PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

gospa Moose skrbi za otroka


leskova mast :: 03.06.2022 ob 7:23
Prvic sem videla gospo Moose s cisto majcenim mladicem. Z vecjimi sem jih ze veckrat ampak s tako micenim ne. Ne vem, ce je imelo pol metra v visino. Krava je bila prav cudne temno sive barve, mladic normalne rjave barve. Moosje krave se ponavadi druzijo v majhnih skupinah, a ta je bila sama. Pred cesto se je ustavila, ampak tovornjak spredaj je kar rinil naprej. Potem je sla cez cesto, ta mceno je teklo za njo. Hotela je v gozd, preskocila ograjo - tu so skoraj vse kmetije ograjene. Ograja je bila visoka 4 ft, to je 1m 20 , kar je standardna visina. Ta mceno je poskusilo preskociti, a je kar spolzelo po ograji navzdol. Potem je z glavo rinilo v ograjo, ki je imela mrezo 20x20cm, a ni slo. Mama je bila ze v gozdu in se dvakrat vrnila po ta mceno. Mimo je pripeljal ta res velik tovornjak in sem kar videla ubogo zivalco pod kolesi, a na sreco se to ni zgodilo. Potem je mama le videla, da ne bo slo in preskocila ograjo nazaj, sla do otroka in nato stekla proti drugemu gozdo, ta malo pa za njo. Upam, da bo imelo srecno in dolgo zivljenje.
Mici :: 03.06.2022 ob 18:55
Japaiiiii, LM je nazaj, in to s fajn zgodbicami.
Mame losovke se družijo v trope? Kdaj izločijo moške mladičke? In nekaj se mi dozdeva, da imajo samo samci rogove. Drži?
Pa vedno me asociirajo na Severna obzorja. Pogosto pridejo v naselja? Ko omenjaš tovornjak. Jih veliko povozijo?
In ali delajo škodo na poljih?

Kjut so

bb :: 03.06.2022 ob 19:15
Joj, moje naj živali, vedno jih rada vidim (vidim jih le po tv) in tudi mene spomnijo na Severna obzorja.
Tako so srčkani.
Sunbeam :: 03.06.2022 ob 20:24
Se je spet začelo osladno ritolizenje, dokler ne bo spet frčalo perje in izrekalo prepovedi pisati ena drugi v določenih temah.
bb :: 03.06.2022 ob 20:44
Sem ti nevoščljiva, da to vidiš v živo. Saj jih imajo v ljubljanskem živalskem vrtu, ampak to ni to. Jaz samo srnice vidim, pa zadnjič je bil en zanimiv prizor, ko je raca vozila na hrbtu 6 mladičkov. Ko so zaznali mene kot opazovalko, so mladički šli s hrbta in zaplavali v vodo. Je pa to ena nova vrsta race pri nas, pač neka druga kot običajna, ker je malo drugačna. Danes sem videla to ta novo vrsto race s ta navadnim, običajnim racmanom. Očitno se to svoje meša skupaj in nastajajo neki križanci.
seveda :: 03.06.2022 ob 22:43
Avtor: Sunbeam
Se je spet začelo osladno ritolizenje, dokler ne bo spet frčalo perje in izrekalo prepovedi pisati ena drugi v določenih temah.


bodi raje tiho, nihče te ni ničesar vprašal.
Sunbeam :: 04.06.2022 ob 2:11
Verjetno ti ni znano kaj pomeni javni forum? Tako kot še marsikaj drugega v življenju ne. Socialna podganca v črnem. Z modrim nickom bi te verjetno prpa zagrabila?
leskova mast :: 04.06.2022 ob 3:10
Sem malo pobrkljala. Tiste, ki jih vidim v skupinah so srne in jeleni, ampak so drugacni kot pri vas. Samo mooski moski imajo antlers, orodje, orozje, mmm, prelesje, ogrodje, mmm, ogrovje, rogovje. Tako mi besede plesejo v glavi, ko se ne spomnim slovenske besede. V naselja ne hodijo. Pridej v male zaselke jelenjad, o cemer sem ze pisala. Ta tudi cez vrt pride mogoce 1x na mesec ali dva, ponavadi zgodaj zjutraj, ko imajo mir. Losa sem samo enkrat vidla pri eni tovarni na parkiriscccu, kamor je zasel. Sem pa v Calgaryju vsaj dvakrat videla jelene, ki so zasli med stanovanjske hise in njihovo beganje je bilo grozno gledati. Enkrat sem v Calgaryju videla povozeno kosuto. Tam je problem, ker so imeli en hrib, Nose Hill, preko katerega je divjad lahko sla proti hribom, a ker mesto tako hitro raste,, so ta hrib pozidali, samo na sredi so pustili nekaj km2 za divjad, kar pa seveda se zdalec ni zadoscalo in tako so zivali begale in vsae toliko zaidejo tudi v stanovanjska naselja. Na jugu mesta, kjer se je mesto tudi hitro sirilo, so imeli vec tezav z lynxi, risi, oziroma njihovimi sorodniki, ki so zahajali zlasti na golf igrisca, vsake toliko tudi kaksen medo ali volk ali coyote. Lynxe so celo zalotili celo, kako udobno lezijo na strehi ali havbi avtomobila.
Ce res zelis videti jelenjad v mestu, je za to najboljsi kraj Banff v Skalnatem gorovju. Tja zahajajo celo leto, ko se gonijo konec poletja in zgodnjo jesen dobesedno navalijo na mesto, ki zivi od turizma. Povsod so opozorilne table, da se umaknite jelenjadi v tem casu, ker lahko napadejo.
Mi smo enkrat taborili v campu malo izven Banffa in je v camp prisel medved. Kar hitro smo morali sprazniti camp, da so dobili medveda. Te ponavadi uspavajo in jih odpeljejo drugam in spustijo.
Nisem se slisala, da bi moosi delali skodo na poljih, ker se v glavnem zadrzujejo v gosci in gredo cez polja samo, ce ni blizu gozda, kjer se cutijo bolj varne.
Je pa bila tu blizu leta nazaj nesreca, ko je ena mama 3 majhnih otrok imela nesreco. Zadela je moosa, ta je na pol padel na havbo in bil je tak udarec, da so njegovi rogovi predrli vetrobransko steklo in dobesedno nasadili to zensko na srce in je umrla. Ampak to je bila edina tovrstna nesreca, da vem zanjo. Tega je kaksnih 19 do 15 let.
bb, vecina Kanadcanov se ni videla moosa v zivo, se manj mladice. Ta privilegij imamo samo mi, ki zivimo v the boondocks.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.