ČEŠENIK

lelj
10.09.2023 ob 17:34
Odpri sliko ➜
Avtor lahko ureja vse odgovore v temi.
lelj
10.09.2023 ob 17:36
Najbrž je vas Češenik prevzela svoje ime po istoimenskem gradu Češenik, ki stoji severno od vasi ob cesti, ki vodi v Turnše. Zgodovinopisec Stane Stražar navaja, da ime Češenik izhaja iz osnove češmin (grm s trnji), ki je rasel v okolici.

Prvi češeniški gospod Wulfing je v listini omenjen l. 1300. Na mestu današnjega dvorca je prvotno stal Stolp, ki so ga pozidali gospodje Češeniški. Valvazor poroča, da je imel Stolp vhod visoko nad tlemi, da je bil tako bolje zavarovan pred napadalci in poplavami, ki so bile tod pogoste. Leta 1581 je v prvotni stolp udarila strela in je pogorel.

Na istem mestu so pozidali dvorec, kot nam ga prikazuje Valvazorjeva topografija iz leta 1679. O tem, kdo je bil lastnik in kako je grad prešel v rodbino grofov Lambergov, ni podatkov. Dvorec je bil kasneje večkrat prezidan, vendar so nekatere lastnosti prvotne stavbe še vidne.

Današnja, izrazito stanovanjska graščina, ima preprost pravokoten tloris in je brez utrdbenih elementov. Obrambni vogalni stolpi, značilni za renesančne gradove v 16. stoletju pri nas, so na češeniški graščini okrneli v pomole. Ohranjen je tudi vhodni portal z letnico 1612. V zapuščenem grajskem parku na severni strani je obnovljen baročni vrtni paviljon.

Za grajsko kapelo device Marije Karmelske v Češeniku je značilno, da se nahaja v sklopu graščine na vzhodni strani stanovanjskega trakta. Po drugi svetovni vojni so kapelo predelali v bivalne prostore in tako skoraj v celoti izbrisali enega izmed pravih biserov slikarja in freskanta Franca Jelovška. Srečno naključje pa je prizaneslo zgornjemu delu oz. kupoli kapele, ki se je lepo ohranila do danes. Z malo zanimanja in dobre volje smo presenečeni odkrili bogate freske, ki prikazujejo pomembnejše dogodke iz Marijinega življenja.
lelj
10.09.2023 ob 17:38
Odpri sliko ➜
vrtni paviljon
leskova mast
10.09.2023 ob 21:31
Tole bi bilo pa zame. Zdi se mi kot lovska koca kaksnega princa. Recimo kot slovenski Mayerling. Samo barva je prevec vpadljiva. Jaz bi imela belo s svetlo modrimi dekoracijami okoli oken. Uta je lustna, samo klopce in lattice z vrtnicami manjkajo in bi bila popolna. Pons pravi, da je lattice mreza, ampak ni. Je zaslon iz lesenih letvic, ki se krizajo in zastirajo pogled.
Odgovor lahko oddate kot gost. Vgrajena je časovna omejitev 30 sekund za oddajo novega sporočila.
© 2014-2024 Cvek123