PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Za Mast leskovo in ostale Kranjce


poglej jih :: 22.07.2020 ob 13:55
Danes sem slučajno našla digitaliziran Ročni Kažipot po Ljubljani in kranjskih mestih za leto 1907.
Če ga boste natančno prebrali, se grem stavit, da najde vsakdo vsaj 2 svoja prednika v njem.

https://www.dlib.si/stream/urn:nbn:si:doc-8jnt9r2r/f0447f98-2f82-479e-bbc8-d3e32c643f6d/pdf
leskova mast :: 22.07.2020 ob 18:07
Hvala za tole. Lepo dopolnjuje Leljeve clanke o Ljubljani. Kako si nasla to?
Kdove, ce obstoja kaj podobnega tudi za stajersko in primorsko?

Res zanimivo branje. Reklame na zacetku so prav zabavne s svojim starodavnim jezikom. In kaksne usluge so vse ponujali, celo banke so se ukvarjale z dodatnimi posli! In ze takrat so imeli posredovalnice sluzb! Se pravi, v Avstroogrski sluzbe niso ravno visele z dreves.

Ti moje prednike previsoko cenis. Oni se do “postrezckov” in branjevk niso prisli! Leta 1907 so bili v glavnem kmetje, revni kot cerkvene misi, zato se na teh visokoletecih seznamih ne znajdejo. Vendar sem nasla nekoga s priimkom mojega pradeda, ki je delal na davcnem uradu 10 km stran, od kjer je zivel praded, tako da sta bila gotovo v sorodstvu.

In nasla sem nekega ucitelja. Na njegovi soli je bil ucni jezik nemscina. Slovenscina je bila le eden od predmetov. Njegov sorodnik se je ozenil s teto moje stare mame. Ta teta je bila kuharica na enem gradu. Ob zenitvi je prevzel posest mojega prapradeda, tako da je vse preslo v njihove roke. Tudi en od njunih sinov je postal ucitelj. Vem, da prvi ucitelj sodi k njim, ker jih je s tistim priimkom se danes samo okoli 40 ljudi in nekaj jih je mojih sorodnikov, kajti tista familija se je v zadnjih 170 letih 2x prizenila v naso familijo. Nase zenske so morale biti prave lepotice! Od bratranca starsa sta bila zato bratranec in sestricna v 2. kolenu. In se dva podobna primera sem nasla v svojem sorodstvu.

Tudi v tisti dolinici, iz katere izvira zgoraj omenjeni davcni uradnik, so vsi v sorodu. Cela dolina je prepletena s sorodstvenimi vezmi. Tako da tisto, da so se Slovenci porocali v sorodstvu, se kako drzi. Sem pa brala, da je bilo tega ogromno tudi v Svici, zlasti na gorskih kmetijah. Tam se pa niti niso potrudili do sestricen v 2. kolenu, so nasli material veliko blizje.

In nasla sem ime moje rojstne ulice, ki je leta 1907 sodila v Sentjakobski del Ljubljane.

Tudi tole je sila zanimivo branje: vtipkaj Indeks imen in priimkov, oziroma

kdo je kdo v Sloveniji

Zagotovo bos koga prepoznala.
poglej jih :: 22.07.2020 ob 18:37
Hvala tudi tebi za link. Bom pogledala. Mojih tudi ni na teh seznamih, so bolj iz Štajerske. In tega- za Štajersko in Primorsko pa ne znam najti.

Mogoče še ni na netu.

Slučajno sem to našla, ko sem nekoga iskala in me je potegnilo v branje. Tudi jaz sem bila navdušena nad reklamami.

No, sem rekla, da boš našla vsaj 2 sorodnika. Četudi ne v direktni liniji

Drži, da so se sorodniki dosti poročali med sabo. Sploh tam, kjer je bilo pozimi dosti snega in ni bilo očiščenih poti in stez v sosednja mesta.

Si videla, da je bilo v Ljubljani takrat samo 8 "brezbožcev" In samo 63 Srbov in Hrvatov, ter kar 150 Italijanov?
Morda najdem še kaj zanimivega. Zaenkrat sem prebrala šele 100 strani.
leskova mast :: 22.07.2020 ob 18:44
Ja, brezbozci so mi padli v oci, ker sem tudi jaz brezbozka.

Tudi ostalo sem opazila. Presenetilo me je, da je bilo tako veliko Nemcev, se bolj za Cehe. Ceprav je bilo logicno, saj so bili prilasceni v germansko drzavo s Cehi. In da je bilo veliko imen vodilnih in pomembnih nemskih in dosti tudi ceskih, mi pa ta zadnji hlapci. Potem se je obrnilo na juzno stran in tudi Leljevi mariborski vojaki niso mogli pomagati. In zdaj smo spet ta zadnji hlapci. Samo vladarji se spreminjajo.
leskova mast :: 22.07.2020 ob 18:50
Glede Stajerske in tvojih. Brala sem, da so Benetke prve uvedle priimke in maticne, krstne, porocne knjige, urbarje tudi za navadno rajo. Zaradi blizine so jih kmalu ( to je cez kaksnih 100 let) uvedli tudi nasi primorski kraji, kasneje je prva sledila Gorenjska, nato Dolenjska, Stajerska precej kasneje, Prekmurje je pa menda obup: vse nepopolno in neurejeno, ker so vnasali podatke po trenutnem navdihu. In tako je najlazje iskati prednike na Primorskem, a bolj gres na vzhod drzave, tezje je priti do podatkov. Tako pravijo tisti, ki se s tem profesionalno ukvarjajo.
Dojenček :: 22.07.2020 ob 18:51
Hitri sta.
V Kažipotu sem trenutno na 55ti strani. Rodoslovni indeks sem samo prvo stran preletela. Leljevo imenitno temo sem šele pošteno načela.
Kako vama uspe tako hitro brati?
leskova mast :: 22.07.2020 ob 18:54
Dojencek, si opazila, koliko zensk je opravljalo babiski poklic, da so tebe spravile na svet?
Jaz ne berem hitro, ker se v vse poglobim. Prebrala sem, preden sem komentirala.
Dojenček :: 22.07.2020 ob 19:09
Nisem.
Nisem hotela izrazit nejevere, nego kolosalen kompliment .
Da nisi površna je vsem, ki te beremo skozinskoz jako jasno .
bb :: 22.07.2020 ob 19:43
Itak Iz enega detajla je sposobna narediti celo stran analize
poglej jih :: 22.07.2020 ob 20:38
Zadnjič sem slišala po radiu, da tekst na računalniškem ekranu preberemo 5 x počasneje, kot v knjigi ali reviji.
Jaz sem se kot kaže že malo prilagodila. Tudi na ekranu mi gre že kar hitro

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.