PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Kdo od vas sadi cesen? - 2


leskova mast :: 30.06.2022 ob 21:22
bb, kaj naredis za cesnov zadah? Jes tudi surovega ali samo v kuhanih jedeh?
bb :: 30.06.2022 ob 22:46
Ne obremenjujem se s česnovim zadahom, ravno za malico v službi ga ne jem, ker takrat ne jem takih jedi. Tudi v večjih družbah ipd. jem česen, nihče se še ni pritoževal.

V vseh jedeh ga jem. Ko sem imela vnetje mehurja, sem jedla surove stroke s kakšno skorjico kruha, sicer lahko preveč peče v ustih. Drugače pa zdaj poleti, ko pripravljam paradižnike (če rečem, da jem paradižnike, to pomeni paradižnikovo solato), dam na veliko česna in čebule. To pa ima mogoče res zadah, samo je kratkotrajen, pa itak kakšen požirek popijem čez in/ali pojem kaj sladkega, pa ne zaradi zadaha, ampak ker tako jem.

Ga je pa zdaj rja dobila, tako da je ta zimski sedaj pobran, ne vem pa, če je kaj "zacuknjen", ga še nisem poskusila. Domač česen ima običajno več manjših strokov, malo več se zafrkavaš z lupljenjem in rezanjem.
bonbon :: 02.07.2022 ob 9:53
Ta, sajen konec oktobra, je pobran. Ogromen je. Letos je ogromen.
Ta, ta navaden. Nekateri imajo tudi do 8 cm premera. Kot otroška pest.
Letos je narava radodarna.
leskova mast :: 02.07.2022 ob 18:20
8cm! Tako velikega cesna se nisem videla v zivljenju. Kaksen bo potem sele elephant cesen!
Ste imeli veliko dezja? Je bila zima mila? Kaksno zemljo imas, jo dognojujes in s cim? Koliko cesna si posadila? Vse me zanima.
bonbon :: 02.07.2022 ob 23:18
Tako velikega tudi še ni bilo nikoli. Ogromen je res. Vsaj tisti največji primerki. Večina je sicer s premerom 4 do 5 cm. Pa še ta je večji, kot druge sezone.
Ampak 20 % je pa tega-orjaškega.
Posadili smo ga 2 vrečki. Mislim da ga je v vrečki pol kile. Površina je 1,5 metra x 3,5m približno. Dve takšni površini. Tega jesenskega. In še nekaj spomladanskega.
Zemlja je precej ilovnata. Pognojeno je s tri leta starim hlevskim gnojem. Čisto prhlim. Ampak lani. Letos je samo dodano nekaj domačega komposta.
Dežja je bilo kar nekaj.
Zima pa je bila letos malo bolj zasnežena kot druga leta. Torej, česen je bil mnogo več časa pod snegom, kot druge zime..
Lega vrta je kar sončna. Zjutraj in popoldan je sonce, proti večeru ga kar hitro zmanjka.
Aja, še sorta: ptujski jesenski.
leskova mast :: 03.07.2022 ob 15:16
Najlepsa hvala. Ti si res bonbon. Tudi jaz se bojujem z ilovico.
bonbon :: 03.07.2022 ob 20:30
Najlepsa hvala. Ti si res bonbon. Tudi jaz se bojujem z ilovico.

Kaže, da ilovica ni tako slaba za česen. Dovolj vlage zadržuje v sebi.
Nasploh vse nekako lepo uspeva na tem vrtu. Prav zaradi vlage v ilovici verjetno.
Je pa težka zemlja to za obdelovanje. Že leta in leta jo rahljamo z bukovim pepelom, ki ga posujemo na prekopano zemljo v jeseni in se jo spomladi samo še enkrat obrne. Kjer seveda ni česna, pora, radiča, brstičnega ohrovta, brokolija in ostalega, kar prezimi pri nas.
Sicer boš sama videla, kdaj bo česen zrel. To je takrat, ko začnejo listi pospešeno rumeneti.
Če mi česen požene cvetove, jaz še mlada stebla odtrgam in jih pojemo na različne načine. Pri nas tem steblom Primorci pravijo pski in so specialiteta.
https://oblizniprste.si/slastni-zajtrki/cesnovi-pski-s-sunko-in-sirom/

https://www.dnevnik.si/1042772836

https://zalozba.kmeckiglas.kmeckiglas.com/post/545839/cesnovi-peski-kaj-je-to-
leskova mast :: 03.07.2022 ob 22:00
Hvala za recepte. Berejo se zelo dobro. Bom poskusila vse tri, ko se bodo razvili cvetovi.
Na tem vrtu so pred mnogimi leti nasuli za en tovornjak zemlje cez ilovico in je dobro rodilo. Potem je eno leto bratranec stillal s svojim velikim tillerjem, a je hkrati gor potegnil vso ilovico. Potem smo imeli v druzini bolezni in smrti in se je zanemarilo. Zdaj so najhujse bitke s plevelom in travo. ki sta se zelo razrasla. Krompir sem osipala s smrekovim zaganjem in se je zelo dobro obneslo. Zemlja se je precej zrahljala. Nic ni bilo treba kopati in krompir je bil cist. Potem je sel zagar v pokoj, gnoja od kmetov se vec ne dobi, zato mecem gor vso pokoseno travo in kompost. In cisto pocasi se zemlja izboljsuje. Cesnu ocitno pase, ampak njegovi sorodnici cebuli pa ne. Ne raste, kot bi morala. Ne vem, kaj delam narobe. Prekopavam zemlje ne in ne tillam. Delam po sistemu lasagna gardening. Sem prestela cesne 119 jih je.
Se ena zanimivost. Lani jeseni sem cez solato vrgla en star kovter in ga tam pozabila. Vsako zimo tempertura za kaksno noc pade na -40. Ko sem spomladi dvignila kovter, je bila pod njim zelena solata. Kako je to mozno, ne vem, ampak cez nekaj tednov je bila zadosti velika za jesti.
leskova mast :: 03.07.2022 ob 22:04
In s sparglji bom poskusila reepte. Tudi sparglji so bitka, ker se povsod zasajajo sami od sebe.
bonbon :: 03.07.2022 ob 22:53
119 je pa kar impozantna številka.
Prava proizvodnja že
Tudi na našem vrtu je čebula bolj drobna. Očitno ilovica česnu paše, čebuli pa ne ravno.
Pa tudi krompir imamo velik v tej ilovici : )
Je pa kompost res najboljše, kar lahko mečeš na vrt.
Pri nas se gnoj sicer dobi, samo ga nočemo več , ker je preveč plevela potem. In kakšen bramor tudi.
bb :: 06.07.2022 ob 19:59
Uf, ti pa to na veliko gojiš, ni to malo česna, kam pa vse to daš?

Prvič slišim za te pske, moram reči, da so me kar premamili in bi jih rada jedla.

Ima kdo izkšnje s preganjanjem bramorja?
leskova mast :: 07.07.2022 ob 16:02
Pske sem pred leti slikala in jih tukaj objavila, ko sem gojila kaksnih 10 cesnov. Tako lepi so za pogledat, ko se vrh stebla zavije v krog in na koncu se razvijejo ti cvetovi. Jedla jih pa se nisem. Jih bom letos poskusila po receptih od bonbona. 119 ni veliko. Ena greda in se malo druge.

Z bramorjem se se nisem srecala. Kaj vam poje?
Berem anglesko wiki. krtni cricek mu recejo. Ampak to je velika zival! 5 do 7 cm. Mogoce ima Bonbon izkusnje.
bb :: 07.07.2022 ob 20:25
Načne korenine in rastlina odmre. Ogorčice, ki se zmešajo z vodo in so za zatiranje, so pa kar dosti drage.
bonbon :: 07.07.2022 ob 20:57
Ne, nimam izkušenj z bramorjem. Mogoče zato, ker je hlevski gnoj prestar.
Vselej čaka par let na kupu na robu vrta, preden se ga vdela v zemljo.

Tukaj sem našla par nasvetov, ki bi morda bili uporabni: https://www.ekopridelava.si/post/kako-se-znebiti-bramorja

https://www.dominvrt.si/rubrika/roze-vrt/bramor-vrt.html
Tudi jaz nisem vedela za pske, dokler mi ni prijateljica s Primorske povedala, kako dobri so.
Sunbeam :: 13.07.2022 ob 20:53
bonbon :: 13.07.2022 ob 21:12

Super članek! Vse na enem mestu.
leskova mast :: 16.07.2022 ob 16:47
Se ena vrtnarska. Pred 2 leti sem kupila nekaj jagod. Se isto leto so ta drazje (polovica vseh) vse pomrle. Lani niso rasle, so se pa rahlo razmnozevale. Ampak vsaka jagoda je porjavela in odmrla, ko je prisla na velikost 1 do 1,5 cm. Je bilo krivo premalo zalivanja ali bolezen? Hotela sem jih vreci ven, a sem jih obdrzala, sem rekla, da jim dam se eno priliko. Vse so tistih sort, ki naj bi zorele cez vse poletje. Letos je torej tretje leto, ko naj bi proizvodnja usihala. Nekje sem prebrala, da je treba za dobro letino porezati vse junijske cvetove. To sem storila s tezkim srcem. Zdaj pa so naenkrat jagode za sladico po skoraj vsakem kosilu, lepr, z rdecimi lici in ravno prav sladke. Danes sem jih v letosnjem letu sele prvic zalila, v zahvalo, ker so koncno tako pridne. Zakaj take razlike od leta do leta?
leskova mast :: 20.07.2022 ob 20:38
Se eno vprasanje. Kumare so open pollinated in ne hibrid, ki bi nastavljal samo enospolne cvetove. Zakaj imajo samo zenske cvetove? Kaj ni tako, da najprej nastanejo moski cvetovi, nato zenski. Tu pa na vseh 5 kumarah zaenkrat sama dekleta. Kaj je storiti?
bb :: 20.07.2022 ob 21:29
Jah, ne vem, odvisno od vremena, enkrat je letina drugič ni. Jagode so pri nas take čudne, ni to nek čvrst sadež, sadeži so že uveli, ko zorijo. Vseskozi jih je treba zalivat, ker letos je še posebej ekstra suša. To, z junijskimi cvetovi je zanimivo. Še zdaleč ni tako jagod, da bi jih imela po vsakem kosilu, sicer so posajene bolj zato, da so, kot pa kaj drugega.

V te kumare se pa še zdaleč ne poglabljam toliko kot ti, he, he, pa tudi kumare mi ne gredo preveč v slast. Najboljše so kot kumarična omaka, če so npr. sveže kumare v mešani solati, kumare prevzamejo ves okus, mah niso mi všeč.
bb :: 20.07.2022 ob 21:29
Jah, ne vem, odvisno od vremena, enkrat je letina drugič ni. Jagode so pri nas take čudne, ni to nek čvrst sadež, sadeži so že uveli, ko zorijo. Vseskozi jih je treba zalivat, ker letos je še posebej ekstra suša. To, z junijskimi cvetovi je zanimivo. Še zdaleč ni tako jagod, da bi jih imela po vsakem kosilu, sicer so posajene bolj zato, da so, kot pa kaj drugega.

V te kumare se pa še zdaleč ne poglabljam toliko kot ti, he, he, pa tudi kumare mi ne gredo preveč v slast. Najboljše so kot kumarična omaka, če so npr. sveže kumare v mešani solati, kumare prevzamejo ves okus, mah niso mi všeč.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.