PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

med za opekline z vrelo vodo


leskova mast :: 19.12.2021 ob 23:00
Mogoce bo kdaj komu pomagalo. Nekoc davno tega sem brala o kitajskem zdravniku, ki se je zaradi pomankanja materiala zatekel k starim ljudskim metodam in za opekline zacel uporabljati med z zelisci. Ko sem si zlila vrelo vodo na koleno pred mnogimi leti, sem polagala plasti domacega medu, ki se je zaradi vrocine opekline sproti topil in odtekal. Kitajskih zelisc nisem imela. Porabila sem precej medu, vsaj pol litra. Mehurji so sproti vzhajali in se zlivali en v drugega..Za cez noc sem dala gor se eno plast medu in jo fiksirala z rahlim povojem. Naslednje jutro je bila koza rdeca in napeta, ni pa bilo vec mehurjev in ne bolecin. Ko sem bila kasneje na tecaju prve pomoci, sem to omenila RN (diplomirani medicinski sestri?), ki je vodila tecaj in je odvrnila, da je to popolnoma nemogoce.

Vceraj, neroda kot sem, sem dvignila vrelo vodo s stedilnika, se zasukala in pri tem je vrela voda pljusknila na moj trebuh. Vmes je bila le majica. To sem odstranila in opeklino, rdeco kot kuhan lobster, in cudno je zgledalo, kot da bi bila koz odebeljena, sem takoj oblozila z medom. Bolecine so kmalu pojenjale in kasneje sem dodala se dve plasti medu. Opeklina je bila velika kakih 5 krat 8 cm. Danes sta ostali dve roza progi in en mehurcek, velik slaba 2x2 cm. Boli nic. Imam pa se med gor, dokler bo mehur..

Opecenega mesta nisem dala pod vodo ne prvic, ne drugic.

Po mojih teh dvejh izkusnjah je to najboljsa metoda za 1. in 2. stopnjo opeklin. Tudi ce greste k zdravniku, takoj dajte cim vec naravnega, medu na opeklino. Saj vam pri zdravniku lahko med odstranijo, ce je treba, a je mozno, da se bo v tiste pol ure ali eni uri, ko boste prisli tja in boste na vrsti, opeklina ze precej umirila.
Yara :: 19.12.2021 ob 23:08
Zanimivo, jaz sem za zdravljenje opeklin z medom brala v priročniku dr. Ašiča.
res je :: 20.12.2021 ob 0:15
Jaz že vse življenje zdravim opekline z medom in vedno so takoj pozdravijo.
WiCkEd WiTcH :: 20.12.2021 ob 5:05
Meni razum govorili, da je treba opečeno mesto vedno hladiti, da ne pride do še hujših poškodb. To sem jaz vedno delala. Lansko leto sem se na podoben način opekla z juho, čez majico po trebuhu. Sem hladila z mokro krpo, mehurji pa niso nastali, čeprav je bila juha vrela. Je bila pa koža drugačne barve še kak mesec.
Sem pa tudi jaz slišala za zdravljenje medom, čeprav naj bi se odsvetovalo zaradi možnosti prenosa bakterij. Verjetno to velja le za hujše in odprte opekline. Jaz bi si to upala šele PO hlajenju, kot sredstvo za zdravljenje, ne kot prva pomoč. In jasno, le za milejše opekline, ki ne rabijo zdravnika.
leskova mast :: 20.12.2021 ob 17:41
Med se priporoca tudi za rane, ker zavira razvoj bakterij.
med bom :: 20.12.2021 ob 19:21
Ja, je res. Med deluje antiseptično. Priporoča se tudi za rane.
Moja prijateljica si naredi masko za obraz iz medu in smetane. Fantastično kožo ima.

Naslednjič se moram spomniti, da dam med na opeklino. Zdaj sem uporabljala Fenistil.
mcmis :: 20.12.2021 ob 21:14
Za blažjo opeklino pomaga tudi čisto običajna kuhinjska alu folija.
Tudi preizkušeno.
bb :: 20.12.2021 ob 21:21
Jaz vedno dam pod vodo, led, nato pa namažem z bepanthenom ali kakšno šentjanževko. Za med nisem še slišala, da bi se uporabljal posebej pri opeklinah.
leskova mast :: 20.12.2021 ob 21:27
Led se za opekline odsvetuje, ker zaradi prehitre spremembe temperature lahko povzroci se vecjo poskodbo. Podobno, kot ne smes pomrznjenih rok dati v toplo vodo, ampak v hladno in postopno dvigas temperaturo. Celice v tkivu se ne morejo tako hitro prilagoditi spremembi temperature.

Za alu folijo prvic slisim.
bb :: 20.12.2021 ob 21:35
Jaz pa dam led, če ga imam, in potem se mehur sploh ne naredi in ostane samo rdeče, največ do rahle nagubane povrhnjice, in da mehur sploh ne nastane. Morda je to le naključje, bom vedela za drugič.
mcmis :: 25.12.2021 ob 21:38
Za med ne vem. Vem pa za kuhinjsko alu folijo. Takoj po opeklino zaviješ prizadeti del v folijo.
Meni je vedno pomagalo.
Za udarnine, da se rešiš busk, je pa maslo zakon.
leskova mast :: 29.12.2021 ob 21:47
Porocam. Vse se je lepo pozdravilo. Mehur se je ze drugo noc odprl in ob menjavi povoja vsakic tekla kri. Na odprto rano sem dajala samo med in je ze nekaj dni lepo vse zaprto, brez vnetja, infekcije. Je pa naokoli se nezno roza in ena rjava proga od opekline pocasi zgineva, druge proge ni vec. Medu na odprte rane prej nisem dajala. Zdaj ga bom uporabljala tudi za to, ker ocitno deluje.
leskova mast :: 29.12.2021 ob 21:49
Maslo? Jaz dobim modrice za vsako malenkost. Malo bolj se naslonim na mizo in je podlaket ze modra. Bom poskusila z medom.
bb :: 29.12.2021 ob 22:02
Jaz pa, če imam kakšen mehur, ponavadi je to žulj, pa tudi tak od opeklin, ga prebodem s šivanko in potem se celi.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.