PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

kaj veste o dalmatinskih otokih? - 2


Prekmurec :: 03.08.2018 ob 10:35
Težim, ker tud on mene zajebava
še nisi :: 03.08.2018 ob 10:37
Ja, ok Pol mu pa še malo teži in on te bo še malo zajebaval
Monglo :: 03.08.2018 ob 10:39
Sem slišal da ti je stari mongloid, Robert
Prekmurec :: 03.08.2018 ob 10:39
O fak haha
porajkel :: 03.08.2018 ob 15:20
Avtor: spličanka
Zemljepis 5. razred OŠ.
Otočani so bili po večini ribiči, pogoj za poselitev otoka je bila dostopnost in viri sladke vode. Na otokih so pridelovali tudi oljke, fige.....na južnejših še kakšne agrume, na severnejših vinogradi.
Hiše so bile kamnite z ravnimi strehami, da so kljubovale vetrovom. Naselja so bila strnjena večinoma za večjih vzpetinah. Otočani so znani po svoji ležernosti in nezanimanju za okolico, kar so celinci velikokrat razumeli kot negostoljubnost, v resnici pa je šlo za to, da jim je bilo vseeno.
Dandanes opažam, da se vsi otoki prilagajajo turističnim standardom, izginja vse avtohtono in vse staro, za kar so krive dobre povezave (jadrolinija, zasebna trajaktna podjetja in mostovi) in nastajajo neke prestižne turistične destinacije, ki obremenjujejo okolje.


Od kod, zakaj je prislo do lezernosti in nezanimanja za okolico? Ves kaj vec o navadah in obicajih otocanov?
porajkel :: 03.08.2018 ob 15:21
Avtor: Yara
Avtor: porajkel
Meni slovo pevcu Dragojevicu ne gre iz glave. Povezanost teh ljudi ob slovesu. Zato sem zacela razmisljati o dalmatinskih otokih, o katerih nicesar ne vem in o ljudeh, ki zivijo na njih.. Sem prebrala na Wiki o Korculi, kjer je poudarek predvsem na tem, da so si okupatorji iz juzne in centralne Evrope takorekoc podajali kljuko.
Nekoc prej sem brala, da so na nekaterih otokih potomci ljudi, ki so branili pred Turki, a ko to ni bilo vec potrebno, so ostali brez dohodka, zato so sli za gusarje na otoke, a ne vem na katere.

Zato me zanima, ce kdo od vas ve kaj vec o dalmatinskih otokih, za kaj se imajo ljudje na otokih, kako so ziveli njihovi predniki. Kako in zakaj so sploh prisli na otoke? Kako so vzdrzevali zadosti nizko nataliteto, da so jih otoki prezivljali. (Za, recimo, grsko Sparto se ve kako.) So v tistih skalah (nikoli nisem bila na otoku juzno od Paga) sploh imeli dovolj zemlje za kmetijstvo, ali so jedli kot jadranski Eskimi - ribe in sem in tja kaksno rastlinico. Kaksna je mentaliteta teh ljudi, glede na to, da verjetno v starih casih niso imeli dosti stikov s celino. Popravite me, ce se motim. So otocani povezani med sabo ali so lokal patrioti? Kdaj so uvedli sole, kako so sprejemali tuje okupatorje in njihovo stalno menjavo. Je bilo zivljenje za njih nevarno? Kaksna so bila njihova tipicna bivalisca - hise, so imeli kaksen vrt zraven ali ne. So ziveli samo od ribolova, ali so imeli se kaksne druge vire dohodka ali prezivljanja? Skratka, kar veste, prosim napisite, ce se vam da. Bi bilo zanimivo zvedeti kaj vec. In od kje do kje je sploh Dalmacija? Hvala.


Vsak otok ima zgodbo zase, tudi kraji na njih, težko strnem na splošno v eno krajšo predstavitev, morda kasneje, ko bom na času, povem kaj več o posamčinih otokih.


To bi bilo res fino.
porajkel :: 03.08.2018 ob 15:26
Avtor: Yara
Zlasti južno- in srednjedalmatinske otoke pa so najprej naseljevali predvsem Grki, tudi Rimljani, če se ne motim.


To vem, ker so kolonizirali vse, kamor so pripluli ali prikorakali. Ampak hrvatje, zlasti Dalmatinci so genetsko dokazano avtohtono prebivalstvo, ki je ta prostor naseljeval vec kot 20 000 let nazaj. Zato jaz samo ugibam, da so slej ko prej poselili tudi bliznje otoke, Rimljani in Grki pa so sele mnogo kasneje dodali svoje kolonije. Zato se mi zdi smesno brati v Wikiju, kako so Hrvatje prisli na ozemlje v 6. in 7. stoletju.
Cindy :: 03.08.2018 ob 15:31
Moj rod je na otoku Korčula.Super ljudje so to, v Split večina vozijo za pijaco svoje kmetijske pridelke. Ajd res je to, da jih meščani malo postrani gledajo, češ da so malo več od njh, kar sploh ni res.
porajkel :: 03.08.2018 ob 15:33
Avtor: Prekmurec
To je itak vse Srbijjjja


Si vedel, da so Srbi iz severnega dela Srbije genetsko blize Hrvatom, kot Srbom iz preostalega dela Srbije?

Ce mislis, da je vse to Srbija, zakaj mislis tako. Politicne parole me v tej temi ne zanimajo, tudi ne tvoje provokacije, samo tvoje argumentirano osebno mnenje.
porajkel :: 03.08.2018 ob 15:38
Avtor: Cindy
Moj rod je na otoku Korčula.Super ljudje so to, v Split večina vozijo za pijaco svoje kmetijske pridelke. Ajd res je to, da jih meščani malo postrani gledajo, češ da so malo več od njh, kar sploh ni res.


Ves kaj o njihovih obicajih in navadah? Kaj oni mislijo, od kje so prisli njihovi predniki? Kako so ziveli? Kaksne posebnosti? Zanima me iz njihovega vidika, to je iz vidika otocanov, ne solski standard. Mescani na druge povecini gledajo zviska.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.