vedoželjnost je premagala strah.

Njihova šola je bila načeloma javna šola, njena ustanoviteljica je bila država, a je v bistvu delovala kot zasebna šola. Vsi učenci so bili člani FLDS, v šoli so se odkrito učili verski pouk, predmeti, ki se niso skladali z njihovo vero, se sploh niso poučevali. Iz učbenikov so bila izrezana celotna poglavja, učili so se celo o stvareh, ki niso resnične: npr. dinozavri niso nikoli obstajali.

O spolnosti se C. ni učila v šoli, ampak na dvorišču. V 4. razredu je ena izmed njenih sošolk povedala, da jo njen brat uči, kako se delajo dojenčki. Vztrajal je pri tem, da ji pokaže, ne samo opiše. A čeprav ji ni bilo všeč, je s tem nadaljeval. Prijateljice ji niso verjele, da dojenčki res nastanejo tako in da njihovi starši res to počnejo.
V FLDS se niso učili o spolnosti. Iz učbenika o zdravstveni vzgoji v 5. razredu je bilo iztrgano poglavje o razmnoževanju. Mož naj bi ženo o tem poučil na poročno noč.

V Lindinem razredu je nekoč učitelj učencem obljubil zabavo s papirnatimi letali za dobro opravljeno delo. Ravnatelj Alvin Barlow je kraval slišal in začel grobo brcati in pretepati vse v razredu, učitelj pa je iz strahu zanikal, da je otrokom tako zabavo dovolil. Take vrste nasilje je bilo preveč celo za njihovo sekto. V šolo so prišli jezni očetje in ravnatelju se je izrekel opomin. Niso ga pa prijavili oblastem. Barlow je bil sin prejšnjega preroka in pastorek strica Raya, ki ga je tudi zaščitil. Stric Ray je staršem tudi naročil, da morajo ravnatelja podpirati pri njegovem delu. Otroci so bili obravnavani kot lastnina, učitelja je potrebno pri discipliniranju vedno podpreti, ker je otrok vedno sam kriv za tepež.
C. mama je bila ogorčena nad ravnateljevim obnašanjem, a svojega tepeža s tem ni povezala. Ona je tepla iz ljubezni, da bi jih naučila živeti v skladu z Božjimi nauki.
WiCkEd WiTcH :: 14.06.2017 ob 13:09
+
Dojenček :: 15.06.2017 ob 9:07

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.