PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Beremo... - 34


Kinnniy :: 06.02.2021 ob 21:47
Avtor: Kinnniy
Prišla mi je v roke knjiga RADKA POLIČA Rac/a. To se pa bere..... ! Kwa ima Človek spomin, kako je pozitiven, kako neverjeten.....

Nepisal je knjigo...... fuuuul debelo. Jaz sem zdaj na strani 76. Komaj čakam večer, da zaležem in berem naprej!

Pa vedno sem imela tega tipa za enega prepotentnega. Kakšna napaka. Hvalla vsem (Cavazzi st,. Mileni, Jovanoviću....... da so napisali knjige.


Me je pa konec knjige čist čist razsul! Kako bolan je bil.... pa so ga poslali na bus... pa v čakalnico....... pa komaj dihal.

HVALA 100X KER SO...... kaj vse so doživeli v Yugoslaviji. ....... Danes pa ... no zdaj se ukvarjamo s pohotnostjo proksov!

Hvaka MIA - ker to je povsod! Tudi v Policiji. In s svojo izpostavljenostjo je zabremzala vse pohotne starce na položajih.
WiCkEd WiTcH :: 12.02.2021 ob 13:01
Stephen King: Pomlad, poletje, jesen in smrt

Zbirka štirih zgodb, malo bolj neobičajne za Stephena Kinga. Tudi z originalnim naslovom Different Seasons nam sporoča, da se je malenkost oddaljil od svojega običajnega žanra. Knjiga je posebna tudi zato, ker so po njej posneli kar tri filme.

Odpri sliko ➜

Pomladna se imenuje Rita Hayworth in kaznilnica odrešitve, po kateri so posneli menda najboljši film Kaznilnica odrešitve.
Sama zgodba je precej kratka, le malo več kot sto strani ima. Ampak je prav mojstrsko vanjo vključil vse pomembno, ničesar ni preveč in elegantno zaključil. Večkrat imam težave s kratkimi, krajšimi zgodbami, ker se mi vedno zdi, da nekaj manjka in / ali je konec prehiter. Ne, tukaj je vse popolno.
Ne vem, če bi sploh pisala o vsebini, ker se mi zdi zgodba precej poznana... Na kratko pa: o Andyju, ki je pristal v zaporu Shawshank zaradi umora žene in njenega ljubimca.


Poletna je Vzoren učenec, po kateri je bil posnet istoimenski film. Ta je daljša, z dobrimi dvestotimi stranmi.
Najstnik Todd ugotovi, da je njegov ostareli sosed Kurt Dussander bivši nacistični paznik. V zameno za svoj molk prisili Kurta, da mu pripoveduje o svojih dejanjih med vojno in bolj kot so zgodbe krvave, bolj so Toddu všeč. Kurtu sprva to ni všeč, kasneje pa začne uživati. Oba začneta uživati v grozotah, tako zelo, da jih preneseta še v sedanjost. In če je imel na začetku Todd starca v pesti, se kmalu tehtnica prevesi.


Jesenska zgodba bi prav lahko bila poletna, ker se dogaja proti koncu žgočega poletja. Štirje mladi fantje izvedo, da nekaj kilometrov stran ob železniških tirih leži truplo njihovega vrstnika, ki je že nekaj tednov pogrešan. Odločijo se, da se kar peš odpravijo proti njemu, najdbo prijavijo policiji in postanejo (vsaj za kratek čas) junaki. Pripoveduje eden izmed prijateljev, zdaj že odrasel mož, pisatelj. (Isti motivi se kar dostikrat pojavijo v Kingovih knjigah, niso pa nikoli dolgočasni ali ponavljajoči. Včasih imaš občutek, da govori o nekem vzporednem temačnem svetu, ker se včasih zgodbe tako zelo navezujejo ena na drugo.) Opisuje njihovo prijateljstvo in mučno, dolgo pot, polno preizkušenj.
Tudi po tej zgodbi je bil posnet film, z naslovom Ostani z menoj.


In še zadnja Tehnika pravilnega dihanja, ki se dogaja v predbožičnem času, ni pa prav nič praznična. In edina iz knjige, po kateri še ni bil posnet film.
Starejši možakar nam pripoveduje, kako se je včlanil (čeprav ne ravno včlanil) v klub (ki ni ravno klub). Težko se najde boljše besede za opis. Nekega dne ga nadrejeni povabi, naj se mu zvečer kot gost pridruži. Odideta v neko hišo, kamor prihajajo gospodje, tam preživljajo prosti čas in si pripovedujejo zgodbe. Prav osupljivo nezlovešče za Kinga, kajne? Mogoče ozadje hiše, dogodke v njej in predmete, ki ne izhajajo iz česarkoli že znanega, opiše v kateri drugi knjigi. Snovi je dovolj.
To pa je le ozadje. Narator nam pove, da je eden izmed članov (ki ni član) malo pred božičem povedal zgodbo. Zgodbo o ženski, ki je zanosila v času, ko ni bilo primerno imeti otroka neporočen, a se kljub vsemu odloči, da bo otroka obdržala. Na božični večer se porod začne in takrat resnično naredi vse, da bi njen otrok ostal živ.
WiCkEd WiTcH :: 12.02.2021 ob 13:02
Michael Robotham: Ubij se zame

Odpri sliko ➜

Najstnico Sienno najdejo popolnoma okrvavljeno, v njeni sobi pa ubitega njenega očeta. Vse kaže na to, da ga je ubila. Tudi motiv hitro postane znan: oče naj bi jo dolga leta zlorabljal. Pred njo pa tudi njeno sestro, a le do brutalnega napada, ki jo je pustil hromo. Napadalca so zaprli, zaslužen za zaprtje pa je tudi Joe, oče Siennine najboljše prijateljice, ki je v preteklosti tudi doživela ugrabitev in mučenje. Kar precej strašnih dogodkov v nekaj letih za podeželje... Avtor ni mogel česa pustiti še za kakšno drugo knjigo?
Preiskavi umora Sienninega očeta se pridruži Joe, profesor in psiholog. Med drugim odkrije tudi, da pedofil ni bil samo Siennin oče, ampak tudi priljubljeni učitelj na njeni šoli. Ko ima hudič mlade... Kasneje ugotovimo tudi, da sojenje rasističnim morilcem, kjer Joeva (bivša) žena dela kot tolmačka, ni le postranska zgodba, ampak je del razrešitve prvotnega umora.
Aha, ne pozabimo še kančka romantike. Očitno je avtor v to knjigo res želel vključiti vse... Knjiga je sicer kar ok, zaključek super, ko poveže vse niti, ki so se nabrale skozi zgodbo, je bilo pa po mojem mnenju vsega preveč...
WiCkEd WiTcH :: 18.02.2021 ob 19:55
Stephen King: 11/22/63

Odpri sliko ➜

Kaj bi naredili, če bi se lahko vrnili v preteklost in jo spremenili? Bi jo in bi kaj pomislili na posledice?

Učitelju Jakeu prijatelj Al pove, da je v njegovi okrepčevalnici rabbit hole, portal, ki te popelje v preteklost. A na točno določeno uro in dan v letu 1958. Potrebno je nekaj prepričevanja in dokazovanja, a končno Jake le verjame. Celo sam sebi dokaže, da se prihodnost lahko spremeni, ko reši življenje družini svojega študenta. Njegov oče jih je ravno v tistem letu vse pobil, njega pa pohabil. Kaj bi bil boljši dokaz, da resnično lahko izboljšaš prihodnost?
In ko se vrneš iz preteklosti, si v prihodnosti manjkal le dve minuti. Le hiter skok nazaj in je vse bolje. Pa je res? Kaj če preteklost noče biti spremenjena?

In še pomen datuma na naslovnici. To je dan, ko je bil ubit John F. Kennedy. Al si je zamislil, da bi se vrnil v preteklost, počakal nekaj let, se resnično prepričal, da je za atentatom res Harvey Lee Oswald in samo on ter nato preprečil usodno streljanje. Na vsak način. Hladne vojne bo konec, ne bo vojne v Vietnamu, rešenih bo na milijone življenj... A je Al med svojo misijo hudo zbolel, zato je Jaku naložil to nalogo. Le nekaj let svojega časa za višje dobro. In najboljši del, če ti spodleti, se lahko takoj vrneš nazaj v prihodnost, greš spet v leto 1958 pa je vse po starem. Ista ura, isti dan, isto leto. Popolna ponastavitev. Menda.

Po knjigi je bila posneta tudi mini serija z Jamesom Francom v glavni vlogi.

Pa da se še pohvalim. Knjiga ima več kot 700 strani. In je v angleščini!:)
WiCkEd WiTcH :: 18.02.2021 ob 19:56
Fredrik Backman: Tu je bila Britt-Marie

Odpri sliko ➜

Backman je napisal tudi Mož z imenom Ove in Babica vas pozdravlja in se opravičuje. V zadnji nastopa tudi na prvi pogled malenkost zmešana babnica, v Tu je bila Britt-Marie pa se njena zgodba nadaljuje.
Britt-Marie (in ne samo Britt, ker jo je tako klicala le sestra) ima rada red. In čistočo. In omikane ljudi. In pribor v predalu v natančno določenem zaporedju. In sodo bikarbono. Ker z njo očistiš vse. In točno določeno znamko čistila za steklo. Saj nismo barbari, da bi lahko uporabili kateregakoli. Britt-Marie nima nič proti tistim, ki ne sledijo njenim pravilom, saj ni kritikarska in polna predsodkov. To pa že ne. Ampak nekega reda se je pač treba držati.
Britt-Marie je po dolgih desetletjih sama. Nihče je ne potrebuje, je brez moža in brez službe. Vsaj za zadnjo točko na svojem seznamu lahko poskrbi. Po dolgem prigovarjanju gospe na zavodu za zaposlovanje, dobi začasno službo kot hišnica v malem, zapuščenem mestu Borg. Zanjo pa je tam dela na pretek. In čeprav o nogometu ve le malo več kot to, da se ga igra z žogo, postane še celo nogometna trenerka.

Slog pisanja je zelo podoben kot v Ovejevi knjigi, Britt-Marie pa deluje kot njegova sorodnica. In oba na začetku delujeta kot zoprniji, pod površjem pa se skriva njuno mehko srce. Na koncu knjige za Borg res lahko rečemo "tu je bila Britt-Marie".
Kinnniy :: 22.02.2021 ob 18:01
Edo Posega - kriminalistični spomini.
Posega je (upokojen) uspešen kriminalist, ki je delal na krvnih deliktih. Skupaj z Brankom Gradišnikom sta napisala........ top knjigo. (zame)
Skoraj strokovna je, kogar zanimajo raziskovanja umorov, družinskih tragedij... v našem 'domačem+ okolju.

Meni je všečen, ker je danes precej drugače. Normalno, ker v njegovih časih še ni bilo take tehnike, usposobljenosti... 3/4 manj zajebancije okoli pravic osumljenca... čeprav so imeli določene taktike boljše kot danes.
Dečko je bil prva liga!

Priporočam v branje, ker so omenjeni najhujši primeri kaznivih dejanj .... od Trobca naprej in nazaj.

Kljub vsem hudim tragedijam, je zame še vedno največji stvor Boštjan Koprivnikar. Upam, da ta pošast ne pride na prostost!
Mici :: 22.02.2021 ob 18:17
To je tisti umor iz litijskega moto kluba, za katerega so vsi vedeli kdo je krivec, pa pet let ni nihče črhnil? Ni ubil še enega moškega?
Kinnniy :: 22.02.2021 ob 18:42
Avtor: Mici
To je tisti umor iz litijskega moto kluba, za katerega so vsi vedeli kdo je krivec, pa pet let ni nihče črhnil? Ni ubil še enega moškega?


Ja. Ko vidiš ta njegov leden pogled......... pa tip ni vreden, da živi!

Vsem drugim najdejš 'za mišjo dlako' razumevanja..... čisto vsakomur. Temu tipu NIČ!
Mici :: 22.02.2021 ob 18:53
Se spomnim, ja, kaj so delali z ubogo punco. Potem čez nekaj let se je pa izvedelo še za moškega.
leskova mast :: 22.02.2021 ob 19:02
Avtor: Kinnniy
Edo Posega - kriminalistični spomini.
Posega je (upokojen) uspešen kriminalist, ki je delal na krvnih deliktih. Skupaj z Brankom Gradišnikom sta napisala........ top knjigo. (zame)
Skoraj strokovna je, kogar zanimajo raziskovanja umorov, družinskih tragedij... v našem 'domačem+ okolju.

Meni je všečen, ker je danes precej drugače. Normalno, ker v njegovih časih še ni bilo take tehnike, usposobljenosti... 3/4 manj zajebancije okoli pravic osumljenca... čeprav so imeli določene taktike boljše kot danes.
Dečko je bil prva liga!

Priporočam v branje, ker so omenjeni najhujši primeri kaznivih dejanj .... od Trobca naprej in nazaj.

Kljub vsem hudim tragedijam, je zame še vedno največji stvor Boštjan Koprivnikar. Upam, da ta pošast ne pride na prostost!


Ne bodi prevec naivna. Ko bi vsaj zgoraj omenjeni delal se na kaksnem drugem deliktu.
Kinnniy :: 22.02.2021 ob 19:21
Kar obelodani.
leskova mast :: 22.02.2021 ob 19:47
Ne hvala. Imam prevec izkusenj, da vem, kako bi se koncalo.

Ti pa lahko povem, kako so mediji enkrat prikazali ulov posiljevalca, ki je lovil zenske za Bezigradom. Edo ga je lovil tako, da se je v neoznacenem avtomobilu vozakal po PSTju od Zal proti BS3. Jasno, da mu ni ratalo. Je mislil, da ga bo tip tam na odprtem cakal? Ratalo je eni prisebni obcanki. Ko jo je zacel ogovarjati, se ji je hitro posvetilo, kaksen namen ima in kdo je, ker so se ze sirile govorice o njem. In ker ni bil ravno neki maco tip, ampak pikolino, je bila toliko prisebna, da ga je povabila v svoje stanovanje, in takoj je na skrivaj poklicala policijo, da ga ima pri sebi in naj pridejo ponj. In so prisli, ona ga je v vmesnem casu uspesno zabavala. Mediji so razbobnali ulov kot izredno uspesno delo policije. O zaslugi obcanke ne duha ne sluha, ampak okoliski ljudje so vedeli, kako je bilo.
Kinnniy :: 22.02.2021 ob 23:02
Svašta. Čist lahko je občanka sama prosila/zahtevala, da ne bo izpostavljena v cajtengih. Lahko tudi zaščitena priča!.
(bi ti, bi jaz?)
Upam, da je nekaj pokasirala bejba..... denarno. Ker priznanja so samo pravljica za vnuke.

Okoliški folk pa jasno vse ve......
leskova mast :: 23.02.2021 ob 6:51
Tebi ni cisto jasno, kaj pomeni okoliski folk, a ne. Prosila, da bo zascitena prica, pa da je pokasirala, hahaha Tista bejba ni bila iz tvoje generacije.
Posegati so bad news. in jabolko ne pade dalec od drevesa. Ampak to nima obene zveze s knjigo in ne z zgornjim primerom. Je pa total zamorilo moj dan. Ampak pravijo, da se vse enkrat vrne.
Kinnniy :: 26.02.2021 ob 14:22
Ivan Sivec - Sedem zlomljenih vrtnic

Vsi se verjetno spominjate reklame na TV - 'ne skači v vodo, če nisi prepričan o njeni globini'. In potem je pokazalo v vazi zlomljeno vrtnico s cvetom navzdol.

Poškodba hrbtenice. In si v trenutku para ali tetraplegik.

V knjigi je opisanih 7 zgodb invalidov, ki so uspešni športniki, umetniki (slikarji), imajo urejen dom, družino - so aktivni. Niso vsi dobili poškodbo pri skoku na glavo - eni v prometni nesreči, eni že od rojstva hendikepirani. Med vsemi je samo ena ženska. .
Čisto malo me moti, ker je pisatelj opisal vse 'sanjsko'. Nobenega (osebnega) problema.... nič. Ker če jih imamo MI fizično zdravi, jih imajo toliko več invalidi. Ja pa jasno, če se izpostaviš z imenom, da ne boš obelodanil vse težave....

Zdaj pa k pisatelju. Možakar je napisal 162 knjig. Večina ne prebere niti desetine tega. In to knjige, kjer opisuje življenje in zgodovino naših gradov (kjer moraš kar preštudirati in zbirat info...), to niso pravljice. Življenjepise (Simon Gregorčič ipd.) ..... uf, če bi se tako učili v OŠ, bi verjetno bralo več ljudi.
Pa knjige s kmečko tematiko, humorjem, potovanji...... ni da ni. Vse to in še več poleg redne službe.

Gospod SIVEC - moj poklon! Naj vam zdravje še dolgo služi.
Sunbeam :: 26.02.2021 ob 16:30
Gospod Sivec je napisal ogromno besedil, tudi za Avsenike, Slaka, Henčka, Slapove, Žlindro, Prifarce, Pestnerja in za nešteto slov. skupin..
Mačka :: 26.02.2021 ob 18:48
Jaz ga pa poznam drugač, je imel en od otrok intervju v oš z njim, pa sem ga peljala.
Kinnniy :: 26.02.2021 ob 19:23
Avtor: Mačka
Jaz ga pa poznam drugač, je imel en od otrok intervju v oš z njim, pa sem ga peljala.


In potem? Si rekla JA? Kwa....
Sunbeam :: 26.02.2021 ob 19:37
Avtor: Kinnniy
Avtor: Mačka
Jaz ga pa poznam drugač, je imel en od otrok intervju v oš z njim, pa sem ga peljala.


In potem? Si rekla JA? Kwa....
Misliš, da je tako zgubljena kot ti, da (skoraj, naj ti bo, ker imaš vijolično ) vsakemu reče JA.
Mačka :: 26.02.2021 ob 20:12
Joooj no kinny, kam to tebe odnese...

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.