PRIJAVA / REGISTRACIJA
registracija za sodelovanje ni potrebna, a če si želiš rezervirati ime in se družiti z ostalimi člani, se bo potrebno registrirati ;)
Čvek 123
Dobrodošli na čvek 123.
NOVA TEMA

Beremo... - 20


mici :: 29.06.2020 ob 5:47
Avtor: Kinniy
Tri skodelice čaja.

O alpinistu, ki ni dosegel K2, se izgubil in umiral v divjini. Najdejo ga domačini v neki res res res odročni vasici in mu nudijo vse, da ga 'oživijo'.
Sami niso jedli, niti otroci - da so ga rešili!! "Bel človek", božanstvo za otroke, ki so se kljub revščini ves čas smejali. .
Ta 'belouška' je zaprepadeno opazoval, kako otroci hodijo v 'šolo', Na eno ploščad, kjer z ošiljenimi paličicami pišejo v blato. ........v mrazu, v vetru.

Noooo, ko se je vrnil domov, je zbral ful keša in jim postavil več deset šol. Danes so tam izobražene ženske. Ki furajo dalje.

(Med bogataši pa se niso odzvali Oprah, noben industrijalec, noben kuurac, ki si na jahtah praži jajca.... nihče od vidnih bogatunov!! Pa samo par evrov bi darovali! )


https://www.delo.si/novice/svet/mortenson-avtor-treh-skodelic-caja-mora-vrniti-milijon-dolarjev.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Greg_Mortenson
Kinniy :: 29.06.2020 ob 6:25
Ooooooooooooooo šit! Ne morem verjet!! Pa pissda a je še kdo pošten na tem svetu?
Čist me je tole spravilo v depro!
Ne pomagam nikomur...... se zajebavaš po štengah z drvmi, pa nosiš iz trgovine...... mamce pa doma v štunfu par 1000€ za kurččevo zdravje in pogreb!

Mica - vsa čast!
Kinniy :: 29.06.2020 ob 7:04
Bom povedala tudi v knjižnici!

Pa............................................................................................................ kako ga ni sram?? In prvi človek, ki mu je dal denar (en posebnež, samotar, tudi alpinist) mu je rekel: " PA NE ZAJEBBAT!"
WiCkEd WiTcH :: 02.07.2020 ob 10:37
Avgust Demšar: Cerkev

Odpri sliko ➜

Je minilo že kar nekaj mesecev, kar sem prebrala deveti del...

Šesterica detektivov pa se je ponovno zbrala, da razreši najprej en umor, kasneje pa še več zločinov. Na grozljiv način je bil umorjen in oskrunjen malodane svetnik. Tako pravijo... Pa je bil res? Nekam preveč naključij je... Ali pa jih nekdo hoče poudariti. Je običajno, da je v nekem malem, skoraj zapuščenem zaselku smrt redna gostja?

Tukaj piše, da je Cerkev prvi del trilogije Vodnjaki. Si sploh ne predstavljam, kaj vse bi se še lahko zgodilo v od boga pozabljeni vasici. Že prej je bila skorajda opuščena, po dogodkih v Cerkvi pa je ostale le še bore malo prebivalcev. Ampak nestrpno čakam nadaljevanje...:)
WiCkEd WiTcH :: 02.07.2020 ob 10:38
B. A. Paris: Kremplji norosti

Odpri sliko ➜

Cass se neko nevihtno noč pelje po bližnjici skozi gozd domov. V parkiranem avtu zagleda žensko, ki ni dajala znakov, da potrebuje pomoč, zato odpelje naprej. Naslednje jutro pa to žensko najdejo umorjeno.
Cass se spopada z vedno večjim občutkom krivde, ob pamet pa jo spravljajo tudi tihi klici neznane osebe. Njena mati je zgodaj zbolela za demenco, zdaj pa je tudi ona začela pozabljati čisto običajne stvari.
Postaja tudi ona dementna? Jo je morilec tisto noč opazil in jo zdaj počasi spravlja ob pamet?

Prebrala sem tudi Za zaprtimi vrati iste avtorice. Obakrat se mi je zdel konec prehiter in z več neodgovorjenimi vprašanji.
WiCkEd WiTcH :: 03.07.2020 ob 15:23
Noah Charney: Slovenologija

Odpri sliko ➜

Predavatelj in pisatelj ameriških korenin se je priženil v, po njegovih besedah, najboljšo deželo na svetu. V Slovenologiji je zbirka člankov, esejev, ki bolj ali manj opisujejo različne atribute Slovenije.

Ali pa opisujejo kaj drugega. Izvemo, da avtor ni imel težav s previjanjem svojih otrok, ker se je predtem že dodobra zverziral v pobiranju kupčkov za svojim perujskm golim psom. In izvemo, da za 1500 napisanih besed porabi 90-120 minut. Konkretno je za članek točno o tem in je dolg malo več kot 1500 besed, porabil 105 minut. Izvemo tudi nekaj o mikropivovarnah v Sloveniji. Podroben opis le-teh sem preskočila. Bolj mi je bil všeč opis "šnopcanja".

Avtor pravi, da mu pri slovenščini največ težav dela sklanjanje. Končnica, s katero izveš, kaj beseda "dela". Z dvojino menda niti nima težav. Mogoče bi imel z ducatnino. V enem izmed člankov opisuje najdbo Toporišičevega zvežčiča, kjer je govora prav o tej števni obliki, ki naj bi menda pred davnimi časi obstajala na naših tleh. Uporabljala se je, kadar je osebek stavka dvanajst ljudi, predmetov.
Primeri:
Goske gagagača. (gagati)
Zdaj, ko so prišli vsi, nas je končno dvanajst. Sedigaja v krog in se igragaja. (sedeti, igrati se)
Na mizi legača dvanajst pogač. (ležati)
Koklja ima dvanajst piščet. Že od jutra glasno čivkagača in se podigača po dvorišču. (čivkati, poditi se)

In še en zanimiv link za primerjavo Slovenije z drugimi državami:
https://www.ifitweremyhome.com/

Če želite sodelovati na forumu, se prijavite ali registrirajte. Registrirani člani lahko na forumu sodelujejo tudi anonimno.