PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Leskovka si videla tole - 2


leskova mast :: 20.10.2022 ob 19:19
Za Kanado vem samo, da je ena mamina teta prisla pred 100 leti. Zivela je v Ontariu. Vem pa, da so vcasih omenjali neko drugo teto, tudi iz Ontarija, ki pa je umrla okoli 1975 in je bila baje fejst stara. Tam, kjer sem se testirala, mi je hci od mrzlega bratranca pokazala sokument nekoga z imenom in priimkom mojega pradeda. Ta clovek je pred vec kot 100 leti zivel v Manitobi, a ni bil praded, ker je ta v istem casu zivel v West Virginia. Je pa bil ocitno kaksen daljni sorodnik, ker priimek ni ravno pogost.

Ta moj praded, mamin ded, zivel v West Virginia pred vec kot sto leti in se je po dolgih letih na stara leta vrnil domov v Slovenijo ravno pred 100 leti. Na mamini strani so se ali zelo izseljevali al pa zelo razmnozili, ker imam kanadskih, zlasti pa ameriskih sorodnikov , kjer sem se testirala, kot listja in trave.
Nasla sem tudi mormonsko familijo z maminim dekliskim priimkom v Salt Lake City in ta priimek je se bolj redek.. Ko sem to omenila sestricni, je bila sokirana, ker so mormoni.
leskova mast :: 20.10.2022 ob 19:23
Ja, leta 1932 je bila se vedno ekonomska kriza zaradi crnega petka (padca borze) leta 1929. Za povrh je bilo tudi vroce in suho, veter je naredil erozijo na kmetijskih povrsinah, hrana je bila drava, veliko brezposelnih. Takrat je bila huda revscina.
Fox :: 20.10.2022 ob 19:38
Ancestry si rekla da je za Evropejce boljsi? Vedno pozabim, jaz tezko verjamem da imam sorodnike v Ameriki. Samo bi bilo zanimivo za pogledat.

Ja baje takrat zgodnja 30ta ontario revscina, teti is biznis potem propadel je mogla stacunco zapret pa so preuredili v drugi dom hiso.
leskova mast :: 20.10.2022 ob 20:11
Ancestry je v prvi vrsti za Americane.
23&me je nekje vmes, a bi rekla, da bolj za Ameriko.
My Heritage je za Evropejce.

Ancestry velja kot za najbolj natancne pri dolocanju izvora, ker so testirali najvec ljudi. Jaz ne vidim kaksne druge velike koristi od njega. Ne vidis kromosomske slike, ki jo imata drugi dve veliki firmi. Pri vseh firmah je tako, da ko odpres nekega sorodnika, dobis tudi seznam ljudi, ki so hkrati njegovi in tvoji sorodniki. Na Ancestry mi pri veliko ljudeh pise, da nimava drugih skupnih sorodnikov, kar mi nic ne pomaga.Ima moznost izgradnje dobrega druzinskega drevesa, a ce ne placas dodatnih 60 cdn na 6 mesecev, vidis samo dve ali tri generacije od drugih, razen ce te oni povabijo. Mene je nekaj ljudi povabilo na ogled njihovega celega drevesa hci od mrzlega bratranca me je pa kar dolocila za urednico njenega drevesa, kar pomeni, da vanj pisem in ga popravljam po mili volji. Mi prevec zaupa, zgleda.

23&me testira tudi Y haplo in mTDNA in procent neaandertalskih genbnov. Haplogrupi povesta od kje je originalno prisla tvoja zenska, oziroma moska linija (ta je samo za moske). Meni sta zanimivi, ker jaz imam K1c2, za katero sta dve teoriji, ena, da izhaja iz severne Italije, druga, da izhaja iz Irske. No, na Ancestry sem po mami tudi malo Irke. Kako, nimam pojma.
Njihov sistem za izdelavo druzinskega drevesa je bolj slab, tudi drugih dreves ne mores videti, vidis pa skupne kromosome s sorodniki. Dajo ti moznost, da svojo stran povezes z druzinskim drevesom od drugje, ki ga potem sorodniki lahko vidijo.

My Heritage je namenjen Evropejcem, Tu imam pri vsakem sorodniku minimalno 2 ali pa vec strani skupnih sorodnikov. In imajo kromosomsko sliko. Ta pove, na katerem kromosomu si od kje prisel in ce se bolj poglabljas, lahko preko tega povezujes sorodnike. Imajo odlicno zgradbo druzinskega drevesa.

Ce pa hoces sama raziskovati druzinsko drevo, je Matricula Online najboljse orodje. IN je zastonj, a tu ni nobenega testiranja. To so fotografije starih cerkvenih krstnih, porocnih in mrliskih knjig za vecji del Slovenije. Zapiski grejo v 19., 18 ali 17. stoletje, odvisno od kraja. Ampak to delati je muka, dokler ne obvladas gotice, nekaj nemscine, latinscine in pisave pijanih zupnikov. Meni je vse to vzelo okoli pol leta. Zdaj pa gre.

Marticula Online, bom pogooglwla
Fox :: 20.10.2022 ob 21:25
Glih gledam tole Marticulo
leskova mast :: 20.10.2022 ob 21:40
Si nasla kaksnega prednika?

Nekam sem mogla sibat. Gledam zdajle, saj sploh ne vem kako to deluje. Kaj ti najprej vpises lokacijo?
leskova mast :: 20.10.2022 ob 21:44
Jaz sem cisto na zacetku, ko nisem se vedela nicesar, naletela na stran Slovenskega rodoslovnega drustva. Vtipkam Indeks priimkov. Tu so v tabeli zbrani podatki rojstev in porok, ki so jih tja dali amaterski in profesionalni genealogi. Se zdalec ni vseh ljudi, a jaz sem tam nasla kar nekaj sorodnikov na mamini strani, na ocetovi skoraj nobenega. Ponavadi vpisejo tudi datum in kraj poroke ali krsta/ rojstva, vcasih pa samo imena. Ta stran je za na hitro kaj pogledat.
Fox :: 20.10.2022 ob 22:21
Ok bom probala slovensko rodoslovno drustvo s priimkom. Ja svojega pra-pra dedka sem nasla gor rodil se je 1872

Bi mogla svoje druzinsko deblo tu pri sebi sedaj imeti, dolocena imena poznam

Uff nasih je polno Blagovica, Golcaj, vsi rojeni okoli 1820, najmanj 7 sorodnikov sem nastela, ja pa moja pra teta Josipina sem jo glihkar nasla, tista ki jo je Ivana Kobilca portretirala se spomnis.

Grem gledat se za materino stran, samo ne vem iz kje so
leskova mast :: 20.10.2022 ob 22:57
Ja, pritisnem na search for places. (Matricula je tudi v nemscini). Vpisem kraj, in mi izpise podobne kraje. Pritisnem na ustreznega in mi odpre seznam knjig, ki so za tisti kraj na voljo. Ce ima ime kraja stresice, moras napisati stresice, zato grem v tem primeru raje po zemljevidu. Zgoraj imas na razpolago map ali search for places. Pritisni na map in dobis zemljevid, gres tja, kamor zelis, pritsnes na rdeco zastavico, zgoraj se ti pokaze moder pravokotnik, ga pritisnes in ti odpre tisti kraj. Potem dobis seznam knjig, ki so na razpolago. Ta je v slovenscini in v nemscini. Za vsako knjigo je napisan razpon let, ko je bila v uporabi.
Za Naklo sem izbrala zadnjo knjgo na seznamu, to je Porocna knjiga za leta 1816 - 1869. Da prides v knjigo, pritisnes na prvo ikono na levi, ki zgleda kot moder fotoaparat. Potem vidis platnice knjige. Odpres knjigo, tako, da ali pritiskas na puscice desno spodaj, ali pritisnes na ikono knjige, tudi desno spodaj. Pri ikoni imas strani. Izberes stran, recimo, Jaz sem jo odprla na strani 43. Potem gres po stolpcih. Najprej je datum, nato zeninov naslov, imime, starost, ce je katolik ali kaj drugega, starost, samski, vdovec, potem vse isto za nevesto. Prva dva sta na tej strani porocena 7. februarja 1866 Gros Jochan (hubler - kmet) iz Zej 7, star 37 let in Jerala Maria, hublers Tochter (kmetova hci), stara 27 let iz Scoka ali Sioka? 11 (imena so napisana ponemceno). Na desni je ime oceta, matere zenina, nato matere, ime price in poklic, itd. Zato se je treba nauciti gotico, ker so vsi stolpci v gotici.
leskova mast :: 20.10.2022 ob 22:58
No vidis, krasno. Ja, se spomnim.
Fox :: 20.10.2022 ob 23:07
Sorry, sem se cist zatopila v brskanje. Nasla dedka, babico, samo ni napisano kdaj sta se porocila. Ja zanimivo., Brskam dalje
Fox :: 20.10.2022 ob 23:08
Bom probala zemljevid zdaj
leskova mast :: 20.10.2022 ob 23:10
Ti kar brskaj, samo da te ne obsede tako, kot je mene. To je huda zasvojensot.
Sunbeam :: 20.10.2022 ob 23:11
Sunbeam :: 20.10.2022 ob 23:11
Ups, napačna tema...
Fox :: 20.10.2022 ob 23:39
Sam kako jih najdes v teh krstnih knjigah, mislim imena so tako tezko razvidna, priimki predvsem.
leskova mast :: 20.10.2022 ob 23:58
Saj to je tisto, kar mi je vzelo 6 mesecev, da sem se naucila vse to brati. 2x sem odnehala, ker je bilo pretezko. Sele v tretje mi je zalaufalo, ampak pocaaaasi.
Zacnes pri dedku ali babici, ce so knjige za njun letnik, sicer pri kaksnem prastarem starsu. Poisces leto in datum in najdes njegova starsa in kraj rojstva. Ce hoces sorojence, gres naprej in nazaj plus/ minus 10 let, da najdes se druge otroke. Ali pa tako: Ce je bil praded Anton rojen 1867, gledas poroke pred tem letom, dokler ne prides do poroke njegovih starsev. Tam najdes njune starosti in gres nazaj toliko let ko sta bila stara, plus/minus kaksno leto, da najdes njuna krstna lista. Je pa na zacetku zelo tezko, vsekakor. Moras imeti prav posebno voljo, da se naucis vse te cudne pisave desifrirati In veliko casa. Ce ne gre, ne gre. Ce drugega ne, ves, da so vsi spravljeni v teh knjigah.
Mici :: 21.10.2022 ob 0:51

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.