PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Beremo... - 21


WiCkEd WiTcH :: 10.01.2019 ob 15:45


Kar okej, čeprav sem se vmes neštetokrat zalotila, da so mi misli odplavale. Očitno preveč podrobna knjiga zame ali pa ne tako zanimivo napisana.

Prvi del govori o tem, kako so ta zloglasni dnevnik sploh "našli", da je po njem nastala knjiga. Pisal ga je seveda sam Rosenberg, kmalu po vojni pa so ga našli skritega med takimi in drugačnimi dragocenostmi. Postal je del dokaznega gradiva med povojnimi sojenji, kjer je bil eden izmed tožilcev tudi Kempner. Njegovo življenje je precej impresivno, precej sem se čudila tudi njegovemu zasebnemu življenju in ekscentrik kot je bil, je tebi nič, meni nič pobasal en kup dokumentov, do katerih je imel dostop kot tožilec,med njimi tudi Rosenbergov dnevnik. Desetletja se o tem nič ne sliši, do njegove smrti v 90., ko pride do ogromnih komplikacij glede dedovanja in njegove zapuščine. Spet en kup komplikacij, ker dnevnik ni v enem kosu in ni pri enem "lastniku", a nekaj let nazaj uspe Wittmanu (avtorju te knjige in bivšemu FBI agentu) najti vse dele.
Drugi del je tudi napisan v obliki romana (pričakovala sem dnevniško obliko); pobliže opiše več pomembnih nacistov, največ pozornosti je poleg Rosenberga deležen tudi Kempner, vzpon nacizma, vojno in na kratko še sojenje.
WiCkEd WiTcH :: 10.01.2019 ob 15:52


No, tole sem pa prebrala v eni noči. Adrenalin kar ni popustil.

Mlada študentka mora nujno v snežnem viharju na pot. Obstane na odročnem počivališču, brez stika z zunanjim svetom in s štirimi neznanci. Po naključju v avtu na parkirišču opazi majhno punčko v kletki. Kako rešiti situacijo?
porajkel :: 10.01.2019 ob 17:23


No, tole sem pa prebrala v eni noči. Adrenalin kar ni popustil.

Mlada študentka mora nujno v snežnem viharju na pot. Obstane na odročnem počivališču, brez stika z zunanjim svetom in s štirimi neznanci. Po naključju v avtu na parkirišču opazi majhno punčko v kletki. Kako rešiti situacijo?


A to knjigo si vzela v knjiznici? Mi smo precej bolj zadaj. Sem pogledala v knjiznici in jo imajo sele naroceno, a kljub temu imajo ze vrsto cakajocih nanjo. Mora biti res dobra knjiga.

Jaz sem bolj prozaicna od zgornjega dnevnika.
Sue Townsend, Queen Camilla.
Angleski prime minister je v borbi proti kriminalu in socialnemu nemiru dal izoblikovati Cone izkljucitve, kamor so naselili kriminalce, neumne, morbidno debele in vse luftarje. V eno teh con naselijo kraljicino familijo, skupaj z vsemi njihovimi psi. Druzina zivi mirno zivljenje socialnih podpirancev, dokler kraljica ne objavi, da bo odstopila in se zacne bitka za prestol.
WiCkEd WiTcH :: 11.01.2019 ob 9:44
Jap, v knjižnici. Vidim, da so v našem koncu tudi vse sposojene...

:D Jaz sem pa najprej mislila, da je tvoja knjiga o Čarlijevi Kamili, tisti iz Anglije.:D No, te knjige pa pri nas spljoh ni.
WiCkEd WiTcH :: 12.01.2019 ob 20:31


Po njej je posnet tudi film. Gledala sem ga že kar nekaj časa nazaj, ampak, kolikor se spomnim, kar precej zvesto sledi knjigi.

Govori o ženski srednjih let, ki ima težave s spominom. Vsakič, ko se zjutraj zbudi, se ji izbriše precej spomina, včasih celo do otroških let. Ne prepozna niti moškega, ob katerem se zbudi vsako jutro... Mož ji vsako jutro potrpežljivo vse pojasni, bolj ali manj podrobno, a ni vse tako, kot se zdi...;)
porajkel :: 12.01.2019 ob 20:54
A to zgoraj je roman ali resnicna zgodba?

Jaz trenutno berem Kindergarten Lexikon in sem ugotovila, da predsolski otroci znajo jezik na nivoju B1. Kamele haben einen Hoecker ali Buckel. (grba)

Buckel - bukel - pukel - puklast. Podobnih razvojev popacenk opazam vedno vec.
WiCkEd WiTcH :: 13.01.2019 ob 10:49
Ni po resničnih dogodkih. Pravi pa avtor, da sta ga navdihnili zgodbi Henry-ja in Clive-a. Žena slednjega je o njegovem primeru napisala tudi knjigo:

Clive ima zelo kratek spomin, nekaj sekund, medtem ko si glavna junakinja v moji knjigi zapomni vse, kar se ji zgodi tisti dan. Ko zaspi, pozabi vse. Je bilo pa včasih hujše, ko je imela podoben spomin kot Clive in je dnevnik pisala nekako takole:
Kako svojci zdržijo, ne vem...:(
WiCkEd WiTcH :: 13.01.2019 ob 10:53
Avtor: porajkel


Jaz trenutno berem Kindergarten Lexikon in sem ugotovila, da predsolski otroci znajo jezik na nivoju B1. Kamele haben einen Hoecker ali Buckel. (grba)

Buckel - bukel - pukel - puklast. Podobnih razvojev popacenk opazam vedno vec.

Jaz, brez znanja nemščine, bi besedo buckel razvila ćisto drugače; ker ne poznam pomena. Spominja me na "buckle up", "bucket" in "bukva".;)
WiCkEd WiTcH :: 13.01.2019 ob 15:41


Tale pa je po resničnih dogodkih.;)
V predgovoru je nekdo napisal, da knjigo priporoča vsem, ne glede na to, ali so prebrali na stotine knjig o holokavstu ali nobene. Sem se kar nekaj časa strinjala z njim... Knjiga je presenetljivo lahko branje, grozot se bralec skoraj ne zaveda. Kar jih je omenjenih, so tako spotoma in na hitro opisane. To sem dojela šele, ko je Gita, ljubezen tetovatorja, rekla, da ne ona, ne njena prijateljica, ki jo je višji častnik v taborišču posiljeval, trenutno ne moreta zanositi, ker nimata mesečnega perila. To je vse. Takrat sem se kar ustavila in dojela, da knjiga premalo (po mojem mnenju) opisuje pomanjkanje hrane, lakoto, videz taboriščnikov in zdravstvene tegobe (razen utrujenosti).
Ne, knjige jaz ne bi priporočila tistemu, ki o taboriščih ne ve veliko. Knjiga daje skoraj občutek, da so taboriščniki na delovnih počitnicah, no, z občasnimi streli vmes.
FriLLox :: 15.01.2019 ob 9:37
Malo prebiram H.P. Lovecrafta, za spremembo in oddih od kupov gradiva ki se nabira okoli mene.

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.