PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Vprasanje za Mis ali poznavalce ena ali dve cebuli za seme


leskova mast :: 30.10.2023 ob 23:34
Koliko cebul moram dati na stran za posaditi za seme za naslednje leto: je dovolj samo ena ali morata biti dve za medsebojno oprasevanje? Hvala za odgovor.
leskova mast :: 31.10.2023 ob 17:23
Dvigam, ker je pomembno vprasanje.
lelj :: 01.11.2023 ob 9:27
Mačka :: 01.11.2023 ob 11:13
Jaz nimam pojma. VN bi znal vedet.
vednonesramen :: 01.11.2023 ob 12:36
Predolgo za pisat glede vsega predno dobiš uporabno jedilno čebulo, koliko potrebuješ semena toliko čebul posadi, kot vem je seme kaljivo tudi, če je samo ena čebula, ki naredi na koncu tist veliki vijolični cvet ampak je pa en haklc, če je čebula hibrid potem skoraj ni možnosti, da bi to seme vzklilo na srečo ni veliko hibridnih in seme rado vzklije, tega semena ni malo v posameznem cvetu ampak od viška glava ne boli, tukaj imaš link o vsem okoli sajenja in vzgoje čebule iz semena.
https://vrtbrezprekopavanja.si/vzgoja-jedilne-cebule-iz-semena/
leskova mast :: 01.11.2023 ob 16:13
VN, hvala za odgovor. Cebulo iz semena sem sejala ze zadnji dve leti in sem imela boljse rezultate kot s cebulcki. Do julija je mocno zaostajala za cebulcki, potem jih je dohitela in avgusta prehitela. Nisem pa nic komplicirala. Semena sem kar potresla v en cvetlicni lonec, ga imela v porchu, kjer je svetlo, ga redno zalivala. V njem so vzkalile in zrasle prvih 8 do 10 cm zelo na gosto, potem sem jih presadila na vrt. Zdaj bi pa rada poskusila sama pridelati seme iz ene cebule, ki je stara italijanska sorta, ne hibrid. Pri vseh zelenjavah namerno kupujem samo stare sorte (heirloom/ open pollinated) , da bi jih mogoce v prihodnosti sama lahko razmnozevala. Z radicem in solato sem letos to ze naredila. Radic (Treviso) iz domacega semena je celo vzklil 1 do 2 dni prej kot iz kupljenega.

Vendar pri rastlinah je tako, da se nekatere lahko oprasijo same sebe (s pomocjo vetra, zuzelk, ptic...), nekatere potrebujejo vsaj dve rastlini iste sorte za to, tretje pa zahtevajo drugo sorto, recimo jablane, itd. In ta del me matra, ker ne vem, v katero skupino cebula spada. Ti pravis, da je za cebulo dovolj, da je ena. Bom poskusila z eno. Me prav zanima, ce mi uspe.

Se en link od mene, o raski cebuli, cebuli mojega zgodnjega otrostva na pocitnicah pri babici, ki me je zgolj tolerirala, ampak raski speh je pa vseeno pripravila. Ni je bilo boljse malice na svetu. Tratniki iz linka so imeli takrat mesnico, gostilne pa ne. So se zakoni za mesnice spremenili ali so le gostilne bolj donosne? Raski speh
leskova mast :: 01.11.2023 ob 16:43
Lelj, tu ni za dobit cebulckov jeseni, kot jih sadi gospa v linku. Dobijo se sele spomladi od 15. aprila naprej. Kljub temu se cebula da skladisciti, samo mogoce ne tako dolgo, kot pri vas. Mi je pa zabavno, kako poudari, da jo je treba posaditi pokonci, ne na glavo. En moj bratranec je pri 40ih dobre pol ure stran kupil 3 hektarje velik kos posesti s hiso, 2 quonset hutoma in vse skupaj je bilo cudovito obdano z nasadom smrek. Hiso je lepo obnovil sam, hkrati se je se lotil vrtnarjenja. Prvo leto je ves cesen posadil na glavo, tako da ni bilo nic od njega. Na ta racun je bilo kar nekaj zabave. A se je zelo hitro ucil in je postal dober vrtnar, samo na zalost je umrl pri 51.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.