PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Visoska kronika


leskova mast :: 10.02.2021 ob 18:17
Da ne smetim v temi o Sokratu, ki me je napeljala na to vprasanje. Megleno se spomnim knjige Visoska kronika Janeza Tavcarja, v kateri na zacetku navede, da je na posestvu nasel kroniko nekdanjih lastnikov. In se bolj megleno se mi zdi, da so nas ucili, da so bili liki fiktivni. No, zdaj sem pa slucajno naletela na informacijo, da je Agata Schwarzkobler res zivela na Visokem.
Agata Ema Schwarzkobler, rojena priblizno 1674 Johannu in Agnes Schwarzkobler. Leta 1695 se je poroila z 8 let starejsim Jurijem K. .Imela sta 2 hceri. Ziveli so Na Visokem, to je na kasnejsi Tavcarjevi domaciji. Ve kdo kaj vec o tem?
leskova mast :: 10.02.2021 ob 18:30
In vidim, da sta imela tudi sina.
lelj :: 10.02.2021 ob 19:25
Iz zanesljivih virov vem, da Janez Tavčar sploh ni napisal Visoške kronike.
leskova mast :: 10.02.2021 ob 19:51
No ja, sem napisala drugo varianto istega imena. Vem, da Ignac je ni, ti si me spomnil, da je tudi Janez ni. Bo ivan pravi? Ampak mene zanima zgolj Agata.
lelj :: 10.02.2021 ob 19:54
Kakor so nas učili je res našel kroniko in potem objavljal v Ljubljanskem zvonu.
Ja! :: 10.02.2021 ob 20:03
Avtor: lelj
Iz zanesljivih virov vem, da Janez Tavčar sploh ni napisal Visoške kronike.

No, ja! Napisal je Ivan Tavčar. A vseeno hvala LM, da nas napoti v razmišljanje,.če se sploh še kaj spomnimo.
leskova mast :: 10.02.2021 ob 20:22
Hvala Lelj. Torej je knjigo napisal po resnicnih dogodkih. Kdove, kaj so si njeni potomci mislili, ko so se o njej ucili v soli.

V tukajsnji soli so nas pa ucili o Salem witches, o nedolznih zenskah, ki so jih prav tako obsodili na smrt zaradi carovnistva. Nekatere so imele preganjavico, druge prisluhe ali privide. Kasneje sem brala, da naj bi njihovo stanje v resnici povzrocil rzeni ergot (google translate), glivicna bolezen rzi, iz katere so pekle kruh.
leskova mast :: 10.02.2021 ob 20:25
Bi bilo pa fino, ce bi pri vsaki hisi pisali take kronike. Zgodovina je vecinoma grozljiva, a tudi zanimiva.
leskova mast :: 10.02.2021 ob 20:37
Se kdo bolj spomni Visoske kronike?
Jaz se spomnim samo to, da je bila Agata obsojena carovnistva, a so (kdo? - cerkveni ali civilni?- spanska inkvizicija?) odlocili, da bo voda podala koncno razsodbo. Nakar je morala pred zbrano vasko srenjo zakorakati v Soro (Poljansko ali Selsko?) in ko je vsa brezmocna stala tam, sredi vode in jo je tok ze zacel odnasati, jo je en, ki je bil vanjo zaljubljen, zadnji hip resil iz vode. In ker vnaprej niso dolocili, kako se lahko resi, so jo razglasili za necarovnico. In to je vse, kar se spomnim. Verjetno sta potem zivela srecno do smrti. Ali pa tudi ne.
leskova mast :: 10.02.2021 ob 20:43
In pri tem se sprasujem, na kateri stopnji clovekovega razvoja so zaceli nezazeljene ljudi namerno izlocati na podlagi laznih obsodb. Homo erectus, Homo sapiens, mogoce za casa Lucy? Enkrat sem gledala dokumentarec o simpanzih ali gorilah, ki so s palicami sli v bitko s sosednjim plemenom. Torej so tovrstno nasilje poznali ze oni, v sosednji evolucijski veji, ampak manipulacije so prisle na vrsto verjetno kasneje.
PDF :: 10.02.2021 ob 22:36
http://www.cloverleaf-mall.com/knjige/visoska_kronika.pdf

Ni PDF. E knjiga je. Pdf mi noben ni šel skozi. Upam da jo vidiš
leskova mast :: 11.02.2021 ob 7:05
Joj, krasno. Najlepsa hvala. Tole bodo pa zagotovo tudi zanesljivi viri odobrili. Se enkrat hvala. Do zdaj sem prebrala samo prvo stran in stil pisanja in jezik sta mi neznansko vsec.
leskova mast :: 11.02.2021 ob 8:49
Nisem mogla nehati brati. 60 strani sem prebrala. Margareto je zasnubil, stric je ponudil doto, Margareta je zardevajoca pritekla za njim in z Lukezem sta se vrnila domov. "Janez" Tavcar je bil res mojster besede.
PDF :: 11.02.2021 ob 15:05
Prav razveselila si me s svojo zahvalo ! Res v veliko veselje mi je, da te je knjiga vzradostila.
Ja, jezik je kar lep, arhaičen

Tukaj je še nekaj brezplačno dostopnih strani. Upam, da te spusti skozi : http://lit.ijs.si/leposl.html
lelj :: 11.02.2021 ob 16:21
1513…je rabelj mučil čarovnico Jero, ki je po hudem mučenju priznala čarovnijo z voščeno lutko. Grešnici je ostrigel lase in vse dlake, nato pa zabadal igle v vsako sumljivo znamenje na koži. Če ni krvavelo, je bil to znak čarovništva. Zatem je grešnico pokončal z mečem in sežgal na grmadi.

1530…so pomilostili grešnico, ki je bila obsojena na bičanje. Postavili so jo na sramotilni oder za 1 uro, potem pa izgnali. Največja kazen za ženske je bilo utopitev, razen v primeru čarovništva sežig.

1547…so grešnici, ki je varala moža zagrozili, da jo bodo naslednjič živo zakopali ali živo zazidali. Grešnica bi bila že zdavnaj zazidana, če mož ne bi prosil za njo pred sodiščem. Milejša kazen je bila za ljubice in varajoče žene, da so morale pred rotovžem jahati lesenega osla, meščani pa so jo obmetavali z jajci in jo pljuvali

1569…je kovač ukradel 3 kože. Privezali so ga k sramotilnemu stebru, bičali in pregnali iz mesta

1593…so začeli s kaznovanjem pekov, ki so pekli prelahek kruh. Peki so morali prvič plačati 3, drugič 6 in tretjič 9 cekinov. Če so ga zalotili četrtič je bil pek kaznovan s potapljalko za kruharno. Petič je izgubil pravico do peke kruha, nakar je sledil izgon iz mesta. Zaplenjeni kruh so razdelili ubožnim očetom.
Mesarje, ki so goljufali pri tehtanju, so privezali na križ, ki je stal za mesnicami za špitalom.
Pijance in razuzdance so pred mestno hišo zapirali v norčijsko kletko in jih obmetavali z gnilimi jabolki

1611…je rabelj sežgal požigalca na grmadi. Ko so požigalca ujeli so iz goreče hiše nanj navezali poleno ali tram za vrat ali hrbet.

1613…je rabelj obglavil vlačugo nad vlačugami

1635…so žensko obsodili, da je pometala trg

1635… je rabelj vodjo upornih kmetov Jurija Levca obglavil, razčetveril in dele trupla obesil na štiri ljubljanske ceste

1638… je rabelj obglavil grešnika in ga sežgal skupaj z žrebico na grmadi zaradi seksa

1642…je ženska zavrgla otroka in se zatekla v Udmatu. Njen strah pred KRVAVO RIHTO je bil takšen, da je pri zidanem križu na Friškovcu, kjer so izvrševali smrtne kazni zgrudila in izdihnila

DECEMBER 1644…je rabelj z razbeljenimi kleščami dvakrat uščipnil v prsa Gregorja Košiča in ga na morišču strl s kolesom

1645…sta dva vojaka umorila mesarja in se poskusila zateči v frančiškanski samostan, kjer bi koristila azilno pravico, kar jima ni uspelo. Iz mestne ječe ju je hotela osvoboditi vojska, kar je povzročilo spopad med vojaki in meščani. V spopadu je padel poveljnik, vojaka pa je kasneje usmrtil rabelj.

OKTOBER 1650…je rabelj obglavil Jenžeta Kališa iz Polhovega Gradca, nato pa skupaj s kravo sežgal na grmadi pred Rotovžem. Kazen je bila izvršena zaradi seksa s kravo in ker krava ni klicala na pomoč z glasnim rjovenjem je bila sokriva zločina.

1661… je rabelj obglavil grešnika in ga sežgal skupaj z kravo na grmadi zaradi seksa

NOVEMBER 1682…je rabelj obglavil grešnico, ki je zavrgla otroka

JULIJ 1686…je rabelj natezal na vrvi nekoga iz Metlike in mu nekaj dni zatem odsekal glavo in jo pribil na vešala

14. NOVEMBER 1691…je rabelj truplo Maruše Kuniške, ki je umrla na Tranči pri mučenju, sežgal.

MAJ 1692…je rabelj mučil 5 čarovnic in jih sežgal na grmadi

JULIJ 1692…je rabelj na Tranči obril 3 čarovnice in jih hudo mučil, nato obglavil, sežgal in zakopal. V letih 1691 in 1692 je pokončal 20 čarovnic in čarovnikov.

1694…je rabelj mučil zadnji dve čarovnici

MAREC 1697...je rabelj obglavil krojaškega pomočnika, ki je z mečem zabodel svojega mojstra in njegovo ženo, otroka pa ranil. Najprej se je pomočnik poslužil azilske pravice v samostanu, po 3 tednih se je iz samostana pretihotapil. Ko se je vrnil v mesto po svojo obleko so ga prijeli.

JUNIJ 1704…je rabelj obglavil grešnika, ki je seksal z živaljo. Oba je sežgal.

JANUAR 1713…je rabelj obglavil grešnika, mu odsekal roko, truplo položil na kolo, glavo in roko pribil z žebljem na kolo

FEBRUAR 1718…je rabelj vžgal žig v hrbet grešniku

1749…je rabelj obesil dezerterja pred Pisanimi vrati, dva na sedanjih Prulah

04. MAREC 1750…je rabelj pred rotovžem obglavil morilca svoje priležnice

1786…so dobili nočni rogovileži 5 do 10 batin s palico
PDF :: 11.02.2021 ob 17:39
....in ker krava ni klicala na pomoč....
Pa saj ne moreš verjet.
Mia :: 12.02.2021 ob 13:25
To smo imeli v osnovni šoli za obvezno branje; Ivan Tavčar. .)
leskova mast :: 12.02.2021 ob 17:36
PDF, se enkrat hvala. Ena najboljsih knjig, kar sem jih kdaj prebrala. Kakor mi je bil Izidor na zacetku v svoji prprostosti in cistosti tako simpaticen, je na koncu bil samo se, takorekoc, aparatcik. Knjiga je pisana tako, da sem imela ves cas obcutek, da stojim zraven Izidorja in da sem takorekoc del dogajanja. Malokatera knjiga me je v zivljenju tako pritegnila kot ta. Ce bi imela vec casa, bi jo prebrala v enem kosu. In ceprav je "samo" kronika, je napisana tako vecplastno, da so mi ob branju misli ves cas vlekle paralele z vsemi danasnjimi problemi. Cisto lahko bi bila napisana za danasnji cas: korupcije, prevare, pohlep, kimavci brezhrbtenicarji in ritolizniki, ignorantje in samovsecni nadutezi reinkarnirani v danasnji cas. Samo loske zenske in Jurij se na koncu izkazejo, da so iz pravega testa in vsaj v enem pogledu tudi novi skof, ki pa je bil spet ujet v sistem, iz katerega ni upal stopiti. Na trenutke se mi je zdelo, da je Tavcar v resnici pisal satiro, no, ko je prisel do Izidorjevega obiska pri novem skofu, je bilo to vec kot ocitno. Visoska kronika je zdaj postala ena mojih najljubsih knjig vseh casov.

Ampak mislim, da je na pubertenikih Visoska kronika izgubljena. To ni knjiga zanje. Ne vem, ali sem jo kdaj prej celo prebrala, tisto, ko je Polikarp odsekal Izidorju pol mezinca, se mi je zdelo znano - lahko samo recem, da otroci knjige pri 14 ne razumejo. Jaz te knjige takrat zagotovo nisem razumela, sicer bi mi v spominu ostalo se kaj drugega kot sodba v vodi. Ta knjiga je biser. V cem je Cankar boljsi od Tavcaraja? Meni se zdi, da je ravno obratno. Od Cankarja se spomnim samo tistega morecega obtozevanja in samoobtozevanja, depresivnih izpovedi preganjane duse, drugega nic.

Zdaj imam pa se eno vprasanje. Nekako se mi zdi, da je Tavcar napisal tudi knjigo crtic, a se morda motim. Ce se, kdo drug bi bil avtor? Iz knjige se spomnim samo dveh zgodb. Ena je bila o kmetu ali hlapcu, ki se v svet odpravi s trebuhom za kruhom, a vrne se na stara leta porazen. Domov pride vecji revez kot je odsel, s culo na rami in v zakrpanih oblacilih, brez novcica, ki bi bil njegov, najvecji revez na vasi. Ta zgodba o zdomstvu me je v mladih letih veckrat morila. Druga zgodba, o krutosti cloveka, Trzaski Tomazek - ne vem, ce je to pravi naslov - je zgodba o fanticu, ki ga je iz trzaske sirotisnice posvojil par brez otrok. Nudila sta mu vse, bil je njun zlati otrok, dokler se ni rodil njun bioloski otrok. Takrat je bil Tomazek v hipu odvrzen in pozabljen. Eden zadnjih prizorov je, kako shiran lezi pod jablano, tik pred smrtjo zaradi stradanja, a mimoidoci vrzejo pripombo, kako je len, da se mu niti roke ne da stegniti po sadju, da bi se najedel. Ta trzaski Tomazek zdi ves cas nekje zadaj v moji zavesti.
leskova mast :: 12.02.2021 ob 17:44
Lelj, nekatere od teh kazni bi bile potrebne tudi dane, npr. za pijance. Ampak kaj je bilo tako pregresnega, da so obsodili zensko, ki je pometala trg?
Moskih niso nic sodili zaradi vlacuganja?
Najbolj krepka 1650 Krava je bila sokriva za seks, ker ni mukala? Na kaksni drogi so bili sodniski psihopati v 17. stoletju?
WiCkEd WiTcH :: 12.02.2021 ob 17:52
Tudi jaz prebrala za domače branje v šoli pa mi takrat ni bila všeč. Res je veliko knjig, ki jih dajejo otrokom kot obvezno branje zelo zgrešenih. Se spomnim še Iliade in Odiseje, Aligherijev Pekel (ta mi je bila celo všeč, ne pa Vice in Nebesa), Zločin in kazen, tisti hrošč (sem pozabila, kakšen je naslov), Ana Karenina, Varuh v rži pa še kup slovenskih. Še bolj mi pa niso bile všeč pesmi. Uf, kako sem sovražila, ko smo se morali napiflati, kaj je avtor s pesmijo mislil. Razumeli tako nismo.
Mi je bila pa všeč Princeska z napako (ta še iz OŠ za neko nagrado) in Grenko morje (tudi za neko nagrado). Očitno so imeli z izbirami za tekmovanja bolj srečo...

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.