PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

V vrtcih v Oslu samo se vegetarijanska prehrana


leskova mast :: 27.09.2023 ob 1:30
Ste ze slisali za C40 mesta? To so mesta, ki so podpisala sporazum za prehod v zeleno prihodnost. Na zacetku je bilo teh mest 40, danes jih je veliko vec. V Evropi so na C40 seznamu naslednja mesta: Oslo, Stocjholm. København, Amsterdam, Rotterdam, London, Paris, Barcelona, Madrid, Lizbona, Heidelberg, Milano, Berlin, Varsava, Rim, Atene in Istanbul.

Vsa ta mestai imajo v programu zmanjsati prehrambene odpadke za 30 do 40%. Vsi nameravajo do leta 2023 tudi vpeljati bolj zdravo in okolju prijazno hrano in do leta 2030 ali 2035 zmanjsati ogljicni odtis na 0. Kaj te lepo zvenece besede pomenijo, ni definirano nikjer. Zato si oglejmo, kaj o njih meni mestni svet v Oslu.

Spremembe vodi Koordinacijska skupina za zdravo prehrano, ki v programu ni definirana. Svet 1x na mesec razpravlja o tem, kako premostiti ovire za zdravo prehrano v vrtcih. Kaj to pomeni v praksi, ne povejo.

A lokalni viri povedo, da je Mestni svet v Oslu ravno minuli teden odlocil, da otroci v vrtcih ne bodo vec dobivali mesa. Prehod na vegetarijansko hrano bo del akcijskega plana za bolj okoljsko vzdrzno zdravo prehrano, ki bazira na rastlinski hrani. Vendar bodo starsi smeli svojim otrokom prinesti v vrtec meso. Meso bodo otroci dobili v vrtcu le za posebne priloznosti. Iz pravila bodo izvzeti privatni vrtci, ki bodo se naprej lahko servirali mesne jedi. O razliki med mestnimi in privatnimi vrtci naj si vsak ustvari svoje lastno misljenje.

Einar Wilhelmsen, financni svetnik iz stranke Zelenih pri Mestnem svetu v Oslu, je spremembo utemeljil takole: “Vemo, da je en najcenejsih in najuspesnejsih klimatskih ukrepov, da jemo manj mesa.”

Uvedli bodo tudi dodatne ukrepe. V vseh menzah, ki jih upravlja mestno Oslo, bodo uvedli 3 brezmesne dneve in toplo vegansko opcijo.

Vse srednje sole bodo morale ponuditi vsak dan tudi brezmesen obrok, ki bo brezplacen. Samo mene to ukrep spominja na dilerje droge, ki na zacetku svoje produkte prav tako ponujajo zastonj?

Zaenkrat ne bodo zmanjsevali kolicine mesa v DSOjih.

Mestni svet v Oslu je sestavljen iz clanov Zelenih, Delavske stranke in Socialisticne stranke.
Sunbeam :: 27.09.2023 ob 4:48


Einar Wilhelmsen, financni svetnik iz stranke Zelenih pri Mestnem svetu v Oslu, je spremembo utemeljil takole: “Vemo, da je en najcenejsih in najuspesnejsih klimatskih ukrepov, da jemo manj mesa.”

.


Najuspesnejši klimatski ukrep jesti manj mesa?
Stran 35 pove vse.
Kako se onesnažuje naš planet.
Yara :: 27.09.2023 ob 14:20
Če bi tile pametnjakoviči poznali prehranjevalne navade današnjih otrok in mladostnikov ... Koliko rastlinske hrane bo šlo v smeti.
leskova mast :: 27.09.2023 ob 20:53
Saj se jim ne gre za odvrzeno hrano. Treba je plasirati murne, pa cricke, pa crve,pa meso iz laboratorijev. Kdo bo to sprejel, ce bo obicajno meso na voljo?

Sicer sem brala v tukajsnjem casopisu, kako bijejo vojno zaradi zelenega prehoda. Nasa premjerka se je uprla Kimu in se kregata ze nekaj casa. Namrec, ozadje te storije je tako, da je bila nasa provinca hudo revna dokler niso odkrili nafte. Ottawa v tistih letih ljudem nikoli ni pomagala. Po odkritju nafte v 50ih letih je v 10 do 20 letih postala najbogatejsa provinca, ljudje so se na veliko selili sem z drugih provinc in takratni prime minister, Kimov oce, je sprejel nov zakon, da je od tu potegnil ogromno denarja v Ottawo in spremenil je energijsko politiko v skodo te province. Torej se sovrastvo vlece ze desetletja.

Zdaj z zelenim prehodom sta nasa premierka in Kim v Ottawi kot pes in macka. Kim je WEFovec, nasa pravi, da je proti WEFu. Kaj je pri njej res, ne vem. Kim hoce narediti zeleni prehod po Klausovem ukazu, cemur se nasa premierka na vse kriplje upira. Celo drznila si je razglasiti moratorij na zeleni prehod. Kaj hujsega! (Pa je sicer ne maram). Zdaj je ne napadajo samo v Ottawi, zdaj jo ze konzervativne revije na naslovnici oznacijo kot teoreticarko zarot. Za povrh jo je napadla tudi sefinja opozicije, stranke NDP - najblizje, kar se pri nas pride socialisticni stranki. Svoje case sem volila zanje, potem je njihova sefinja rekla, da bodo sli od vrat do vrat in polovilii vse necepljene. Od takrat me je sram, da sem bila njihova volilka.

Skratka, provinca v veliki meri zivi od nafte, zato je premierka razglasila moratorij na zeleno energijo. Sefinja socialistov je ni napadla, ker bi zaradi moratorija temperature rasle ali zaradi ogljicnega odtisa, ampak je jasno in glasno povedala, da zato, ker so v zeleno energijo vlozili 33 milijard in ne morejo pustiti investitorjev na cedilu. To je vsa resnica, ki se skriva za zelenim prehodom. Ampak zgleda, da je bitka tako huda, da je bilo socialistki vseeno, ce pove, da se gre samo za denar.
Yara :: 27.09.2023 ob 22:49
Saj se jim ne gre za odvrzeno hrano. Treba je plasirati murne, pa cricke, pa crve,pa meso iz laboratorijev. Kdo bo to sprejel, ce bo obicajno meso na voljo?

.


Kako zavraga bodo pa čričke ipd. ponujali kot vegansko prehrano?
leskova mast :: 27.09.2023 ob 23:02
Komot. Ampak ne vegansko. Vegetarijansko. Tu pa se da z malo domisljije vogale zaoblit. Znanost ze leta prilagajajo propagandni narativi, jo bodo pa se tu. Si bodo ze kaj izmislili, saj imajo prakso, npr, da so cricki zuzelke in so ravnokar odkrili, da pravzaprav niso zivali, ampak tvorijo svoje lastno kraljestvo zuzelk, nekje vmes med zivalmi in rastlinami, podobno kot je ginko vezni clen med iglavci in listavci. Mogoce bo ob ugodnem trenutku kak znanstvenik naenkrat odkril, da so pravzaprav pozabljeni kljucni clen vegetarijanske prehrane. Pri tem se bodo sklicevali na domorodce iz Amazonije ali Papue - Nove Gvineje. Ali pa bodo naenkrat ugotovili, da otroci z vegetarijansko prehrano dobijo rahlo premalo beljakovin in bo ravno malo prej en znastvenik odkril, da imajo cricki idealno razmerje med beljakovinami, omega 3 mascobnimi kislinami in vitaminom A, ki ga bodo otroci zaradi sole na daljavo potrebovali vec. Moznosti je neskoncno. Bodo ze nekaj skomponirali.
Yara :: 27.09.2023 ob 23:09
Prosim lepo, morda s tem prepričaš kake zatumpane neumne nerazgledane kvazi-vegetarijance, ki so to zaradi mode in ne zaradi recimo ugovora vesti, kajti vsakemu normalnemu, je jasno, da žuželke SO živali in jih ne bo jedel, pa četudi naj bi bile sparjene z mahovnicami ali nekimi alginatnimi pripravki.
leskova mast :: 27.09.2023 ob 23:12
Seveda so zivali. Ampak, kot je rekla ena ugledna gospa iz dolocene srenje, "We own the science."
Yara :: 27.09.2023 ob 23:14
Hvala lepa za tako znanost, ki si jo lastijo priviligirani packi.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.