PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Mrzlica denga - 2


mrzlica :: 02.10.2018 ob 21:10
to pravi Wikipedija.


Denga je vročinsko obolenje, ki jo povzročajo različni tipi virusa denga.

Znaki obolenja
Značilni znaki obolenja so dvofazna temperaturni potek, izpuščaj in povečane bezgavke. Bolezen lahko poteka povsem neznačilno, zlasti pri otrocih. Značilna denga se prične nenadoma po 2 do 7 dnevni inkubaciji z visoko vročino (40 do 41 st. C) in bolečinami za očmi. V prvih 24 do 48 urah se lahko pojavi izpuščaj bo koži celega telesa, razen po dlaneh in podplatih. Bolečine v mišicah in sklepih so hude, bolniki izgubijo tek in bruhajo. Bezgavke se povečajo, pojavijo se znaki okužbe zgornjih dihal. Vročina traja 5 do 7 dni in se ponovno dvigne čez kakšen dan. Okrevanje je dolgotrajno, bolniki so pogosto depresivni. Bolezen običajno izzveni brez posledic, lahko pa ostanejo motnje ritma srca in depresija. Obolenje se pojavlja v dveh oblikah: Denga vročica (resni gripi podobna viroza, ki prizadene starejše otroke in odrasle, je redko smrtna oblika) in Denga hemoragična vročica (bolj resna oblika denge, ki običajno prizadene otroke do 15 let in se lahko konča s smrtjo).
V poteku bolezni se lahko zaradi imunskih dogajanj razvijeta hemoragična vročica in denga šok sindrom. Pojavita se predvsem pri otrocih. Potek je sprva blag, po 2 do 5 dneh pa se stanje poslabša, bolnik postane nemiren, okončine hladne, telo in obraz žareča. Dihanje je pospešeno, utrip hiter, jetra se povečajo, pojavijo se krvavitve iz prebavil, krvni tlak pada. Vidne so krvavitve v kožo. Po enodnevni krizi se stanje lahko hitro popravi. Pri 5 do 40 % se bolezen konča smrtno. Smrtnost je odvisna od pravilnosti zdravljenja in časa pričetka (kako hitro bolnika pripeljejo v bolnico). Če so prisotne krvavitve v osrednjem živčevju, lahko bolezen pusti trajne posledice. Možna je tudi ponovna okužba z istim tipom virusa.
mrzlica :: 02.10.2018 ob 21:14
Od tu prihaja

bb :: 02.10.2018 ob 21:17
Ne morem se še zaradi neke mrzlice sekirat, a niso klopi in kače zadost!!!
mrzlica :: 02.10.2018 ob 21:21
Ja. Zadosti !

Vse živo nam uvažajo

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.