PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Osebni rekord v rodovniku 1669 - 3


Sunbeam :: 10.11.2021 ob 18:13
Kozjansko s Halozami je bilo še v 70 tih pojem za revščino.
Danes ko se vozim po Kozjanskem, najbližje mi je tod do Term Čatež, so tam urejene ceste, hiške kot iz škatlice, pokošeno, postriženo, z redkimi izjemami.
Všeč mi je. Lepo valoviš po sodobni cesti iz griča na grič in pogled se ti razprostira po lepotah naše dežele. Lepo je Kozjansko. Tudi od najmlajšega sina pediater je iz Kozjanskega, cenim njegov trud, da je doštudiral iz tistih res oddaljenih krajev.
Dojenček :: 10.11.2021 ob 18:41
Ce Lelj slucajno zaide sem. Pri Johanu K. pise, da je bil Grundbesitzer (posestnik) in Militarabshitzer. Nekje pravijo, da so to davki. Ampak zakaj bi samo on moral placevati vojaske davke? Al mogoce pomeni vojaski obveznik ali kaj drugega? To je bilo leto 1862. Johan je bil takrat star 32 let, ce kaj pomaga pri desifriranju. Lokacija: Kozjansko.


Jaz sem zašla . Pozdravljena. Tipček je bil (častno!) odpuščen iz služenja. Bodisi je bil prestar, bodisi invalid. Izraz se je uporabljal v (nemškem - v tvojem primeru poslovenjenem) vojaškem žargonu v obdobju od 18. do 20. stoletja.
leskova mast :: 11.11.2021 ob 14:31
Krasno, da si zasla in hvala za razlago. In se kdaj zaidi! Mogoce ves, ce se je to nanasalo na poklicne vojake, ali so imeli obvezno sluzenje vojske. Na tem koncu je tu ze tretji, za katerega sem zasledila vojasko preteklost, in za enega od drugih dveh sem ze vprasala. Je bilo na Kozjanskem kaj posebnega, da najdem nekdanje vojake, drugje pa ne, kaksna posebna enota ali vec vpoklicev ali je ta pogostnost bolj idraz temeljitosti zupnikov, ki so vpisovali podatke?
leskova mast :: 17.11.2021 ob 22:48
Kdo so bili Collaiji ali Pollaiji, Bollaiji?
Moja 4x prababica je imela za krstna botra Nobili Domino Sebastiano Collaij Illustrissimi Dominij et (in) virginia (devica) Anna Maria Theresia Piskotkin. Tale Piskotek sem verjetno narobe prebrala, ker dvomim, da se je kdo kdaj pisal piskot. Imam podatke za njena mlajsa sorojenca in tudi tadva sta imela nobleso za botre, a pri sestri pise, da je bila zastopnica botre neka domacinka Hellena. podobno, kot je v Mickinem linku zgoraj napisano o dveh vaskih revezih. Ce imajo se kaj starejsih sorojencev , se ne vem. Ena zenska, iz drugih podatkov , bi bila lahko njihova babica ali njena sestra, teta, je umrla tam na Kozjanskem, stara kot zemlja in ime ji je bilo Eleonore. Rojena je bila okoli leta 1700, a nimam rojstnih podatkov.. Mocno dvomim, da so revni kozjanski kmetje, ceprav z nemskim priimkom, dajali taka imena svojim otrokom. Ampak tu knjige ne grejo v 17. stoletje, zato ne bom nikoli zvedela ozadja.

In se nekaj sem odkrila. Za en priimek Forebears pravi, da je slovesnki. Ampak meni se ves cas zdi hrvaski. Zdaj sem po nakljucju odkrila kraj s podobnim imenom na Hrvaskem, nekaj km cez mejo od Kozjanskega. V 18. stoletju so 2x do 5x prastari dedi pisali Prekrat ali Pregrath, danes se potomci podpisejo Pregrad. In ta kraj na hrvaskem je Pregrada. Bi bilo mozno, da so prisli od tam? Na Google Earth sem si kraj ze ogledala in mi je prav vsec, taka prijetna vecja vas zgleda, samo dokaj strmo je. Tiste konce sem si predstavljala bolj ravne. In zdaj si predstavljam v domisljiji, kako je Georg pred 300 leti rekel ocetu,"Tata, jaz se selim v Slovenijo, ker sem se tam zaljubil v eno Heleno". Nato si je vrgel culo cez ramo in s strumnim korakom odsel proti Sotli, svoji ljubi naproti. Ko se jima je rodil Filip, sta ga nesla ocetu pokazat v Pregrado. Domisljija mi dela na polno, ampak ce bi bilo res, bi bila lustbna zgodba.
leskova mast :: 17.11.2021 ob 23:21
Se dva sorojenca sta bila in oba sta imela gospodo za botre. Njihova mama se je pisala Sekoll. Eleonore je bila na ocetovi strani. Zelo redko se zgodi, da so v prvi polovici 18. stoletja pri krstu zapisali mamin dekliski priimek. Tu se je pjavil . Maria Sekoll je bila moja 5x prababica. Naj ji bo se naprej lahka zemlja. Prvic slisim za ta priimek.
leskova mast :: 17.11.2021 ob 23:34
Forebears pravi, da je Sekoll najbolj pogost v Avstriji. Obstaja pa tudi Sekol, ki pa je najbolj pogostt na Hrvaskem. Je bila Moja Marija mogoce Sekol in je zupnik sam dodal se en l? Kolikor sem do zdaj gledala te stare knjige, in gledala sem jih ogromno, tega priimka se nisem zasledila.
Mici :: 17.11.2021 ob 23:56
Guglaj
Slavko Ciglenečki et al.: Pod Bredičem in Kozjakom: zgodovina Kozjega 1. Kozje: Občina, 2016, 180 strani.
leskova mast :: 18.11.2021 ob 0:49
Mici, ti si nora. Moji predniki na tej strani so bili revni kozjanski kmetje. Kaksno zvezo bi oni lahko imeli s tem gradom?
MOja 4x prababica Gertrudis je bila rojena leta 1764 kot najstarejsi otrok Antona Naiger/ Neiger in Maria Sekoll. Se pravi, da je bila Marija Sekoll rojena verjetno med 1735 in 1745. Krstna Kniga se ustavi pri 1748, tako da ona ravno ven pade. Gospoda je bila Gertrudis in njenim 3 sorojencem za botre iz usmiljenja ali za zabavo. Ne vem drugega razloga in ne vidim nobene povezave, razen ce se je kaksna veja kasneje prigrebla do gradu.

Tale tekst od Ciglenackega bi z najvecjim veseljem prebrala, a ga ne odpre, kar razumem, saj je knjiga in ima avtorske pravice. Na Amazonu knjige ni. Kje bi jo se lahko kupila?

Zgoraj v nemscini razberem zaenkrat samo posamezne besede. Ce bi sla veckrat cez, bi mogoce vec razumela.

Google meni od prenovitve naprej daje zelo malo rezultatov za Slovenijo.Ce googlam tega grascaka, mi google vrzee osmrtnico nekega soimenjaka iz drzave New York, enega kiropraktorja s tem imenom in take zadeve.

A si ti v sorodu z njimi?
leskova mast :: 18.11.2021 ob 0:55
Od Jere brat Caspar (Gasper) je imel za botra M.R.D. Augustino Koshak (Kosak?) Socellono et Nobili Donna Maria Aloysia Mandlin pre procuraticem (po zastopnici) Helena S. (tista vascanka, ki sem jo zgoraj omenila). Ta tretji otrok je imel za botra spet Sebastiana in Aloysio in ta mala dva tudi
Mici :: 18.11.2021 ob 7:02
Mici, ti si nora.

Ni potrebe po diagnozah. Spraševala si za Sekolle na Kozjanskem, pa sem ti odgovorila.
vse pada :: 18.11.2021 ob 8:08
Avtor: Mici
Mici, ti si nora.

Ni potrebe po diagnozah. Spraševala si za Sekolle na Kozjanskem, pa sem ti odgovorila.


Pa daj. Jaz to razumem kot kompliment. V prenesenem pomeni pomeni to, ti si sposobna, izjemna, drugačna.

LM, vidiš, pa smo tam, o čemer sem ti velikokrat govorila
smešno :: 18.11.2021 ob 12:13
Jaz sem se nasmejala komplimentu LM, saj je to izrekla od veselja. Mici pa je spremenila v diagnozo. To je splošna pomanjkljivost
Slovencev, ne poznajo heca, šale, vse vzamejo zares in štala je tu. Sama sem zaradi ljubkovalnega komplimenta pred leti padla v
nemilost pri sokrajanki, da mi še po več letih dela štalo in mi ne da miru. Tako početje pa že spada med diagnoze, anede-,
leskova mast :: 18.11.2021 ob 15:07
Mici, beri zgornja dva komentarja.
leskova mast :: 18.11.2021 ob 15:45
Sekolle sem googlala in googlala celo vecnost, a nic. Ko sem googlala Drachenstein mi je ven vrglo hrvaski grad pri Varazdinu. Res lep, pravljicni grad, ampak ingormacij pa skoraj nic. Drachenstein naj bi bil v Brezicah, ce prav razumem, zato mi se ni cisto jasna povezava s Pilsteinom in Kozjanskim. In se tisto malo informacij, ki jih nagooglam, se ne nanasajo na moje poizvedovanje. Recimo, vpisem grad Pilstajn Kozjansko. Ven mi vrze stran z naslovom Ostali gradovi v Kozjanskem parku. Na kratko so opisani grad Pisece, grad Bizeljsko, grad Kunsperk in grad Podcetrtek. Kje je Pilstein, ki sem ga googlala? Od teh gradov nekaj malega vem samo o Bizeljskem gradu in sem bila na njem, ker sem vedela od malega, da je moj praded tam delal kot oskrbnik nisem pa vedela, da je bil on tam domacin. Zdaj tudi dvomimim, da je bi oskrbnik. Bolj verjetno je popravil kaksno polomljeno sajtrgo ali prepleska kaksno spajzo ali kuhinjo. In glede na to, da so vse vasi okoli tega gradu sredi vinogradov, sumim, da je spajzo pleskal samo, kadar ni bi v omami rujne kapljice. Lahko ga po krivem obsojam. Njegov sin je bil menda obseden z delom. Nekako sem bila pod vtisom, da je praded prisel na Bizeljsko, ker je dobil delo in da je po nekaj letih sel naprej. A zdaj vem, da je bil domacin in Maria Sekoll je bila njegova praprababica. To je vsa nasa povezava z gradovi v zadnjih 300 letih, kolikor jaz vam.
leskova mast :: 18.11.2021 ob 18:37
Bom malo bolj razlozila. Ko sem prebrala linke o gradu in Sekollu, sem vzkliknila, Get out of here! In sem napisala, da si nora. Ce bi se pogovarjali v zivo, bi prevedla, daj nehaj, to ni res, tebi se mesa, to ni mozno, nekaj v tem smislu. V bistvu se vedno podobno

Hvala za linke. So se moji predniki borili za svobodo skupaj z Matijo Gubcem? Ce se prav spomnim, so se hkrati uprli na obeh straneh meje.

Toliko zgodovinarjev je v Sloveniji, a tako malo vemo o regionalnih in lokalnih zgodovinah.
leskova mast :: 19.11.2021 ob 6:59
Na Kozjanskem.
Gotico so zaceli uporabljati leta 1812. Prej so pisali z latinico. Vendar so nekaj casa uporabljali vzporedno obe pisavi, odvisno od zupnika.

Zapis v mrliski knjigi za leto 1813 loci med vojaskim in soncnim letom.

Militar Jahr 1813 se je zacelo 1. novembra 1812. Zakaj?
Anno Solari (soncno leto) se je kot dandanasnji zacelo 1. januaeja 1813.
leskova mast :: 19.11.2021 ob 8:30
Kaksen poklic je bil Knuphler? Nikjer ne najdem. To je bil en moj 3xpraded. Bi bila lahko popacenka za izdelovalec gumbov? Pravilno je Knöpfler. Mogoce popacenka za Knever - prevoznik piva? Da bi ga vozil s Stajrske na Kozjansko? Kaj pa Knobloch, Knoflach- pridelovalec cesna, ampak potem bi bil oznacen kot bauer - kmet. Se kaksna ideja?
leskova mast :: 19.11.2021 ob 8:34
Pokopal ga je pri 51ih Gallfieber - tifus.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.