PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Za poznavalce nemscine


leskova mast :: 04.11.2023 ob 3:45
Kaksna bi bila razlika med löschen vs auslöschen? Pons prevede z enakimi besedami. Nekje drugje pravijo, da je auslöschen veliko mocnejsa beseda, a ko dajo prevode (v anglescini), so pomeni prakticno enaki.

Nasploh imam probleme z besedami tega tipa (z dolocenimi vrstami trennbare Verben), kjer obstoja normalna beseda, zraven pa se beseda z dodatkom spredaj. Nekatere se mi zdijo smiselne, recimo tam, kjer je dovrseno dejanje vs. dejanje, ki se poteka ali dejanje na splosno, recimo kaufen vs. einkaufen (vsaj kot jaz razumem razliko). Vendar pri mnogih teh besedah enostavno ne vidim v cem je razlika. Se en tak primer: anbieten vs. bieten. Tu tudi pravijo, da gre za uslugo vs dobrino, potem pa s primeri pokazejo ravno kontra

Ali obstaja kaksno splosno pravilo o razliki med enostavno besedo in besedo z dodatkom? Ali se je treba nauciti na pamet vsako frazo s temi glagoli posebej? Hvala za vse odgovore.
lelj :: 04.11.2023 ob 8:33
brisati vs izbrisati
leskova mast :: 04.11.2023 ob 14:03
Torej tudi nedokoncanio dejanje. Hvala. Kaksna bi bila potem razlika v zvezi z ognjem? Löschen das Feuer in auslöschen das feuer? Gasiti in pogasiti? Kajti oboje prevajajo kot pogasiti. Recimo, v ucbeniku tece zenska nazaj v hiso, kjer najde v kosu za papir ogenj in ga löscht. Zakaj ga ne löscht aus? Kajti, ce bi bilo löschen gasiti, bi ji ogenj gorel se naprej, pa ji ni mogel, ker se je odpeljala na dopust. Ce je pa oboje pogasiti, pa ne razumem zakaj dve skoraj enaki besedi za isto stvar, oziroma, kdaj uporabiti katero.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.