PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Boste jedli pizzo narejeno z moke iz crickov?


leskova mast :: 11.01.2023 ob 10:09
EU je 3. januarja 2023 odobrila uporabo moke iz delno razmascenih crickov v spodnjih zivilih . Alergije na crickovo moko se pojavljajo pri ljudeh, ki so sicer alergini na rakce in skoljke. Zgleda, da je primeren cas, za nakup delnice pri tovarnah, ki delajo crickovo moko.

v kruhu in štručkah iz več vrst žit, krekerjih in krušnih palčkah, žitnih ploščicah, suhih premiksih za pekovske izdelke, piškotih, suhih polnjenih in nepolnjenih proizvodih na osnovi testenin, omakah, predelanih proizvodih iz krompirja, jedeh na osnovi metuljnic in zelenjadnic, picah, proizvodih na osnovi testenin, sirotki v prahu, mesnim izdelkom podobnih izdelkih, juhah in koncentratih juhe ali praških, prigrizkih na osnovi koruzne moke, pivu podobnih pijačah, čokoladnih konditorskih izdelkih, oreških in oljnicah, prigrizkih, razen čipsa, in mesnih pripravkih, namenjenih splošni populaciji

cricki na mizi
Tudi tole je zanimivo za tisste, ki vejo, da E. coli lahko v skrajnem primeru povzroci odpoved ledvic ali celo smrt. Koliko je derivativni sev derivativen?

Izvedbena uredba Komisije (EU) 2023/52 z dne 4. januarja 2023 o odobritvi dajanja na trg 3-f**ozillaktoze, proizvedene z derivatnim sevom bakterije Escherichia coli BL21(DE3), kot novega živila in o spremembi Izvedbene uredbe (EU) 2017/2470 (Besedilo velja za EGP)
leskova mast :: 11.01.2023 ob 10:11
Hisni murni.
silvo8 :: 11.01.2023 ob 16:04
Ne.
leskova mast :: 11.01.2023 ob 16:50
Jaz to razumem, kot da bodo smeli dajati dolocen procent v dolocene jedi in pijace, od 0.1% v pivu podobni pijacam, do 5% v mesne izdelke (salame pastete, ipd). Kupci mogoce niti ne bodo vedeli, da so notri, ce ne bo v deklaraciji. Zaenkrat so odobrili eni firmi za dobo 5 let. Prvic je najtezje. Vsakic naslednjic je lazje, zato bo verjetno vzniknilo se vec tovrstnih firm, ki bodo dajale murne/ cricke v zivila. Meni deluje, kot da se bodo uporabljali kot poceni filler, polnilo, kot danes skrob v nekaterih zivilih, da se za malenkost zmanjsa uporaba drazjih sestavin. Prii zadosti velikih kolicinah se pozna na profitu.
Tudi jaz se bom poskusala temu izogniti.
Yara :: 11.01.2023 ob 22:22
Moko kupujem od lokalcev, bom pa odslej prebrala deklaracijo, če so ji dodali hišne murne. Sicer pa fuj in fej. Ličinke moljev so balzam in estetski dodatek proti njim
bb :: 12.01.2023 ob 20:30
A ni bila že tendenca, da bi pričeli z uvajanjem žuželk v prehrano?

Če bi jedla pico, narejeno iz moke čričkov? Verjetno bi, že danes pojemo v predelani hrani vse živo, in dokler je predelano niti ne veš, da je kaj drugače. Deklaracij niti ne berem.

Najraje kupim kakšno stvar v kmetijski trgovini, pa da kaj pridelaš, je tudi fajn. NIsem pristašica kakšnih tujerodnih rastlin in jih ne bi sadila, ampak zadnje čase pa rada jem kivi , ki smo ga dobili od sorodnika. Pridem v službo, pa vidim, da ima tudi sodelavka tiste male kivije, sem takoj vedela, da so domači.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.