PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

ČRNELO


lelj :: 08.09.2023 ob 15:48
Odpri sliko ➜
grajska kapela
Avtor lahko ureja vse odgovore v temi.
lelj :: 08.09.2023 ob 15:49
Odpri sliko ➜
graščina
lelj :: 08.09.2023 ob 15:51
Podobo ravnine, ki sta jo s poplavljanjem oblikovali reka Kamniška Bistrica in potok Rovščica, poživlja osamljeni "Hribarjev hrib", ki se dviguje iznad gručaste vasi Turnše. Skoraj neznaten, če se iz njega ozremo proti veličastni kulisi Kamniških Alp, pa vendar dovolj visok, da so na njem že v 13. stoletju gospodje Črnelski pozidali grad z značilnim stolpom "turnom", po kateri so poimenovali tudi vas Turnše (včasih Podturnše) - vas pod grajskim turnom.

V pisnih virih se stari grad Črnelo na Hribarjevem hribu prvič omenja 5. januarja 1297, ko so na njem gospodarili gospodje Črnelski. Za njimi pa so grad okoli dvesto led posedali znameniti grofje Lambergi, ki so takoj po prevzemu (leta 1449) grad temeljito prezidali v štirioglato stavbo z obrambnimi stolpi, kot jo prikazuje Valvazorjev bakrorez iz leta 1679. O tem priča tudi plošča z napisom: "Gradnjo je začel Žiga Lamberg leta 1449«, ki je vzidana v hodniku današnje graščine in tako predstavlja zadnji ostanek prvotnega dvora.

V 16. stoletju so grad zaradi turških vpadov in kmečkih uporov dodatno utrdili z zunanjim obzidjem, kot ga prikazujeta Valvazorjev bakrorez in Moharjev model.

Novejša graščina, ki je bila zgrajena po Valvazorjevem času (verjetno ob koncu 17. stoletja), nima posebnih arhitekturnih kvalitet. Vsaj zaenkrat še ne. Kakor pa kaže, se mu pišejo boljši časi, kot zagotavlja novi lastnik g. Janez Burica.
Sunbeam :: 08.09.2023 ob 20:23
Če že omenjaš Hribarjev hrib, umrl je Sašo Hribar.
leskova mast :: 09.09.2023 ob 22:32
Prvic slisim za to grascino. In je kar velika. Kapelica zgleda kot mocerad. Upam, da g. Burica (Cindy?) ne bo pobarval celega gradu po moceradasto. Kaj namerava narediti z gradom?
Jaz bi takoj prezivela 1 sam samcat dan na kaksnem takem gradu, ampak tako, kot so ziveli pred 800 leti. To bi bila enkratna turisticna zanimivost.

Wiki pise, da se Rovscica izliva v Radomljo. Lelj, a mogoce ves, od kod imena za reke in kraje Radomlja, Radovljica Radulja in podobno. Zdi se mi, da imajo vsa ta imena isti koren, a ne vem, kaj naj bi pomenil. Vidim, da imajo tudi v Bosni ime Radovlje.
lelj :: 10.09.2023 ob 16:06
Ime reke Radomlja je nastalo iz osnove Rado(m) - Rado, Radomir, Radomil. V bližnji okolici je tudi naselje Radomlje, ki ime isto osnovo imena.

Reka Radomlja, ki se tako imenuje od izvira nad Šentožboltom do Doba, kjer se kot desni pritok izliva v Račo, bi se morala tako imenovati vse do izliva v Kamniško Bistrico pod Šumberkom v Domžalah, saj je Radomlja daljša in bolj vodnata kot Rača.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.