PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Kako se narava mascuje


leskova mast :: 19.08.2021 ob 7:02
Par let nazaj sem pisala o kmetu, ki je posekal precej gozda, ki je scitil zemljo pred eolsko erozijo, nudil zavetje zivalim in drzal vlago v zemlji. Potem je v najhujsi vrocini, ko je kakih 30 km stran divjal pozar, skuril vse tiste kupe lesa. Letos je na pokosini naselil zivino. Na uc je zgledalo kaksnih 200 do 300 glav. Ko se je vsa tista masa zivali kotalila, je zgledalo skoraj kot v tistem starem westernu, ko kavboji zenejo zivino cez eno reko. Prejsnji teden je zgledalo, kot da so krave podrle ograjo in sle v kmetovo koruzo. Danes so od koruze ostali samo strclji. Vse ostalo je slo. Zemlja suha, trava rjava, sem in tja kaksna zelena bilka, ker imamo tako mocno suso in od vse tiste mnozice govedi, jih je ostalo mogoce 50, raje manj. Kmetje zivino prodajajo za zakol, ker nimajo hrane zanjo. Ampak nikoli jih ne izuci. In bodo se bolj sekali gozd (lani ga je se eden), da bo se vec erozije in se vec suse. Verjetno so jim strokovnjaki svetovali, naj gozd unicijo. Pred leti je en genijalni agronom svetoval, da kravam pozimi ni treba dajati vode, ker so s poskusi ugotovili, da je potrebujejo manj in da lahko lizejo sneg.
bb :: 21.08.2021 ob 21:05
Letos je sušno. Pri nas se je na reki naredila plaža (ki je prej še nikoli ni bilo), ker je voda tako nizka, pa alge so se močno razpasle. Bi bilo potrebno eno močno deževje - ne neurje, temveč par dni deževnega vremena.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.