PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Beremo... - 23


Kinniy :: 25.07.2020 ob 17:53
Se strinjam z vama, čeprav se prebrala na hitrco.
desiree :: 25.07.2020 ob 17:59
Zimbardo, Ash.......začetki kibernetične psihologije, ki bo upam da kmalu iz profesije izrinila Freudovo psihoanalizo in bo končno nek napredek v psihologij in v obravnavanju ljudi, ki imajo težave na tem področju.
Kinniy :: 25.07.2020 ob 18:28
Berem knjigo MAYDAY, napisal Jože Mušič.

Opisuje nekaj pomorskih nesreč. Ko si na morju, v 'lupini', med 15 metrskimi valovi...daleč od zemlje. In traja in traja po par dni.... ni konca. Si lačen, zmatran, žejen ...in gledaš že sotrpina, kje ga boš zagrizel.
Mimo pluje prekooceanka in te ne opazi. Za znoret!!!
Ni signalov, ne pomagajo svetlobne rakete..... nič.

Opisanih je nekaj zgodb, analiz (domnevnih, ker vsi ne preživijo) Jaz sem naprej prebrala poglavje od Milanke Lange Lipovec. Zakaj ni napisala četrte knjige? Jasno da ne, ker je lahko samo vesela, da je prišla živa domov. In konec ljubezni! Čisti egoizem mora vladat: ona 3 ure za krmilom, on 3 ure. Niti minute ji ni odpustil, čeprav je kuhala, skrbela za suha oblačila in še več.

Pa Jureta Šterka... ta je tudi izzival usodo, šel na morje z ...... kot bi šel s šlaufom po Soči .... in padel z barke v neurju, jasno jo nikoli več ne uloviš in se spraviš gor.

Pa še en mlad par..... neurje.... in sta bedaka šla ne reševalni napihljiv splav (čeprav ni bilo nobene potrebe, da bi zapuščala barko, saj so jo skoraj nepoškodvano našli čez par tednov bog ve kje...) onadva pa tako psihično uničena, da si nista nikoli več opomogla.

Druge zgodbe moram pa še prebrat. Ker to težko preneseš že ko bereš - se mi je potem celo noč sanjalo. ((
Kinniy :: 25.07.2020 ob 18:36
MAYDAY pa pomeni isto kot S O S. Klic na pomoč, ko gre za preživetje, življenje. Na morju velja, da mora vsak pomagat, ki sprejme tak klic.
Neukrepanje je kaznivo.
Kinniy :: 25.07.2020 ob 18:59
A se kdo spomni zgodbe o enem našem mornarju? Je padel čez ograjo preooceanke..... to greš par deset metrov v vodo!!! In ladja je šla naprej.....
Nekdo je opazil, da ga ni. In so čez par ur obrnili in ga našli in rešili. Mislim, to pa je sreča. Par ur sredi oceana brcat v vodi.... pa tudi če je bilo sredi belega dne v idiličnem vremenu. Meni bi se zmešalo.

Mici bo ziher našla tega mornarja.
bb :: 25.07.2020 ob 19:22
Ojoj, jaz sploh vedela nisem, da je to prvi Slovenec, ki je objadral svet.
WiCkEd WiTcH :: 25.07.2020 ob 19:51
Kakšna je pa kibernetična psihologija?

Mayday mora biti pa zanimiva po tvojem opisu, Kiny. Se spomnim, da sem brala o njej v Bukli pa me ni pritegnila, zdaj jo bom pa dodala na seznam.
Sem zate že večkrat opazila, da bereš nove knjige.
desiree :: 25.07.2020 ob 20:01
Kakšna je pa kibernetična psihologija?

Mayday mora biti pa zanimiva po tvojem opisu, Kiny. Se spomnim, da sem brala o njej v Bukli pa me ni pritegnila, zdaj jo bom pa dodala na seznam.
Sem zate že večkrat opazila, da bereš nove knjige.


Kibernetika je veda o delovanju sistema, bolj poenostavljeno veda o delovanju stroja, organizma.......ki deluje po principu input, procesing, autput. Autput je odvisen od procesinga in ne od inputa, kot pravi Freud. Torej poenostavljeno, smo udeleženi nekega traumatičnega dogodka, kako ga bomo zaznali in kašne bodo posledice je odvisno od našega procesinga, ne pa od tega, da smo ga doživeli. Frojdizem temelji na sistemu proučimo vzrok problema, da lahko rešimo problem, kibernetika pa, proučimo zakaj je ta organizem to zaznal kot problem in uredimo to zaznavo.
Lahko še nadaljujeva če želiš?
WiCkEd WiTcH :: 25.07.2020 ob 20:34
Ja, prosim.:)

Ne razumem dobro. Praviš, citiram: "Autput je odvisen od procesinga in ne od inputa, kot pravi Freud." in še "Frojdizem temelji na sistemu proučimo vzrok problema, da lahko rešimo problem...". Tole dvoje si mi zdi ravno nasprotno.
Freud pravi, da je treba reševati vzrok problema ali procesiranje posameznika tega problema?
WiCkEd WiTcH :: 25.07.2020 ob 20:34
+
WiCkEd WiTcH :: 25.07.2020 ob 20:35
+
desiree :: 25.07.2020 ob 21:42
Frojd torej pravi autput je odvisen od imputa, to pomeni proučimo vzrok problema, da rešimo problem. Kibernetika pa pravi ne glede na to, kak je imput, je autput odvisen od procesinga. Torej problem pri kibernetiki je procesing (obdelava podatkov) pri froju pa imput, torej vzrok, dogodek, ki je neko zadevo- procesing sprožil in je nastal odziv output.
Če povzamem, ogenj-požar= imput, panika- boj za preživetje=procesing, panični napadi=autput.
Potem se oseba spopada z napadi panike ob vsaki omembi ognja.
Rešitev po froudu, osebi pomagamo tako da odkrijemo kaj njej pomeni ogenj, ko to odktijemo s psihološkimi prijemi osebi zmanjšamo problem ognja in odpravimo napade panike.
Rešitev po kibernetsko, problem je panika, kako jo oseba doživlja, kako si pomaga, kako se morebiti pripravi, iz tega se potem išče rešitev ugotovi se vzorec-ne vzrok, ki proži paniko, vzrec se destabilizira z psihološkimi metodami, se stabilizira nov vzorec in se s psihološkimi metodami učvrsti za vsakdanjo rabo.
Oseba zdravljena po freudovi metodi bo pridobila vzorec premagovanja panike, če bo prožilec ogenj.
Oseba zdravljena po kinbernetični metodi, pa bo znala "hendlat" z vsakovrstno paniko, ne glede na to kaj jo bo povzročilo.
Sem bila tokrat bolj razumljiva?
WiCkEd WiTcH :: 02.08.2020 ob 22:22
Si bila, hvala.:)
Sem pa mislila, da se že zdaj (že nekaj časa) uporablja kibernetsko psihologijo in ne da je to nekaj novega...
Se mi pa zdi, da bi bilo v določenih primerih smotrno uporabiti tudi frojdov pristop. Se mi ne zdi ok, da oseba doživi panični napad že ob omembi ognja, čeprav ga zna premagati.

Tudi jaz imam težave z višino. Nekje v najstništvu se je začelo in vedno huje je. Zavestno vem, da je moj strah iracionalen (če hodim po mostu, si nezavedno predstavljam, da bo zapihal močan veter/prišel orel/prišel neznanec in me vrgel dol) pa ne morem nič proti takim mislim, razen da jih odmislim. Paniko (sicer milejše oblike) pa tudi poskušam odmisliti.
WiCkEd WiTcH :: 02.08.2020 ob 22:35
Ken Follett: Propad velikanov

Odpri sliko ➜

Zgodba, ki bi se lahko zgodila in se verjetno tudi je, mogoče malenkost drugače. Začne se leta 1911 in konča 1924, a večina dogajanja je postavljena v čas Velike vojne. Popolnoma nepotrebne vojne.
Poleg zgodovinskih oseb pa v knjigi nastopa še precej fiktivnih, kar me začuda ni motilo. Velikokrat imam težave pri sledenju zgodbi, če je naenkrat predstavljenih preveč oseb. Tukaj te težave ni bilo. Prav vsako sem si dobro zapomnila in željno čakala nadaljevanje njihove zgodbe.
Ja, veliko oseb, na več koncih sveta, a čisto vse so povezane med sabo. Skoraj 900 strani resda tudi politike (ženska volilna pravica, laburizem, boljševizem...) in opisov vojnih dogodkov, a tudi čisto "banalne" teme (vsaj v primerjavi s prejšnjma dvema): delavka zanosi z aristokratom, prepovedana ljubezen, pehanje za boljšm življenjem...

Prva knjiga trilogije in komaj čakam ostali dve. Propad velikanov se zaključi z olajšanim vzdihom ob aretaciji Adolfa Hitlerja in upanjem v boljšo prihodnost za njihove otroke.
WiCkEd WiTcH :: 02.08.2020 ob 22:38
Dušan Škodič: Devet dni v avgustu

Odpri sliko ➜

Devet dni v avgustu so ravno tisti dnevi v letu 2005, ko je Tomaž Humar neuspešno poskušal doseči vrh Nanga Parbat. A to je le spremljava v tej knjigi, radijske novice ob polni uri.
Glavno zgodbo govori avtor knjige. Opisuje svoje prigode v tistih devetih dneh in se spominja še preteklih anekdot. Tudi sam je hribolazec, slog pisanja pa mladostniški, lahkoten, brez dlake na jeziku.
Knjiga pa je brez repa in glave, z izjemo Humarjevega dela.

P. S.: Mislila sem, da je alkohol v gorah prepovedan.


Kiny, tebi bo verjetno ta knjiga všeč.
Yara :: 03.08.2020 ob 10:42
Dušan Škodič: Devet dni v avgustu

P. S.: Mislila sem, da je alkohol v gorah prepovedan.Nad 1000 metrov nad morjem ni več greha
Kinniy :: 03.08.2020 ob 13:06
Dušan Škodič: Devet dni v avgustu

Odpri sliko ➜

Devet dni v avgustu so ravno tisti dnevi v letu 2005, ko je Tomaž Humar neuspešno poskušal doseči vrh Nanga Parbat. A to je le spremljava v tej knjigi, radijske novice ob polni uri.
Glavno zgodbo govori avtor knjige. Opisuje svoje prigode v tistih devetih dneh in se spominja še preteklih anekdot. Tudi sam je hribolazec, slog pisanja pa mladostniški, lahkoten, brez dlake na jeziku.
Knjiga pa je brez repa in glave, z izjemo Humarjevega dela.

P. S.: Mislila sem, da je alkohol v gorah prepovedan.


Kiny, tebi bo verjetno ta knjiga všeč.


Hvala WW, itak! Sem si zapisala.
bb :: 03.08.2020 ob 20:06
Jaz tudi rada berem od kakšnih alpinistov. Ponavadi pišejo tako humorno, pa veliko anekdot se jim pripeti.
Druzinska terapevtka dr. Maria :: 03.08.2020 ob 20:12
.
Druzinska terapevtka dr. Maria :: 03.08.2020 ob 20:18
Zadnjič sem brala Lady.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.