PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

sorodnik - 3


leskova mast :: 16.11.2022 ob 21:13
Par zabavnih iz starih knjig

1) izpisek iz rojstne knjige:
mrtvorojena deklica zenskega spola

2) krstna botra:
Janez P., tesar in njegova vdova Meta P.

3) Ime, priimek, stan in vera oceta:
Janez H. hišar, katolik. Moz matere a ne oce otroka.
leskova mast :: 16.11.2022 ob 21:18
Naletela sem na dokaj obsezen rodovnik nekega Nemca, ki je dalec nazaj z mano v sorodu na strani ocetove mame. Ima prednike iz vzhodne Prusije (verjetno Poljske, Litve), Nemcije in Danske. Zanimivo, da se v njem ze pred letom 1695 pojavlja priimek Knaus.

Rojstnega kraja prvega cloveka zgornjega priimka ne najdem. Vendar, njegova vnukinja Anne se je rodila 1761 na Danskem. Tu naj omenim, da kolikor vem, so se Nemci in Danci najmanj 2x vojskovali za obmejna obmocja. Na koncu so seveda Nemci pograbili narodnostno mesano ozemlje plus juzne danske teritorije in jih imajo se danes. Domnevam, da bi Anne lahko zivela v tem obmejnem pasu, ker so potem ziveli v Nemciji, a ko je deklici bilo 6 let, so spakirali kovcke in se preselili v Rusijo, v nemsko kolonijo Kratzke ob Volgi. Zdajle sem pogooglala in vidim, da se je ta kolonija ustanovila istega leta, kot se je Annina druzina selila tja. Dve leti kasneje, 1769, je kolonija imela 127 prebivalcev.
Se nekaj let kasneje so imeli v Rusiji kmecke upore in en najbolj znanih upornikov je bil Pugacev, ki je s svojimi vojaki prisel v nemsko kolonijo, prebical ljudi, postavil vislice in obesil 4 Nemce. Nasa Anne je napad ocitno prezivela, saj je kasneje postala prednica tega mojega sorodnika. Kasneje so ustanovili se dodatni koloniji in skupno se je tja priselilo skoraj 16000 Nemcev. V sirsem obmocju Volge je bilo teh kolonij veliko vec. Ti prasici nemski ostsiedlungski.

Tam so zivele naslednje generacije, dokler se ni Annin pravnuk preselil v Nemcijo. Je zacuil, da se pripravljajo velike spremembe? Niso bili vec dobrodosli? Njegov sin se je rodil leta 1902 v Nemciji.

Veliko Nemcev se danes zivi ob Volgi. Povolgje? Povolzje (kot sneg/ snezi?)
leskova mast :: 19.11.2022 ob 16:02
Kako testiranje potrdi zgodovinske dogodke.

Dobila enega nemskega sorodnika. Med skupnimi sorodniki se je nasel en Hrvat. Ker Hrvate dobim izredno redko, mi je bil zanimiv in sem ga malo bolj pogledala. Skupne sorodnike imava med Nemci, Poljaki, Litvanci in kaksen Rus se najde in se en Hrvat.

Njegov priimek, pravi Acta Hrvatica, je najbolj pogost v okolici Sinja. Je v glavnem Hrvat, z nekaj malega Srbije, a ven je skocilo, da ima eno malenkost povezano s Turčijo, specificno obmocje kraja Trabzon in v smeri proti Armeniji, lahko tudi Armenijo. Od kje njemu SV Turcija in Armenija? Drugi Hrvat v tej navezi sorodnikov Trabzona nima, niti nihce drug med temi sorodniki. Torej je ta kraj specificen za tega cloveka.

Trabzon je pristanisko mesto v severovzhodni Turciji na obali Crnega morja. Zato me je zanimalo, ce je kaksna povezava med Ottomani in Sinjem. In glej, leta 1524 je Sinj padel v roke Turkom in ostal pod njihovo kontrolo do leta 1686, ko je prisel v roke Benetk. Turki so postavili trdnjavo, okoli katere se je Sinj razvil. In vsaj eden od njih, prednik tega Hrvata, je izviral iz Trabzona ali vzhodno od njega.

Trabzon je trgovsko in pristanisko mesto v vzhodni Turciji na obali Crnega morja je stalo ze v bizantinskih casih, ko je bilo se krscansko. Imelo je tudi univerzo, ki so jo obiskovali ljuje iz celega Bizantinskega cesarstva in Armenije. Grki so s svojo floto ladij zagotavljali, da so trgovske poti delovale nemoteno.

Trabzon lezi na nekdanji Svileni cesti, ki je zlasti v srednjem veku povezovala Kitajsko z Bliznjim Vzhodom in Evropo. Po njej je hodil Marco Polo. Zaradi svoje lege je bilo mesto talilni lonec (melting pot) narodonosti, jezikov in religij. Trgovci iz Genove in Benetk so v srednjem veku mesto redno obiskovali in tam ustanovilii svoji koloniji. Prodajali so predvsem blago iz lanu, volne in svile. Mesto je bilo tudi izhodiscna tocka za v nekdanjo Perzijo (danes Iran).

Okoli 10. stoletja so vanj zaceli zahajati tudi musllimanski trgovci. Sto let kasneje, so ga za kratek cas zavzeli Ottomani, v 13. stoletju Mongoli, dokler v 15 stoletju ni padel pod Ottomansko kontrolo, pod katero je se danes.

Mesto je dozivelo hud pozar in vsaj en velik potres, a se je vsakic znova postavilo na noge.

Ce je se kdo od vas iz Sinja z okolico, lahko tudi iz Splita, zdaj veste, od kod je lahko prisel vas daljni prednik.
bb :: 19.11.2022 ob 17:40
Kako lepo razvijaš svoje raziskovanje!
Sunbeam :: 24.11.2022 ob 17:50
leskova mast :: 26.11.2022 ob 21:37
Ali kdo ve, kateri kraj bi bil po starem Paulenstein, u je z umlautom. Lahko je tudi kaj podobnega. Valvasor ga nima. Dogodek se je zgodil v Rogatcu, zato sklepam, da je ta kraj verjetno kje na Stajerskem.
Mici :: 26.11.2022 ob 22:29
Pailenstein, Pilštanj pri Lesičnem, občina Kozje? Slabih 30 km od Rogatca, nekoč pomemben trg.

https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Pil%C5%A1tanj

Trabzon mi je ostal v spominu po nenavadno veliko modrookih rdečelascih. Mogoče Lazi?
leskova mast :: 26.11.2022 ob 23:01
Prav lepa hvala. V Rogatcu sem iskala nekaj drugega, a sem presenetljivo naletela na eno poroko. Ze gledam Pilstajnske bukve. Glede na vse, bi bil Pilstajn res zelo verjeten odgovor, a se na te konce ne spoznam, ceprav sem ocitno 1/4 Kozjanka, ampak zadnji prednik se je s tistega konca odselil pred okoli 130 leti. Mogoce mi bo ta podatek pomagalo bolj natancno ugotoviti, kdaj so nasi prislii v Slovenijo. Se enkrat hvala.
leskova mast :: 26.11.2022 ob 23:04
Kaj je Lazi? Ljudstvo? Turki so svoje neveste nabirali pri Slovanih, po Kavkazu, in se kje. A ni imel en turski vladar tudi rdece lase in modre oci po mami, ki ni bila Turkinja?
leskova mast :: 26.11.2022 ob 23:13
Hvala Mici. Gledam zgodnje pilstajnske knjige in sem ze naletela na pravi priimek, samo imeni oceta in sina nista pravi. Presenetila me je tudi letnica. Joj, sem vesela! Samo zdaj to eno mojo teorijo postavi na glavo, ker to je okoli 10 let pred rojstvom nasega najstarejsega znanega prednika. Ocitno Jakob ni bil prvi. Najlepsa hvala.
Mici :: 26.11.2022 ob 23:16
Jaz sem po očetu čista Kozjanka (tudi na Pilštajnu imam sorodnike), po mami pa Belokranjka in iz Sudetov.
Lazi so ljudstvo, ja.
Mici :: 26.11.2022 ob 23:24
Saj si rekla da sva v sorodu.
O Pilštajnu sem ti že pisala. Poglej še knjige iz bližnjih župnij, recimo Zagorje pri Lesičnem. Po očetovi strani imamo izdelan rodovnik za zelo daleč nazaj.
leskova mast :: 26.11.2022 ob 23:35
In priimek prababice, ki se je rodila v Trebcah, sem nasla v Pilstajnu! Vem za ime njenega oceta, a se ni rodil v farah Trebce , Podsreda ali Bistrica ob Sotli. Vem, da si pisala, ampak jaz sem se koncentrirala na te kraje, ker se je vse vrtelo tu okoli dalec nazaj.

Jaz belokrajnskega nimam nicesar (zaenkrat), Imam pa sudetske prednike.
Enkrat si dala nek link, kjer je pisalo, da so se Kozjanci zelo drzali zase, da so neradi tujce spustili medse. Iz tega sklepam, da sva sestricni v 4 do 6. kolenu. Samo teorija, a me ne bi presenetilo, ce bi biko res.
leskova mast :: 26.11.2022 ob 23:41
In priimek ene od praprababic! Tale Pilstajn bo mogoce zlata jama!
Mici :: 26.11.2022 ob 23:41
Grem stavit da imam ta priimek med predniki. Preglej še Zagorje.
leskova mast :: 27.11.2022 ob 2:09
Kateri priimek? Bom pregledala se Zagorje, ampak kasneje. V Pilstajnu sem nasla priimka, ampak ne rojstva 3x pra starih starsev, ki ju iscem ze dolgo. In tudi tistega ne, ki se je porocil v Rogatcu, a ga bom nasla enkrat, ker sem nasla vec sopriimkarjev.
In nasla sem en priimek, ki ga imam med testiranimi sorodniki, sicer tega priimka ne poznam. Zacne se na P, 6. crka je n., ce ti kaj pomeni.
leskova mast :: 27.11.2022 ob 2:45
V Zagorju je vec ljudi s priimkom 2x prababice, a so se porocili prepozno, da bi bili njeni starsi, Od prapradeda ni priimka in tistega, ki je nevesto dobil v Rogatcu, tudi ne.
Mici :: 27.11.2022 ob 21:38
Kateri priimek? Bom pregledala se Zagorje, ampak kasneje. V Pilstajnu sem nasla priimka, ampak ne rojstva 3x pra starih starsev, ki ju iscem ze dolgo. In tudi tistega ne, ki se je porocil v Rogatcu, a ga bom nasla enkrat, ker sem nasla vec sopriimkarjev.
In nasla sem en priimek, ki ga imam med testiranimi sorodniki, sicer tega priimka ne poznam. Zacne se na P, 6. crka je n., ce ti kaj pomeni.

Pavlinc?
Išči Kladje.
leskova mast :: 28.11.2022 ob 1:52
Ne. Zacne se na plah. Sem se zmotila. 7. crka je n. Pa sem jih 5x stela. Vsega je 9 crk. A Kladje je sv. Lenart nad Laskim? Tam se zacne sele z letom 1865, kar je dalec prepozno za tisto, kar iscem. Sem zasledila Robeke, ampak ti se itak pojavljajo v vsaki vasi tam okoli. Ena njihova Barbara je bila moja 3x pra. In priimek Medved sem zasledila. Te naj bi imela za sorodnike, ampak to je pogost priimek tudi drugje po Sloveniji, tako, da ne morem upostevati. Ce je to Kladje pri Laskem, tako dalec zgleda, da niso prisli. O, se Heiderje sem zasledila, z eno njihovo se je porocil en sorodnik, a ne direktni prednik, dalec nazaj in bolj zalostno se je zakljucilo. In direktno se me onadva ne ticeta. Zgleda, da so nasi ostajali bolj na vzhodnem in juznem delu tistih hribov. Trebce so bile njihov center, kamor so gravitirali iz okoliskih vasi. No, in Pilstajn je bil plodovit. Za tega si bom vzela se cas druge dni, ker ga hocem celega pregledati. Skoda, da grejo s krstnimi listi samo do 1711. Sem upala na drugo polovico 17. stoletja. Vidim pa, da poroke sezejo 7 let v 17. stoletje. Mogoce bokaj uspeha tam.
leskova mast :: 28.11.2022 ob 4:13
Kaj sem odkrila. ustreznega priimka so bili Laurentij, Martin, Mathias, Joanis, Oswaldus, Michael in Philipp. Do sedaj je v ustreznih letih samo Oswaldus imel sina Jakoba. Jakob je bil moj 5x pra. Upam, da bo se kdo od njih v naslednjih par letih dobil sina Jakoba, ker sem si v glavo vbila, da je bil Jakobov oce Matija. Zaenkrat ni videti, da bi bil.

Mihaelova hci se je porocila z nekom, ki se je pisal Klainsek, Joanisova hci pa z Zeroshek. Pisem, kot prise v knjigi. .

Potem je v Pilstajnu veliko priimka ene 2x prababice. Eden od njih je bil iz Trokerbergis ali Trokenbergis. Valvasor tega kraja nima. Ta se je porocil z neko gdc. Stohne ali nekaj takega. Sicer so se ljudje priimka moje 2x pra porocili tudi z Jazbecem in z gospodicnami brez priimkov.

Nasla sem tudi 2 Klobasi. Eden je bi Sebastian, drugi pa Simon, ta je sel skupaj z Mathio Klakocerjem za porocno prico Vodizelu in Goriskovi. Oba, Simon in Sebastjan sta bila rojena v 17. stoletju. Ne morem pa reci, ce je kdo od njiju bil moj prednik. V vsakem primeru sta bila moja sorodnika, ker Klobas tam niso delali prav dosti. In imam dokaz, da so tam ziveli ze leta 1700.

Tale Pilstajn je res zanimiv. Ali obstojajo kaksni bolj podrobni viri o gradu, lastnikih in kraju?

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.