Medtem v Kanadi - 2

lelj
14.08.2023 ob 20:32
gledal sem ta film

Fox
14.08.2023 ob 20:39
Moja mami pride naslednje leto, ko gre v penzijo sem za 3 mesece, jo bova peljala v Algonquin Park.
leskova mast
14.08.2023 ob 20:46
Ne verjamem, da bi se taka gospodicna vrnila iz New Yorka v Banff. Cisto nerealno, ker Banff je drug planet. Ce hitro stopis, prehodis cel Banff po dolzini v manj kot pol ure. Nobenih stolpnic, pac pa veliko starih his, ker je novogradnja zelo omejena, pa tudi prostora ni. Strm breg levo in desno. Jeleni se v mestece hodijo parit - sezona za to se bo vsak cas zacela in je lahko nevarno, ce si vsiljiv, ker se sprehajajo po ulicah. Tudi kaksen medo kdaj zaide v bliznji kamp. Tako da za newyorske damice Banff ni. Je pa vseeno turistov kot listja in trave.
Fox
14.08.2023 ob 20:47
Banff je full popularen pri turistih
Fox
14.08.2023 ob 20:51
Mi smo mel pa tole prejsnji teden, saj vse lepo in prav...samo so bli vsi na paradi mi v zaporu pa pol oficirjev manjkalo ker so bli vsi tukaj:
Caribana
leskova mast
14.08.2023 ob 21:06
Jaz sem bila pred leti 2x na Caribani. Enkrat sem na forumu pokazala tudi parj slik. 2x mi je bilo zadosti. Je pa hec, kako ti doloceni ljudje s parade ostanejo v spominu se po nekaj letih. In to ne nujno taki, ki bi imeli izstopajoce kostume - bolj tisti s karakterjem. Recimo en tip je imel tako velik pernat kostum, nekaj metrov, da ga je delno vlekel z vozom, a se ga sploh ne spomnim, imam ga pa na slikah. Se pa spomnim ene stare mamce, ki je poplesavala brez kostuma in enega tipa, ki je cisto mirno stal na floatu, pravzaprav je bil navaden voz, in igral trobento in enega otroka, ki je kazal karate gibe in enega, ki je svojemu psu na plocniku v zlozljivo skledo nalil vodo, ker je bilo vroce. Takih prizorov se spomnim namesto vsega perjastega in pisanega blisca. .
lelj
14.08.2023 ob 21:09
v filmu je bilo rečeno, da ni turistov
leskova mast
14.08.2023 ob 21:23
Tisti iz filma nimajo pojma, Lelj. Med kovidlom jih je bilo malo, takrat so jamrali, da bodo propadli. Sicer ze vsa leta Banff zivi od turizma. To je njihov glavni vir denarja. Na glavni ulici mrgoli trgovinic, ki prodajajo vse od spominkov do slik lokalnih slikarjev, do geod (geode stone) iz Bowa (Bow je reka, ki tece skozi Banff in naprej skozi Calgary), do ne vem cesa se vse. In cel kup restavracij in podobnih pajzlnov za turiste. Se ena zadeva z voscenimi lutkami je bila - ne vem, ce je se, en park, en mini muzejcek. Vse samo za turiste. V starih casih so bili Japonci najbolj hvalezne stranke. Odkar so se gondolo zgradili na Sulphur Mountain, pa lazijo se tja. Pozimi grejo pa smucat, ceprav grejo raje malo naprej, v Lake Louise. Se pa turisti drenjajo v glavnem samo na main drag - na glavni ulici in gor do parka. V stranske ulice malokdo zavije. Tam je pa res prazno, oziroma normalno.
Fox
14.08.2023 ob 21:29
Jaz sem bila pred leti 2x na Caribani. Enkrat sem na forumu pokazala tudi parj slik. 2x mi je bilo zadosti. Je pa hec, kako ti doloceni ljudje s parade ostanejo v spominu se po nekaj letih. In to ne nujno taki, ki bi imeli izstopajoce kostume - bolj tisti s karakterjem. Recimo en tip je imel tako velik pernat kostum, nekaj metrov, da ga je delno vlekel z vozom, a se ga sploh ne spomnim, imam ga pa na slikah. Se pa spomnim ene stare mamce, ki je poplesavala brez kostuma in enega tipa, ki je cisto mirno stal na floatu, pravzaprav je bil navaden voz, in igral trobento in enega otroka, ki je kazal karate gibe in enega, ki je svojemu psu na plocniku v zlozljivo skledo nalil vodo, ker je bilo vroce. Takih prizorov se spomnim namesto vsega perjastega in pisanega blisca. .


A res, hudo! A to si bila v Torontu? Jst sem delala tisto nedeljo ko je bila parada, samo sem pustila zapornikom dq gledajo po TV ker so si full zeleli.
leskova mast
14.08.2023 ob 21:39
Ne. Te parade so po vseh velikoh mestih ze leta.
Fox
14.08.2023 ob 21:40
Ne. Te parade so po vseh velikoh mestih ze leta.


Aja nism vedla da imajo Caribano tudi drugje v Kanadi, zanimivo.
leskova mast
10.09.2023 ob 6:10
Medtem imajo nasi z Amerigosi vojaske vaje v Kitajskem morju in se na oporocilih pritozujejo cez glde, glde Kitajce, ker spremljajo vaje v vodah tik pred njihovo obalo. Ne samo to, Kitajci so tako nesramni, da dve ladji ves cas spremljata eno kanadsko frigato. In da ta precedent pomeni hudo nevarnost za svetovni mir. A to da nasi in ta spodnji nimajo kaj iskat pred Kitajsko pa ne pomeni hude nevarnosti za mir? Kaj bi bilo, ce bi Kitajci in Rusi imeli par sto kilometrov pred Vancouvrom ali Seattlom vojaske vaje. Saj bi se tukajsnjim strgalo!
leskova mast
15.09.2023 ob 21:59
Do zdaj so se zamrzovalne skrinje merile v kubicnih cevljih. Po novem se v kurah, jelenih in kravah. Home Depot jih ima nekaj razstavljenih v preddverju. V ta malo gre 25 kur ali 2 jelena ali 1/4 krave. V ta veliko 75 kur, 6 do 7 jelenov in cela krava. Druge skrinje so vmesnih velikosti. Vse napisano in narisano v barvah. Mogoce so to standardne mere, ampak zame so nove. In nisem vedela, da je 6 do 7 jelenov za celo kravo. Sem mislila, da je razmerje blizje 1: 2.
Sunbeam
17.09.2023 ob 4:07
leskova mast
26.09.2023 ob 22:59
Nasi se ucijo od vas. Takole se stvar, ki deluje odlicno in zato ne potrebuje nobenih spremem, zakomplicira do nebes.

Ene probleme imam zaradi lanskega padca po stopnicah, ki se nocejo uredit, zato sem sla k zdravnici. Ker meni, da bi lahko imela residual injury, me je poslala v laboratorij in na rentgen.

Prej je bil laboratorij v lasti in pod upravo province. Postopek je bil tak, da si sel k zdravniku, dal ti je obrazec za laboratorij in oznacil, kaj naj testirajo, enako za rentgen. Potem si odkorakal do tja, ker je laboratorij z rentgenonom v isti zgradbi. Tam si v eno skatlo oddal requisition (obrazec), se vsedel in pocakal. Cez par minut je nekdo prisel iz laboratorija, vzel tvoj obrazec in te poklical v laboratorij.


Pred nekaj leti so laboratorije privatizirali. Nekaj casa je bil sistem enak, a so ga med kovidom spremenili. Zdaj ti zdravnik da enak obrazec, na katerem , administratorka s hlighterjem oznaci telefonsko stevilko, ki jo moras poklicat. To je long distance stevilka - kot bi klical v drugo drzavo. Potem mora izbrati svojo regijo in potem cakas. In cakas. In cakas. In se malo cakas. In potem se ti oglasi nekdo, ki zveni kot avtomat. Skoraj bi verjela, da je avtomat, dokler ni pri crkovanju imena crke r izgovorila po odndijsko. Mogoce je res bila v Indiji. Tu je namrec ze dolgo nazaj vec firm svoje klicne centre prestavilo v Idijo, ker je zanje to ceneje. Vprasala me je, kam zelim v laboratorij in ji povem in pravi, da lahko pridem od tega hipa naprej. Meni se je zdelo, kot da se delajo norca. Ce lahko pridem od tega hipa naprej, zakaj ne morem enostavno iti v laboratorij direktno od zdravnika kot pred privatizacijo laboratorijev? Ampak zenska je samo ponavljala kot robot eno in isto. A sva se le uspeli zmeniti.

Nakar jo vprasam, ce doloceni cas velja tudi za rentgen ali je treba narediti drugi appointment in je rekla, da za rentgen ona ni pristojna, da naj poklicem v bolnico. Ampak v tisti bolnici je laboratorij in rentgen vse v enem, en vhod, isti dve preoblacilnici, isti WC za oddajo vzorcev, isti ljudje, vse je isto. Ni imela pojma gede rentgena, samo ponavljala je, naj poklicem v bolnico. In tako sem klicala v bolnico. Narociti se ni treba, pridem lahko katerikoli dan med tednom od 8:30 naprej in bom takoj na vrsti. Ocitno je rentgenska polovica laboratorija ostala v provincijskih rokah. Jih moram vprasati, ko pridem tja.

In se nekaj. Prej, ko je bil laboratorij se provincijski, si prvic moral prinesti poleg obrazca od zdravnika tudi zdravstveno kartico. kasneje nikoli vec ni bilo treba, ker si bil ze v sistemu. Zdaj, ko je privat, je treba prinesti obrazec, zdravstveno kartico in veljavni osebni dokument s sliko, v praksi je to voznisko dovoljenje, ker osebnih izkaznic nimamo. To, da sem ze bila v tem istem laboratoriju, ne steje vec.

Kaj bo naslednje? bodo zaceli zaracunavatti?

Kdor je za privatizacijo zdravstva, se splaca prej dobro premisliti.
Yara
26.09.2023 ob 23:32
Pri nas je zdravstvo že zdavnaj na pol privat brez našega razmišjanja. Si polnoleten, končaš šolanje, ostaneš brez osebnega zdravnika.Nekaj je še urejeno glede pediatrije in osnovnošolke/srednješolske mladine in študentov, ko pa nimaš več teh statusov pa - odmagli. Ko sem se preselila vKranj sem si komaj izprosila osebnega zdravnika tukaj - so mi najprej rekli, naj se kar vozim k tistemu, kjer sem bila prej. Ko sem jim pojasnila, da sem se preselila iz NM, vmes pa imela osebno zdravnico v ZD za študente in da se zdaj nimam h komu v-nrit, jih ni zanimalo. Šele, kko sem jim zatežila s prijavo na varuha pacientovih pravic, so našli mesto zame. Od tega je že več kot 10 let in bojda danes tudi to ne pomaga.
Yara
26.09.2023 ob 23:35
In vsak mesec plačaš obvezne prispevke za javno zdravstvo, ki to več ni. Hvala lepa, naj gre vse v privat pa dobiš končno to kar plačaš, ne pa da plačuješ v nsekončnosti in ne dobiš nič. Ker ni javnih storitev in dohtarjev -so samo privat na voljo in brez čakalnih dob. Javni so polni in prezasedeni.
Yara
26.09.2023 ob 23:45
Evo, 10. oktobra imamo dan odprtih vrat zobozdravnikov.https://n1info.si/novice/slovenija/dan-odprtih-vrat-brezplacni-posvet-bo-nudilo-40-zobozdravniskih-ambulant/ Se vam zdi, da če bi v našem zdravstvu vse štimalo, da bi bili taki dnevi sploh potrebni?
leskova mast
27.09.2023 ob 1:31
Operacije niso poceni.
leskova mast
27.09.2023 ob 1:46
Iz linka: Cilj dneva je ozaveščati o pomenu zdravja ustne votline.___ Tudi tole zveni, kot da se delajo norca iz ljudi.

Ker si za privat. Pri nas je zobozdravnik samo privat. Jaz sem imela sreco, da sem imela preko sluzbe dobro zobozdravstveno zavarovanje, ki je poleg obicajnega zavarovanja. Veliko ljudi te moznosti nima. Ce ga ne bi imela, ne vem, ce bi bilo 500 dol. zadosti za prvo plombo (prvi pregled, rentgen, plomba). Vecina zobozdravnikov se te ne dotakne, ce si ne das prej odstraniti se zobnega kamna, ce je potrebno ali ne. Moj tega ne zahteva. Bi pa odstranjevanje skoraj podvojilo ceno. Odstranjevanje izvaja zobozdravstveni higijenik, ne zobozdravnica. Veliko zobarjev te tudi najprej vprasa, ce imas dodatno zavarovanje in potem temu primerno dvigne cene. Goljufije kolikor hoces in vec.
Odgovor lahko oddate kot gost. Vgrajena je časovna omejitev 30 sekund za oddajo novega sporočila.
© 2014-2024 Cvek123