PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Obstoja kraj Košic, Košič? - 5


Mici :: 12.09.2021 ob 17:39
Nenavadno.
preden grem na pot :: 12.09.2021 ob 17:51
Premeščali so bolj podoficirje in oficirje.
Ta kader je bil logistika kasarn in je bil bolj ali manj stalen. Sploh pa verjetno v zadnjih letih Jugoslavije.

Video je super, hvala, ker si ga nalepila.
Mici :: 12.09.2021 ob 18:05
Pri nas domadoma je bila mala karavla nastanjena v gradu, stalnega kadra verjetno ni bilo kaj dosti.
leskova mast :: 12.09.2021 ob 18:15
Moja najboljsa prijateljica prva leta osnovne sole je bila hci oficirja. Tudi njenega oceta niso nikoli premestili. Vsake toliko sva se srecali se v odraslo dobo, zato vem.
Mici :: 12.09.2021 ob 18:32
So jih nastavljali izven matične republike?
leskova mast :: 12.09.2021 ob 18:38
Ce mislis oceta moje prijateljice, ja, bil je Srb.
leskova mast :: 19.09.2021 ob 8:51
Vedno mi je bilo cudno, da My Heritage mene in nekatere sorodnike na ocetovi strani povezuje z Idrijo in okolico. Potem sem odkrila v Matriculi mojo praprapra babico, ki se je pisala Klavžar. Rojena je bila pred skoraj 240 leti in bila je na ocetovi strani. In na My Heritage sem koncno preko nje dobila direktno povezavo z nekaterimi sorodniki, za katere sem ugotovila le da so tudi na ocetovi strani, ki pa jih prej nisem mogla tocno umestiti. S pomocjo My Heritaga sem dosegla casovni rekord v svojem rodovniku, vse do Gregorja, rojenega 1657 v Cerknem pri Idriji. To je samo 364 let nazaj! Oce njegove snahe Ane, Janez (tudi moj pra...), pa je bil rojen 1660 prav tako v Cerknem pri Idriji.

In nato sem odkrila e-knjigo Zgodovinska antroponimija in toponimija vzhodne Tolminske avtorja Silva Torkarja in v njej clanek o tem priimku, ki naj bi izviral prav iz tistega konca, konkretno iz Klavz pri Podmelcu, ki lezi nekaj km vzhodno od Mosta na Soci. Klavze so pregrada na rekah. Na Idrijci so jih uporabljali za prevoz lesa za rudnik zivega srebra v Idriji. Navaja se mozne druge variante, a manj verjetne. Sama beseda klavze naj bi v narecjih pomenila deber, tesen, soteska.

Avtor knjige omenja vec Klavzarjev: Jacobusa Clauserja iz Jesenice (pri Gorjah), ki je zivel na/ v Zakojci, letnik 1804, torej generacijo mlajsi od moje praprapra. In vem za Marjeto K., ki se je porocila na/ v Zakojco. Nato omeni nekoga z imenom don Giacomo Clauser di Circhina (google map kaze Cerkno ), letnik 1681. Omeni tudi Gregorja Klausserja iz nemske Idrije, rojenega 1598. Bi bil ta Gregor lahko ded ali brat od deda od mojega Gregorja, rojenega 1657? Najbolj zgodnja letnica, ki jo avtor omeni, je 1507 v Solkanu Glauschacher (Klavzaher). V nemski Idriji je zivel tudi Jury Clusscher. V drugem viru sem odkrila, da se je v Idrijo naselilo precej Nemcev, ker so iskali in dobili delo v rudniku. Poselili so pobocja okoli Idrije. Rudarji so v tistih casih vsi ziveli v lesenih kocah. Zidani sta bili le cerkev in inspektorjeva hisa. Ste vedeli, da je Idrijo leta 1511 prizadel hud potres, ki so ga cutili vse do Svice. Zaradi potresa se je sprozil zemeljski plaz, ki je blokiral Idrijco, zato je voda poplavila skoraj celo Idrijo, le nemske koce po okoliskih gricih so ostale varne. Umrlo je 12 000 do 15 000 ljudi, kar je bilo za tiste case ogromno.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.