PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Kratka reportaža iz Kanade


bb :: 02.02.2024 ob 19:23
Evo, članek
bb :: 02.02.2024 ob 19:23
Omenjena je kmetija slovenskih priseljecev.
bb :: 02.02.2024 ob 19:24
Fox bi lahko šla tja na izlet in naredila reportažo samo za nas
leskova mast :: 03.02.2024 ob 3:07
To je neznansko majcken delcek Kanade. Nekaj podobnega kot relacija Ljubljana - Radovljica - Skofja loka. Teren raven kot miza. Niagarske slapove je opisala pravilno. Niagara je precej zalostno mesto izven tistih nekaj hotelov in stolpnic ob slapovih. Ni pa napisala, da se pozimi lahko spustis v podzemski hodnik, kjer je se nekaj trgovinic s spominki, od tam naprej pa gre hodnik za slapove in lahko iz njega se za 1. april (brez hecov) opazujes notranji, popolnoma zamrsnjeni del slapov cisto od blizu.

Niagara pritece iz Lake Erie, eno od petih Velikih jezer in tece proti severu, proti Ontario Lake. Ob lake Erie so obsezni iglasti gozdovi v katerih so skriti mnogi acreagi. Acreage je zelo velika parcela, lahko meri cetrt ha, lahko pa tudi 5 in vec ha, vendar ni kmetija. Ponavadi travo okoli hise kosijo, dlje stran pustijo gosd. Hise so temu primerno vecje in bolj individualne kot v mestih, kjer so si podobne kot jajce jajcu in stojijo v vojaskem redu. V teh gozdovih je veliko bolj sprosceno. Ob Lake Erie se raztezajo tudi obsezne pescene plaze.

Kmalu zatem pade reka Niagara v slavnih Horseshoe Falls, ki je skoraj ves na kanadski strani. Pod slapovi vozijo turiste s colni. Reka potem nadaljuje pot do elektrarne. Mene je skoraj bolj kot slapovi prevzel pogled na ves tisti beton pri elektrarni. Meja med ZDA in Kanado poteka ves cas po reki, tako da imajo ZDA desni breg, Kanada kevega, a vecji del Niagarskih slapov je na kanadski strani. Ko zapustis obmocje elektrarne, prides do vinogradniskega dela, ki se razteza ob levem bregu. Vinogradniski okolis (pred leti sem ga omenila za naso Micko) je severno od Niagare, v smeri proti Niagara on the Lake. Vinogradi rastejo na cisto ravnem terenu. Tudi trta ni tako visoka, kot se je spomnim iz babicinega vinograda. Ne najdes gricka, razen ce sam navozis zemljo. Je sicer en mikro greben zahodno od Niagare, visok kaksnih 10 do 20m, ki pa ni zraven vinogradov. Vse to lezi na levem bregu Niagare. Ker je tako zelo ravno, je precej odprto vetrovom, ki brije po vsem juznem Ontariu.

Ce nadaljujes pot od vinogradov vzdoz reke Niagare (izg. Najagara - poudarek je na 2. a-ju), hitro pripeljes v Mestece Niagara-on-the-Lake. Obrobje je precej zapraseno, sam center pa spomonja na stara romanticna mesteca iz ameriskih filmov. Na glavni ulici je trgovina, ki celo leto prodaja novoletne okraske in vedno dobro obiskana, in nekaj resatavracij. Na ulici je veliko cvetja v loncih in nasploh se vidi, da je center namenjen turistom. Na drugi strani mesteca se ze zacne jezero Ontario Lake, v katerega se izliva Niagara.

Ce se sprehodis ob jezeru na zahod, prides do mogocnega starega hrasta (mislim, da je hrast), v katerem so vidni zeblji in veriga. Drevo oznacuje mesto, kjer sta se spopadli ameriska in kanadska vojska, mislim da v zacetku 19. stoletja. ZDA niso napadle samo Koreje, Vietnama, Iraka, Afganistana, Sirije, itd., ampak tudi Kanado, in to vec kot enkrat.

Ce se z avtom peljes naprej ob Ontario Lake v smeri proti Torontu, prides v St. Catharines in Hamilton. Rekla bi, da sta ti dve mesti, ki lezita zelo blizu skupaj, kanadski Cleveland. V Hamiltonu je bila nekoc mocna zelezarska industrija, predvsem za potrebe avtomobilske industrije. Delavci so imeli dostojne place, zato so se tja tudi mnozicno naseljevali, a v 80ih letih ali enkrat takrat se je avtomobilska industrija selila in s tem so se tudi zapirali hamiltonski zelezarski obrati. Mesti nista bili vec privlacni, zato so ljudje drveli v Alberto, ki je bila takrat ena najbogatejsih provinc. Nasa mama je imela eno teto ali staro teto v St. Catharinesu. Tja me je enkrat tudi vlekla na obisk, a ne k njej, ki je bila ze pokojna. Ti Slovenci so ziveli na acreagu takoj juzno od St. Catharinesa, kakih 5 minut ven. Niso imeli obicajnega vodovoda, ampak so zajemali dezevnico. in imeli sistem filtriranja, da je bila voda pitna. Juzno od njih in na vzhod in malo na zahod so kraji, ki jih opisuje avtorica clanka. Proti zahodu teren malenkost valovi, ampak res le toliko, da to komaj opazis.

Na Bizjakovi kmetiji pa nisem bila. Tu imajo nekateri kmetje stojnico ob cesti, ki je pogosto samopostrezna, to je, vzames, stehtas in vrzes denar v lonec. Nekateri imajo majhne kolibe kot trgovinice na svojem posestvu, tretji pa omogocajo nabranje sadja in jagodicja. Cetrti pa celo racunajo vstop na njihovo kmetijo.

Ce bo pa Fox sla tja (ima eno dobro uro voznje) in naredila intervjuje, bo pa super.
leskova mast :: 03.02.2024 ob 3:40
Vdim, da nekdo komentira, da tobaka in vinogradov ne povezuje s Kanado.

V vasi je nekoc zivel en Francoz, Marcel, vaski posebnez. Bil je revez, zato mu je vsak po svojih moceh pomagal. Nekdo mu je dal eno barakco, da je v njej bival zastonj, drugi mu je pripeljal premog, tretji mu je podaril kolo, ki ga je Marcel takoj prodal naprej, nekateri smo ga pobrali na cesti in ga nalozili njega in njegov stari bicikel, da ni izdihnil na poti. Bil je namrez verizni kadilec in ze precej v letih. Zame je bil najvecji kompliment, ko je pohvalil moj kruh, da je tako dober kot v Franciji. K nasima je obcasno prisel na kosilo in mama mu je se nalozila hrane za kaksen dan. Ker sta imela velik vrt, mu je eno leto odstopila nekaj zemlje za zeljenjavo. Je Frenchie (Marcel) na njej gojil solato, paradajz, korencek? Nic od tega. Posejal je tobak! Mama se je najprej ustrasila, ker ni vedela, ce je sploh legalno. Leta prej so jo skoraj aretirali, ker je imela pred hiso okrasni mak, ki ga je neko noc nekdo prisel celo rezat. Neuspesno, seveda. Marcelov tobak je prav lepo zrasel. Takrat sem tobak in njegove velike liste prvic videla v zivo.

V Clanku je omenjeno, da se domorodci iz Six Nations ukvarjajo s pridelavo tobaka. Vendar avtorici clanka niso povedali, da je njihova glavna metoda pridelave tihotapljenje tobaka s colni iz ZDA. Leta nazaj skoraj ni bilo vecera, da ne bi spet porocali o tem, koliko colnov so zasegli in ce so se Six Nations streljali z RCMP.

Vinogradov je veliko tudi v BC, kjer je bolj ugodno podnebje kot ob Niagari. Poletne temperature redno dosezejo vsaj 40 stopinj. Vendar morajo tam zemljo namakati.
leskova mast :: 03.02.2024 ob 3:54
Ni mi slo v glavo, da bi Texas Longhorns redili ob Niagari, zato sem pogledala, kje je ta ranch. In je kar nekaj voznje, vsak uro in pol, od Niagare na zahod, tam blizu Londona, kjer teren ze cisto rahlo valovi, in kjer je vse prepihano. Nisem vedela, da tam raste prerijska trava, se manj, da je bolj hranilna. oD tam naprej in na sever je res veliko kmetij, a vinogradov tam ni . Torej je avtorica clanka obvozila skrajni JV Ontaria.
Fox :: 04.02.2024 ob 17:48
Avtor: bb
Evo, članek


Midva kar precej hodiva v ta konec, ampak v toplejsih mesecih. To je zame eden najlepsih predelov Ontaria. Imava okoli 45 do ure do Niagare, tako da je blizu. Cudovita pokrajina, hrana, kot v clanku pise ob cesti poleti kupujeva domace sadje iz okoliskih kmetij. V Niagari on the Lake greva skoraj vsako poletje za 2, 3 dni v hotel, imajo cudovite buticne hotele. Nasplosno ta konec z Niagarskimi slapovi je cudovit. Niagarski slapovi so res velicastni.

Mimogrede, Leskovka 23. Feb imam sestanek za slovenski potni list, pride konzular iz Ottawe v Toronto, na Browns Line, V Slovenski center, jaz zivim 10 min od tam. Sem si ravno termin zrihtala, pa vceraj slike za evropski pasus naredila. Potem mi bodo pa verjetno po posti poslali, ali pa Aprila, ko se enkrat pridejo v Toronto izrocili osebno pasus. Sem imela kar zanimiv pogovor z asistenko kozula. Se vidimo avgusta v Sloveniji, komaj cakam!

Eden izmed meni osebno lepih predelov, midva res uzivava tu, zelo dobro hrano nudijo tudi in sladoledov, okoliske kmetije tudi prodajajo svoje izdelke.
silvo8 :: 05.02.2024 ob 2:03
Punci, ali je v Kanadi tudi vse tako skorumpirano kot tu?

Katastrofa od drzave.
Fox :: 05.02.2024 ob 3:09
Avtor: silvo8
Punci, ali je v Kanadi tudi vse tako skorumpirano kot tu?

Katastrofa od drzave.


Mi je mami zadnjic govorila, da so v Sloveniji tezave in da je tudi tezko. Tukaj je seveda tudi korupcija, vsaka drzava ima tezave. Vsak si mora narediti zivljenje tako kot njemu pase, da ti je lepo. Zivimo pasja leta, zivljenje je kratko, zato je treba ziveti v sedanjosti in si narediti cim lepse. Brez veze se je obremenjevati s stvarmi pri katerih nimamo vpliva.
leskova mast :: 05.02.2024 ob 3:25
Avtor: silvo8
Punci, ali je v Kanadi tudi vse tako skorumpirano kot tu?

Katastrofa od drzave.Se bolj. Vasi so vajenci proti nasim. Samo nasi znajo boljs prikriti.
bb :: 10.02.2024 ob 16:16
Hvala za izčrpno poročilo, zelo zanimivo. Hvala tudi Fox za video.


Fox, res prideš avgusta v Slovenijo? Fino
bb :: 10.02.2024 ob 16:22
Našim sploh nič ni treba prikrivati, ker vedo, da so nedotakljivi, četudi jih sem in tja dobijo.
Fox :: 10.02.2024 ob 16:27
Avtor: bb
Hvala za izčrpno poročilo, zelo zanimivo. Hvala tudi Fox za video.


Fox, res prideš avgusta v Slovenijo? Fino


Ja, okoli 15-20 avgusta za 14 dni. Po 7 letih. 23tega se dobim s konzularjem iz Ottawe pridejo sem, da si dam delati pasus slovenski, potem se bom pa zmenila da mi ga po posti posljejo.
Fox :: 10.02.2024 ob 16:37
Da se navezem na Leskovko, omenila je da so Niagarski Slapovi eno tako zalostno mestece. Razumem iz kje izhaja, ker to je res majhen kraj, ki je seveda poznan po enem izmed 7 svetovnih cudes, Niagarskih Slapovih, ki ce jih se niste videli, jih morate. So res cudoviti. Meni osebno in tudi mnogim drugim je mesto cisto super, ima tak strip-road s polno zabaviscnimi prostori, spominja malo na luna park. Zraven je tudi ogromno kolo, ki te popelje v visave, da lahko vidis mesto zvrha. Niagara ima tudi polno dobrih restavracih, high-end in junkfood. In veliko hotelov okoli. Ljudje se v Niagaro pridejo zabavati, piti, veseliti, praznovati, 2, 3 dni. Midva greva skoraj vsako leto, jaz sem se v Niagara Falls vedno imela super.bb :: 10.02.2024 ob 16:39
Joj, samo dva tedna, potem pa moraš to dobro izkoristiti. Že imaš kakšne načrte, kam boš peljala svojega, kaj pogledat? Upam, da bo takrat lepo vreme.
Fox :: 10.02.2024 ob 17:06
Avtor: bb
Joj, samo dva tedna, potem pa moraš to dobro izkoristiti. Že imaš kakšne načrte, kam boš peljala svojega, kaj pogledat? Upam, da bo takrat lepo vreme.


Starsa bosta pomagala s prevozi in izleti. Italija, Avstrija, Hrvaska, seveda Ljubljana, Postojna z jamo, Bled, Bohinj. Klasika..., baje mi bo od mami brat priredil zabavo, tako da bo Steven izkusil slovensko, gorenjsko, podezeljsko veselico haha Potem pa bo sla mami z nama nazaj za 3 mesece, ali bo pa prisla tik za nama. Obadva starsa gresta letos v penzijo, tako da bosta imela dovolj casa za potovanja. Samo rada bi da bi mami prisla nazaj se v avgustu, zacetku septembra, ker je tu se vroce in so jezera se topla, da jo bova lahko peljala na plaze in jezera se kopat.

Kaj svetujes posebnega da greva pogledati v Sloveniji?
bb :: 10.02.2024 ob 17:29
Si kar prave klasike naštela, pa še iz Kranja imaš dobro izhodišče za kamor koli. Edino, kar bi premislila je, kaj je tvojemu všeč. Če npr. ni za kakšno gnečo, bi potem raje obiskala kakšne manj obljudene kraje. Ima morda raje mesta kot naravo, kakšna hrana mu je všeč, je kakšna aktivnost, ki bi jo rad poskusil npr. skok s padalom, zipline ipd. ali je bolj za muzeje, galerije ...
Fox :: 10.02.2024 ob 17:36
Avtor: bb
Si kar prave klasike naštela, pa še iz Kranja imaš dobro izhodišče za kamor koli. Edino, kar bi premislila je, kaj je tvojemu všeč. Če npr. ni za kakšno gnečo, bi potem raje obiskala kakšne manj obljudene kraje. Ima morda raje mesta kot naravo, kakšna hrana mu je všeč, je kakšna aktivnost, ki bi jo rad poskusil npr. skok s padalom, zipline ipd. ali je bolj za muzeje, galerije ...


Ne mara hribov, tako da mu bo verjetno vsec Primorska s Piranom, kaksen Stanjel. Cerkve so mu vsec, Brezje recimo mu bo vsec. Ja 14 dni res ni veliko. Pa Jezersko, glih v hribe ga ne nameravam gonit haha. Hrvaska, slovenska obala. Verjetno se najbolj hrane veseli, tako da trznice, kaksne turisticne kmetije. Predjamski grad!-nisem se nikoli bila, bi rada sla.
anjica :: 05.04.2024 ob 11:56
Hvala za tako čudovito reportažo iz Kanade. sama sem bila tam že vrsto let nazaj in je bilo čudovito obujati spomine

Sex shop
leskova mast :: 05.04.2024 ob 19:20
Parks Canada delavci resijo jelena iz zamrznjene reke v Banffu (v vznozju Skalnega gorovja zahodno od Calgaryja).
Zbrisala, ker ni videa.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.