PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Beremo... - 2


WiCkEd WiTcH :: 13.08.2018 ob 14:10
Prebrala Pod škrlatnim nebom.


https://www.valuewalk.com/2018/05/fascism-beneath-a-scarlet-sky/Najstnik med 2. svetovno vojno se zapleta v neverjetne pustolovščine. Romantičen, predan domoljub pomaga židom pobegniti pred preganjanjem. (V tistem času so okoli 50 židov vrgli v jezero Maggiore-tokrat italijanska stran, ne švicarska:P in jih postrelili.) Da bi se izognil ruski fronti (biti kanonfuter) ob polnoletnosti, se prijavi k nacistom in kmalu postane voznik Hitlerjeve leve roke (po njegovih besedah je sam sedel na firerjevi levi strani) generala Hansa Leyersa.
Ne trudite se z guglanjem, general skoraj "ne obstaja", tudi Mark Sullivan je imel težave z iskanjem podatkov o njem.

Nekje sem prebrala blog z zelo slabo oceno te knjige, žal ga ne najdem več. Se ne strinjam, mene je knjiga zelo pritegnila.
Dojenček :: 13.08.2018 ob 14:55
WiCkEd WiTcH :: 13.08.2018 ob 21:01

Ti je bila všeč?
Dojenček :: 14.08.2018 ob 9:20
Mi je všeč, jo še berem .
vednonesramen :: 14.08.2018 ob 13:44

Gledal nadaljevanko, dobra v bistvu odlična.
Cindy :: 14.08.2018 ob 13:45
Od kaj se pa gre?
vednonesramen :: 14.08.2018 ob 13:46
Avtor: Cindy
Od kaj se pa gre?

O tlakovanju glavnega Berlinskega trga
Cindy :: 14.08.2018 ob 13:48
Aha, ok.
WiCkEd WiTcH :: 15.08.2018 ob 10:34
Danes pa malo navzkriž gledam. Ponoči sem prebrala eno knjigo, drugo od začetka do konca, tretjo pa začela. Malo pred peto sem se odločila, da bo dovolj.:P

Prebrala Izbruh. Kljub slikam igralcev na naslovnici ima knjiga bolj malo skupnega s filmom.(https://www.imdb.com/title/tt0114069/)


Knjiga je v bistvu resnična zgodba, opisuje resnične ljudi in dogodke, a z nekaj (ali precej) umetniške svobode, sploh pri opisovanju simptomov virusov. Stephen King je opisal prvo poglavje: "one of the most horrifying things I've read in my whole life." Osebno bi rekla, da King zna bolje.

V knjigi je opisano odkritje virusa marburg (poimenovan po mestu Marburg v Nemčiji, kjer je bil odkrit; eden prvih izbruhov pa je bil celo v Beogradu). Opisano je tudi odkritje virusov ebola sudan in ebola zaire. Vse troje z resničnimi ljudmi (včasih so imena spremenjena). Presenetilo me je, kolikokrat je medicinsko osebje(!) ignoriralo možnost epidemije in ni povedalo, da je precejšnja možnost, da so se okužili in nadaljevali svoje življenje nemoteno. Neka medicinska sestra je skrbela za človeka, ki je umrl (pozabila za točno kateri virus je šlo). Videla ga je, ko je umrl v grozljivih mukah, a se ob pojavu prvih siptomov ni javila. Šele čez nekaj časa je odšla v drugo(!) bolnišnico, čakala v prenapolnjeni čakalnici in šele ko je bilo prehudo, se je javila v "svoji" bolnišnici, da so jo dali v karanteno.
Pri razumevanju knjige mi je bilo precej v pomoč, da sem že prej nekaj vedela o eboli (https://www.cvek123.com/nevidni-morilci-ebola.html).

Opisuje tudi virus reston. Izbruh tega se je zgodil pred pragom Washingtona-groza in strah. Opice, ki so bile namenjene prodaji naprej, so bile v opičnjaku v karanteni (običajno za živali pred vstopom v državo). Začele so na hitro umirati, simptomi pa malo podobni gripi, malo marburgu in eboli. Malo raziskovanja gorindol... Vmes je nekaj delavcev zbolelo (nobene karantene, kljub temu, da so sumili, da je možna ebola), dva znanstvenika sta vzorce okuženih opic celo povohala (povedala nikomur, čeprav so upravičeno domnevali, da se virus širi po zraku), nekdo se je z okuženim skalpelom urezal (nobene karantene, seveda)... So imeli srečo, ker so na koncu ugotovili, da se reston resda širi po zraku, a je nevaren le opicam, ljudem pa ne.

Vse vodi v jamo pod goro Elgon. Potrjeno je, da sta jo dva umrla v času pred smrtjo obiskala. Eden od teh je danski deček, ki je leta 1987 obiskal starše v Keniji. Umrl je zaradi virusa marburg, sev je poimenovan po njem.
A kaj v jami nosi virus?
WiCkEd WiTcH :: 18.08.2018 ob 11:08
Prebrala Črna skala, belo mesto.

Avtor je Srb, preseljen v Avstralijo. Glavna junaka sta se iz Beograda (Belo mesto) preselila v Black rock (črna skala). Zgodba sicer kolikortoliko zanimiva (neki čudni grafiti, nekaj umorov), a samo pisanje je pa obup. Skače iz preteklosti v prihodnost tako hitro, da sploh ne veš, kje in kdaj se to dogaja. Veliko dejanj sploh ni razloženih: mož nekaj dela, zgodba skoči na ženo v hotelu (ni razjasnjeno ali v Avstraliji ali v preteklosti, to izveš šele čez kakih 20 strani), spet mož nekaj dela, vmes mimogrede pove, da žene že en teden ni (nič o tem, če ga skrbi, če je klical policijo, jo iskal), spet skok na to, da sta skupaj...
Krivec za umore in grafite je pa nek zdravnik. Kdo to je in razlog za početje ni pojasnjen.
Groza.:(

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.