PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

zakaj se trgovinski cesen ne drzi


leskova mast :: 01.02.2023 ob 19:19
Letos sem prvic pridelala dovolj cesna, da bo trajal se za kar nekaj casa. In po vseh teh mesecih opazam, da je enako cvrst kot je bil v zacetku septembra, ko je bil izkopan, ceprav ni hranjen pod idealnimi pogoji.

Za primerjavo se trgovinski cesen kmalu razcepi in se cisto izsusi. Tretji teden je ze cisto neuporaben. Cesen je kitajski, a tudi ameriski, ki pa je redko na razpolago, ni veliko boljsi.

V cem je razlika? Kaj ne preparirajo trgovci hrane s pesticidi in konzervansi in kdove cem se, da se na policah cim dlje obdrzi? Tudi prodajajo sorte, ki so bolj trajne. Pri cesnu pa opazam ravno obratno. Tudi pri cebuli. In pri krompirju. Krompir je se lep, ena sorta zacnja nastavljati zametke (chits) , v trgovini je pa skoraj pol krompirja od marca naprej notri na sredini temnega in neuporabneha.

Je kdo tu kmet? S cim obdelujejo te zelenjave, da jih tako unicijo? Vem, da gre kitajski cesen na radiacijo, ne pa tudi domaca cebula in krompir, torej samo to ne more narediti take razlike.
naš tudi :: 03.02.2023 ob 20:00
Nisem kmet. Česen pa imamo. In tudi naš se kar dolgo drži.
Menim pa, da se trgovinski ne drži, ker je preveč dolgo izpostavljen toploti in svetlobi, preden se proda. Lahko, da je kaj drugega.
Naš gre po sušenju naravnost v relativno hladno in temno klet.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.