PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Otroci kraljice Viktorije - 5


WiCkEd WiTcH :: 14.11.2018 ob 21:44
Albert in Viktorija sta z otroki hotela zgraditi složno evropsko dinastijo. Začela sta z Vicky. Merila sta na poroko s pruskim prestolonaslednikom Fritzem in tako ustvariti proangleško Nemčijo. Uredila sta srečanje mladih v škotskem Balmoralu (tudi tega je zgradil Albert), ki naj bi bilo tajno. A mediji so očitno imeli vohune na dvoru, zato se za srečanje in zaroko hitro razve.

Britanska javnost se je nad to zvezo zgražala, ker Prusija le nekaj let prej ni hotela pomagati ZK v Krimski vojni. Albert je vedel, da mora zato poroko prikazati kot poroko iz ljubezni, čeprav je bila sklenjena le zaradi zveze med dvema državama.

Poročna obleka Vicky si očitno zasluži svojo stran na Wikipedii.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Wedding_dress_of_Victoria,_Princess_Royal

Vicky si je po poroki s starši pogosto dopisovala. V enem izmed zgodnejših pisem je materi potožila, da ji je v Prusiji težko, da ji je odveč hoditi na družabne in uradne dogodke, da je vedno v družbi in le redko v družbi moža, ki ga ljubi. Mati ji je odpisala, da zdaj končno lahko razume, kako je bilo njej sami, ko čaka na ljubega Alberta, otroci pa so ji odveč.
Dojenček :: 14.11.2018 ob 23:19
Glede dopisovanja , ohranjena je celotna korespodenca med Vicky in staršema. Očetu je pisala enkrat tedensko, večinoma je komentirala politične dogodke. Materi je morala dnevno izčrpno poročati o vsaki malenkosti. Ohranjenih je 3777 Viktoriinih pisem in preko 4000 Vickyinih, ki pričajo o življenju na pruskem dvoru.
Viktoria je seveda kontrolirala in komandirala hči, šla je celo tako daleč, da je moral ponovno posredovati dobri stari baron Stockmar, da naj stara zavoljo duševnega ravnovesja hčere omili svoje zahteve in pričakovanja.

Zanimivo bo brati, če nam bo WW zaupala, o odnosu med Vicky in Wilhelmom II. Nekaj malega sem omenila v temi Kraljevi bratranci v vojni, ki je, mimogrede, bila pobuda za nastanek teme o sex guruju Rasputinu :).
Če se WW ne bo dalo razlagati bom jaz napisala par besed o tem perverznem odnosu med materjo in sinom, takrat sem si res vzela čas in premotrila ta milorečeno nenavaden odnos.
Ampak najprej dajmo besedo Čarovnički.
WiCkEd WiTcH :: 19.11.2018 ob 9:14
Joj, preveč pričakujete od mene. Ti dokumentarci govorijo le o odnosu med mamo Viktorijo in njenimi otroci. Vse ostalo je bolj površno. Lahko napišem le tisto, kar vem že od prej: torej nič kaj več od tega, kar sem že napisala v temi o bratrancih. O težkem porodu, pohabljenosti, čustveni in telesni zlorabi ob "zdravljenju" roke, kasnejši milorečeni čuden odnos med njima...
Bom pa vesela, če se tema dopolni.:)
WiCkEd WiTcH :: 19.11.2018 ob 14:12
Albert je bil vedno bolj izčrpan zaradi dela. Mučile so ga nevralgije, zoboboli, nespečnost, tresavica... Viktorija ni pokazala sočutja: mož se ji je zdel šibek, do njega je bila pokroviteljska, ni ga jemala resno... Sama je pretrpela 9 porodov, mož pač nima pravice jamrati. Bila je sebična: na moža se je želela opirati in če je bolan, tega pač ne more.

Marca 1861 Viktorijina mati umre. Hči je bila obupana, čeprav si nikoli nista bili blizu. Predaja se samopomilovanju in zaradi tega še bolj noče priznati Albertovih težav.
WiCkEd WiTcH :: 19.11.2018 ob 14:24
V tem letu Albert uredi še eno zaroko. Za Bertie-ja je izbral dansko princeso Alexandro (njena sestra Dagmar se je poročila v Rusijo in rodila zadnjega carja Nikolaja II.).Zaroko spet hočejo prikazati kot plod ljubezni.
WiCkEd WiTcH :: 19.11.2018 ob 17:36
Istega leta je Bertie odšel na vojaško urjenje v Dublin, kjer se je spentljal z lahkoživo Nellie Cliffden. Ko Albert to izve, sinu pošlje ostro pismo. Skrbijo ga možne tožbe za očetovstvo, sinov zdrs v temo in nemoralnost, zaradi česar se mu zdravje še poslabša.
Njegov načrt za popolne otroke je spodletel. Sinov greh ogroža družino in monarhijo.
Viktorija je sina branila in oporekala možu: za celotno situacijo so krivi Bertijevi prijatelji, ki so pripeljali cipo, Bertie pa je popolnoma nedolžen.

Že precej bolni Albert odpotuje v Cambridge k sinu, da ga spametuje in opomni na njegove dolžnosti do zaročenke in nenazadnje domovine. Po dveurnem sprehodu v dežju sta se vrnila spravljena.
A Albertu se je zdravje hudo poslabšalo. Kronične želodčne težave so mu zmotno diagnosticirali kot tifus. Bolj verjetno je imel Chronovo bolezen, poleg prejšnjih tegob pa še bolečine v hrbtu in nogah. Stres leta 1861, poleg tašče sta tega leta umrla še dva njegova bratranca (Pedro V. in princ Ferdinand), kronične težave in zadnji sprehod v mrzlem in mokrem so naredili svoje. Ljubljeni mož je Viktoriji umrl decembra tega leta, star le 42 let.

Za Viktorijo je bil to najhujši možni udarec. Njena bridkost je zaznamovala družino in domovino za desetletja. A monarhija, kot je bila ob Albertovi smrti, je ravno njegova zasluga. Pred njim je bila kraljeva družina nepriljubljena, on pa jo je znal približati ljudstvu.
Kljub njegovi smrti pa se je vzgoja otrok nadaljevala. Najmlajša Beatrice je bila stara le 4 leta, a tudi najstarejša dva, Vicky in Bertie (sicer že oddana) se materini "vzgoji" (vtikovanju) nista izognila.

Na smrtni postelji v Windsorju
WiCkEd WiTcH :: 20.11.2018 ob 16:42
Pa nadaljujmo s hčerkami...

Užaloščena Viktorija se z družino umakne v Osborne. Vsako jutro je ukazala pripraviti Albertova oblačila in toplo vodo za britje, njegove sobane pa so ostale nedotaknjene. Z njegovo smrtjo se ni nikoli sprijaznila. Otrokom je dala vedeti, da jim ni samo mati (kolikor je pač hotela biti), ampak jim je tudi kraljica. Torej jo morajo ubogati po zakonu. A so se čisto vsi otroci po svoje upirali, hčerke težje.

V 50. letih so hčerke živele v mehurčku, nikoli niso smele pozabiti, da so princese. Leta 1861 jim umre oče in podre se jim svet. Ne le, da so izgubile očeta, ampak so izgubile še mamo (kar so jo sploh imeli), ki je desetletja dolgo ostala v primežu žalosti. Se je zanimala (in vtikovala in jim ukazovala) za otroke, a pristne materinske skrbi za njihovo dobrobit ni bilo (več).
Bertie-ja je celo krivila za smrt očeta. Za najmlajšo Beatrice je bilo najhuje. Viktorija se zdaj opirala nanjo, pri njej je iskala tolažbo, spala z njo... Prisvojila si jo je kot žalno igračko. Otrokom je očitala smrt očeta in verjetno so vedeli, da bi mati raje njih izgubila kot pa očeta.
Vse to je močno vplivalo na psiho in značaj otrok, otroštvo je bilo kruto in vse skupaj je že mejilo na zlorabo.
WiCkEd WiTcH :: 20.11.2018 ob 17:10
Ob smrti očeta so bile hčerke stare od štirih let do 21. Vicky se je matere že (delno) osvobodila s poroko.

Alice je bila stara 18 let. Skoraj je zavzela očetovo mesto. Mater je tolažila in sama ni nikoli jokala pred njo. Bila je njena čustvena opora, prevzela pa je tudi uradne naloge. Dolgo je imela edina dostop do kraljice, zato ji je tudi nosila uradne dokumente. Izčrpala se je telesno, prej je bila bolj okrogla, v nekaj mesecih pa živ okostnjak.


Že pred smrtjo jo je oče zaročil s princem Louisom Hessenškim (zveza Anglije z Nemčijo) in pol leta po njegovi smrti je sledila skromna poroka. Med obredom je Alice lahko nosila belo obleko, pred in po njem pa nujno črno. Pred materjo se ni hotela smejati. Viktorija je med obredom jokala (niso bile srečne solze), sinovi pa so jo zakrivali pred pogledi ostalih. Viktorija si sicer hčerke ni želela izgubiti, a je morala spoštovati moževe želje. Rekla pa je, da je bil to zelo žalosten dan.
Alice se je s poroko (vsaj delno) rešila matere, postala je nižja kneginja na nemškem podeželju.

Tukaj še zaročena:


V poročni obleki:
WiCkEd WiTcH :: 20.11.2018 ob 19:27
Vicky je bila na novem dvoru zelo osamljena. S starši si je redno dopisovala (je že Dojenček povedala število ohranjenih pisem). Viktorija pa ni vedno odpisovala ljubeče in tolažeče.
Ob novici, da je hčerka zanosila, je odpisala, da je to grozna novica, ki jo je zelo razžalostila in da so ženske le razmnoževalna naprava. Ko je noseča Vicky padla in si zlomila gleženj, ji je napisala, da kot vedno le pretirava. Tudi ob smrti 4. otroka, ki je rano umrl, Vicky ni dobila nobene tolažbe. Smrt otroka je bila zanjo manjša tegoba kot smrt zakonca.
Viktorija je hčerko velikokrat špikala, grajala, hotela imeti nadzor nad njo. Napisala ji je celo navodila, kako naj ji piše pisma. Vicky ji je občasno celo vrnila. A večinoma se je je bala, jo prosila za razumevanje in odpuščanje.

Baron Stockmar je bil ob Viktorijinem ravnanju zgrožen, kot pravi Dojenček. (Me prav zanima, koliko ga je poslušala. Prav veliko verjetno ne.)

WiCkEd WiTcH :: 20.11.2018 ob 19:32
Viktorija se je z najstarejšima hčerkama hudo sprla glede dojenja. Sama ni dojila (čeprav je bilo menda v tistih časih to moderno celo za plemkinje) dojenčkov niti ni marala. Šla je tako daleč, da jima je dojenje celo prepovedala. A Vicky in Alice je nista ubogali.
Zgrožena in besna mati ju ozmerja s kravama. Eno izmed krav v hlevu tudi poimenuje Princesa Alice.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.