PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Fatalno sorodstvo - 4


Nkeichi :: 05.11.2020 ob 16:14
Kaj vec bi bilo fino zvedeti o Frankopanih, omenjenih v tej temi. Jaz najdem zelo malo. Slovenski vir sem nasla samo en in pravi, da je ime varianta imena Frangipani. Ti naj bi izhajali iz rRima. V anglescini Frankopanov ne najdem, tudi pri Frangipanih, za katere imajo vec razlicnih crkovanj, ni. Je pa omenjena ena druzina s Krka, ki naj bi prevzela to ime z dovoljenjem papeza.


Enjoy.

Krski knezi Frankopani
leskova mast :: 05.11.2020 ob 17:08
O, hvala obema. Ta prvo, v anglescini se prav cudno bere, verjetno je direkten prevod iz hrvascine. Se pravi, da so res bili s Krka. Malo sem ze uspela prebrati, veliko se ostaja. Hvala.
leskova mast :: 05.11.2020 ob 17:27
Presnet nazaj, ze na zacetku se mi je zataknilo. Namrec, berem oba linka vzporedno in v enem pise, da je Bela III dal obcino in grad Modrus Frankopanom, v drugem pa, da Bela IV. In en link postavlja transakcijo v 12. stoletje, drugi v 13. stoletje.
Mici :: 05.11.2020 ob 17:35
https://en.wikipedia.org/wiki/Tr%C5%BEan_Castle_in_Modru%C5%A1
(Bela II. mora biti glede na letnico in link napaka)
leskova mast :: 05.11.2020 ob 17:39
Mici, ta tvoj zadnji link potegne z Nkeichinim linkom, ne s tvojim prvim. Sama sem ze tudi pogledala Modrus. Kdove, kaj je bilo res.
Mici :: 05.11.2020 ob 17:47
Ja. Pa saj veš da sem ena izmed tistih, ki kar zaupam vikici.
Mici :: 09.12.2020 ob 14:47
Avtor: Dojenček
Rudolf II
Sijajen dečko. Avstrijci se na vso moč ( kdo bi jim zameril ), trudijo prekriti njegovo spolno usmerjenost, spogledovanje s protestantizmom, calvinizmom in Bog nas varji, husitskim revolucionarnem gibanjem in judovstvom, ter zanimanje za alkimijo in okultizem in podobne reči, ki se ne skladajo z željeno podobo konzervativne Habsburške strogo rimo-katoliške dinastije, ki naj bi bila za zgled podložnikom . Dobri, stari Rudolf si je ustvaril zavidanja vredno kolosalno zbirko erotičnih slik, ki bi jih danes razglasili za pornografijo (žal je večino teh imenitnih del zažgal njegov naslednik, ponižni čeljustnik bratranec Ferdinand II ( še pride na vrsto )). Dvor je z dolgočasnega, bogaboječega Dunaja preselil v prelepo, svobodomiselno Prago. Obdal se je z voljnimi dekleti, seveda tudi fanti, umetniki, alkimisti in znanstveniki ( med drugimi s Keplerjem). Le ubogo zaročenko Izabelo Klaro Evgenijo (ki so jo podtaknili božjemu služabniku z veleposestniškim apetitom Albrechtu VII v zakon brez seksa) je 18 dolgih let pustil čakati, ko pa so jo omožili z njegovim bratom, pa je dvorjane razveselil z apokaliptičnim izbruhom besa. Ljubil je svojega komornega strežnika, nazadnje ga je poročil z eno izmed voljnih deklet. Imel je nekaj mladičev, ki jih je sicer priznal, niso pa bili člani visokega plemstva. Leta 1612 so ga razglasili za neprištevnega in ga vrgli s trona. Kmalu za tem je preminil.https://www.rtvslo.si/kultura/dediscina/rudolf-ii-izrazit-posebnez-brez-posnemovalca-v-celotni-dinastiji/544864
WiCkEd WiTcH :: 10.12.2020 ob 18:08
Je te teme konec?:(
Dojenček :: 12.12.2020 ob 10:36
Je te teme konec?:(


Ne. Še do polovice nismo prišli.
Počasi se daleč pride .
Dojenček :: 19.11.2021 ob 23:39
Jooooj, sem se spomnila na to nesrečno temo, ki je utonila v pozabo, ko sem v Leljevih Gostilnah omenila presvitlega Ferdinanda III in vidim, da smo tu končali z njegovim očetom Ferdinandom II. Naključje ali usoda?

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.