PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Jupi! Dobila sem potni list!


leskova mast :: 27.01.2023 ob 19:40
1. del

Zadnje leto se veliko problemi glede potnih listov. Namrec, zelo se je podaljsala doba cakanja od vloge do prejema potnega lista. Nekoc se je cakalo okoli 4 do 6 tednov. A ker drzave nisem smela zapustiti, se mi ni zdelo smiselno zaprositi za nov potni list. Ko se je sredi oktobra koncno odprlo, me je dobesedno vrglo na rit, saj je na vladni strani pisalo, da proces traja do 15 mesecev. Nato sem se pozanimala pri sodelavki, ki ima tudi svetovalnico za Filipince, ki bi se radi doselili in jim tudi ureja dokumente. In ta mi je povedala, da je bila cakalna doba za nov potni list med Covidom 3 mesece, a da se je ta leta 2022 podaljsala na 6 mesecev. 6 mesecev, 15 mesecev, oboje je zelo dolga doba in se sprasujes, ce sploh ima smisel. A sem zbrala voljo in vso dokumentacijo in oddala sredi novembra. In upala na maj ali junij.

Prvi korak do novega potnega lista je pot na posto, kjer dobis kuverto z navodili in vsemi obrazci.

Nato lovis garantorje in price. Nekateri bi naredili, a se ne kvalificirajo. Tako se mi je takoj ponudila sodelavka Amanda in sva se zmenili, dokler me ni teta njenga moza spomnila, da ceprav Amanda zivi tu ze 30 let, ima
se vedno samo juznoafrisko drzavljanstvo in se zato ne kvalificira. V resnici ima angleskega, kar pa tudi ne pomaga. Zenska je bila rojena v Veliki Britaniji, a je od malega zivela v Zimbabweju, se ob polnoletnosti odselila v Juzno Afriko, a hitro za tem emigrirala v Kanado. Drugi nimajo potnega lista, tretji se bojijo dati svoje podatke, cetrti ti obljubijo, a pozabijo, tako kot Eileen, ki zivi 4 hise stran, in te klicejo cez dva tedna, ko je vse mimo, se ti strasno opravicujejo in recejo, da zdaj pa lahko naredijo takoj. Skratka, proces zbiranja ljudi, da najdes 3 voljne, ki se kvalificirajo, in da dejanje tudi izvedejo, lahko kar traja. Meni je uspelo v desetih dneh. Ampak je bil kar hassle.
leskova mast :: 27.01.2023 ob 19:41
2. del

Za potni list moras oddati

Izjavo garantorja na obrazcu, koliko let te pozna, na kaksen nacin te pozna in dati mora svoje podatke, vkljucno s telefonsko stevilko, emailom in naslovom in stevilko svojega potnega lista, ki mora biti veljaven. Nekoc so bili garantorji lahko samo zdravniki, zupniki, sefi post in se par poklicev, a so zaradi pritozb o diskriminaciji to omejitev ukinili. Garantor mora tudi podpisati tvojo fotografjo in na fotografijo napisati izjavo, da si na fotografiji res ti. Bolj malo prostora je za izjavo, podpis in stempelj fotografa. Garantor ne sme biti ne zakonec, ne sorodnik. Garantorja nato klicejo, da ustno preverijo napisano.

Poleg garantorja potrebujes se dve prici, ki morata dati svoje podatke, naslov, telefon, email in povedati koliko let te poznajo in kaj ste jim, to je sodelavec, prijatelj, poslovni partner, pacient... Tudi prici vladni usluzbenec poklice po telefonu.

Priloziti je treba kopijo dokumenta s sliko in podatki o bivaliscu, Ker nimamo osebnih izkaznic, je to lahko kombinacija vec dokumentov, na katerih je en ali vec zahtevanih podatkov, vsi skupaj pa izpolnjujejo vse zahteve. Tudi te kopije mora podpisati garantor z izjavo, da so res od tistega, ki prosi za potni list.

Ce imas potni list, ki je potekel pred manj kot enim letom, moras priloziti se tega. Moj je potekel ze prej, a sem ga za dobro mero vseeno prilozila.

In dodati moras dve sliki, ki morata imeti stempelj odobrenega fotografa. Na eno mora garantor na zadnjo stran dati izjavo in jo podpisati.

In seveda gres se na banko, kjer ti naredijo Money Order za 160 dolarjev kot stane nov potni list za 10 let.

In potem vse to osebno odneses na drzavni urad, ki so jih od leta 2020 skrcili in se moras zdaj narociti za obisk. Pred 2020 si lahko prisel tja nenarocen. Lahko pa vse skupaj oddas priporoceno na posti. Jaz sem se tokrat odlocila za drugo varianto. Prej smo vedno hodili v mesto in oddali osebno, a zaradi vseh novih kompliciranj in omejitev na drzavnih uradih, se mi je zdelo po posti bolj smiselno. Vso dokumentacijo moras dati v kuverto, ki si jo dobil na posti. Na njej je tudi naslov prejemnika. Pismo je slo v Saskatchewan, kjer obravnavajo vloge za zahodno Kanado. Nato sem se psihicno pripravila na cakanje vsaj 6 mesecev. Racunala sem na maj ali junij.
leskova mast :: 27.01.2023 ob 19:41
3. del

Pred kaksnima dvema tednoma pozvoni na vratih in tam stoji postarica s priporocenim pismom. Postarji na dezeli nikoli ne hodijo po hisah, ampak pustijo obvestilo v postnem predalu, kjer ta pac je. Pri nas je v glavni ulici v vasi, lahko je tudi na posti, v mestih pa ponavadi stoji na koncu ene ulice za 2 do 3 ulice skupaj. To je v veljavi kaksnih 10 let. Skratka, postarica mi izroci priporoceno pismo. Pismo je prislo iz Kelowne, BC (Britanska Kolumbija) Notri pa 2 strani dolga obrazlozitev, zakaj so zavrnili moji fotografiji in navodilo, naj jih poklicem po telefonu. Torej ti posto posljes 800 km stran na vzhod, kjer jo presortirajo in jo posljejo 1000 km na zahod. Zakaj je ne moremo poslati direktno v Kelowno in bi prihranili nekaj dela in casa?

Sledilo je ponovno fotografiranje, tokrat 50 km stran k drugemu fotografu. Fotografinji sem dala prebrati celo pismo, da ne bi ponovila napak prve. Nato novo lovljenje terminov z garantorjem za novo izjavo in nov podpis in klic na drzavni urad v Kelowno, BC (britanska Kolumbija). Zelo prijazna gospa je rekla, da ce slike k njej ne pridejo v dveh tednih, me bo poklicala, ker se v takem primeru lahko cel postopek stornira in moras zaceti znova. To pise tudi v navodilih. Ponovno letela na posto po novo kuverto, vse skupaj oddala in se pripravila na nekaj mesecno cakanje.

In kaj se zgodi? Na notranja vrata trka postarica, ti lumpa, in mi spet izroci priporoceno pismo v veliki kartonasti kuverti. Prva misel je bila, spet so zavrnili fotografiji. Potem pa malo bolj potipam in se mi zdi rahlo odebeljeno. Aha, vracajo stari, ze dolgo pretekli potni list. Karton raztrgam in ven pokuka nekaj temno modrega z listkom, ki strli ven. Srce mi je padlo. Potegnem ven, odprem in se mi posveti, da v rokah drzim novi potni list!. Fotografija je, milo receno, nagravzna, ampak imam ga! V dobrih dveh mesecih! Moj je! Se 4 leta nazaj nic posebnega, danes veselje, kot da sem zadela na loteriji. In to je tisto, kar mi ni vsec.
zdaj lahko prideš :: 27.01.2023 ob 22:25
Čestitam ! Zdaj ga imaš, ne glede na komplikacije.
Samo ne vem, če bo imelo kak smisel priti sem čez.
Tu se je življenje neznosno podražilo, ker moramo financirati vojno med Ameriko in Rusi .
Sunbeam :: 27.01.2023 ob 22:33
Spremembe so stalnica, povratka na staro ni več. Veselili se bomo drobnih stvari, tistih, ki so nam bile pred časom nekaj samoumevnega. Tako kot se porajkla novega pasoša. Po drugi vojni so bili ljudje veseli npr. novih čevljev.
Fox :: 27.01.2023 ob 23:41
Moj partner ga dobi po posti cez 3 tedne. Koliko si placala za 10 let pasus Leskovka? On je 160 CAD. Sem videla, si napisala. On je sel slike delat v Shoppers, tiste obrazce je pa sprintal in jih je izpolnil doma, in potem vse skupaj nesel na Service Canada. Sva sla nekaj dni nazaj v Service Canada, jaz sem mogla dobiti novo SIN stevilko, ker sem zdaj uradno PR. Imigrantom se SIN stevilka zacne z 9, moj je pa narocil nov kanadski pasus. Moj slovenski je veljaven se leto papol, razmisljam da bi sla novega delati enkrat proti koncu leta. Ker lahko potujem zdaj s kanadsko PR kartico in veljavnim slovenskim potnim listom. Edino tako te spustijo nazaj v Kanado. Cez 2 leti se pa ze lahko prijavim za kanadsko drzavljanstvo, pa bom potem lahko imela se kanadski pasus.

Ojoj, si se pa namatrala da si dobila nekoga 'garantorja', moj je zaprosil svojo sodelavko, brez problemov. Za second contact je dal pa moje podatke. Ne razumem zakaj rabijo 3 osebe pri tebi? Pri obrazcih ki jih je moj izpolnjeval si rabil samo eno osebo da garantira. Tudi to s fotografijo da jo garantor mora podpisati tega tu ni. Resnicno niso nic komplicirali pri mojem, samo vprasali so ga ce je v zadnjih 2 letih bil zaposlen, to mi je bilo malo cudno. Drugace pa brez komplikacij. Tu v Service Canada, se ti ni treba narociti, lahko prides kar tako. Midva sva v vrsti cakala mogoce 20 min. Pa potem ko sva sedela se ene 10 min. V pisarni sva bila pa obadva pod 15 min. Je slo hitro, ta service canada po posti poslje pasus, traja 3 tedne. En drug service canada kjer se pa caka v vrsti ene 2h, ti ga pa izdajo takoj, za kanadcane ki morajo nujno potovati.

Koliko ur voznje imas do prvega Service Canada centra Leskovka? Ali je to tvoj prvi kanadski passport? Moj ga je dal podaljsati, imel je zasataranega. Pravila za prvi kanadski pasus so drugacna, tam rabis garantorje.


Sva kar hitro uredila, ocitno so spucali backlogs za pasuse. Cakala in uredila sva vsega skupaj 1h sva rabila, not bad.
Fox :: 27.01.2023 ob 23:43
Leskovka, kaj pa tvoj slovenski pasus? A ga se zelis dobiti?
Sunbeam :: 28.01.2023 ob 0:00
Pomirjujoče...
Fox :: 28.01.2023 ob 0:05
Avtor: zdaj lahko prideš
Čestitam ! Zdaj ga imaš, ne glede na komplikacije.
Samo ne vem, če bo imelo kak smisel priti sem čez.
Tu se je življenje neznosno podražilo, ker moramo financirati vojno med Ameriko in Rusi .


Isto je na zalost tudi tukaj. Feed the war starve the poor! Je pravilo ocitno. Zalostno!!!
leskova mast :: 28.01.2023 ob 0:09
Tudi tu podpirajo Ukrajino, medtem ko domaci upokojenci in zaposleni z nizkimi dohodki nimajo zadosti, da bi pokrili vse nove stroske ali najemnine, zaradi naraslih cen. Ob nasi obcinski stavbi visijo provincijska, drzavna in ukrajinska zastava. Ta zadnja se je pridruzila lani.

Kanada je do zdaj v Ukrajino poslala 5 milijard Cdn $, vse preko IMF. Ta denar naj bi bil posojilo, kar me napeljuje na misel, da je tako kot Covid, tudi vojna v Ukrajini en velik biznis. Sicer itak pisejo v casopisih, da bo zmaga v Ukrajini prinesla razcvet setovnega gospodarstva. Vsekakor. Ampak ce tako pise v casopisu, bo ze res.

Zdaj posiljajo tudi 4 leoparde in nekaj vojakov, ki bodo Ukrajince ucile uporabljati te tanke v tretji drzavi (v kateri?). Nekam zelo sinhronizirani so z nekaterimi evropskimi drzavami s temi Leopardi. Obljubljajo jim se 200 oklepnih vozil. Mene vsa ta vojaska dobava iz raznih drzav skrbi, da se ne bi ukrajinska vojna razsirila po celi Evropi.

Do zdaj je preko 800 000 Ukrajincev zaprosilo za azil v Kanadi. Do zdaj so ga preko pol milijona ljudem , do zdaj jih je prislo okoli 150 000. Kam bodo dali vse te ljudi? Cene najemnin in his bodo sle se bolj v nebo in postale se bolj nedostopne vedno vec ljudem. Prepricana sem, da ne prihajajo revni, tisti, ki pomoc najbolj potrebujejo, ampak tisti, ki imajo.

Za Ukrajince so odprli vse mogoce sluzbe, tecaje jezika, jim dali zdravnike samo zanje, ki jih marsikje primanjkuje tako kot pri vas. Imajo 24urno svetovalno sluzbo in se in se. Prednost dajejo zenskam, otrokom, mladini in LBGTQ2+.

Kanada je bila tudi prva drzava, ki je sprejela nov zakon, Budget Implementation Act, s katerim lahko razglasijo kogarkoli nezazeljenega in mu zaplenijo imovino. Zaenkrat se nanasa v glavnem na Ruse in Beloruse, a ko se enkrat sprejmejo taki zakoni, se njihova uporaba rada razsiri se na druge kategorije ljudi. Vemo, kako je to slo v preteklosti nekje drugje.

Na vse ruske in beloruske izdelke so tudi uvedli General Tarrif, 35% davek. Edina druga drzava, katere izdelki so delezni takega davka, je Severna Koreja.

Jaz sem kljub temu razmisljala o selitvi v Slovenijo ali kam tja v blizino, v najvecji meri zaradi cepljenja in ker bi na stara leta rada zivela tam. Tu postaja vsak dan bolj noro. Cene grejo v nebo, Trudeau in njegovi minions imajo vsak dan bolj nore ideje, npr. ena zadnjih je, da so nasi provinci narocili, naj zacne zapirati naftna crpalisca, delavce pa odpuscati. Eden glavnih dohodkov province je prav nafta. Pred odkritjem nafte je bila tu revscina. Ker se provincijska voditeljica (ki mi prej sploh ni bila vsec) temu upira, jo zdaj hocejo ocrniti in diskreditirati javno in preko medijev.

Druga taka ideja je v zvezi z zdravstvom. Tu je zdravstvo domena vsake province posebej. Davek, ki ga province zberejo, se delno obdrzi, a veliko ga gre v Ottawo, kjer se po kljucu razdeli po provincah. Prime Minister sam nima nic s tem, a zdaj se je odlocil, da da denar za zdravstvo provincam samo pod pogojem, da on odloca, kako ga bodo uporabile.

Tudi kmetje morajo zmanjsati uporabo gnojil za 20%, kar pomeni nizji pridelek in se visje cene hrane. Te so sle do zdaj gor za 50 do 80%. Ena uvela glava solate je 4 dolarje. Samo banane vsa leta ostajajo na 87 centih za 1 funt. Govedina jo maha proti 30 in celo cez za kg, Se par let nazaj so bili enaki kosi okoli 15 za kg. Jutri se bo spet kaj novega spomnil. Sicer ideje niso njegove osebne, ve se, od kje jih dobiva.

Vem, da se pri vas pojavljajo podobne ideje, a vseeno mislim, da je pri vas med ljudmi le ostalo malo vec zdrave pameti in da ljudje ne bodo tako tiho pozrli vsega, kar se jim servira. Nas id*** obmetava vsakega, ki se z njim ne strinja, da je terorist, rasist in se kaj. Dobesedno, kot da mu v glavi manjka nekaj kolesckov. Cel sistem je skorumpiran. Jeseni je bil na zaslisanji zaradi nasilja proti mirnim demonstracijam tovornjakarjev pred enim letom, a se mu ni nic zgodilo. Vas Jansa je bil angelcek proti njemu, samo o tem se ne govori, ker Justin je “nas”. Skratka, imam polhn kufer te korupcije, ki nas zene v pogubo.
Fox :: 28.01.2023 ob 0:16
Leskovka ko bodo volitve voli Poilievra. Saj Trudeau glede na njegovo nepopularnost ne bo ponovno izvoljen, I doubt it. Tukaj v Torontu je bilo precej kriminala v zadnjem tednu na tubi underground vlaku, TTC. Kriminal se povecuje tukaj.Voli za tegale.
leskova mast :: 28.01.2023 ob 0:21
Fox, garantor je eden, prici sta dve, to so 3 ljudje vsega skupaj. In garantor mora izpolnjevati dolocene pogoje. Za price je lazje. Saj so se mi sami ponujali, a je bilo vedno kaj narobe.
Vprasanja niso samo o sluzbi, ampak se druga. Dvomim, da imate drugacne obrazce, ker se gre za drzavni potni list, ne provincijski. Obrazec je dolg 3 ali 4 strani, mogoce je 4. stran prazna, se tocno ne spomnim. . Poglej se enkrat. Do urada je 1 uro voznje. Tvoj je lahko zelo srecen, da ga je dobil v 3 tednih. Pri meni je trajalo dobra dva meseca, pri vecini precej dlje. Je pa mozno, da gre pri vas hitreje, ker procesirajo razlicni centri in pri vas manj komplicirajo.
Placala se isto kot tvoj.
Sunbeam :: 28.01.2023 ob 0:22
Ukrajince naj bi učili uporabljati tanke na Poljskem.
Fox :: 28.01.2023 ob 0:24
Ja full je slo hitro! Hvala bogu. Bila sva 3 dni nazaj, caka se 3 tedne na pasus v tem centru canada. Moja SIN stevilka je bila zastonj. Zdaj si moram se zrihtati ta novo zdravstveno kartico, OHIP, stara mi je potekla. To bo slo tudi hitro, samo OHIP delajo drugi centri canada. Ko postanes PR si moras vse to na novo zrihtati.

Tukaj gre to hitro, midva imava v 30 min voznje najmanj 5 centrov canada. Tako da zdaj vse to sprocesirajo hitro. Jaz se vedno cakam na svojo PR kartico, da jo dobim po posti. Spremljam nek forum tukaj in ljudje ki so dobili kartico po cirka 10 dneh od kar so prejeli elektronsko potrdilo da si PR, so imeli viza office v Etobicoke kot jaz. Tako da mogoce jo dobim cez teden dni, fingers crossed.
Yara :: 28.01.2023 ob 0:24
Smem vprašati, brez da vzameš to kot zaganjanje vate, zakaj pravzaprav rabiš slovenski potni list? Saj greš lahko tudi s kanadskim kamorkoli. Pač, me zanima, v čem je to prednost. Razen. če poročaš o kanadskem potnem listu. Ampak pred kratkim se spomnim, si hotela po slovenskega.
leskova mast :: 28.01.2023 ob 0:26
Zdaj sele vidim, da ga dobi. Torej je zdaj oddal? Mogoce se je od novembra kaj spremenilo, da je bil najvecji naval prosenj lani in jih je zdaj manj, lahko so dprli nekaj dodatnih mest in zato procesirajo hitreje. Jaz sem presenecena, da sem ga dobila v dveh tednih po zavrnitvi slike, saj samo posta traja okoli 7, 8 delovnih dni.
Za Slovenskega ne vem, kaj naj naredim. Iz drzave z njim ne morem, razen ce se odpovem tukajsnjemu drzavljanstvu. Poleg tega se mi ne da vozit nekaj ur po en potni list, ki ga lahko uporabim sele v Evropi. A ker bo EU jeseni uvedla nek nov dodaten proces za potnike izven EU, bii se mi ga verjetno splacalo dati narediti.
Yara :: 28.01.2023 ob 0:29
Avtor: Sunbeam
Ukrajince naj bi učili uporabljati tanke na Poljskem.


Ko bo te vojne konec, nas bodo Ukrajinci vojaško poučili po vsem svetu.
Fox :: 28.01.2023 ob 0:33
Zdaj sele vidim, da ga dobi. Torej je zdaj oddal? Mogoce se je od novembra kaj spremenilo, da je bil najvecji naval prosenj lani in jih je zdaj manj, lahko so dprli nekaj dodatnih mest in zato procesirajo hitreje. Jaz sem presenecena, da sem ga dobila v dveh tednih po zavrnitvi slike, saj samo posta traja okoli 7, 8 delovnih dni.
Za Slovenskega ne vem, kaj naj naredim. Iz drzave z njim ne morem, razen ce se odpovem tukajsnjemu drzavljanstvu. Poleg tega se mi ne da vozit nekaj ur po en potni list, ki ga lahko uporabim sele v Evropi. A ker bo EU jeseni uvedla nek nov dodaten proces za potnike izven EU, bii se mi ga verjetno splacalo dati narediti.


Ja, ta service canada na kateri sva bila midva ti posljejo potni list po posti v 3 tednih. Tam sva pa bila 3 dni nazaj. Hmm ja imas komplicirano. Razen ce gres za teden dni na dopust v Ottawo, z via rail vlakom. Pa to se zrihtas usput. Jaz si bom slovenskega verjetno dala narediti enkrat to poletje, da je mimo. Iz Ottawe pridejo cirka 2x mesecno v Toronto.
Yara :: 28.01.2023 ob 0:33
Jao, LM,zdaj sem dojela, da gre za kanadski pasport, a res za kanadski pasoš lastni državljani čakate več tednov? Se Barbika Trudeo ali kaj že je lastnoročno podpiše vanj, da je čakalna doba tako dolga?Pri nas ga dobiš v max 5 dneh od izdaje vloge.
Fox :: 28.01.2023 ob 0:37
Avtor: Yara
Jao, LM,zdaj sem dojela, da gre za kanadski pasport, a res za kanadski pasoš lastni državljani čakate več tednov? Se Barbika Trudeo ali kaj že je lastnoročno podpiše vanj, da je čakalna doba tako dolga?Pri nas ga dobiš v max 5 dneh od izdaje vloge.


Haha ja caka se po 3 tedne, razen ce hoces cirka 2 uri cakati zgodaj zjutraj na enem drugem center canada, potem ga pa dobis takoj lol


Trudy's gotta go, ja absolutno. Ej Yara, ce bi ti opisala tukaj ves proces in cakanje za pridobitev PRa, bi verjetno dobila zivcnega se zdaj ne morem verjeti da ga jaz nisem, me je pa energetsko in financno izmolzlo.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.