PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Beremo...


WiCkEd WiTcH :: 05.08.2018 ob 18:09
Ravno končala Podeželsko zdravnico Ruže Vreg.
Odpri sliko ➜
Prava podeželska zdravnica. Delovala je na Goričkem in če se prav spomnim, je knjiga izdana leta 1984-torej opisuje primere v neravnobližnji preteklosti. Na čase malo spominja na Agn, ret pa kače.
Vmes so neki mimohodi, ko verjetno sebe opisuje v tretji osebi (ostali del knjige-njeni primeri so v prvi osebi), ko se pogovarja s svojim mrtvim fantom/možem/tastom-ni čisto jasno.:D Tisti deli, ko jo mrtvak boža z odrezano roko, so sploh zanimivi...

Ocena: 9/10 za dele v prvi osebi, 2/10 za dele v tretji osebi.
Mačka :: 05.08.2018 ob 18:17
Jaz pa po nasvetu nekoga ravnokar prebrala Ambrovec od Katherine Allred. Ena najlepših ganljivih ljubezenskih zgodb. Taka za na dopust vzet za s sabo.
WiCkEd WiTcH :: 05.08.2018 ob 18:33
Začenjam pa Rdečega barona F. P. Gibbonsa.
Odpri sliko ➜
Resnična zgodba o nemškem pilotu v 1. svetovni vojni.
https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Manfred_von_Richthofen
Sklatil je 80 zavezniških letal (samo priznani); dan po zadnjem in dan pred nastopom dopusta pa so sklatili njega. Na obeh straneh so ujete letalce obravnavali izredno spoštljivo; prvi dan so jih pogostili z vsemi častmi in šele nato odpeljali v ujetništvo. Mrtve pa pokopali z vojaškimi častmi.

V tistih časih je bilo letalstvo je čisto v povojih. Najprej so letala uporabljali le kot izvidnike, nato pa so piloti začeli uporabljati tudi revolverje in ročne granate. Nekateri pa so na lastno pest namontirali mitraljez med sebe in propeler (paziti so morali le, da ga niso poškodovali med streljanjem:D). Šele kasneje so razvili okretnejša letala, sposobna bitke v zraku.

Sem šele na začetku, a Manfred je prikazan kot vedno boja željanmladenič. Vojsko in vojno je štartal v konjenici, a je bil razočaran, ker je bilo premalo akcije. Materi v pismih opisuje, da se boji, da bo njegov mlajši brat prej odlikovan kot on. V letalstvu je doživel veliko več akcije, dovolj mu je bil že masaker ruskih vojakov na tleh.Je pa tudi avtor Floyd zanimiv tič. Novinar je postal znan po intervjuju s Pancho Villom. Med vojno so ga poslali poročati v Evropo. Našli so mu mesto na ladji, kjer bo potoval tudi nemški delegat (Nemci so ravno takrat zagrozili, da bodo napadli vsako ladjo namenjeno v Anglijo ali Francijo), a je zavrnil in šel z drugo ladjo. Malo pred irsko obalo so jo potopili, rešil se je in pol ure po prihodu na obalo že oddal članek o tej prigodi. Med vojno je bil tudi večkrat ranjen, izgubil je tudi oko. Do konca življenja je bil poznan po beli prevezi. Knjigo o Rdečem baronu je napisal že leta 1927 (v slovenščino je prevedena šele zdaj), umrl pa je leta 1939. Buhve, kaj vse bi doživel med drugo vojno...
Odpri sliko ➜
WiCkEd WiTcH :: 05.08.2018 ob 18:34
Avtor: Mačka
Jaz pa po nasvetu nekoga ravnokar prebrala Ambrovec od Katherine Allred. Ena najlepših ganljivih ljubezenskih zgodb. Taka za na dopust vzet za s sabo.

Je kaj drugačna od ostalih najlepših ganljivih ljubezenskih zgodb? Da vidim, če se mi jo splača vzeti...
Mačka :: 05.08.2018 ob 19:07
Ehh saj veš ljubezen.
Drugače jaz ne berem teh življenjskih, sem pa slišala od ene afriške tekačice zgodbo. Menda je zelo dobra.
WiCkEd WiTcH :: 05.08.2018 ob 19:40
Saj tudi jaz občasno vzamem kako romantično, a sem jih že toliko prebrala, da so mi že skoraj vse iste. Zato sprašujem, če je ta kaj bolj zanimiva in drugačna...
Mačka :: 05.08.2018 ob 19:43
Meni je bila nekako v stilu Nicholasa Sparksa. Če njega bereš, potem ja. Sem zadnjič požrla eno njegovo in se raztulila zraven, sem že nekje napisala naslov. Za moj okus pa precej bolje od Amande Quick in takih pocukranih zadev.
WiCkEd WiTcH :: 05.08.2018 ob 19:46
Potem pa bo. Nicholas Sparks je (meni) kar nekaj stopničk višje od ostalih.:)
Mačka :: 05.08.2018 ob 19:51
Evo naslov moje zadnje njegove: Najboljše v meni.
WiCkEd WiTcH :: 05.08.2018 ob 19:54
Hvala. Obe sta pri nas izposojeni, sem pa rezervirala.:)
WiCkEd WiTcH :: 13.08.2018 ob 14:10
Prebrala Pod škrlatnim nebom.
Odpri sliko ➜

https://www.valuewalk.com/2018/05/fascism-beneath-a-scarlet-sky/

Odpri sliko ➜

Najstnik med 2. svetovno vojno se zapleta v neverjetne pustolovščine. Romantičen, predan domoljub pomaga židom pobegniti pred preganjanjem. (V tistem času so okoli 50 židov vrgli v jezero Maggiore-tokrat italijanska stran, ne švicarska:P in jih postrelili.) Da bi se izognil ruski fronti (biti kanonfuter) ob polnoletnosti, se prijavi k nacistom in kmalu postane voznik Hitlerjeve leve roke (po njegovih besedah je sam sedel na firerjevi levi strani) generala Hansa Leyersa.
Ne trudite se z guglanjem, general skoraj "ne obstaja", tudi Mark Sullivan je imel težave z iskanjem podatkov o njem.

Nekje sem prebrala blog z zelo slabo oceno te knjige, žal ga ne najdem več. Se ne strinjam, mene je knjiga zelo pritegnila.
Dojenček :: 13.08.2018 ob 14:55
WiCkEd WiTcH :: 13.08.2018 ob 21:01

Ti je bila všeč?
Dojenček :: 14.08.2018 ob 9:20
Mi je všeč, jo še berem .
vednonesramen :: 14.08.2018 ob 13:44

Gledal nadaljevanko, dobra v bistvu odlična.
Cindy :: 14.08.2018 ob 13:45
Od kaj se pa gre?
vednonesramen :: 14.08.2018 ob 13:46
Avtor: Cindy
Od kaj se pa gre?

O tlakovanju glavnega Berlinskega trga
Cindy :: 14.08.2018 ob 13:48
Aha, ok.
WiCkEd WiTcH :: 15.08.2018 ob 10:34
Danes pa malo navzkriž gledam. Ponoči sem prebrala eno knjigo, drugo od začetka do konca, tretjo pa začela. Malo pred peto sem se odločila, da bo dovolj.:P

Prebrala Izbruh. Kljub slikam igralcev na naslovnici ima knjiga bolj malo skupnega s filmom.(https://www.imdb.com/title/tt0114069/)
Odpri sliko ➜

Knjiga je v bistvu resnična zgodba, opisuje resnične ljudi in dogodke, a z nekaj (ali precej) umetniške svobode, sploh pri opisovanju simptomov virusov. Stephen King je opisal prvo poglavje: "one of the most horrifying things I've read in my whole life." Osebno bi rekla, da King zna bolje.

V knjigi je opisano odkritje virusa marburg (poimenovan po mestu Marburg v Nemčiji, kjer je bil odkrit; eden prvih izbruhov pa je bil celo v Beogradu). Opisano je tudi odkritje virusov ebola sudan in ebola zaire. Vse troje z resničnimi ljudmi (včasih so imena spremenjena). Presenetilo me je, kolikokrat je medicinsko osebje(!) ignoriralo možnost epidemije in ni povedalo, da je precejšnja možnost, da so se okužili in nadaljevali svoje življenje nemoteno. Neka medicinska sestra je skrbela za človeka, ki je umrl (pozabila za točno kateri virus je šlo). Videla ga je, ko je umrl v grozljivih mukah, a se ob pojavu prvih siptomov ni javila. Šele čez nekaj časa je odšla v drugo(!) bolnišnico, čakala v prenapolnjeni čakalnici in šele ko je bilo prehudo, se je javila v "svoji" bolnišnici, da so jo dali v karanteno.
Pri razumevanju knjige mi je bilo precej v pomoč, da sem že prej nekaj vedela o eboli (https://www.cvek123.com/nevidni-morilci-ebola.html).

Opisuje tudi virus reston. Izbruh tega se je zgodil pred pragom Washingtona-groza in strah. Opice, ki so bile namenjene prodaji naprej, so bile v opičnjaku v karanteni (običajno za živali pred vstopom v državo). Začele so na hitro umirati, simptomi pa malo podobni gripi, malo marburgu in eboli. Malo raziskovanja gorindol... Vmes je nekaj delavcev zbolelo (nobene karantene, kljub temu, da so sumili, da je možna ebola), dva znanstvenika sta vzorce okuženih opic celo povohala (povedala nikomur, čeprav so upravičeno domnevali, da se virus širi po zraku), nekdo se je z okuženim skalpelom urezal (nobene karantene, seveda)... So imeli srečo, ker so na koncu ugotovili, da se reston resda širi po zraku, a je nevaren le opicam, ljudem pa ne.

Vse vodi v jamo pod goro Elgon. Potrjeno je, da sta jo dva umrla v času pred smrtjo obiskala. Eden od teh je danski deček, ki je leta 1987 obiskal starše v Keniji. Umrl je zaradi virusa marburg, sev je poimenovan po njem.
A kaj v jami nosi virus?
WiCkEd WiTcH :: 18.08.2018 ob 11:08
Prebrala Črna skala, belo mesto.
Odpri sliko ➜
Avtor je Srb, preseljen v Avstralijo. Glavna junaka sta se iz Beograda (Belo mesto) preselila v Black rock (črna skala). Zgodba sicer kolikortoliko zanimiva (neki čudni grafiti, nekaj umorov), a samo pisanje je pa obup. Skače iz preteklosti v prihodnost tako hitro, da sploh ne veš, kje in kdaj se to dogaja. Veliko dejanj sploh ni razloženih: mož nekaj dela, zgodba skoči na ženo v hotelu (ni razjasnjeno ali v Avstraliji ali v preteklosti, to izveš šele čez kakih 20 strani), spet mož nekaj dela, vmes mimogrede pove, da žene že en teden ni (nič o tem, če ga skrbi, če je klical policijo, jo iskal), spet skok na to, da sta skupaj...
Krivec za umore in grafite je pa nek zdravnik. Kdo to je in razlog za početje ni pojasnjen.
Groza.:(

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.