PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Spomin na posebneža


Mitzi :: 05.03.2018 ob 13:20
Vsakemu se lahko zgodi Mijo

https://www.vecer.com/spomin-na-posebneza-vsakemu-se-lahko-zgodi-mijo-6416153


Umetnost dezinstitucionalizacije
Proces dezinstitucionalizacije se je v Sloveniji začel v šestdesetih letih v Logatcu in že takrat se je pokazalo, da se institucija lahko spremeni. V sedemdesetih so organizirali različne raziskovalne projekte, poletni tabori v Rakitni in taborniški Črni mrav so družili otroke in mladino z različnimi etiketami.
V osemdesetih letih so v okviru mladinskih delovnih akcij organizirali tabore v Hrastovcu, Odbor za zaščito norosti je opozoril na potrebo po zaprtju institucij in na alternativno zagotavljanje storitev v skupnosti, pojavile so se ideje o skupinskih domovih, dnevnih centrih, klubih. V devetdesetih letih se je res začel dezinstitucionalizacijski proces, v Hrastovcu so začeli preseljevati varovance v druge oblike skrbi. Temu so sledile tudi druge institucije za daljše bivanje. Prav takrat, ko je potrebna dezinstitucionalizacija postala načelo, ki vodi celoten sistem, se je vse ustavilo. Tisti, ki proces spremljajo od blizu, pravijo, da delno zaradi pomanjkanja političnih razlogov pa tudi zaradi segmentacije sektorjev in poklicev. "Dezinstitucionalizacija mora biti razumljena kot proces osvoboditve in emancipacije, kot gibanje, ki presega razdelitve med strokovnjake in ljudi, kot priložnost za delo drugače, za dobro ljudi," je načelo civilnih iniciativ za humanost. Tabori, s kakršnimi so 1987. začeli v Hrastovcu, še zmerom so. Lani je bil v gradu Trate, kjer je bila dolga desetletja težja podružnica hrastovškega zavoda, zdaj pa je prazen, tabor Umetnost dezinstitucionalizacije. Letos bo tudi, a tokrat, vsaj fizično, Mija ne bo.
Avtor lahko ureja vse odgovore v temi.
Sunbeam :: 05.03.2018 ob 19:08
Hvala Mici, da si delila.
Bral že včeraj pozno ponoči. Za drugačne ljudi ni posluha v tem svetu.
Tudi naši otroci s posebnimi potrebami postajajo vse bolj drugorazredni državljani.
♡♡♡♡♡ Živi pošteno.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.