PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Beremo... - 31


WiCkEd WiTcH :: 28.12.2020 ob 17:12
Fredrik Backman: Babica vas pozdravlja in se opravičuje

Odpri sliko ➜

Sedemletna, skoraj osemletna Elsa je drugačna. Pa to ni nič slabega, samo nekateri tega ne razumejo. Obožuje Harryja Potterja (kot je videti po njenem šalu na sliki), pravzaprav kar vse superjunake in ve, zahvaljujoč Wikipedii, veliko več stvari, kot jih ve običajen sedem, skoraj osemletnik. Njena najboljša prijateljica pa je njena babica, ki pa je še bolj drugačna kot Elsa, verjeli ali ne. Nekateri bi morda rekli čudaška. Skupaj pa se odpravljata v domišljijsko deželo, kjer živijo med najbolj običajnimi princese in zmaji ter še kopica drugih manj običajnih pravljičnih bitij, ki si jih babica izmišljuje. Ko pa babica nepričakovano umre, Elsa ugotovi, da mogoče pravljični svet le ni tako neresničen.

Pa da ne bo kdo mislil, da je to knjiga za otroke. Ne in to kljub otroški glavni junakinji, ki je sicer precej zrela za svoja leta, in obilju zgodbic iz dežele Skorajbuden.

Fredrik Backman je napisal tudi knjigo Mož z imenom Ove (sem pisala o njej kakšno stran nazaj).
WiCkEd WiTcH :: 28.12.2020 ob 17:13
Sebastian Fitzek: Darilo

Odpri sliko ➜

Milan v mimoidočem avtu na zadnjem sedežu opazi objokano in prestrašeno dekle, ki v rokah drži list papirja z napisom. Verjetno gre za klic na pomoč, a Milan napisa ne more prebrati, ker je zaradi poškodbe nepismen. Njegovi možgani begajočih vijug in črt niso sposobni pretvoriti v smiselne besede. Klju temu pa se Milan zapodi za avtom, da bi dekletu pomagal.

Spet mojstrsko zavita knjiga, ki te s preobrati vse do konca knjige drži v napetosti. Tako zelo, da me je proti koncu knjige presenetilo, da je bil Milan v prvem poglavju v zaporu, kjer krvaveč celotno zgodbo pripoveduje zaporniškemu mafijskemu šefu.
WiCkEd WiTcH :: 31.12.2020 ob 15:19
Robert Dugoni: Njen zadnji dih

V prvem delu Sestrin grob je Tracy preiskovala smrt svoje sestre, po tem ko so po dolgih letih našli njeno truplo. Takrat je ob strani pustila drug primer umora. V tej knjigi pa je ponovno vpeta v ta primer, sledijo si umori na podoben način in očitno je na delu serijski morilec.

Odpri sliko ➜

Mučila sem se preko 100 strani. Že nad prvo knjigo nisem bila navdušena, tokrat pa je koncentracija čisto popustila. Izgubila sem se v poplavi imen detektivov in osumljencev, le redki so bili dovolj opisani, da ti ostanejo v spominu. Se mi zdi škoda nadaljevati s knjigo, če se v njej izgubim... Škoda.
WiCkEd WiTcH :: 03.01.2021 ob 15:29
Jakob J. Kenda: Apalaška pot

Odpri sliko ➜

Apalaška pot, dolga 3500 km skozi 14 zveznih držav na vzhodu ZDA. Kot prvi Slovenec jo je v celoti pred nekaj leti prehodil Jakob J. Kenda in verjetno je še vedno edini.
V potopisni knjigi beremo o njegovih doživetjih na poti. Odločil se je, da bo flip-floper. Začel bo na jugu, se ustavil nekje pri Washingtonu in se srečal z družino. Z njo se bo z avtom odpravil proti najsevernejši točki Apalaške poti in od tam sam nadaljeval proti jugu. Beremo o naravi, o mestih, o prenočevanjih, ljudeh in pravih prijateljih, ki jih je srečal na poti... O tem, kaj je spoznal na poti, kako se je spremenil, kaj bo pogrešal...

Odpri sliko ➜

Hitro beroče branje, zanimivo, čeprav te ne zanimajo ne narava, hribi, taborjenje, Amerika...
WiCkEd WiTcH :: 03.01.2021 ob 15:30
Sophie Hannah: Skrivnost treh četrtin

Odpri sliko ➜

Že tretji del s Herculom Poirotom v glavni vlogi.
Tokrat pa je kar on krivec! Štirje ljudje so prejeli pismo, kjer so bili obtoženi umora, podpisan pa je nihče drug kot sam Poirot. A ni bil on tisti, ki je napisal pisma. Niti ne pozna prejemnikov. Niti žrtve umora, za katero se izkaže, da je bila v bistvu njena smrt nesreča in ne umor. Kaj se dogaja?
Poirotu sive celice jasno ne dajo miru, da se ne bi vtaknil v zadevo in jo preiskal. Nihče mu v bistvu ne bi zameril, če bi nanjo pozabil... Saj se ni zgodil nikakršen umor, poslana pisma pa so samo neslana šala. Kajne?
lelj :: 03.01.2021 ob 15:57
WiCkEd WiTcH :: 04.01.2021 ob 16:39
Adam Kay: Sveta noč, zgaran na moč

Odpri sliko ➜

Adam Kay, bivši zdravnik in zdajšnji komik, je že pred leti napisal knjigo Tole bo bolelo. V njej je zbral prigode, večinoma smešne, ki so se mu zgodile, ko je še prakticiral medicino.
V tej knjigi, veliko krajši kot prejšnja, pa je zbral zgodbe, ki so bile za prvo knjigo preveč pretresljive ali preveč pocukrane. Vsekakor pa humorne.
WiCkEd WiTcH :: 04.01.2021 ob 16:41
Herman Koch: Večerja

Knjigo sem začela brati po precej skopem in nenavadnem priporočilu na tem blogu. Saj si že zaradi teh besed radoveden, kajne? In če še ne upoštevaš navodil in prebereš zadnjo platnico knjige... Ne, ne uniči užitka ob branju. Izdana ni niti desetinka tistega, kar se ima zgoditi v knjigi. Tudi vsa prebrana mnenja o knjigi na internetu ne zaobjamejo vse širine te knjige. To je ena tistih knjig, ki jih moraš čez čas ponovno vzeti v roke in prebrati s svežim pogledom. Mogoče sem še kaj spregledal?

Odpri sliko ➜

Pa da na hitro opišem... Brata se z ženama odpravita na večerjo. Pogovoriti se morajo. Njihova prihodnost, sploh prihodnost njihovih treh najstniških otrok je ogrožena. Vprašanje je, kako jih zaščititi. Oziroma... Jih sploh zaščititi? To dilemo pri opisu knjige sem največkrat zasledila. Pa to v bistvu sploh ni poanta knjige. Resnica je veliko bolj temačna in bolj, ko se približujemo digestivu, bolj nam je to jasno. Napetost in adrenalin naraščata z vsako prebrano stranjo (in to kljub temu, da še vedno sedimo za isto mizo, v isti restavraciji kot na začetku knjige, le kazalci na uri so se malenkost premaknili) do fenomenalnega finiša.
Mačka :: 04.01.2021 ob 17:09
Ww, prec si jo grem rezervirat, tole zadnjo.
Mačka :: 04.01.2021 ob 18:37
Preklete babe ki pridejo v knjiznico klepetat. Za popiz...
WiCkEd WiTcH :: 05.01.2021 ob 14:11
No, pa daj potem povej, kakšna se ti zdi.

Jaz sem pa danes v knjižnici na tazoprno naletela.:(
leskova mast :: 05.01.2021 ob 16:17
Jakob J. Kenda: Apalaška pot

Odpri sliko ➜

Apalaška pot, dolga 3500 km skozi 14 zveznih držav na vzhodu ZDA. Kot prvi Slovenec jo je v celoti pred nekaj leti prehodil Jakob J. Kenda in verjetno je še vedno edini.
V potopisni knjigi beremo o njegovih doživetjih na poti. Odločil se je, da bo flip-floper. Začel bo na jugu, se ustavil nekje pri Washingtonu in se srečal z družino. Z njo se bo z avtom odpravil proti najsevernejši točki Apalaške poti in od tam sam nadaljeval proti jugu. Beremo o naravi, o mestih, o prenočevanjih, ljudeh in pravih prijateljih, ki jih je srečal na poti... O tem, kaj je spoznal na poti, kako se je spremenil, kaj bo pogrešal...

Odpri sliko ➜

Hitro beroče branje, zanimivo, čeprav te ne zanimajo ne narava, hribi, taborjenje, Amerika...


Si kdaj gledala film Deliverance?
vednonesramen :: 05.01.2021 ob 16:56
Zelo dober film, muzika iz filma je postala neverjetno popularna in je še danes
naslov te glasbe: Banjo Duel
Yara :: 05.01.2021 ob 17:07
Avtor: Mačka
Preklete babe ki pridejo v knjiznico klepetat. Za popiz...


Kako to misliš, pridejo klepetat v knižnico, pri nas je omejitev na 5 ljudi v pritličju, torej pri izposojevalnem pultu, drugam tako ne moreš in če bi kavke tam prišle čvekat, menim, da bi varnostnik hitro opravil z njimi.
WiCkEd WiTcH :: 06.01.2021 ob 21:10
Camilla Läckberg: Pridigar

Drugi del serije o Erici Flack. O prvem delu pa kako stran nazaj.

Odpri sliko ➜

No, tokrat je Erica visoko noseča, zato je v tej knjigi bolj na obrobju. Oče njenega otroka Patrick je vodja policistične preiskave. Skupaj s sodelavci, ki so v tej knjigi veliko bolj v ospredju kot v prejšnji, preiskuje nedavni umor mlade ženske, katere truplo je bilo najdeno na vrhu dveh okostij.

Presenetljivo dobro branje.
WiCkEd WiTcH :: 08.01.2021 ob 16:50
E. Lockhart: Bili smo lažnivci

Odpri sliko ➜

Na privatnem otoku poletja preživlja družina Sinclair. Še dobro, da je na začetku knjige zemljevid otoka in družinsko drevo, ker se res lahko hitro izgubiš v poplavi imen. Veliko jih je...
Lažnivci pa so Cadence, njena sestrična Mirren, njen bratranec Johnny in nečak partnerja Johnnyjeve mame Gat. Priznam, ni mi jasno, zakaj so imenovani lažnivci. Ja, sigurno lažejo, kot vsi mladostniki, niso pa noben ekstrem.
Beremo Caddyjino zgodbo, ko opisuje poletja na otoku, druženja z lažnivci in malčki (mlajšimi bratranci in sestričnami), ljubezen do Gata. In nekaj, kar se je zgodilo petnajstega poletja. Nekaj, kar ji je povzročilo travmo in seletivno amnezijo. Dve leti kasneje je Caddy dovolj močna, da spet lahko počitnikuje na otoku. Ampak vse je drugače. Vsi so drugačni. In nihče ji noče povedati, kaj se je zgodilo petnajstega poletja.

Knjiga je sicer namenjena mladostnikom nad 13. letom, ampak bo brez problema zadovoljila tudi starejše bralce.
Na zadnji platnici piše: Preberite ga (roman). In če vas kdo vpraša, kako se konča, se ZLAŽITE.
Mhm, konca resnično nisem pričakovala...
WiCkEd WiTcH :: 08.01.2021 ob 16:54
Marie Kondo: Umetnost pospravljanja

Mojstrica v umetnosti pospravljanja - Konmari metoda. Na YouTubu se dobi kup filmčkov o njej in o njeni metodi pospravljanja.

Odpri sliko ➜

Začetek knjige je bil obetaven. Opisovala je svoje začetke v umetnosti pospravljanja, ki se je začelo že v vrtcu(!) in povedala, da je naredila nešteto napak. Ne obnesejo se vse metode pa čeprav jih še tako promovirajo. Nato pa je izpopolnila Konmari metodo, ki je menda vsestransko uspešna. Hja, delno že, niso pa vsi njeni pristopi primerni za vsa stanovanja.
Recimo... Hudo jo moti, če so nogavice zvite, ker se tako uničuje elastika, kuglice se nekontrolirano zaletavajo med seboj v predalu, posledično so nogavice nesrečne. Bom zamižala na eno oko...
In vsi njeni predlogi za pospravljanja oblek so, naj jih damo ali v predal ali na obešalnik. Hmmm... Jaz se spomnim vsaj še ene možnosti, ki je pri meni najbolj pogost način shranjevanja oblek. Ni vedno najbolj optimalen, je pa najbolj pogost in zaenkrat edini možen.
In še... Shranjevanje VSEH oblačil na očeh. Torej, danes vključno s kopalkami in kratkimi hlačami, poleti pa naj ti bunda pade v oči (v naročje ne, ker moraš imeti lepo pospravljeno), ko odpreš omaro. Bom malo ugibala in rekla, da nas večina nima tako velikih omar, da bi bilo to možno... Tak sistem naj bi bil dober zato, ker tako nimamo možnosti, da bi lahko pozabili na svoje obleke. Ne vem... Ko se bliža poletje, se jaz nekako spomnim, da imam nekje pospravljene kopalke in ne letim takoj v trgovino po nove, ker jih pol leta ni bilo v prvem predalu z desne strani. Bodo pa nadaljnih par mesecev, debele kape in rokavice bom pa poljubila za lahko noč in jih položila k zimskemu spanju. Pa ne smem pozabiti na zahvalo, ker so pozimi opravljali dobro delo in me greli.
Kompliciram jaz ali ona? Obe?

No, pa da ne bo vse tako negativno. Všeč mi je njen pristop pospravljanja po kategorijah, ne po sobah. Torej, pospravi najprej vse obleke in ne spalnice. In da vse predmete ene kategorije položimo predse, se odločimo za vsak predmet posebej, če ga bomo obdržali (sparks joy) in ga šele nato pospravimo.
Mačka :: 09.01.2021 ob 18:59
No, pa daj potem povej, kakšna se ti zdi.

Jaz sem pa danes v knjižnici na tazoprno naletela.:(


Dobra. Sicer se mi je na zacetku vlekla, ker je vse v take podrobnosti napisano, ampak drugace pa, tezko odnehas. In se strinjam, je dilema kaj bi kdo naredil. Ze pri amnio, kaj sele potem
Do kam gre ljubezen.
bb :: 09.01.2021 ob 19:54
Tale ženska in konmari metoda - mislim, vsaka ji čast, da ji je uspelo zasloveti s čim tako neumnim, kot je "umetnost pospravljanja". Svoj čas je bila povsod oglaševana. A vi, ko pospravljate, potrebujete posebna navodila?
WiCkEd WiTcH :: 12.01.2021 ob 19:48
Avtor: Mačka
No, pa daj potem povej, kakšna se ti zdi.

Jaz sem pa danes v knjižnici na tazoprno naletela.:(


Dobra. Sicer se mi je na zacetku vlekla, ker je vse v take podrobnosti napisano, ampak drugace pa, tezko odnehas. In se strinjam, je dilema kaj bi kdo naredil. Ze pri amnio, kaj sele potem
Do kam gre ljubezen.

Mene je pa šokiralo to, da sem pričakovala ravno obratno. Brat, ki govori v prvi osebi, se mi je na začetku zdel zelo prizemljen, z ok družino, brat politik in kelnar z mezinčkom sta mu šla na živce, komu pa ne bi šla s takim spakovanjem... Čisto se poistovetiš s tem bratom... Tak normalen deluje, do tistega incidenta, ko je sin z žogo razbil šipo... Potem je pa vedno huje, sploh z diagnozo, ki je ne poimenuje... Pa katera zadeva se vidi na amniocentozi?
Brat politik pa je na začetku deloval prav ošabno, egocentrično, eno samo spakovanje ga je bilo... Potem pa ugotoviš, da je ta tanormalni v družini in da je on tisti, ki bi naredil "pravo" stvar.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.