PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Osebni rekord v rodovniku 1669 - 2


leskova mast :: 27.10.2021 ob 18:42
V krstnih knjigah sem zasledila krste nekaterih plemiskih druzin in/ ali njihova imena kot botre. Ker o njih ne najdem prakticno nicesar, me zanima, ce kdo ve kaj vec.
Druzine so de Mordax, Edling . Ti dve najbolj pogosto Pa tudi parkrat Engelshaus in enkrat Juric.
leskova mast :: 27.10.2021 ob 19:13
In kje bi bil Sauerstein? Nekje v Sloveniji mora biti.
leskova mast :: 27.10.2021 ob 19:27
Ta prvi link je super, tudi ta drugi ni od muh. Lahko najdes se kaj za ljubljansko nadskofijo? Vse zgoraj omenjeno plemstvo je iz knjig ljubljanske nadskofije.
Mici :: 27.10.2021 ob 19:27
leskova mast :: 27.10.2021 ob 19:41
Se ena. 2x sem jo zasledila von Wuseth in sem pomislila, kaj ce je to iz Buzeta v Istri. En baron Wolfgand Engelber a Wuseth(i). 20. januarja 1727 je dobil hci Mario Juliano.
leskova mast :: 27.10.2021 ob 20:27
iIz enega od zgornjih linkov

"Le v dveh izmed dvajsetih primerov je ta nekoliko večji od dveh let. Povprečni časovni interval med rojstvi vseh plemiških otrok, ki so se v omenjenem
obdobju rodili na tem območju,37 je znašal leto in osem mesecev. Dobljeni rezultat nam pove precej več, če se ga primerja z intervalom med rojstvi otrok
ljudi nižjega stanu, torej v prvi vrsti kmetov, viničarjev, kočarjev, gostačev in podobnih. Ta se je gibal med dvema letoma ter dvema letoma in desetimi
meseci, kar pomeni, da so se staršem nižjega stanu otroci v povprečju rojevali v razmaku dveh let in petih mesecev.38"

Isto opazam jaz. Avtor nato navaja, da so kmetje verjetno planirali rojstva, jaz si pa mislim, da je bilo telo od kmetic izmuceno od vsakodnevnega dela in rojevanja in vec kot na dve do 3 leta ni zmoglo. Nekje sem brala, da je bil podoben interval ze pred tisocletji.
Mici :: 27.10.2021 ob 20:32
to sem brala že zadnjič in enako razmišljala.
leskova mast :: 28.10.2021 ob 15:04
Tolikšna količina pregledanih vpisov seveda postreže tudi z nekaj posebnostmi, torej dogodki, ki niso bili ravno vsakdanji oziroma značilni za tisti čas. Eden takšnih je zagotovo krst Janeza Jožefa Ksaverja barona Moscona, katerega starša sta bila lastnik gospostva Planina pri Sevnici Karel Franc in Marija Ana Tereza, rojena grofica Ursini-Blagaj. Novorojenčkova botra sta uradno sicer bila sorodnika Jakob in Julijana Moscon, a sta zaradi odsotnosti pri krstu 30. junija 1745 njuni vlogi prevzela Matej Štefančič in Eva Mraz. Tako Matej kot Eva nista bila nič drugega kot okoliška reveža (paupere).62 Pogosto se je dogajalo, da naprošeni botri niso prisostvovali pri
krstu svojih varovancev, temveč so jih zamenjali drugi. V večini primerov so to bili plemiči, njihovi uslužbenci (upravitelji, pisarji), občasno pa tudi veljaki
iz tistega kraja ali okolice, torej meščani, tržani in drugi ugledni ljudje. Samo v omenjenem primeru sta bila nadomestna botra reveža. Zakaj, sam vpis ne
razkrije.

Tole mi je iz zgornjega linka padlo v oci in iscem in iscem, a ne najdem prave krstne knjige. Kje so ti grascaki ziveli? V krajih okoli Planine tega zapisa ne najdem. Zanima me, ker sama veckrat naletim na besede adstante in druge, ki so v zvezi s krstnimi botri in sumim, da so ali odsotni ali prisotni ali nadomescani, a ne vem tocnega pomena. Tole zgoraj bi bilo idealno, da nastudiram tudi ta del, ce kdo ve, kje dejansko je bil ta otrok krscen. Hvala.
Mici :: 28.10.2021 ob 19:13
Iste zadeve nama padejo v oči.
Sicer so pa Mosconi zanimiva familja. Si jih kaj guglala?

https://sl.wikipedia.org/wiki/Moscon

http://jmv.si/moskoni.htm
leskova mast :: 06.11.2021 ob 22:37
Spet sem na Kozjanskem. Sorodnica M. N., 17 let mlada, se je leta 1802 porocila s 30-letnikom. V ta namen se je priselila iz fare sv. Laurentij, Craina. To bi bila Krajnska (Slovenia), domnevam, da z Bizeljskega, tam so imeli sv. Lovrenca.

Konec 18. stoletja so se trije moski priselili ex Croata in se porocili z domacinkami. En od njih je prisel iz fare sv. Katarine. Zaenkrat ni videti, da bi bilo kaksno sorodstvo, a me vseeno zanima, kje bi to bilo. Porocili so se v Bistrici ob Sotli, zato sumim, da so morali biti nekje iz hrvaskega Zagorja, ampak kje.?

Okoli leta 1787 so imeli v Bistrici ob Sotli 8 porok na leto, leta 1800 pa ze 12 porok.

Najmlajsa deklica, ki so jo porocili v teh letih v Bistrici ob Sptli, je imela 13 let, zenin pa 21. Najvecja razlika med mozem in zeno je bila med enim mojim zlahtnikom in njegovo zeno. On je bil vdovec , star 57 let, uboga Neza jih je imela rosnih 24.
Obratno, a ne tako hudo narazen, sta se 2 leti kasneje porocila 26 let star Martin Javersek (brat Titovega prapradeda) z 38-letno vdovo Lucijo Ursic.

Ko sem iskala eno rec, me je poslalo na revijo Drevesa, kjer rodoslovec Peter Hawlina raziskuje druzinsko drevo astronavtke Sunite Williams, k je po mami Slovenka. Njeni predniki so bili iz okolice Trzica, iz sirse okolice Novega mesta in iz Sentvida, za katerega Hawlina domnefa na podlagi drugih podatkov, da je pri Sostanju.

In se link do te zanimive revije.

Drevesa
leskova mast :: 10.11.2021 ob 16:31
Enkrat sem omenila, da se je sestra od Titovega deda Martina, Franciska, porocila v naso familijo ( tam so si vsi v zlahti). Martin se je porocil februarja 1862, ko mu je bilo 23 let in v tistih casih je veljal kot mladoleten. Polnoleten si postal, ko si dopolnil 24 let. Ceprav je bil zelo mlad, mu je oce tik pred poroko prepustil kmetijo z izrocilno pogodbo. V pogodbi pise, da mora Martin sestri Franciski izplacati 50 goldinarjev v gotovini, se dodatnih 50 goldinarjev pa bo izplacal izvrsevalec pogodbe iz posestnega premozenja.

Vceraj sem pregledovala mrlisko knjigo za druzino moje prababice M. K. in naletela na Francisko. Kaksna zalostna zgodba! Franciska je ravno dopolnila 25 let, ko se je januarja 1862 porocila z Johanom K. V porocnem listu pise, da je bila kmetova hci. Poleg tega je na lokalni trznici prodajala domace pridelke, mogoce v Podsredi ali v Bistrci ob Sotli. Dva tedna po poroki je zaradi zgornje pogodbe dobila 100 goldinarjev, kar je bilo v tistih casih kar nekaj danasnjih tisocakov. Hkrati je tudi zanosila, takoj po poroki. Koliko veselja je moralo biti! Denar in prvi otrok!

Devet mesecev kasneje, 17. oktobra, se je njena sreca obrnila. Porod je bil tragedija. Otrok se je rodil mrtev, “todt geborn”. V rubrikah z otrokovim imenom , imeni botrov, zupnikom so samo ravne crte cez prazna polja. Nikjer ni nakazano ali je bil otrok fant ali deklica. V mrliski knjigi otrok ni bil vpisan, pac pa je bila vpisana Franciska. Vzrok smrti: “in Folge von schweren Geburt” - kot posledica tezkega poroda. Franciske ni bilo vec. Sploh si ne morem predstavljati, kako je trpela pred smrtjo.

Johan verjetno ni kaj dosti trpel. Ali pa je, a je moralo zivljenje iti naprej. 7 mesecev in 1 dan po Franciskini smrti je vzel za zeno 28-letno vdovo Ursulo P. In v tem, kot opazam, ni bil nobena izjema. Povecini so se porocili nekaj mesecev po smrti prejsnjega zakonca. Zato dvomim, ce se jih je kaj dosti porocilo iz ljubezni. Verjetno je bil zakon, ne le pri zemljiski gospodi, ampak tudi pri preprostih kmetih, le poslovna pogodba.
Sunbeam :: 10.11.2021 ob 17:02
Enkrat sem omenila, da se je sestra od Titovega deda Martina, Franciska, porocila v naso familijo ( tam so si vsi v zlahti).
Tole ne razumem..
leskova mast :: 10.11.2021 ob 17:10
V tisti vasi in okolici so se ljudje porocali med sabo, podobno kot marsikje drugje. . Kmetje so pomagali en drugemu, od ostalega sveta so bili dokaj izolirani in tako so se porocali znotraj teh vasi. In Martinova sestra Franciska in bliznji sorodnik od moje prababice, Johan, sta zivela v blizini en drugega, danes sta obe hisi v isti vasi, in sta se porocila. Spodaj v tekstu je to posredno omenjeno. Ampak bistvo zgodbe je, da je zivljenje vec od denarja.
Sunbeam :: 10.11.2021 ob 17:24
V tisti vasi in okolici so se ljudje porocali med sabo, podobno kot marsikje drugje. . Kmetje so pomagali en drugemu, od ostalega sveta so bili dokaj izolirani in tako so se porocali znotraj teh vasi. In Martinova sestra Franciska in bliznji sorodnik od moje prababice, Johan, sta zivela v blizini en drugega, danes sta obe hisi v isti vasi, in sta se porocila. Spodaj v tekstu je to posredno omenjeno. Ampak bistvo zgodbe je, da je zivljenje vec od denarja.
Spodnji del je žalosten. Sem si mislil, da gre nekako tako, kot je še danes v nekaterih vaseh bivše Yu. Npr. reka je bila mejnik, preko se deklina ni smela poročiti. Še pred 50 timi leti so fanje preganjali vsakega, če je prišel vasovat k njihovi deklini. So ga "narezali" kot bika. Hm, a kaj je potem tole prineslo? Film Deliverance je dober primer kaj nastane iz tega, da se ljudje v žlahti poročajo med sabo. Nisem vedel, da je dogajalo to tudi na območju našega ozemlja 150 let nazaj.
leskova mast :: 10.11.2021 ob 17:25
Ne morem pomagati. Tisti konci me fascinirajo, ker do pred dobrim letom nisem imela pojma, da del mojih prednikov izvira od tam. Zame do lani ti ljudje sploh niso obstojali. Arhivske knjige rusijo vse moje predstave o njih.
leskova mast :: 10.11.2021 ob 17:37
Pa se kako se je to dogajalo. Tri od Titovih zenskih prednic po mamini strani, to je po tem dedu, so nosile priimke, ki se pojavljajo med mojimi predniki po tej prababici, se pravi, da so bile medsebojne poroke ze prej. Pa ne samo tam. Podobno opazam tudi pri drugih prednikih. Vsi so ziveli na podezelju in so bili relativno odrezani od sveta, vsaj dokler ni bilo vlaka in kasneje avtomobilov. Znotraj dolocenega kroga vasi, ponavadi v radiju kaksnih 3 km se pojavljajo vedno isti priimki. Pa saj niso imeli kaj dosti izbire. Vsake toliko je v druzino prisel nekdo od drugod, od dalec, da je malo pozivil genetiko. Konkretno imam bratrance in sestricne, katerih starsi (2 para) so bili mrzli bratranci in sestricne in to v moji generaciji. Koliko vec je bilo tega se prej, ko so imeli se manjso izbiro! Verjemi ali ne, to je bila slovenska klasika.
leskova mast :: 10.11.2021 ob 18:04
Ce Lelj slucajno zaide sem. Pri Johanu K. pise, da je bil Grundbesitzer (posestnik) in Militarabshitzer. Nekje pravijo, da so to davki. Ampak zakaj bi samo on moral placevati vojaske davke? Al mogoce pomeni vojaski obveznik ali kaj drugega? To je bilo leto 1862. Johan je bil takrat star 32 let, ce kaj pomaga pri desifriranju. Lokacija: Kozjansko.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.