PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Kdo od vas sadi cesen? - 3


leskova mast :: 21.07.2022 ob 0:35
Je treba vse pregledat in preveriti. Pred par leti so bile kumare ravno tako v cebru ob juzni steni kot letos, ker stena oddaja dodatno toploto na zacetku sezone in ker ni dalec za zalivati. In takrat so kumare cudovito cvetele, ampak tudi ena sama kumara ni zrasla. Takrat nihce ni vedel odgovora, zakaj ne, pri vseh cvetovih. Zdaj sem nasla, da se to zgodi, ce zenski cvetovi niso oplojeni. In zato preverjam kot kaksen ginekolog; vse poganjke obrnem, postejem, si ogledam ali je zadaj mikro kumara ali ne. In zdaj sem se nasla, da lahko zrastejo samo zenske, ce prevec vneto zalivas. In mogoce sem tokrat naredila to napako. Saj zdaj me ne bo in se bodo kumare malo oddahnile. Mogoce bo potem se kaksen moski predtavnik zrasel, da bo tako kot je treba. Menda pa obstaja nek hibrid, kjer so vsi cvetovi zenski in za plodove ne potrebujejo oploditve. Se ucim.
leskova mast :: 01.08.2022 ob 1:40
Ravno vecerjo (edini kuhan obrok danes) pripravljam in sem se spomnila o rozmarinu. Nasa mama ga je imela vsa leta brez problemov v loncu za roze, ker tukaj ne prezimi zunaj. Meni umre vsako leto. Kupim ga v vrtnariji in do jeseni umre. Listi porjavijo, zgleda, kot da se posusi, ceprav ga zalivam. Se noben ni zdrzal do zime. Kaj delam narobe? Letos imam dva in bi vsaj enega od njiju rada obdrzala pri zivljenju. Kaksen nasvet?
leskova mast :: 01.08.2022 ob 1:41
Aja, enega imam v loncu, drugega na vrtu in ce bo se ziv, bi ga dala cez zimo v lonec.
Emillia :: 01.08.2022 ob 8:37
Jaz imam dva lepa grma v balkonskem koritu, ju pa ob nizkih temperaturah, okrog ničle še gre, potem ju obvezno pokrijem.
Tako rada imam ta vonj, mislim, da sem na morju, pa tudi pri pečenju uporabim kakšno vejico.
Rožmarinove vejice sem prinesla iz Istre in jih dala v vazo kot šopek, da so pognale koreninice in potem presadila v lonček z zemljo,
ekrat pa kar v korito. Res gre bolj počasi, a veselje je veliko, ko vidiš, kako lepo ti uspeva.
Tukaj je lepa razlaga, če te zanima, a ne znam, ne me kregat......https://www.dominvrt.si/roze-vrt/rozmarin.html
diši do sem :: 01.08.2022 ob 17:46
Hvala za link Emillia Sem dala gor aktiven link.:
https://www.dominvrt.si/roze-vrt/rozmarin.html

Meni tudi vsako zimo umre rožmarin. Zdaj vidim, da je bilo premalo svetlobe

Koliko pa je pri vas zimska temperatura, da lahko imaš grma v balkonskem koritu?
leskova mast :: 01.08.2022 ob 18:24
Hvala obema. Tole je pa dober clanek. Tudi jaz nisem vedela, da rozmarin potrebuje toliko svetlobe.
Moji umirajo ze do zime. Sumila sem slabo zemljo v loncu iz vrtnarije, ker imajo zadnja leta samo soto in umetno gnojilo pri vecini rastlin. Rozmarin raste na apnencu, sota je cisto kontra po pH-ju. Zato sem ju letos takoj presadila. Zaenkrat sta oba se ziva. Bom pa dodala se pesek, kot pravi clanek, In se drobne skoljke bom dodala. V trgovini za kmete sem dobila zakelj skoljk, ki disijo po morski vodi. Ta clanek mi je dal cel kup idej. Hvala.
Emillia :: 01.08.2022 ob 18:38
Temperatura je osrednjeslovenska regija. Živim pa v blokovskem naselju, verjetno ni nikoli tako mrzlo kot stavbe na odprtem. Res ju
ob večji zmrzali zaščitim,sta lepa, košata grma, vedno ju po malem 'friziram', da ne gresta v višino. Vredno je poskusiti.
Mi je že malo pozebel, a spomladi zaživi, tako hiti rast, pa tudi cvetet. Pa hvala za akt.linka.
leskova mast :: 01.08.2022 ob 19:37
V ZDA in pri nas imamo Hardiness zones, ker je klima tako razlicna. To so cone, v katerih uspevajo posamezne rastline in so dolocene na podlagi temperature, vetra, sonca. Arktyika je cona 1, Florida 9 in 10. Slovenija bi bila verjetno 5 v Kranjski gori do 8 na Primorskem. Brala sem, da so vzgojili nekaj vrst rozmarina, ki naj bi uspevale v coni 6 in z nekaj zascite v coni 5. Tvoj rozmarin na balkonu ima sreco, ker je v mestu in med stenami in je tako bolj zasciten. Jaz se spogledujem z mislijo, da bi enega pustila na vrtu, ga postrigla na kratko in ga zavila v dva kovtra in v slamo.
bb :: 12.08.2022 ob 22:34
Letos je prvič preživel v garaži, je pa tudi zunaj bil čez zimo, brez da bi bil pokrit, samo je običajno potem spomladi, ko ga je dobilo sonce odmrl - kot da bi ga sonce na hitro speklo in bii mu prvo sonce škodovalo.

Zunaj sta dva rožmarina v večjih loncih, oba sta gigantska, sploh vedela nisem, da to toliko zraste. Eden se je zdajle začel sušiti, ker je bil pretirano zalit in voda ni odtekala, pa noben ni tega opazil ...

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.