PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Beremo... - 36


leskova mast :: 06.04.2021 ob 20:52
Nas so ucili, da zato, ker so jedli iz loncenih skled z visoko vsebnostjo svinca.
Pravi problem je bil, da so se prevec razpredli in je zacelo zmanjkovati denarja za kontrolo vseh okupiranih ozemelj. To je tudi namig za naprej.
Kinnniy :: 08.04.2021 ob 14:52
Vlasta Nussdorfer - Nekaj vam želim povedati - biografija.

Jaz sem to gospo vedno jemala z rezervo. Njen govor, finoča in neke bla bla...... Bivša tožilka in varuhinja človek. pravic.

Ko pa bereš knjigo, samo dol padeš. Kaj vse je dala skozi. Kakšna energija. Vsem priporočam branje. Od zdaj naprej jo spoštujem!
bb :: 08.04.2021 ob 20:43
A res? Meni je se zdi, da mora vedno imeti neko funkcijo, da če je ni, si jo mora nujno urediti, pa da nima stika z realnostjo. Od začetka mi je bila pa fajn, ko je gostovala po raznih oddajah, na koncu se mi pa ni več zdela avtentična, kao finoča in high society.
leskova mast :: 08.04.2021 ob 23:37
Avtor: Mici
Ker brezposelni ne plačajo članarine.


Pri nas je zdaj zastonj za vse. Pred tem je bilo tako, da si placal precej manj, ce si placeval davke na nepremicnino v isti obcini, kjer je stala knjiznica, ker so se knjiznice delno financirale iz davkov na nepremicnine.
Yara :: 09.04.2021 ob 10:21
Avtor: Mačka
Jaz sem gorenjka, se švercam na dijaško članarino, ne vem kolk pride članarina, ampak ni tolk da se švercam, ampak njegovo kartico imam zmer v denarnic, ker mu hodim spotoma iskat, ko grem iz službe, pol pa ko sem že tam, izkoristim.


LOL, jaz se švercam še na osnovnošolsko Sicer pa z zamudninami kar dobro napolnim knjižnični proračun Zagvišno za 2 celoletni članarini za odrasle v enem letu..

Sem se 2 dni pred zaprtjem oborožila s knjigami, ta teden sem prebrala:

- Tess Gerritsen: Klub Mefisto
- Sue Townsend: Jadran Krt - Leta ponižnosti

Za naprej imam:
- Tess Gerritsen: Izginule
- Richard Swartz: Room service
- Rose Tremain: Trenutek odločitve

Od revij si rada izposojam Radar in Spiko, za trič-trač mi ni.
WiCkEd WiTcH :: 09.04.2021 ob 15:01
Avtor: Mačka
No ena taka ki ni glih primerna ob teli uri za brat.
Daniel Cole: Lutka iz cunj.

Eno truplo, šest žrtev...najdeno je truplo, sestavljeno in sesito iz kosov sestih razcetverjenih zrtev, mediji ga poimenujejo Lutka iz cunj. Morilec pretrese javnost in policijo, ko medijem posreduje seznam naslednjih sestih zrtev in datumov kdaj bodo umrli...na seznamu je tud en preiskovalec...

Hudo briljanten triler.

Tole sem prebrala pred leti. Meni se je zdelo takotako. Konca se ne spomnim dobro, zato ti ne morem pomagati. Imaš pa nadaljevanje Obešenec pa ti bo mogoče potem, ko to prebereš bolj jasno...
WiCkEd WiTcH :: 09.04.2021 ob 15:03
Pri nas je članarina za zaposlene 15 evrov, za ostale brezplačno. Enkrat semmponesreči rezervirala "odraslo" knjigo na osnovnošolsko kartico pa me je knjižničarka opozorila, da tako ne gre, da moram dati na svojo.
Tudi jaz od revij berem samo Radar. Trače pa samo pri frizerki. No, sem jih, ko se je še dalo.
Mačka :: 09.04.2021 ob 15:10
Avtor: Mačka
No ena taka ki ni glih primerna ob teli uri za brat.
Daniel Cole: Lutka iz cunj.

Eno truplo, šest žrtev...najdeno je truplo, sestavljeno in sesito iz kosov sestih razcetverjenih zrtev, mediji ga poimenujejo Lutka iz cunj. Morilec pretrese javnost in policijo, ko medijem posreduje seznam naslednjih sestih zrtev in datumov kdaj bodo umrli...na seznamu je tud en preiskovalec...

Hudo briljanten triler.

Tole sem prebrala pred leti. Meni se je zdelo takotako. Konca se ne spomnim dobro, zato ti ne morem pomagati. Imaš pa nadaljevanje Obešenec pa ti bo mogoče potem, ko to prebereš bolj jasno...


Ok, si grem rezervirat še to.


Une ta babje so mi tko mal za srednješolke za brat, neki se trudim med dežurstvom brat.
WiCkEd WiTcH :: 09.04.2021 ob 15:13
V tem času sem prebrala:
Camilla Läckberg: Kamnosek, Tujka
Claire Mackintosh: Izpustila sem te
Michael Katz Krefeld: Pogrešan
Adam Makos, Larry Alexander: Višji klic
Tadej Golob: Virus
Richard Matheson: Jaz sem legenda
Christine Mangan: Noč nad Tangerjem
Daphne du Maurier: Rebeka
Karen M. McManus: Dva lahko ohranita skrivnost
Nicholas Sparks: Z vsakim dihom
Izpoved iz harema
Antti Tuomainen: Mož, ki je umrl
Andrew Mayne: Naravoslovec, Pod lupo
Claire McGowan: Kaj si storil
Megan Miranda: Popolna neznanka
Alex Michaelides: Tiha pacientka

Najbolj priporočam Višji klic, Rebeko, Kaj si storil in Izpustila sem te.
WiCkEd WiTcH :: 09.04.2021 ob 15:32
Zadnja, ki sem jo prebrala:

Rudi Mlinar: Leški knapi

Mlinar je napisal doživeto pričevanje o življenju rudarjev v majhni koroški vasici Leše. Omejil se je na obdobje med koncem 19. stol. in do začetka 2. svetovne vojne, ko so rudnik premoga po dolgem životarjenju zaprli.

Odpri sliko ➜

Leše so bile knapovska vasica, prebivalci so se v ogromni meri zanašali na zaslužek od dela v njem. V njem je delala večina moških, ženske so s pranjem premoga želele izboljšati finančni položaj družine, tudi otroci so hitro začeli pomagati. A slabo gospodarjenje, pohlepni lastniki in preveč posrednikov je knapom prineslo le boren zaslužek, za izboljšanje življenskih pogojev pa so morali večkrat tudi stavkati.
Beremo o resničnih ljudeh, njihovem boju za preživetje, kljubovanje lakoti in boleznim, a tudi o ljubezni, ustanovitvi orkestrov in dramskih skupin. Mlinar se je v veliki meri zanašal na pričevanja potomcev oseb v knjigi, prebiranje časopisnih člankov in ostalih arhivskih dokumentov.

Leše

Odpri sliko ➜
Frančiškov rov, odprt sredi 19. stol.
leskova mast :: 09.04.2021 ob 17:06
Zate bo knjig zmanjkalo. Ce jih toliko preberes, jih samo preletis ali beres temeljito. Koliko si zapomnis?

Ce bos prebrala kaksno knjigo tudi o idrijskem rudniku in rudarjih, bi me zelo zanimalo.

Jaz zacenjam Prey od Michaela Chrichtona. Zanimiva tematika, ki spet ravno sodi v trenutno situacijo. Mikrobiologi, genetiki in racunalnicarji s skupnimi mocmi prvic uspesno izdelajo nano kreaturo, ki bo vseh kriterijih ustreza zivemu bitju, saj se samo replicira. Prvi uporaben product je kamera. Med demonstracijo proizvoda potencialnim kupcem z injekcijo vbrizgnejo prostovoljcu roj milijona nano kamer, ki snemajo dogajanje v njegovem ozilju, srcu in drugje. Obeta se zanimivo branje.
Knjiga je izsla pred 19 leti. V uvodu citira 2 raziskovalca nanotehnologije iz resnicnega sveta in mocna proponenta umetnega zivljenja,danes bi verjetno rekli umetne inteligence, Doyna Farmerja in Aletto Belin. Citat je iz leta 1992.

V 50 do 100 letih se bo verjetno razvil nov razred organizmov. Ti organizmi bodo umetni, v smislu, da jih bo na zacetku oblikoval clovek. Vendar, ti organizmi se bodo reproducirali in "razvijali" v obliko, ki bo drugacna od njihove prvotne oblike; ti organizmi bodo "zivi" po vsaki smiselni definiciji te besede. . . Tempo... bo ekstremno hiter... Vpliv na clovestvo in biosfero (vsa rastline in zivali) bo lahko ogromen, vecji kot od industrijske revolucije, atomskega orozja ali onesnazenja okolja. Zdaj moramo podvzeti korake, da oblikujemo nastanek umetnih organizmov.

Besede v narekovajih in pikice so v knjigi.
WiCkEd WiTcH :: 13.04.2021 ob 10:12
Ne vem, kako naj odgovorim... Berem v večini take knjige, ki nimajo težkega besedišča in nimajo povedi dolgih po stran, da se vmes izgubiš. Takih ni težko hitro brati. V spominu mi v večini kar vse ostanejo, nekatere bolj, druge manj. In tiste, ki sem si jih bolj zapomnila, nisem nič počasneje brala.

Ne poznam nobene knjige o idrijskem rudniku, lahko mi pa kdo kakšno priporoči. Sem pa v lokalni knjigobežnici (ali kako se jim reče?) dobila knjigo o welških rudarjih. In to le kak dan po tem, ko sem leške rudarje prebrala. Očitno mi je namenjena.:)

Uf, Crichtona sem pred leti tudi veliko brala.:) Prey pri nas ni preveden, ga bom pa v angleščini vzela, hvala.:)
WiCkEd WiTcH :: 13.04.2021 ob 10:43
Camilla Läckberg: Neznanka

Peti del...

Odpri sliko ➜

Tokrat je Erica veliko bolj vpeta v dogajanje kot v prejšnjih delih, z izjemo prvega. Prvi razlog je v tem, da je ponovno začela delati, torej se posvečati pisanju in je Patrik zdaj na očetovskem dopustu. Drugi pa je, da je na koncu zadnje knjige med maminimi stvarmi našla okrvavljeno otroško oblekico in nacistično medaljo. Njeno raziskovanje mamine preteklosti pa se tesno prepleta s kriminalistično preiskavo. Umorjen je bil namreč moški, komur je Erika odnesla medaljo, da bi o njej izvedela več.
Dogodki med drugo svetovno vojno so močno povezani z dogodki v sedanjosti in tam se tudi skriva pojasnilo. Ne samo o morilcu v sedanjosti, ampak tudi o značaju Erikine mame.

Dobra kriminalka, me pa z vsako knjigo bolj moti občasen občutek, da berem oz. gledam neko slabo komedijo na odru. Pretirano igranje je sploh zelo opazno v odnosu podrejenih policistov do njihovega šefa. Je pa vsaj on z vsako knjigo bolj simpatičen, čeprav se mi je to zdelo čisto nemogoče, ko sem ga prvič "spoznala".
WiCkEd WiTcH :: 13.04.2021 ob 10:44
Mindy Mejia: Vse, kar hočeš, da sem

Odpri sliko ➜

Že takoj na prvih straneh knjige najdejo truplo mlade ženske. Kmalu se izkaže, da je to Hattie, hčerka šerifovega najboljšega prijatelja, dijakinja zadnjega letnika, obetajoča igralka in nenazadnje dekle, ki si želi pobegniti iz malega mesta.
Knjiga je razdeljena na poglavja, v katerih svojo zgodbo prvoosebno pripovedujejo trije, ki so vanjo najbolj vpeti. Šerif Del raziskuje njen umor. Hattie pa zgodbo začne konec poletja pred zadnjim letnikom, prav tako tudi Peter, njen učitelj in režiser pri šolski predstavi.
Že sam naslov knjige namiguje, da je Hattie igralka tudi v resničnem življenju. Svoje obnašanje prilagaja osebi, s katero je v interakciji. Za starše je najboljša hči, za učitelje najboljša učenka, za najboljšo prijateljico pa... no, najboljša prijateljica. V knjigi je njen kameleonski odnos večkrat ne samo omenjen, ampak precej neposredno opisan. Škoda, ker mi je to morala povedati knjiga, nisem pa sama tega opazila pri Hattie. In kljub temu da se ve, da bo glavna junakinja umrla (poiskati bo treba le še morilca), nisem s strahom pričakovala umora. Dobesedno vseeno mi je bilo zanjo. Enako velja za Dela, ker ga v knjigi skoraj ne spoznamo pa čeprav je tretjino knjige on "glavni". Najbolj mi je prirasel k srcu Peter pa čeprav ima ogromno (neodpustljivih) napak. On je tisti, za katerega me je proti koncu skrbelo, kaj mu bo prinesla prihodnost. Za nameček sem celo imela občutek, da je bilo napisano tako, kot da si je Hattie zaslužila, kar jo je doletelo. Pa ne vem, če je bil to namen avtorice.
WiCkEd WiTcH :: 18.04.2021 ob 12:39
Clare Mackintosh: Tvoja zadnja laž

Odpri sliko ➜

Danes je obletnica smrti Annine mame. Točno leto nazaj je njena mama skočila v smrt s klifa. Samomor je storila na enak način, kot ga je storil njen mož le nekaj mesecev prej. Anna je tako le v nekaj mesecih izgubila oba starša, spoznala terapevta in z njim zanosila. Danes je obletnica smrti Annine mame, Anna skupaj s partnerjem in hčerko živi v hiši, ki jo je podedovala po starših, v nabiralniku pa najde pismo, ki ji sporoča, da samomor(a) mogoče le nista le to, kar se zdita.

Zelo dober triler, z več preobrati. Ko že misliš, da veš, kaj se je v resnici zgodilo, te knjiga ponovno preseneti.
WiCkEd WiTcH :: 18.04.2021 ob 15:08
Avtor: Mačka
No ena taka ki ni glih primerna ob teli uri za brat.
Daniel Cole: Lutka iz cunj.

Eno truplo, šest žrtev...najdeno je truplo, sestavljeno in sesito iz kosov sestih razcetverjenih zrtev, mediji ga poimenujejo Lutka iz cunj. Morilec pretrese javnost in policijo, ko medijem posreduje seznam naslednjih sestih zrtev in datumov kdaj bodo umrli...na seznamu je tud en preiskovalec...

Hudo briljanten triler.

Tole sem prebrala pred leti. Meni se je zdelo takotako. Konca se ne spomnim dobro, zato ti ne morem pomagati. Imaš pa nadaljevanje Obešenec pa ti bo mogoče potem, ko to prebereš bolj jasno...

Ravno je izšel še zadnji del trilogije Končnica.
Mačka :: 18.04.2021 ob 17:21
Jaz pa berem trilogijo Mona Kasten: Reši me, Reši se in Reši naju.

Mal tko taka. Revna punca na bogati šoli s stipendijo in sin bogatasev...bom še vidla kam me pripelje. Vzela sem na blef, ker pri nas še ne smeš hodit po knjižnic in si sam nabirat, samo do ene police imaš dovoljenje, pol pa je, kar je.
Kinnniy :: 22.04.2021 ob 20:51
NALIN SVET - kdo je napisal, si ne zapomnim niti ni pomembno. (okej Dean Nicholson)
Pač en frajer, ki je šel s kolesom po svetu. In nekje na skalnati poti (v Bosni) zasliši cvilež. Najprej je mislim, da mu šteka kolo, bremze..... potem pa zagleda mini mačkico. SREDI NIČESAR. Ko jo po premisleku vzame v roke, je čutil vsako koščico uboge živalice. Mački - ime ji je dal NALI, da nekaj hrane - jo ni normalno pojedla....... pogoltnila jo je.
Potem ji pripravi posteljico v eni torbi in....bi šibala dalje. Pa je muca skočila iz torbe, splezala po roki Deana in se mu zakopala za ovratnik.

In bil je pečen ta frajerski kolesar, odločen, da s to živalco preživita vse. ,
Nisem še prebrala do konca ..... se pa brere uhuhu.
Kinnniy :: 04.05.2021 ob 15:50
V ISKANJU SVOBODE
Harry in Meghan - snovanje sodobne kraljeve družine

Je pa naporno življenje kraljevičev in princes. Nam navadnim smrtnikom se zdi njihov lajf sanjski. Pa ni. Imaš svoje urade, naloge, kuharje, gospodinje, sobarice, frizerke, dohtarje, varuške..... NIHČE od njih ni tvoj prijatelj. So uslužbenci, ki jim 'klinac palac' kaj zaupaš.
Da ne omenjamo hierarhije in protokola.

(Nekaj podobnega kot naša sela, kjer sosedi vedo več kot ti, Ne moreš mignit iz bajte, da te ne oblajajo.)
Jaz npr. verjamem knjigi 30%. In Meghan sploh ni taka čarovnica, kot jo predstavlja rumeni tisk.

Imajo pa keš in si lahko VSEE privoščijo. Razen da greš zjutraj v pižami, ogrnjena v dolgo jopo po eno pašteto v lidl. Ali pa na železniško postajo na burek.
Da si pa skoz na jahti, plavaš med pisanimi ribcami in koralami......se pa tudi naveličaš.
Kinnniy :: 04.05.2021 ob 16:21
Vsekakor bi pa moral Harrya do potankosti razumet ata Čarls, ki se je po vseh peripetijah zatekel v naročje Kamile in zdaj preživlja srečno starost!

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.