PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Lelj, čtivo zate


link na :: 26.02.2024 ob 13:19
Na 27. strani imaš prispevek o Divjih babah. Vem, da te zanima.
Morda bo pa še komu v veselje.

https://ojs.zrc-sazu.si/av/issue/view/948/460?fbclid=IwAR3Huf0q6gnevcLDxdPFhIbti4ILDTmZ_XG8vdoNhf9y5WBYbrIabe26GnA
leskova mast :: 26.02.2024 ob 14:29
Nisem Lelj, ampak nekatera poglavja tudi meni zvenijo zanimivo. Se od mene hvala. Jaz cakam na dan, ko se bo tudi v Sloveniji genetsko testiralo stare kosti v taksni meri kot drugje. Mogoce ves, kaj je vzrok da tega ne delajo?
link na :: 26.02.2024 ob 15:19
Hvala LM za tvoj hvala. Tudi mene bi zanimalo to testiranje. Ne vem, čemu tega ne počnejo. Pred leti so testirali kosti grofov Celjskih. Takrat so pozvali ljudi, če oddajo svoj material, da najdejo morebitne potomce.
Ne vem pa, kako se je to potem nadaljevalo in niti tega ne vem, če je bilo kje kaj objavljeno.

Razlog pa bi mogoče lahko bil v pomanjkanju denarja za te raziskave.
leskova mast :: 26.02.2024 ob 15:41
Tole bi bilo pa neznansko zanimivo, ce bi objavili rezultate teh testiranj. Ne vem, ce je res tako drago. Mene so testirali za od 80 do okoli 200 dolarjev. Razumem, da je za stare kosti bolj zahtevno, ker je veliko materiala unicenega ali ga je treba precistiti, da se izloci tuji genom, ampak ce bi bilo 1000, pa tudi do 5000 na eno okostje, 10 do 20 okostij ne bi bilo tako dragih kot marsikatera neumnost, za katero se zapravlja davkoplacevalski denar. Ce kdaj najdes rezulate o Celjskih grofih, lepo prosim, sporoci.

Italijanskega Oetzieja testirajo do onemoglosti, na GedMatch vidim, da Madzari testirajo kosti, ostanke se testira v Sibiriji, ob Crnem morju, zato res ne vidim razloga, zakaj ne bi tudi mi. Saj arheologija je v redu, ampak vse temelji na predpostavkah in teorijah najbolj vplivnih arheologov, drugi samo sledijo, medtem ko iz genetske haplogrupe , in iz celega genoma dobijo veliko vec zelo konkretnih informacij, kot zgleda na prvi pogled in ki vcasih povsem porusijo prejsnje teorije.
link na :: 26.02.2024 ob 17:44
Upam, da še kaj najdem. https://www.mf.uni-lj.si/application/files/7115/3873/2340/DRUZINSKA_POVEZANOST_GROFOV_CELJSKIH.pdf

Genskega materiala se naj ne bi dalo izolirati. Mogoče se ga bo v kratkem pa dalo: https://www.dnevnik.si/1042546213
leskova mast :: 27.02.2024 ob 2:13
Hvala za tole. Skoda, da niso objavilii Spanclovih portretov. Malo sem pogledala naokoli, ker omenja, da bi radi dobili vsaj mtDNA od Barbare Celjske, in sem nasla da je bila njena mtDNA, to je haplogrupa, T2. Verjetno jo domnevajo na podlagi njenih potomcev. Glede na to, da so bili vladarska linija, verjetno ne bi bilo tezko dokazati, da so se hcere res rodile svojim materam (za razliko od ocetov). Tudi Nikolaj II, umrli leta 1918 v revoluciji, naj bi jo imel. To pomeni, ce so haplogrupe prave, da je bila njegova mama, danska princesa Dagmar, Barbarina potomka.

T2 skupina se je razvila verjetno pred zacetkom ledene dobe in sicer na Bliznjem Vzhodu. Danes je najbolj redka v Angliji in narasca v smeri proti JV in je je najvec v Savdski Arabiji. Visok delez te haplogrupe so nasli anticni kulturi Yamna, ki je pred okoli 5000 leti zivela severno od Crnega morja in proti vzhodu. Ta kultura je deloma izvor Slovanov in deloma tudi Skandinavcev.

Vecina mtDNA zensk vladarskih druzin je bila H, kar je tudi sicer dalec najbolj pogostam zenska haplogrupa v Evropi.


In se slika od Dagmar Danske

Odpri sliko ➜
link na :: 27.02.2024 ob 9:16
Odpri sliko ➜
Nekaj je tu.
leskova mast :: 27.02.2024 ob 13:46
Se en clanek sem nekje nasla in pravi, da je en pisec Barbaro opisal kot razvratno. Na tej Spanzlovi sliki mi deluje kvecjemu kot mater familias, taka, ki se je ze izzivela, danes zato raje udari po mizi in naredi red, ceprav ima nekaj uzivalskega v pogledu in ustnih kotickih. Vidim, da imajo res vsi moski podobno linijo obrvi. Kdove kako bi jih naslikal forenzicni slikar po vseh znanstvenih pravilih. Si videla kdaj 3-D modele anticnih vladarjev? Ko bi kaj takega naredili se za Celjske.

So Americani svojo zastavo kopirali od Celjskih?

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.