PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Novi sosedje Menoniti


leskova mast :: 03.06.2022 ob 7:27
Preko enega soseda sem spoznala dva Menonita, Corneliusa in Petra. Prvi je blond z nebesko modrimi ocmi, drugi je obarvan bolj juznoamerisko, a potez nima njihovih. Oba sta odrasla v menonitski koloniji v Boliviji. Njun najvecji problem je bil, da nimajo avtomobilov, ampak se vozijo z vozovi, podobnimi tistim od Amisev. Oba sta se porocila v koloniji, a sta zelela ven. Zgleda, da sta se porocila v drugo kolonijo, kot je navada pri Huterites, ker je Corneliusa prisel oce prepricevati, naj ne zapusti kolonije, 300 km dalec. Ampak, kako je prisel do njega? Z vozom?

Oba sta se odlocila za Kanado. Zdaj sta takorekoc izobcenca. Prvi je prisel Peter s svojo zeno pred 7 leti, Cornelius pa z zeno pred 3 leti. Oba para zivita v eni hiski, kjer je nekoc zivela prijateljica nase mame, kot menijo sosedje. V resnici sta se gledali kot pes in macka zaradi feedlota, ker ga je ona podpirala, nasa je bila proti. Ampak z drugimi clani druzine je pa prijateljevala. Hiska je majhna, kaksnih 80 m2. HIska je ta druga od nas, 1 miljo na jug.
Delata za enega velikega kmeta in postrani, to je na crno, zasluzita se s popravili manjsih strojev. Tudi nas traktor sta popravila. Delata zelo poceni. In sta neznansko zadovoljna. In se sprasujem, koliko casa bosta se tako zadovoljna in tako skromna. Tudi sicer sta zelo drugacna. Izsopata po pridnosti, ustrezljivosti, prijaznosti in neverjetni vljudnosti. Zenske, ne vem, kaksni so Menonites v postelji, ampak kar sem jih jaz kdaj spoznala, en je bil tudi moj sodelavecc, ti ljudje so res vzgojeni kot se sika. Tudi ne pijejo in ne kadijo. Kje so se skrivali, ko je meni bilo 25 let?
Peter in Cornelius redno porocata starsen, kako se delajo stvari tukaj, a jima ne verjamejo, ces da to ni mogoce.

Oba govorita spansko, nemsko in neverjetno dobro anglesko. Par besed sva s Corneliusom rekla v nemscini. On je mojo Hochdetsch, kot je rekel, vse razumel, jaz njegovega dialekta niti besede. Zanimivo, da ni vedel, kaj pomeni beseda dialekt. Je rekel, da govorijo tako, ker so predniki ziveli v toliko razlicnih drzavah, od Nemcije do Rusije in so povsod pobrali nekaj besed.

Lani sta sla dol na obisk h starsem. Drugi clani kolonije so ju gledali postrani, prenasali so ju samo zaradi njunih starsev, Ko si ven, si ven za vse vecne case. Tudi to jih je motilo, da sta se peljala z letalom.
bb :: 03.06.2022 ob 19:11
Koliko pa so stari? Vzrok izselitve?
Mici :: 03.06.2022 ob 19:29
O Menonitih je bil na nacionalki že 2 x en fajn dokumentarec. Ste gledali?

Evo, ta je bil.

leskova mast :: 04.06.2022 ob 2:41
Kot sem ju razumela, sta odsla, ker sta hotela imeti avto in sodobne stvari, ki jih tam nista smela imeti. Zdaj imata tovornjaka in vozita od kmeta vse velike kmetijske stroje in uzivata. Okoli hise imajo dobrega pol ha ha zelenice, travo vedno pokoseno na krtacko in lepo urejen zelenjavni vrt. Ampak nikoli se nikogar ne vidi.
Odlicen dokumentarec. Tudi Hutterites delajo nove kolonije, ampak si ne bi mislila, da gredo Menoniti v junglo tako ddalec dalec stran od vsake civilizacije. Za to moras imeti pogum. Nekateri drugi aspekti njihovega zivljenja so mi prav vsec, recimo, skupnost, kjer si medsebojno pomagajo, kako imajo vse zorganizirano, da je zivljenje lazje, kot je bjihova lastna trgovina in da imajo kljub zivljenju v koloniji tudi svojo zasebnost in svojo lastnino. In da njihovo zivljenje poteka mirno, brez velikih pretresov. To zadnje je marsikomu dolgocasno, a meni je vsec.Tuudi, da lahko zaupajo drugim clanom skupnosti. Ko so kupovali zemljo v Peruju, bi lahko tisti, ki so mu zaupali ves svoj denar, z denarjem pobegnil, ali ga dal nekaj na stran zase, a je naredil tocno to, kar so od njega pricakovali, kupil zemljo in jo celo razparceliral na enake dele. Pri nas Mennoniti veljajo za ljudi z veliko manj psihicnih problemov, kot jih ima splosna populacija.
leskova mast :: 04.06.2022 ob 3:31
Zgledata precej mlada, skoraj kot najstnika ali studenta, zlasti Peter, a ker sta porocena, in sta tu ze 3 oz. 7 let, bi jima dala blizu 30 let. In Petrova zena je hkrati Corneliusova sestra.
leskova mast :: 09.06.2022 ob 2:34
Danes je Cornelius spet prisel naokoli in prepeljal zeno Leni in lahko odgovorim na vprasanje. On je star 32 let, ona 27, porocena sta 9 let, a nimata otrok, ceprav se trudita. Leni je oblecena po menonitslo. Zgleda tudi zelo mlada, kot starejsa najstnica.
bb :: 11.06.2022 ob 19:44
Zanimivo, da še vedno ohranja svoj stil oblačenja.
leskova mast :: 12.06.2022 ob 5:03
Zenske ponavadi ohranjajo tradicionalno obleko ali pa varianto tukajsnjih kolonij s krajsimi krili pod koleni in manjso kapico za lase. Predstavljam, da so se podobno oblacile tajnice takoj po 2. sv. vojni, vse prim and proper. Daljse krilo, bluza in jopica.. Ampak telefon ima pa zelo rada. V tem se ne razlikuje. Moski imajo ponavadi kavbojke, srajco in vetrovko, V tem so se najbolj podobni moskim iz prejsnjih generacij. C je bil spet tu in se bo naslednji teden spet oglasil. Nisem vedela, da so tako zelo druzabni, saj smo se komaj dobro spoznali. Nimam pojma, ali pricakujejo kaksno vabilo na vecerjo ali kako to gre pri njih.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.