PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Zima bo


leskova mast :: 14.09.2021 ob 15:33
Od nedelje se zbirajo gosi, V jatah se spreletavajo sem in tja in pri tem si imajo neznansko veliko za povedati. Saj bilo v redu, ce bi se pogovarjale z normalnim glasom, ampak ta perjad je tako glasna, da z zborskim petjem preglasi tovornjak. Vceraj je bilo prijetnih 20 stopinj, zato se sprasujem, ce se ne bo kmalu na hitro ohladilo, cim gosi odletijo. V Calgaryju so cez zimo ostajale v parkih in promenadirale po ledu po zmrznjenenih potokih. Verjetno so prezivele samo zaradi hrane od ljudi.
In eni beli ptici tudi pridejo, ko se selijo s severa. Ti so malo vecji od golobov in snezno beli. Ko se vsedejo na njivo, je videti samo belo planjavo, toliko jih je.
zunaj so :: 14.09.2021 ob 17:24
Pri nas so letos lastovke malo zavlačevale z odhodom . 2 dni kasneje, kot vsako leto so šle na pot.
Tokrat se mi je zdelo, da pred odhodom še bolj ščebetajo.
Popoldan je bilo 28 stopinj.
ptičice :: 14.09.2021 ob 22:38
Moja lubezen so ptice, čeprav imam doma psa in mucko. Kam pa letijo vaše ptice na toplo, LM? Na Florido, Južno Ameriko.
Niti sanja se mi ne. Tukaj v Sloveniji sledijo štorkljam. Letijo v Severno Afriko, mislim da tudi dlje. Kakšni umetniki!
En moški potomec štorklje se je zapletel v Severni Afriki v polivinil vrečko in umrl. Vse so zabeležili. Pa tako daleč je ubožček letel.
Ludje imajo štorklje radi, predstavljajo simbol rojstva.Vsako leto pridno čakajo njihovo vrnitev.
leskova mast :: 14.09.2021 ob 23:32
@zunaj so
Ali belezis kdaj se selijo? Jaz vem samo priblizno in se mi zdi, da so letos nekaj dni pozneje kot obicajno. Leta nazaj je na vrtu gnezdil par lastovk, ki sta ga dva goloba pregnala. Zdaj sta tudi goloba odsla, a lastovk ni nazaj.

@pticice
Kaj ubogemu strku nihce ni mogel pomagati ven iz plastike? Ali je bil na samem?
Jaz sem jih v zivo videla v Lahkovcah blizu Kranja - na eni hisi so imele gnedo na dimniku. In v Ljutomeru - tam so se dve ali tri kar po cesti sprehajale.

Kanadske gosi letijo iz zahodne Kanade v Kalifornijo in nekatere naprej v Mehiko, najprej vzdolz Skalnega gorovja, potem blizu Pacifika. Tiste iz vzhodne Kanade pa gredo do obale Atlantika in vzdolz nje do Floride. Nekatere, predvsem tiste na jugu Kanade, se ne selijo.

Ta bele, to je snezne gosi imajo vec poti. Prav tako atlantsko in pacifisko in se dbe vmes, vzdolz rek. Te gredo prav tako na jug ZDA ali v Mehiko. Cez poletje zivijo cisto gor na skrajnem severu, Na Ellesmere in na Baffin Islandu in tam okoli, to je zahodno od Grenlanda. Tam gor ni ljudi.
ptičice :: 15.09.2021 ob 4:24
*Ja, tista štorklja se je zapletla bolj v puščavi, na samem, verjetno je bilo v njej kaj hrane in je bilo usodno. Tako je pisalo.
Zaniive so te vaše ptičice, niti pomislila nisem, da imajo ptice na zahodu Kanade bližjo pot do Kalifornije in potem Mehike.
Pred leti sem gledala kanadsko oddajo Hope for Wildlife, še danes se spominjam nihovih začetkov in reševanj divjih živali.
To je na Novi Škotski, na vzhodu in tam so večkrat pri pticah omenjale Florido,.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.