PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

tudi pri meni je udarila 13ka - 4


leskova mast :: 25.06.2022 ob 4:15
Avtor: bb
To z avto zavarovalnico mi je ful smešno, da se zniža glede manj prevožene km.


Nekateri upokojenci, ce imajo vec kot en avto, enega za cez zimo zavarujejo pasivno. Pogoj je, da avta v tem casu ne vozijo. Poznala sem ljudi, ki so sli cez poletje za 2-mesecni dopust in so avto dali na isti tip zavarovanja. In ce hodis v sluzbo z avtom, imas visje zavarovanje kot ce ne. Zato sem vprasala.
ceprav nisem pricakovala popusta.

Gospa na zavarovalnici je rekla, da je meja 10000km/ leto, ampak, ce bo malo vec, ne bo problema. Tudi meni se je zdelo cudno, da imajo tole s kilometri, a ker so dali, sem vzela.
leskova mast :: 30.06.2022 ob 21:39
Danes zjutraj sem imela kontrolo. Katastrofa. It's healing. Ni pa zrasceno. Opornico so mi podaljsali do 1. avgusta. Meni se bo strgalo. Kirurg je rekel, da mi je ze zadnjic povedal, da je to 3-mesecna poskodba. Figo je povedal. Ob prvem rentgenu v prvi bolnici je bilo 4 do 6 tednov, ko so mi dali gips, je bil za 4 tedne. Na kontroli je bilo 2 meseca, zdaj smo prisli na 3 mesece. Naj se posljejo nekam. Se dobro, da se je vsaj ta drugi zlom normalno zarastel. In barabe mi o njem niso povedali do pred par tedni. Skratka, dobra sem do 1. avgusta.

Kar se koze tice, pride vcasih pri hudih poskodbah do debelenja koze in do povecane in skoncentrirane proizvodnje melamina, zato je debela in trda. Tudi s prsti nimam dosti obcutka, ker je koza tako debela. To je od poskodbe navzdol na hrbtiscu roke in po dlani in spodnji strani prstov. In taka koza lahko traja vec mesecev, preden se znormalizira. Ker je tako debela, da je ponekod popokala, jo lupim dol, spodaj je rozasta koza, a ze isti dan zacne rjaveti. Pred dnevi mi je ena postarica rekla, da se je njej tudi to zgodilo, ko je imela 2-mesecni zlom.
leskova mast :: 30.06.2022 ob 21:44
Potem sem si sla za tolazbo kupit blago za dve bluzi ene hlace, prodajalka me je shecala za se ene druge hlace. Ampak kdo bo sival?
bb :: 30.06.2022 ob 22:27
Torej še mesec dni. Saj bo, samo za tolažbo si moraš vmes še kaj kupiti, kaj takega, da boš lahko uporabljala, saj šivati zdaj ne moreš. Tudi o debelenju kože bi te lahko zdravniki že prej informirali. V tem času se boš pa že tako navadila na to opornico, da ti mesec dni ne bo noben problem.
bb :: 06.07.2022 ob 20:02
Kako gre zdravljenje? Gre na bolje?
leskova mast :: 07.07.2022 ob 15:49
Zdaj delam vaje. S palcem se moram dotakniti kazalca, sredinca, prstanca in mezinca. Tako kot bi naredil krogec, ces, odlicno je. Poskusi. Po treh dneh se dotaknem kazalca nizje na prstu in tresoce sredinca. In vsakic boli. Je kirurg rekel, No pain, no gain, da je ta izraz prisel ravno za ljudi s tezkimi zlomi, ki so se spet ucili uporabljati roke in noge. Prstanec in mezinec sta zaenkrat tako dalec kot Mt. Everest. Cez noc roka se bolj zatece in grem naslednji dan spet od zacetka. In s palcem krozim. Prste moram potiskati z drugo roko gor, da se bodo zravnali. In cunjo moram ozemati. To je najtezje. Za nekaj minut snamem opornico in ozemam cunjo. V resnici jo uspem ravno toliko drzati ob pomoci desne roke, da ne pade na tla. Cisto brez moci je roka, samo za okras. In olupljena koza spet rjavi, ampak zadnje dni imam obcutek, da se me roka koncno spet drzi. In koncno se lahko dotikam stvari tudi s konicami prstov, prej sem se samo z zgornjo stranjo prstov. In pogosto se sprasujem, kaksne vaje je delala Misina mama in koliko jo je bolelo. Saj ne, da se moje primerja z njo, ampak vseeno.
sramota :: 07.07.2022 ob 16:04
Vidim, da so vaši dohtarji še veliko slabši kot naši.
leskova mast :: 07.07.2022 ob 19:45
Jaz ze dolgo nimam zaupanja v medicino, ker sem tu velikokrat napisala, vendar me zanima, kateri del se tebi zdi tako sramoten, da si to napisala. Res me zanima.
bb :: 07.07.2022 ob 20:14
Uf, kristusove muke, sliši se grozljivo.
leskova mast :: 12.07.2022 ob 22:06
Danes bila prvic na fizioterapiji. Fizioterapevt je imel rokavice, masko in cez vizir in se pritozeval, da je s tem tezko delati. Pokazal mi je se nekaj vaj, se prej pa testiral mojo gibljivost. Mezincek je se kar dober, vse ostalo 0 do 1, se pravi nic ali skoraj nic. Na palcu sem zgubila vse misice. Desni palec kot kurje bedro, na levi ena palcka. Ne smem dvigniti nicesar. In tudi on nima pojma, koliko casa bo se trajalo. Je rekel, da pri tem tipu zloma brez komplikacij je 4 do 8 tednov plus nekaj vaj. Pri komplikacijah ne morejo povedati.
Danes sem govorila z naso placilno iin je rekla, da si je njena prijateljica februarja zlomila tibio na nogi. Bil je spiralni zlom. A potem, da se ji je v gipsu kost premaknila podobno kot meni, in so ji zato sele prejsnji teden odstranili opornico. Zdaj se sprasujem, ce tu sploh kdo zna oskrbeti kompliciran zlom ali narediti dober gips.
bb :: 13.07.2022 ob 21:00
Od zdaj naprej še 1-2 meseca? To se bo še vleklo. Lahko zdaj delaš vaje doma ali ne?

Pri nas ravno vizirjev ni, so pa zdaj v UKC LJ in UKC MB spet obvezne maske, in omejitev obiskov, ker okužbe spet naraščajo.
Mačka :: 13.07.2022 ob 21:27
Bb, maske so bile v ukc in polikliniki skoz obvezne. Sem bila kar nekajkrat tam, zato vem.
bb :: 14.07.2022 ob 20:42
Ne vem, tako je pisalo v medijih, da so spet uvedli maske in omejili obiske. Maja so v našem zdravstvenem domu maske še bile obvezne, zdaj v takih razmerah verjetno tudi.


Kako kaj tvoj kondicija? Si že na ravni pred prebolelim covidom?
Mačka :: 14.07.2022 ob 21:18
Za zdravstvene domove prej niso bile maske, še ta teden tudi niso bile, ukc pa poliklinika pa vem, da je imela. Ker sem jih mogla it v lekarno iskat, ko sem imela pregled. Tud ene nisem imela nikjer, v avtu, torbici.
S kondicijo sem tam, tam. Je že kar čas, da se zrihtam in mal pomatram. Sem že šla letos na Brezje peš(25km), eno camino etapo po Krku(30km), še ene par takih bolj ravninskih od 20 do 30km. Brezje jeseni še 1x ponovim. Zdaj je prevroče.
bb :: 14.07.2022 ob 21:35
Vau, ful dobr, ni to, kar tako. To maš pa zdaj že za hobi program
leskova mast :: 14.07.2022 ob 22:46
Danes sem morala spet k zdravniku zaradi ene dokumntacije. Prisezem, da prej v 1o letih nisem bila tolikokrat kot zdaj v 2 mesecih in pol. Je rekel, da sem dobra se za najmanj 3 mesece, ce bo treba, pa se vec.
Ti zdravniki so v isti stavbi kot bolnica in ce gres samo k njim, si moras nataknit masko, ki so ob vhodu, vendar jih ni bilo, sem sla lepo naprej, povedala receptorki,, da mask ni, je rekla ni problema, da ona in zdravnik je tudi ne nosita.

Macka, koliko casa si trenirala, da si prisla na 30 km? Kolikokrat na teden vadis in koliko km naredis? Vadis po cesti ali po mehkih poteh? Delas se kaksne vaje poleg hoje? Cestitke za take dosezke!
Mačka :: 15.07.2022 ob 21:11
Nič ekstra ne treniram. Hodim. Mi je v veselje. Vsak dan vsaj 8km. Če ni dež al pa prehud mraz, čez vikend imam pa več časa pa potem mal dlje. Iz službe, pa v službo mi je ratalo prehudo, sem preveč zmatrana, pa še prevroče je zdaj.
Kje hodim? Po cesti, takih za krajem, polje, ob kamniški bistrici, na Dobeno, to je en tak manjši hrib. Lani takle čas po covid pljučnici ne vem če sem tri km prehodila v eni uri, brez da bi počivala. Začela sem s po 100m od doma. Pa sem že prej imela kar kondicijo. Samo sem vztrajala in zdaj gre.
Grem kdaj na kolo, samo tam me hitro rit začne bolet, pa stegenske mišice, aja pa gledam une vaje cardio, to na yt. Če probam zraven migat, sem po petih minutah na kavču. Čist fertik. Verjetn bi mogla tu tud vztrajat, ampak sem prelena in se pol tolažim, da vseen boljš, če vsaj 1x kot nobenkrat.
Sunbeam :: 16.07.2022 ob 4:28
Dnevno prehodim cca. 5 do 7 km. Uporabljam aplikacijo Samsung Health. Zelo dobra aplikacija, marsikaj beleži.

leskova mast :: 16.07.2022 ob 16:31
To je ura in pol do dve na dan hoje. Dobra sta oba.
leskova mast :: 01.08.2022 ob 19:28
S V O B O D A ! ! ! ! !

Gips in opornica sta dol!!!!!!! Po 3 mesecih! Sicer je zapestje res deformirano in roka zgleda, kot da je zamaknjena, a glavno, da sem svobodna! Prsti so se vedno otekli in debeli kot klobase, jih pa ze lahko stegnem, a pesti tudi od dalec ne morem narediti. Z muko in malo pomoci se mi palec dotakne mezinca. Roka se v zapestju zelo malo premika, ampak mislim, da se bo scasoma izboljsalo. Ne verjamem pa, da bo roka 100% funkcionalna kot prej. Bo ze kako, samo da oklepa ni vec gor. Se pa pocutim kot gola in me skrbi, da bo roka kar stran padla, ker nisem vec navajena, da je brez oklepa.
In hrbet, tam, kjer je bilo ob padcu, kot da so mi rebra ven pogledala, me se vedno boli pri vsakem glebljem vdihu, ce zakasljam, kihnem ali se pripognem ali obrnem v postelji. In bolecina se sploh ne zmanjsa. Upam, da se en dan tudi to uredi.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.