PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Malo o Pakistanu in njegovem zdravstvenem sistemu


leskova mast :: 30.11.2021 ob 7:20
Te dni sve se pogovarjala z enim zdravnikom, ki je kaksnio leto nazaj prisel iz Pakistana. Najprej me je zanimalo zaradi zob, ker sem trenutno ravno stranka, potem sva pa se kaksno drugo rekla. Po pogovoru je bil tako navdusen, da ga kdo sprasuje o domovini, da mi je rekel, da ce bom kdajkoli kaj potrebovala, naj pridem k njemu, da bo naredil vse, kar lahko.

Skratka, Pakistan ni homogena drzava, kot sem prej mislila, pac pa je sestavljen iz 4 provinc in v vsaki provinci govorijo svoj jezik. Vecina ljudi razume urdu, ki je drzavni jezik, a marsikdo ne zna govoriti, niti pisati v tem jeziku, zlasti na podezelju. Pravi, da so jih v soli ucili, da je urdu v bistvu hindi, ki ga govorijo v Indiji z arabskimi, perzijskimi (iranskimi) in turskimi primesmi. Turski jezik se mi je zdel cuden dodatek, a je rekel, da ima menda nekaksno zvezo z Ataturkom, nedanjim predsednikom Turcije, a vec kot toliko ni vedel. Pravi, da z govorci hindija v Indiji brez tezav komunicirajo, da so v bistvu edina razlika dodatne besede iz omenjenih jezikov in pisava. Ko so Arabci zavojevali takrat zahodne dele Indije, niso za sabo pustili le islama, ampak tudi pisavo. Zato v Pakistanu uporabljajo arabsko pisavo.

On je zrasel gor v Karachiju, blizu indijske meje, ki ima preko 20 milijonov ljudi. Njegovi predniki so prisli iz Indije in so Sindi, a on v tem jeziku ne zna govoriti, lahko pa bere. Tu se sprasujem, ce so v povezavi s Sinti c.ig.an.i, ker ime podobno zveni. Na severu govorijo punjabi in so v tesnem stiku z ljudmi v indijskem Punjabu,a so se odlocili da ostanejo v Pakistanu. Tretjo provinco je imenoval frontier, kar me spominja na divji zahod v 18. in 19. stoletju, ki je prav tako bil frontier, meja. Ta lezi ob Afganistanu in prebivalci govorijo afganistanscino. Cetrto provinco je tako na hitro omenil, da se vec ne spomnim.

Zdravstveno zavarovanje je samo privatno; drzavnega ne poznajo. Privoscijo si ga lahko samo zgornji sloji, ki ga placujejo ali mesecno ali letno. Bolnice so drzavne in privatne. Tisti z zavarovanjem hodijo izkljucno v privatne bolnice, drzavne pa so za rajo, ki pa morajo placati. Tako morajo npr. za operacijo slepisa placati priblizno ekvivalent 200 kanadskih dolarjev iz svojega zepa, preostanek krije drzava. Placa povprecnega cloveka je 300 do 500 $. Jaz sem mislila, da je precej manj. Obisk pri splosnem, oziroma druzinskem zdravniku je pri zavarovanih pokrit iz zavarovanja, nezavarovani morajo za obisk placati 5 do 6 dolarjev.

Pri zobozdravniku placajo za 1 implant ekvivalent 150 do 200 Cdn $. Sem rekla, potem si lahko privoscijo do 2 na mesec, a je rekel, da je treba placati se najemnino in druge stroske in da si ga ucitelj ne more privoscit. Sem ga vpracala, ce imajo kaj zdravstvenega turizma, glede na cene, podobno kot v Indiji, a je rekel, da ne.

Za Slovenijo je ze slisal, "ker je bila z Bosno v isti drzavi, Cehoslovaski kjer je bila vojna do leta 1995" Njegove besede. Potem sva razcistila to kolobocijo. Povedala sem mu tudi, da je v Sloveniji vojna trajala samo 10 dni (upam, da ga nisem ucila krive vere) in je bil zelo presenecen, je mislil, da je povsod trajalo do 1995. To letnico je pa bolj natancno vedel kot jaz. Je pa rekel, da je v dokumentarcih videl, da je Slovenija zelo lepa dezela in da zeli tja in tudi v Bosno. Po moje predvsem v Bosno. Je musliman. Bil je ze v Angliji, Franciji in v Nemciji. Me je vprasal, ce je med Slovenijo in Bosno voda ali se lahko v Bosno peljes z avtom po cesti.
leskova mast :: 30.11.2021 ob 7:57
Ta cetrta provinca se mi zdi, da je rekel, da je Balachistan. Ali je ta ze cez mejo? Ne vem.
silvo8 :: 30.11.2021 ob 9:38
V Pakistanu je obupna revščina. Tu kjer jaz delam je cel kup migrantov in večinoma vsi iz Pakistana.

So pa to popolnoma normalni ljudje, le da so pač temne polti.
ni dobro :: 30.11.2021 ob 13:35
Hvala LM, da si ga spraševala in potem sem gor zapisala. Zelo zanimivo iz ust pravega Pakistanca.
miflo :: 30.11.2021 ob 15:39
Pride pa paki v Slovenijo pa hoče, da bi mu služili kot kralju
Sunbeam :: 30.11.2021 ob 16:02
Avtor: miflo
Pride pa paki v Slovenijo pa hoče, da bi mu služili kot kralju
Saj veš slogan brače sa Yuga, ki so prišli v Slovenijo v 60 ali 70 tih letih pr. st.?
"Nisam došao da radim, nego da zaradim."
miflo :: 30.11.2021 ob 17:24
Čakam Micko, da jim stopi v bran
Hm :: 30.11.2021 ob 17:33
500$? To pa močno dvomim, da drži za ta shithole. Jaz si Pakistan predstavlam kot državo, ki je tko ene 1000 let za ostalim razvitim svetom. Verjetn živijo še v slamnato/blatnih hišah, zdravstveni sistem pa temelji na vraževerju. Verjetno se ne kotim prav dosti. Shithole da ga ni večjega.
Sunbeam :: 30.11.2021 ob 17:39
Avtor: Hm
Verjetno se ne kotim prav dosti. .
Kako naj vemo, koliko se kotiš?
miflo :: 30.11.2021 ob 17:43
Js pa verjamem da majo dnar, sam,
opica z miljonom bo še glih tak d***žvečla in ga v zid metala
vednonesramen :: 30.11.2021 ob 19:46
Avtor: Hm
500$? To pa močno dvomim, da drži za ta shithole. Jaz si Pakistan predstavlam kot državo, ki je tko ene 1000 let za ostalim razvitim svetom. Verjetn živijo še v slamnato/blatnih hišah, zdravstveni sistem pa temelji na vraževerju. Verjetno se ne kotim prav dosti. Shithole da ga ni večjega.

Pakistan, BDP 5.800$ na prebivalca, nominalni 1.500$ na prebivalca ( ocena za 2021), malo dvomim v mesečno plačo 500$
Yara :: 30.11.2021 ob 20:12
Nekje, sicer že pred leti, sem zasledila, da je v Pakistanu povprečna letna plača okrog 1000 €.
leskova mast :: 30.11.2021 ob 20:52
Njegovo izjavo o placi je treba postaviti v kontekst. Njegove stevilke so iz socialnoekonomskega okolja v katerem je zivel - visoko izobrazen in v 20+ milijonskem mestu verjetno ni imel kaj dosti stika s povprecnim clovekom na podezelju. Po zgoraj napisanem verjetno tudi ni siroko razgledan in ga zanima le njegov ozji svet, kjer so srednje place pac toliksne, kot je povedal. Vprasanje je tudi, katere poklice on pristeva v to kategorijo. Mogoce ima cisto drugacne kriterije kot mi. V drugacnem okolju, na revnem podezelju so place cisto lahko precej nizje.
miflo :: 30.11.2021 ob 20:54
Sej pravim, opicabostane opica
leskova mast :: 30.11.2021 ob 20:57
Se opravicujem, ampak ta opica deluje veliko bolj prijetno kot visoko razviti miflo.
miflo :: 30.11.2021 ob 21:11
Verjamem ja, še zdej maš mokre gate
leskova mast :: 30.11.2021 ob 21:55
Ni vse v gatah.
miflo :: 01.12.2021 ob 15:15
Tebe bi pakisyanski vukojebini do vratu zakopali
Fox :: 02.12.2021 ob 15:16
Njegovo izjavo o placi je treba postaviti v kontekst. Njegove stevilke so iz socialnoekonomskega okolja v katerem je zivel - visoko izobrazen in v 20+ milijonskem mestu verjetno ni imel kaj dosti stika s povprecnim clovekom na podezelju. Po zgoraj napisanem verjetno tudi ni siroko razgledan in ga zanima le njegov ozji svet, kjer so srednje place pac toliksne, kot je povedal. Vprasanje je tudi, katere poklice on pristeva v to kategorijo. Mogoce ima cisto drugacne kriterije kot mi. V drugacnem okolju, na revnem podezelju so place cisto lahko precej nizje.


Moja sodelavka je pakistanka, njen moz je zdravnik in se vedno zivi v Pakistanu in tam tudi dela kot zdravnik. Imata nekaj sinov, in za njen rojstni dan ji je sin kupil diamantne uhane in verizico. Dvomim da so revni, verjetno tako kot ti pises tudi oni izhajajo iz bogatega sveta v Pakistanu, ki ga ne moremo primerjati z nekim povprecnim zivljenjem pakistancev.
leskova mast :: 07.12.2021 ob 7:26
Danes malo o izobrazevalnem sistemu.
V vrtec grejo otroci zelo zgodaj, prezgodaj, kot pravi. Pri dveh letih in pol do treh letih.Ni mogel verjeti, da so slovenski otroci v vrtcu ze pri enem letu starosti. Vsi vrtci v Pakistanu so privatni in si jih lahko privoscijo samo premozni. V obicajnih druzinah zato ponavadi zena po rojstvu otroka ostane doma, ce pa druzina za prezivetje potrebuje oba dohodka, dajo otroka v oskrbo starim starsem.

Solske sisteme imajo tri: enega drzavnega in 2 privatna. Drzavno solanje je dostopno vsakomur. Pravi, da program je dober, ampak da zelo redki otroci iz drzavnih sol pridejo na univerzo. Po njegovem je sibka tocka drzavnega sistema, da ucijo v njihovem nacionalnem jeziku urdu namesto v anglescini. Z anglescino misli, da zacnejo v osmem razredu.

Privatne sole so dostopne le premoznim. Solnine na dragih privatnih osnovnih in srednjih solah so ekvivalent 200, 300 in tudi 500 kanadskih dolarjev na mesec. V teh solah ucijo v anglescini in otroci nosijo uniforme.

Tretji sistem je oxfordski sistem. Ta je dediscina angleske kolonizacije in sodi med drazje privatne sole. Pouk poteka v anglescini in sledi kurikulumu v Veliki Britaniji. Tudi vse izpite na teh solah vodijo iz Velike Britanije. Na teh solah lahko naredijo O levels (10 razredov) ali A levels, ki je podoben slovenski maturi.

Starsi otrok, ki obiskujejo privatne sole, si zelo prizadevajo, da bi njihovi otroci prisli na najboljse univerze in zato pogosto najemajo zasebne ucitelje, da mladino, tudi srednjesolce instruirajo na domu.

Njegovi otroci so v Pakistanu obiskovali Oxfordsko solo. On je obiskoval drzavno univerzo in je za solnino placal ekvivalent 200 cdn $ ( verjetno kaksnih 15 do 18 let nazaj). Zaradi visoke inflacije so danes solnine precej visje in na drzavni medicini placajo okoli 1000 cdn $ na leto. Tudi tehnicne fakultete in pravna fakulteta so bolj drage. Studij medicine je bolj po evropskem sistemu, kjer gre mladina na medicinsko fakulteto direktno iz srednje sole. (V severni Ameriki je obicajno, da student prej konca studi na naravoslovni smeri). Studij traja 5 let, podem so 2 leti internship/ residency (ne vem slovenske besede), ko novopeceni zdravnik dela pod nadzorom zdravnika s polno licenco. Temu sledi specializacija, ki traja od 2 do 5 let, odvisno od smeri.

Studentje medicine se radi odlocijo za studij v Bolgariji, Rusiji in na Cipru. V prvih dveh drzavah, ker je cenovno dostopen, zakaj na Cipru, nisva predelala.

Za studente imajo na voljo stipendije, tako na drzavnih kot na privatnih univerzah, a jih dobi le majhen del studentov.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.