PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Kdo od vas sadi cesen?


leskova mast :: 17.08.2021 ob 16:41
Izbiram cesen, za posaditi, zato me zanimajo vase izkusnje z gojenjem in se bolj s storage hranjenjem?. Malo sem preletela tudi vase ponudnike in vidim, da imate cisto drugacne sorte, cene pa skoraj nekajrat nizje. Tu so popularne zlasti razne rdece in vijolicaste ruske sorte. Vsako leto ga narocim premalo in ga zmanjka hitro, kaj sele, da bi ga ostalo za seme za naslednje leto. Letos nameravam popraviti to napako. Ce pa bo tako, bomo pa se videli.

Torej, cesnogojci, kako vi gojite in hranite cesen. Do kdaj vam traja pri kaksnih pogojih in katere sorte? In kdaj sadite, spomladi ali jeseni. Tu vecina sadi sredi oktobra.
leskova mast :: 17.08.2021 ob 16:48
Se nekaj. Tu prodajajo tudi sorto po imenu Yugoslavian Garlic, Spodaj bom dala dva linka z opisom in sliko. Ga kdo prepozna kot kaksno sorto, ki se goji pri vas? In kako se obnese?

Yugoslavian garlic 1

Yugoslavian garlic 2
bonbon :: 17.08.2021 ob 19:32
Takega pri nas prodajajo v Istri. Mislim, da je spomladanski.
Pri nas sadimo sredi novembra zimski ptujski česen. Pogoj je, da ima vsaj teden dni zemlja pod 10 stopinj. Zimski se pobere nekje konec julija in je
bolj obstojen od spomladanskega ki se sadi, ko ima zemlja vsaj 8 stopinj.
Hranimo ga v suhi kleti in nam zimski zdrži skoraj 1 leto.
https://www.semenarna.si/Avtohtone-in-udomacene-slovenske-sorte/Cesen-Ptujski-jesenski/

https://ptujinfo.com/novica/lokalno/cesen-za-pet-evrov-ne-more-biti-ptujski-cesen/99998

Je pa tale vaš peklensko drag. No, tudi pri nas stane tisti za seme - okrog 7 € približno 12 glavic.
raketln :: 19.08.2021 ob 8:58
Sadim vrtičkarsko sorto Haloški, zelo zadovoljen. Za seme nikoli ne zmanjka, kajti posadiš lahko cvetni nastavek oz. seme. LP Marjan
silvo8 :: 19.08.2021 ob 9:04
Marjan Lp.

Silvo Gorenčnik
leskova mast :: 19.08.2021 ob 18:04
Avtor: raketln
Sadim vrtičkarsko sorto Haloški, zelo zadovoljen. Za seme nikoli ne zmanjka, kajti posadiš lahko cvetni nastavek oz. seme. LP Marjan


O, vem, vem, ampak nimam potrpljenja cakati 3 leta. Kako ga ti hranis cez zimo in koliko casa se drzi? Sem pogledala opis od Kalie in pravi, da do pomladi.
leskova mast :: 23.08.2021 ob 21:39
Tako, narocila. 4 sorte: Romunski rdeci, Ker je mocan in naj bi se dolgo drzal. Leningrad, iz isteih dveh razlogov. Perzijska zvezda. Tega smo ze imeli in sem ga 1x slikala pred leti njegove scapes (skravzlane vrhove s popki) in sem sliko dala na forum. Dober cesen, a priznam, da sem ga spet vzela samo zaradi imena In zadnji: Yugoslavian. Tudi zaradi imena. Tega sem vzela samo 2 cebuli, ker ga moram poskusiti. Pri enih, ki so ze leta na dobrem glasu in kjer vsako leto kupim nekaj semena za zelenjavo, so na Vancouver Island, so Yugoslavian razprodali v nekaj dneh, kar me je presenetilo. Nasploh se cesen hitro razproda.

Cesen za sajenje gojijo kmetje, ki se pogosto ukvarjajo samo s cesnom in do 10. septembra je vedno vse razprodano. Prodajajo direktno, ne preko trgovin. Posiljajo ga takrat, ko je za tvojo lokacijo primerno. Ni enega cesna za sajenje vec za dobiti nikjer. Taka bitka je za cesen, da celo napisejo, kateri dan in ob kateri uri bodo zaceli sprejemati narocila. Tudi s tem drzijo ceno gor. Blizu nas sta dva, moz in zena lani zacela s cesnom za prodajo, kar sem slucajno odkrila na internetu, da ga prodajata v lokalni hardware store (gospodinjske zadeve, orodje, vrtnarstvo, barva za stene in nekaj gradbenih zadev). Ko sem prisla tja, je bil ze razprodan. So mi dali telefonsko od kmetije in sem klicala in je bila zelo vesela zanimanja, ampak cesna ni imela vec. Vse to mi ne gre skupaj, ker velika vecina ljudi nima vrtov, se manj je garlic. Tudi jaz sem se ga navadila sele v zadnjih 15 letih.
bonbon :: 23.08.2021 ob 22:24
Naj ti lepo obrodi. Če je ta jugoslovanski ta istrska sorta, potem je velik, sočen in srednje močan.
Pri nas ga še nimamo. Bom šla ta teden pogledat v trgovino in vprašat, kdaj ga dobijo.
leskova mast :: 24.08.2021 ob 15:41
Tudi tebi naj dobro zraste.
leskova mast :: 27.08.2021 ob 16:37
Korenckov je kljub zalivanju zaradi hude suse prislo ven celih 8 komadov. Zdaj so lepi in veliki, jih bo treba cim prej posjesti. Zadnje 2 do 3 tedne imamo spet dez in korenje mnozicno kali po skoraj 2 mesecih! Ampak ne vem, ce bo do zime imelo cas zrasti.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.